Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


نظریه خود تعیین گری چیست و چه می‌گوید؟


خود تعیین گری

چرا دنبال کردن بعضی از هدف‌ها راحت‌تر از هدف‌های دیگر است؟ چرا بعضی از هدف‌ها را به سادگی رها می‌کنیم؟ چرا حتی با وجود تعیین جایزه، انگیزه‌مان برای پیگیری بعضی از هدف‌ها بیشتر نمی‌شود؟

چرا در جمع بعضی از دوستان‌مان رضایت بیشتری را تجربه می‌کنیم؟ چرا بعضی از رابطه‌ها ما را خسته و فرسوده می‌کنند؟ چرا شرکت در یک کلاس به ما انگیزه می‌دهد اما شرکت در کلاس دیگری با همان موضوع شوق ما را می‌گیرد؟

این سوال‌ها بسیار متفاوت به نظر می‌رسند و انتظار نداریم یک نظریه به تنهایی دربارهٔ همهٔ آن‌ها اظهارنظر کند. با این حال نظریه‌ای وجود دارد که مدعی است دربارهٔ هر یک از این موضوعات، حتی اگر پاسخ کامل ندارد، لااقل حرفی برای گفتن دارد:

نظریه خود تعیین گری یا Self-Determination Theory (مخفف: SDT)

ما این نظریه را در متمم به‌‌ شکل بسیار ابتدایی و به زبان ساده به‌عنوان بخشی از دوره هدف گذاری معرفی می‌کنیم، اما به تدریج در درس‌های دیگر خواهید دید که نظریه خود تعیین گری علاوه بر انگیزش و هدف گذاری در حوزه‌های بسیار متنوعی از جمله خودشناسی، رابطه عاطفی، حمایت اجتماعی، روان‌درمانی، فرزندپروری، عزت نفس، سلامت، تحلیل محیط‌های سیاسی و نیز مباحث اجتماعی و فرهنگی کاربرد دارد (منبع).

خودتعیین‌گری یعنی چه؟

اگر برای نخستین بار با اصطلاح خودتعیین‌گری مواجه شده باشید، احتمالاً برایتان بسیار نامأنوس به نظر می‌رسد. اما اگر کمی دقت کنید، معنی خودتعیین‌گری از ترکیب واژه‌های آن مشخص است:  خود تعیین گری به این فرض اشاره دارد که انسان‌ها دوست دارند خودشان تعیین‌کننده باشند و سهم بیشتری در انتخاب‌ها و شکل‌دادن به جهان اطراف خود ایفا کنند. 

گاهی self-determination theory یا SDT را به «نظریه خودمختاری» ترجمه می‌کنند، اما در ادامهٔ این درس خواهید دید که این ترجمه اشتباه و گمراه‌کننده است. بنابراین حتی اگر «خودتعیین گری» برایتان ثقیل است،‌ باز هم بهتر از جایگزین‌های دیگری است که برای ترجمهٔ این اصطلاح پیشنهاد شده است.

دو نام مهم در تاریخچه خود تعیین گری: رایان و دسی

نظریه خود تعیین گری با دو نام گره خورده است: ریچارد رایان (Richard M. Ryan) و ادوارد دسی (Edward L. Deci).

اگر مقاله ادوارد دسی در سال ۱۹۷۱ درباره انگیزش درونی را نخستین مقاله درباره خودتعیین گری در نظر بگیریم، می‌شود گفت بیش از نیم قرن از شکل‌گیری نخستین پایهٔ این نظریه می‌گذرد (+). حدود یک دهه بعد از دسی ریچارد رایان مقالهٔ تاثیرگذار بعدی را دربارهٔ این نظریه منتشر کرد (+) و پس از آن دانشمندان و پژوهشگران بسیاری به توسعه این نظریه کمک کردند.

بنابراین با وجودی که تقریباً همه‌جا نام رایان و دسی به عنوان توسعه‌دهندگان نظریه خودتعیین‌گری مطرح می‌شود، نباید فراموش کنیم که «خودتعیین‌گری» چتری است که صدها محقق در سایهٔ آن فعالیت کرده و دستاوردهای خود را در چارچوب آن تدوین و ارائه کرده‌اند.

ادوارد دسی و ریچارد رایان در کنار یکدیگر

ادوارد دسی (راست) و ریچارد رایان – عکاس:‌ Adam Fenster (منبع)

یکی از علل استقبال گسترده از نظریه خودتعیین‌گری این است که این نظریه بیش از این که در پی ردّ نظریه‌های معاصر خود باشد، کوشید دستاوردهای پژوهشگران مختلف را یکپارچه کرده و در یک چارچوب واحد قرار دهد.

همه‌چیز در پاداش‌ و تنبیه خلاصه نمی‌شود

برای این که نظریه خودتعیین‌گری را بهتر درک کنیم، لازم است به زمینهٔ تاریخی آن هم توجه داشته باشیم. نیمهٔ اول قرن بیستم اوج قدرت روانشناسی رفتارگرا بود. همهٔ حیوانات (از جمله انسان) موجوداتی تصور می‌شدند که رفتارشان با محرک‌های بیرونی و «شوقِ تشویق» و «ترس از پاداش» شکل می‌گرفت:

  • می‌خواهی کاری انجام دهند؟ پاداش بده (یا تنبیه را قطع کن)
  • می‌خواهی کاری را انجام ندهند؟ تنبیه کن (یا پاداش را قطع کن)
  • می‌خواهی رفتاری تثبیت شود؟ پاداش را تکرار کن.
  • می‌خواهی بهتر تثبیت شود؟ از پاداش را نامنظم و پیش‌بینی‌ناپذیر استفاده کن.

این نوع نگاه در مورد انسان،‌ سگ، موش و کبوتر به یک شکل وجود داشت و به‌ کار گرفته می‌شد. اما در نیمهٔ دوم قرن بیستم و شناخت بیشتر از مغز (انقلاب شناختی) به تدریج این باور که رفتار انسان تا این حد مکانیکی است، کمرنگ شد.

نظریه‌های مختلف به میدان آمدند تا رفتار و انگیزه‌های انسان را توضیح دهند. یکی از این نظریه‌ها خودتعیین‌گری بود.

ایدهٔ اصلی در خودتعیین‌گری این بود که همه‌چیز در بیرون نیست و انسان‌ها (و بسیاری از جانداران دیگر) نیازهایی دارند که در پی ارضاء آن‌ها هستند. تأمین این نیازها آن‌قدر برای انسان‌ها مهم و ارزشمند هست که حتی بدون پاداش مستقیم بیرونی و تشویق جداگانه باز هم برای ارضاء آن‌ها تلاش می‌کنند. به زبان ساده‌تر: کارهایی هستند که خود، پاداش خودشان هستند:

برای هر یک از ما انسان‌ها کارها و فعالیت‌هایی وجود دارند که که خود، پاداش خودشان هستند. - یکی از مفروضات اصلی نظریه خودتعیین گری

اگر این فرض را بپذیریم، بلافاصله به این سوال می‌رسیم که «کارهایی که خودشان پاداش خودشان هستند چه ویژگی‌هایی دارند و کدام‌یک از نیازهای ما را تأمین می‌کنند؟»

سه ستون اصلی در نظریه خودتعیین گری

پاسخ به این سوال که «چه کارهایی پاداش خودشان هستند؟» در طول زمان تکمیل شده است. ابتدا در دههٔ هفتاد میلادی یک ویژگی در پژوهش‌ها مشخص شد و پس از آن دو ویژگی دیگر هم در کنار آن قرار گرفت. امروز بر اساس نظریه خود تعیین گری سه ویژگی وجود دارد که اگر حداقل یکی از آن‌ها در فعالیتی وجود داشته باشد، آن فعالیت این ظرفیت را دارد که بدون نیاز به هر پاداش دیگری ما را به خود ترغیب کند.

به بیان دیگر بر اساس نظریه خودتعیین‌گری «سه نیاز اصلی» وجود دارد که تأمین آن‌ها به خودی خود برای ما انسان‌ها انگیزاننده است. این سه نیاز (به ترتیب تاریخ مطرح شدن) چنین‌اند:

  • خودمختاری (Autonomy)
  • تسلط و توانمندی (Competence)
  • پیوند و ارتباط (Relatedness)

سه ستون اصلی نظریه خودتعیین گری - خودمختاری یا Autonomy - توانمندی یا Competence و ارتباط و پیوند با دیگران یا Relatedness

در ادامه با هر یک از این سه نیاز – بر اساس تعریف آن‌ها در SDT – آشنا می‌شویم:

محدودیت در دسترسی به مجموعه‌ درس‌های هدف گذاری

دسترسی کامل به این درس و ۳۷ درس دیگر دربارهٔ هدف گذاری برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۸۹۳۴ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۵۵۷۷ تمرین در درس‌های هدف گذاری ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۳۷ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  کوچینگ  |  مشاوره مدیریت  |  پرسونال برندینگ

  مدیریت زمان  |  انضباط شخصی  |  برنامه ریزی

  مهارت یادگیری  |  استعدادیابی  |  مسیر شغلی

  خودشناسی  |  افزایش عزت نفس |  | تصمیم گیری

  مذاکره  |  کار تیمی  |  گزارش نویسی

  دوره MBA (مطالعهٔ منظم درس‌ها)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

محصول آموزشی مرتبط

دوره صوتی آموزش هدف گذاری (هشت ساعت)

تذکر: برای دسترسی به محتوای درسی که مشاهده می‌کنید، صرفاً‌ عضو شدن و پرداخت حق اشتراک کافی نیست و باید تمرین ورود به بحث (رودخانه روبیکان) را هم انجام دهید. انجام این تمرین بسیار ساده باعث می‌شود یادگیری شما افزایش پیدا کند و صرفاً حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه از وقت شما را می‌گیرد.

دقیقاً به همین علت است که خودتعیین‌گری در هدف گذاری هم به کار می‌آید. این نظریه در این‌جا هم می‌تواند نقش تجویزی ایفا کند. یعنی به ما بگوید که چه هدفی را انتخاب کن و چه هدفی را انتخاب نکن یا هدف خود را چگونه تعریف کن تا در ادامهٔ راه انرژی و انگیزه‌ات را از دست ندهی.

این‌ها مباحثی است که به تدریج در درس‌های مختلف متمم درباره‌شان صحبت خواهیم کرد.

کتاب درباره خودتعیین گری

نویسندگان بسیاری در زمینهٔ روانشناسی، مدیریت و توسعه فردی، فصل یا فصل‌هایی از کتابهای خود را به نظریه خودتعیین گری (یا خودتعیین کنندگی) اختصاص داده‌اند.

اما کتابهایی که صرفاً‌ به این موضوع اختصاص یافته‌اند،‌ غالباً‌ کتاب مرجع هستند. یعنی برای مخاطب عام و خارج از فضای پژوهشی نوشته نشده‌اند.

اگر قصد دارید در زمینهٔ خودتعیین گری مطالعهٔ جدی انجام دهید، پیشنهاد متمم یکی از دو کتاب مرجع زیر است:

Self-Determination Theory, Basic Psychological Needs in Motivation, Development, and Wellness

این کتاب نوشتهٔ رایان و دسی است و علاوه بر شرح تاریخچه و فلسفهٔ نظریه خودتعیین گری، شش خرده‌نظریهٔ وابسته به آن و نیز کاربردهای نظریه خودتعیین کنندگی را در زمینه‌های مختلف شرح داده است.

با مطالعهٔ معرفی کتاب نظریه خودتعیین گری با این کتاب بیشتر آشنا می‌شوید.

The Oxford Handbook of Work Engagement, Motivation, and Self-Determination Theory

ویراستار این کتاب مریلن گن‌یی (Marylene Gagne) است و مشارکت‌کنندگان بسیاری از جمله خود رایان و دسی در تألیف آن همکاری داشته‌اند. اگر به طور خاص علاقه‌مندید درباره کاربردهای نظریه خودتعیین گری در محیط کار مطالعه کنید و با نویسندگان و صاحب‌نظران دیگری که دربارهٔ SDT کار کرده‌اند آشنا شوید، این کتاب گزینهٔ بسیار مناسبی است.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری هدف گذاری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه هدف گذاری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۲۰ نظر برای نظریه خود تعیین گری چیست و چه می‌گوید؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : مرضيه رفعتي

    - در فایل هدفگذاری هم گفته شد:

    «بر اساس چه معیاری می تونم تشخیص بدم که این هدف، واقعاً هدفیه که من دوست دارم باهاش از روبیکان رد بشم؟ چه جوری مطمئن باشم این هدفیه که وقتی بهش رسیدم حالم بهتره...این جا یکی از معیارهایی که می تونه کمک کنه اینه که هدفی خوبه که:

    با انگیزاننده های بنیادی و ریشه ای در وجود من همخوان باشه، همسو باشه یا لااقل در تعارض نباشه»

     

    -همونطور که در متن درس بیان شده، SDT فقط منحصر به هدف گذاری نیست. در کتاب روان شناسی نفوذ، رابرت بی. چالدینی در فصل 3 کتاب: (تعهد و ثبات هیولاهای ذهنی) به طور خلاصه اینطور گفته میشه:

    «وقتی تعهدی با یک انتخاب درونی همراهه و فرد اون رو با میل و خواست و اختیار خودش می پذیره، تأثیر بیشتری روی تغییر رفتارش داره. چون مسئولیت درونی بیشتری  در قبال اعمال و رفتار خود احساس می کنه. به عبارتی:

    ما زمانی مسئولیت درونی رفتار خودمون رو می پذیریم که فکر کنیم آن رفتار را در غیاب هرگونه فشار خارجی انجام داده ایم.(اصل خودمختاری)

    برای بازداری بچه ها از کار منفی، آنها را تهدید نکنید.»

     

    -به نظرم در مدلهای پیشرفته نظریه بازی ها (مثل دو راهی زندانی)، اون جایی که کشورهای جهان از فشار بیرونی بیش از حد به کشوری که مقررارت بین المللی رو زیر پاگذاشته خودداری می کنند و به اون کشور اختیار تصمیم گیری حداقلی داده میشه، به نحوی می تونه با نظریه خودتعیین گری در ارتباط باشه.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .