Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


کتاب فیزیک و تکنولوژی برای رئیس‌جمهورهای آینده | نگاهی متفاوت به تفکر نقاد


فیزیک و تکنولوژی برای رئیس‌جمهورهای آینده

مسئولیت ادارهٔ یک کشور کاری است که طی قرون اخیر به تدریج دشوارتر، سنگین‌تر و پیچیده‌تر شده است.

البته در گذشته و در دوران امپراطوری‌های بزرگ، کشورداری پیچیدگی‌های خاص خود را داشته است. اما بخش زیادی از کشورداری صرفاً به «برقراری نظم» و «تأمین امنیت» محدود بوده است. برای این‌ کار هم سوادی بیش از دانش اولیهٔ نظامی لازم نبوده است. تفاوت قدرت و عملکرد سلاح‌های قدیمی را حتی با چشم هم می‌شد تشخیص داد.

اما به تدریج، وظایف کشورداری پیچیده‌تر و چندلایه‌ای شد. امروز در دنیا دولت‌ها وظیفه‌های بسیاری مانند ایجاد رفاه، زمینه‌سازی رشد اقتصادی و خلق ثروت و استفادهٔ بهینه از منابع ملی را بر عهده دارند.

اگر حاکمان قدیم با چشم می‌توانستند قدرت لشکر خود را با لشکر دیگر مقایسه کنند و متوجه شوند، امروز ممکن است حتی وقتی روی کاغذ گزارشی دربارهٔ وضعیت انرژی، اقتصاد و سیستمهای کلان کشور خود می‌خوانند، متوجه نشوند که این گزارش اساساً معنا دارد یا برگه‌ای سیاه شده از ارقام و اعداد است که برای گمراه‌ کردن آن‌ها در اختیارشان قرار داده شده است.

با این مفروضات بهتر می‌شود فهمید چرا ریچارد مولر (Richard A. Muller) کتابی نوشته و به داوطلبان ریاست‌جمهوری و سایر مقام‌های ارشد آمریکا (و دیگر کشورهای جهان) پیشنهاد کرده آن را بخوانند تا مبانی اولیهٔ فیزیک و تکنولوژی را بفهمند. کمتر کتابی می‌توانید بیابید که مخاطبان آن – حداقل بر اساس عنوان – تا این‌ حد کم باشند: «فیزیک و تکنولوژی برای رئیس‌جمهورهای آینده / Physics and Technology for Future Presidents».

این کتاب را انتشارات دانشگاه پرینستون به بازار عرضه کرده است.

فیزیک برای رئیس جمهورهای آینده - عکس کتاب

علت معرفی کتاب فیزیک برای روسای جمهور در متمم

ما به علل متعدد و متنوعی کتاب ریچارد مولر را برای معرفی در متمم انتخاب کرده‌ایم.

◼️ علت اول، رویکرد متفاوتی است که ریچارد مولر به تفکر نقادانه دارد. ریچارد مولر معتقد است اگر مبانی علمی را در یک حوزه ندانید، نمی‌توانید در آن حوزه نگاه نقادانه داشته باشید.

روش رایج در آموزش تفکر نقادانه این است که مفاهیمی مانند گزاره، پیش‌فرض، نتیجه‌گیری، استنتاج و استقرا را آموزش می‌دهند و چند مغلطه هم فهرست می‌کنند و برای هر یک چند مثال می‌زنند. معمولاً بخشی از سرفصل هم به هوش کلامی و ظرافتهای کلامی اختصاص پیدا می‌کند. اگر بخواهند کمی بحث جذاب‌تر شود، چند نمونه از خطاهای شناختی را هم در نقش نمک و فلفل به خوراک آموزشی می‌افزایند و به مخاطب ارائه می‌دهند.

در سواد رسانه‌ای هم دوباره تقریباً همین سرفصل‌ها آموزش داده می‌شود. چون یکی از پایه‌های سواد رسانه‌ای هم نگاه نقادانه به خبرها و تحلیل‌هاست.

قطعاً آموزش این نکات مفید است و «بدون آنها» نمی‌توانیم مدعی نگاه نقادانه شویم. اما مسئله این است که «با آن‌ها» هم نمی‌توانیم بگوییم به قدرت تفکر نقادانه دست پیدا کرده‌ایم:

فرض کنیم نمی‌دانیم انرژی هسته‌ای دقیقاً چگونه تولید می‌شود و ریسک‌ها و مزایایش چیست. اعداد و ارقام و مقیاس‌های این بحث را هم نمی‌شناسیم. آیا با مبانی کلی گزاره و استنتاج و استدلال و آشنایی با ظرافت کلامی‌ می‌توانیم نقاط قوت و ضعف یک خبر یا تحلیل را بفهمیم؟ آیا می‌توانیم مدعی باشیم که بازیچهٔ بازی بازیگران بازار هسته‌ای نخواهیم شد؟ قطعاً نه.

فرض کنیم نمی‌دانیم دقیقاً یک تن TNT یعنی چه و اثرات تخریبی آن چیست. آیا درکی از خبرهای بمباران و اعداد و ارقامی که در این خبرها می‌آید خواهیم داشت؟ قطعاً نه.

فرض کنیم نمی‌دانیم کاربردها، فرصت‌ها و محدودیت‌های نظریهٔ کوانتوم چیست و چه رویکردهای متفاوتی در این حوزه وجود دارد. آیا می‌توانیم دربارهٔ این‌که فیزیکدانان دانشگاهی بودجهٔ عمومی را تلف می‌کنند یا ثروت علمی موثر خلق می‌کنند نظر دهیم؟ قطعاً نه (این مورد آخر، یکی از صدها چالشی است که بخشی از دانشگاهیان آمریکا با تیم دورهٔ دوم ترامپ و مشخصاً ایلان ماسک تجربه کردند).

گاهی در پاسخ به این حرف‌ها گفته می‌شود که قرار نیست رئیس‌جمهور و سیاست‌گذار این چیزها را بدانند. چنین گزارش‌هایی را کارشناسان می‌نویسند و تهیه می‌کنند.

اما مسئله این‌جاست که برای فهم گزارش کارشناسی لازم است حداقلی از دانش (قطعاً بسیار کمتر از دانش کارشناس)‌ در ذهن خود داشته باشیم. وگرنه عملاً بازیچهٔ جریان‌های قدرت در زیرمجموعهٔ‌ خود می‌شویم. کارشناسان مختلف بسته به منافع خود و گروه‌های پشتیبان‌شان، تحلیل‌هایی را ارائه می‌کنند و ما هم صرفاً با تکیه بر این‌که «گزارش کارشناسی» تهیه شده، عملاً دنباله‌رو آن‌ها می‌شویم.

◼️ دومین علت معرفی این کتاب، شیوهٔ‌ ساده و جذاب آن در بیان مطالب است. در سال‌های اخیر زیاد دربارهٔ اهمیت داستان‌سرایی، ساده‌گویی، استفادهٔ تأثیرگذار از اعداد و موضوعاتی از این دست می‌شنویم. طبیعتاً این توصیه‌ها با یک یا چند مثال هم همراه می‌شوند. اما اگر بخواهیم بیشتر یاد بگیریم، کجا می‌توانیم نمونه‌های عملی پیدا کنیم؟

کتاب فیزیک برای رئیس‌جمهورها یک مثال چهارصد صفحه‌ای از «هنر ساده کردن مفاهیم پیچیده» است. واضح است که نباید انتظار داشته باشید مباحث سنگین انرژی هسته‌ای یا گرانش و فیزیک کوانتوم مثل یک داستان سرگرم‌کننده ساده شوند. اما وقتی کتاب را می‌خوانید، بارها از این‌که نویسنده چگونه به ذهنش رسیده موضوعات مهم و سنگین علمی را این‌گونه ساده کند شگفت‌زده می‌شوید.

بنابراین حتی اگر زمینهٔ فعالیت‌تان فیزیک نباشد و در زمینه‌ای دیگر (فرضاً اقتصاد، زیست‌شناسی یا موضوعات غیرمرتبط دیگر) فعالیت می‌کنید، باز هم می‌توانید از سبک کار ریچارد مولر الهام بگیرید و بیاموزید.

◼️ سومین علت معرفی «کتاب فیزیک برای رئیس‌جمهورها» این است که می‌شود آن را مناسب فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه دانست. واضح است که این کتاب را باید ناشری فعال در زمینهٔ فیزیک یا علاقه‌مند به نشر علم منتشر کند (فروش کتاب فیزیک غیردرسی معمولاً به اندازهٔ یک کتاب فیزیک درسی دانشگاهی نیست). اما مشخصاً هم‌اکنون ناشران عمومی بسیاری در کشور کتابهایی هم‌سنخ با این کتاب را ترجمه و عرضه کرده‌اند. بنابراین به نظر می‌رسد این کتاب هم می‌تواند در فهرست گزینه‌هایشان قرار بگیرد.

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

تمرین و مشارکت در بحث

به یکی از موضوعاتی که خودتان بر آن تسلط نسبی دارید فکر کنید (یا لااقل فکر می‌کنید جنبه‌های مختلف آن را می‌دانید).

فرض کنید شما هم می‌خواهید شبیه ریچارد مولر، کتابی برای رئیس‌جمهورهای آینده (و در واقع هر کسی می‌خواهد تفکر نقاد داشته باشد) بنویسید و به او کمک کنید مفاهیم پایهٔ آن موضوع را در حدی که گزارش‌ها و خبرها را نقادانه بخواند آموزش دهید.

قرار نیست یک متخصص بسازید. اما می‌خواهید به مخاطب خود بگویید که برای این‌ که خبرها و تحلیل‌های حوزهٔ …. را با نگاه نقادانه بخواند، باید حداقل این چند مفهوم را کمی بشناسد.

چند نمونه از عنوان‌های فصل‌های کتاب فرضی‌تان را این‌جا بنویسید.

چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم

متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب می‌پردازد.

صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگ‌تر از نقاط قوت‌شان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درس‌ها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.

متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینه‌ای دریافت نمی‌کند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار می‌دهد.

دسته‌بندی کتاب های مدیریت

دسته‌بندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی

مطالب، فایل‌ها و کتابهای مربوط به کتابخوانی

پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر نقادانه به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تفکر نقادانه

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۳ نظر برای کتاب فیزیک و تکنولوژی برای رئیس‌جمهورهای آینده | نگاهی متفاوت به تفکر نقاد

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : علی محمد افراسیابی

    مبانی اولیه آمار
    خیلی از تصمیمات کلان کشور براساس آمار و پژوهشهای آماری انجام شده توسط نهادهای ذیربط اتخاذ میشه.خوبه که تصمیم گیرندگان حداقل هایی ازعلم آمار رو بدونند تا گرفتارگزارشهایی نشن که برای گمراه‌ کردن آن‌ها در اختیارشان قرارداده شده .
    مثال: آشنایی با اصول اولیه نمونه برداری
    فرض کنید گزارشی به رییس جمهور داده شده که میگه بر اساس تحقیقات آماری(نمونه برداری های میدانی) میزان افراد سیگاری در جامعه ایران طی یک دهه اخیر(از 1390 تا 1400) مثلا از 30 درصد به 40 درصد افزایش یافته و بر همین اساس خواسته شده بودجه های بیشتری برای دارو و بیماریهای مرتبط با مصرف دخانیات اختصاص داده بشه و همچنین تعرفه گمرکی برای واردات سیگارهای خارجی افزایش پیدا کنه.
    مواردی که خوبه رییس جمهور فراتر از تفکر نقادانه بدونه و بتونه این گزارش رو به چالش بکشه و به راحتی قانع نشه:
    1- آیا نهاد انجام دهنده این تحقیق آماری ذینفع بوده یا خیر؟ اگر شرکتهای تولید کننده دخانیات این نمونه گیری رو انجام داده باشن یا هزینه هاش رو پرداخت کرده باشن ممکنه بیطرفی رعایت نشده باشه و در ارائه نتایج و داده ها بزرگنمایی کرده باشن تا با افزایش تعرفه گمرکی ،قیمت سیگارهای خارجی بالا بره و نهایتاً سهم بازار خودشون بیشتر بشه. یا شرکتهای وارد کننده دارو به عنوان ذینفع
    2- از چه طرح یا روش نمونه گیری استفاده شده؟ تصادفی-خوشه ای-طبقه ای-سیستماتیک-هدفمند- آسان و همچنین حجم یا اندازه نمونه چقدر بوده؟(تعداد شرکت کنندگان درتحقیق)
    هریک از طرحها معایب و مزایایی داره. رییس جمهور باید مطمئن بشه نمونه انتخاب شده جهت تحقیق ،نماینده واقعی جامعه ایران بوده.(به لحاظ ترکیب سنی- محدوده جغرافیایی-طبقه اجتماعی و ...) در واقع بالاترین ریسک نمونه برداری اینه که نمونه نماینده جامعه نباشه و باید مطمئن شد تحقیق آماری دارای چنین نقصی نیست.اگر این ویژگی اثبات نشه نتایج قابل تعمیم به کل جامعه آماری نیست.
    3- یافته این تحقیق آماری با چه سطح اطمینانی اعلام میشود؟ یعنی چند درصد مطمئن هستیم که واقعاً این شاخص(درصد افراد سیگاری) به میزان 10 درصد افزایش یافته؟ انتظار داریم سطح اطمینان با درجه بالایی تحقیق آماری را پشتیبانی کند.
    مثلا اگر سازمان هواشناسی اعلام کنه طبق پیش بینی ما و بررسی نقشه ها فردا سیل میاد، این اظهار نظر زمانی ارزشمنده که با سطح اطمینان مطرح بشه.مثلا بگن 90 درصد مطمئن هستیم فردا سیل میاد.این عدد میتونه مبنای تصمیم گیری مدیریت بحران کشور قرار بگیره. فقط 10 درصد احتمال دارد سیل نیاید.
    4- داده های پرت یا مشکوک (دورافتاده )چگونه شناسایی و تعیین تکلیف شده اند؟ داده های پرت داده هایی هستند که با تعداد زیادی از داده ها فاصله معنا داری دارند و میتوانند بر میانگین و انحراف معیار تاثیر بگذارند. مثلا نمرات ریاضی 18 دانش آموز از یک کلاس 20 نفره بین 12تا14 بوده ولی دو نفر نمره 19 و 20 کسب کردند. این دو نفر میشن داده های پرت که اگر در محاسبه میانگین و انحراف معیار حضور داشته باشن یا حذف شوند نتایج کاملا متفاوتی به دست خواهد آمد.
    5- آشنایی مقدماتی و درک صحیح از شاخص های آماری .مثلا هر چه انحراف معیار کمتر باشد،داده ها دارای پراکندگی کمتری هستند و در نتیجه میانگین به مقدار واقعی نزدیک تر است. هر تحقیق آماری که انحراف معیار کمتری دارد،خطای کمتری خواهد داشت.
    رییس جمهور یا هر شخص دیگری اگر با این مبانی آشنا نباشه چطور میخواد با رویکرد تفکر نقادانه یک تحقیق آماری و نتایجش رو به چالش بکشه؟
    اسم کتاب من  : مشت نمونه خروار است
    فصل اول : سفر بدون نقشه-تصمیم گیری بدون آمار
    فصل دوم :عینک آمار برای درک دنیا از زوایای مختلف
    فصل سوم : گوش دادن به داستان نمونه ها

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content