Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


کتاب روانشناسی فکر کردن به آینده


کتاب روانشناسی فکر کردن به آینده

هدف گذاری یعنی فکر کردن به آینده. اگر قرار باشد فقط به گذشته یا نهایتاً به همین لحظه فکر کنیم، به تعیین هدف نیاز نداریم.

بر این اساس، اگر کسی می‌خواهد مفهوم هدف را بفهمد و هدف گذاری را به شکل عمیق و علمی بیاموزد، لازم است بداند مغز ما انسان‌ها چگونه به آینده فکر می‌کند؟ به عبارت دیگر، آینده برای ما به چه معناست و تصویری که از آینده در مغز خود می‌سازیم، چگونه بر رفتارها و انتخاب‌های امروز ما تأثیر می‌گذارد؟

این بحث یکی از زیرمجموعه‌های مهم روانشناسی شناختی است که از آن با عنوان «روانشناسی فکر کردن به آینده» یاد می‌شود. دانشمندان بسیاری دربارهٔ این بخش از روانشناسی کار کرده‌اند که گابریل اوتینگن (Gabriel Oettingen) و پیتر گالویتزر (Peter Gollwitzer) دو تن از سرشناس‌ترین آن‌ها هستند.

این دو نفر به همراه تیمور سوین‌سر (Timur Sevincer) سرپرستی تألیف و تدوین کتابی را بر عهده گرفته‌‌اند که مهم‌ترین و معتبرترین مرجع علمی دربارهٔ روانشناسی آینده محسوب می‌شود. عنوان کتاب هم دقیقاً همین است:

The Psychology of Thinking About the Future

کتاب روانشناسی فکر کردن به آینده

این کتاب یکی از منابع اصلی ما در درس هدف گذاری است و پیش از این در دوره صوتی آموزش هدف گذاری هم به آن اشاره شده است.

در این‌جا می‌خواهیم کتاب روانشناسی فکر کردن به آینده را به شکل بسیار مختصر معرفی کنیم. به سبک همیشگی‌مان در معرفی منابع درسی، صرفاً به معرفی کلی محتوای کتاب اکتفا می‌کنیم و بعداً به فراخور موضوع، در درس‌های مختلف به نکات، توضیحات و پژوهش‌هایی که در این کتاب به آن‌ها اشاره شده ارجاع خواهیم داد.

بنابراین آن‌چه در ادامه می‌خوانید، درس به معنای آموزش یک حرف یا ایدهٔ تازه نیست. بلکه اشاره‌هایی به بخش‌هایی از محتوای کتاب است تا وقتی اصطلاح «روانشناسی فکر کردن به آینده» را می‌شنوید، بتوانید حدس بزنید که مباحثی که زیر این چتر قرار می‌گیرند از چه جنسی هستند.

آیا حیوانات هم به آینده فکر می‌کنند؟

محدودیت در دسترسی به مجموعه‌ درس‌های هدف گذاری

دسترسی کامل به این درس و سایر درس‌های هدف گذاری برای اعضای ویژهٔ متمم در نظر گرفته شده است. با عضویت ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

با توجه به بررسی‌های ما دوستان علاقه‌مند به درس هدف گذاری از درس‌های زیر هم استقبال کرده‌اند:

  کوچینگ  |  مشاوره مدیریت  |  پرسونال برندینگ

  مدیریت زمان  |  انضباط شخصی  |  برنامه ریزی

  مهارت یادگیری  |  استعدادیابی  |  مسیر شغلی

  خودشناسی  |  افزایش عزت نفس |  | تصمیم گیری

  مذاکره  |  کار تیمی  |  گزارش نویسی

  دوره MBA (مطالعهٔ منظم درس‌ها)

وقتی با انواع رویکردهای فکر کردن به آینده آشنا می‌شویم و می‌بینیم که هر یک از این رویکردها هم از نظر پیچیدگی سطوح متفاوتی دارند، بهتر متوجه می‌شویم که چرا گاهی اوقات نمی‌توانیم خودمان را خوب بشناسیم و تحلیل کنیم.

ممکن است شما در شاخهٔ «قصد و نیت» قوی باشید، اما در «برنامه‌ریزی» ضعف داشته باشید. یا این که در «شبیه‌سازی» ضعیف باشید و همین باعث شود نتوانید تصویری واقعی، کم‌خطا و انگیزاننده از آینده تصور کنید. یا بالعکس. به علت ضعف در شبیه‌سازی، آیندهٔ نامناسب را مطلوب و دوست‌داشتنی تصور کنید و بر این اساس، هدف‌ها و انتخاب‌های زندگی خود را بچینید.

در کتاب «روانشناسی فکر کردن به آینده» این موضوع آن‌قدر از جنبه‌ها و زوایای مختلف بررسی شده که باعث می‌شود به شناختی عمیق از ذهن و ذهنیت خود دربارهٔ آینده دست پیدا کنید (یا لااقل نسبت به وضعیت فعلی، شناخت عمیق‌تری از مدل ذهنی و الگوی اندیشیدن خود کسب کنید).

چند نمونه از مباحث مطرح در روانشناسی آینده‌اندیشی

گفتیم که هدف‌مان از معرفی این کتاب، مانند سایر منابع و مراجع در متمم، صرفاً آشنایی با حال‌وهوای کتاب است و بحث دربارهٔ جزئیات، در درس‌های مستقل انجام خواهد شد. پس از مطالعهٔ توضیحات بالا، با خواندن چند پرسش زیر که در کتاب به آن‌ها پرداخته شده، فضای این کتاب را بهتر درک خواهید کرد:

آیا کودکان هم مانند بزرگسال‌ها به آینده فکر می‌کنند؟ اگر تفاوتی وجود دارد، در کدامیک از ابعاد است؟ قصد و نیت؟ شبیه‌سازی؟ برنامه‌ریزی؟  پیش‌بینی؟ آیا می‌شود گفت کودکان در بعضی از مولفه‌ها از بزرگسالان بهتر هستند؟ یا در همهٔ این ابعاد، برای پخته‌تر و توانمندتر شدن باید منتظر افزایش سن باشیم؟

«من» در آینده چگونه خواهم بود؟ «منِ پنج سال بعد» با «منِ امروز» چه تفاوتی دارد؟ آیا فکر کردن به من‌های مختلف مفید است؟ کسانی که تصویری از خودشان در آینده دارند، با کسانی که به چنین سوالی فکر نمی‌کنند چه تفاوتی دارند؟ زندگی‌شان چگونه فرق خواهد کرد؟

آیا فانتزی داشتن بد است؟ این که بخشی از ساعات روز خود را به فکر کردن به روزهایی که نیامده و شاید هرگز نیاید اختصاص دهیم، اشتباه است؟ تصور کردن اتفاق‌های خوبی که برایمان نخواهد افتاد، چه تبعاتی دارد؟ فکر کردن به اتفاق‌های بدی که می‌ترسیم روی دهند چه نتایجی به همراه خواهد داشت؟

آیا کسانی که همیشه تصویری مثبت از آینده تصور می‌کنند، زندگی بهتری برای خود می‌سازند؟ آیا سخنرانان انگیزشی و مربیان موفقیت و قانون جذب و موضوعاتی از این دست، مخاطبان خود را فریب می‌دهند؟ یا بخشی از فعالیت‌های آن‌ها اثرات مثبت هم دارد؟

«یک روز از کار امروزت پشیمان می‌شوی.» ما این جمله را بارها به دیگران گفته‌ایم. بعید نیست خودمان هم شنیده باشیم. ترس از پشیمانی چه تأثیری بر تصمیم‌ها و رفتار امروز ما دارد؟ واقعاً‌ این نوع یادآوری‌ها مفید است؟ وقتی خودمان در خلوت به آینده فکر می‌کنیم و از ترس حس‌های بد که به سراغ‌مان خواهند آمد، تصمیم‌مان را تغییر می‌دهیم، دنیای بهتری برایمان ساخته می‌شود؟ یا فرصت‌های ارزشمندی را از دست می‌دهیم؟

آینده یعنی چقدر دورتر؟‌ افق زمانی آینده چیست؟‌ حرف‌هایی که دربارهٔ فکر کردن به آینده می‌زنیم،‌ در چه بازه‌هایی معنا پیدا می‌کنند؟ امروز؟ فردا؟ سال بعد؟ پایان عمر؟ آخرت و جهان دیگر؟

«اجتناب از اتفاق‌های بد» و «دستیابی به وضعیت‌های مطلوب» چه سهمی از فکر کردن ما را به خود اختصاص می‌دهند؟ آیا نسبت ایدئالی وجود دارد؟ ذهنم باید بیشتر درگیر رسیدن باشد یا دور شدن؟ دستیابی یا اجتناب؟

همان‌طور که می‌بینید، بسیاری از موضوعاتی که در «روانشناسی فکر کردن به آینده» مطرح می‌شوند، از جنس هدف گذاری و برنامه‌ریزی هستند. با وجودی که در باور عمومی،‌ هدف‌گذاری به مدل‌هایی مانند هدف گذاری اسمارت محدود می‌شود، دنیای واقعی هدف‌گذاری بسیار بزرگ‌تر است و سوال‌هایی بسیار زیبا،‌ جذاب و ارزشمند در آن بررسی شده‌اند. به همین علت، ما کتاب اوتینگن، گالویتزر و سوین‌سر را در کنار کتاب هدف گذاری لاک و لیثام به عنوان یکی از منابع اصلی تدوین درس هدف گذاری متمم در نظر گرفته‌ایم.

چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم

متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب می‌پردازد.

صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگ‌تر از نقاط قوت‌شان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درس‌ها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.

متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینه‌ای دریافت نمی‌کند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار می‌دهد.

دسته‌بندی کتاب های مدیریت

دسته‌بندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی

مطالب، فایل‌ها و کتابهای مربوط به کتابخوانی

پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری هدف گذاری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه هدف گذاری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۶ نظر برای کتاب روانشناسی فکر کردن به آینده

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : مرضيه رفعتي

    1-به نظرم، ما زمانی که نسبت به موضوعی آگاهی نداریم یا آگاهی و دانش ما در مورد اون حداقلی است، مسئله رو بسیار سطحی، گذرا و با افق دید محدودتر و نزدیکتری بررسی می کنیم.
    مقوله هدفگذاری هم از جمله همین مباحثه . تا قبل از فایل صوتی هدفگذاری حتی فکر نمی کردم که هدف و هدفگذاری به این عمق و گستردگی باشه و چنین تحقیقات ارزشمند و جالبی درباره اون وجود داشته باشه.
     
    2-جنس سوالهای برگزیده از کتاب روانشناسی فکر کردن به آینده که در متن به اون اشاره شده، فقط شامل مقوله های روانشناسی نیست، بلکه سایر شاخه های علوم انسانی مثل جامعه شناسی رو هم  در برمی گیره و این باعث میشه در عین عمیق شدن روی موضوع، مدلهای ذهنی این اندیشمندان و شیوه فکر کردن اونها درباره این موضوعات هم تبدیل بشه به نوعی هدف گذاری درباره آینده، شبیه همون تمرینهای تجربه های ذهنی متمم. که این اندیشمندان و محققان چطور به چنین مدلهای ذهنی دست پیدا می کنند؟
    و مرسی بابت معرفی این منبع ارزشمند

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .