کتاب ساختن برای ماندن | جیم کالینز و جری پوراس
با بسیاری از معیارها، امروزه کتاب ساختن برای ماندن (Built to Last) را میتوان یک کتاب کلاسیک مدیریتی دانست: کتابها و نویسندگان بسیاری به آن ارجاع میدهند، به صورت گسترده ترجمه، چاپ و منتشر شده و تقریباً در هر کتابخانهی مدیریتی موجود است؛ و نیز اینکه کمتر کسی وقت و حوصله پیدا میکند آن را به صورت کامل بخواند.
جیم کالینز (Jim Collins) و جری پوراس (Jerry Porras) این کتاب را در سال ۱۹۹۴ منتشر کردند و به سرعت، جایگاه ویژهای را در میان کتابهای مرجع در زمینهی استراتژی و تفکر استراتژیک به خود اختصاص داد.
البته این اتفاق چندان عجیب نیست. کالینز و پوراس شش سال روی یک سوال کار کردند و آنچه در قالب کتاب ساختن برای ماندن منتشر شده، حاصل این تلاش است.
جیم کالینز و جری پوراس
ما در متمم مطلب مستقلی را به معرفی جیم کالینز و کارهایش اختصاص دادهایم. کالینز سابقهی همکاری با شرکت مک کنزی و نیز شرکت HP را در رزومهی خود دارد و میتوان گفت علاوه بر سابقهی آکادمیک، از سابقه اجرایی خوبی نیز برخوردار است.
فعالیت آکادمیک جری پوراس، به تدریس درسهای رفتار سازمانی و تحول در دانشگاه استنفورد باز میگردد. اگر چه او در سالهای اخیر، مانند جیم کالینز به سخنرانی در همایشها و سمینارها مشغول است، اما جیم کالینز – شاید به خاطر تألیف چند کتاب بعد از ساختن برای ماندن – بیشتر و بهتر شناخته شده است.
دو واژهی چشم انداز و مأموریت
کالینز و پوراس، نخستین کسانی نیستند که واژههای مأموریت (Mission) و چشم انداز (Vision) را بهکار بردهاند. اما بیتردید با تألیف و نشر کتاب ساختن برای ماندن، نقش مهمی در ترویج این دو مفهوم ایفا کردهاند.
اما برای اینکه متوجه بشویم تعریف مأموریت و چشم انداز چگونه از دل مطالعهی آنها بیرون آمده، لازم است مسیر تحقیق آنها را بدانیم.
انتخاب شرکتهای برتر
کالینز و پوراس تصمیم گرفتند تعدادی شرکت برتر را انتخاب کرده و ویژگیهای آنها را بررسی کنند. آنها از تعبیر Visionary (دارای آیندهبینی) برای این شرکتها استفاده میکنند.
معیارهایی که کالینز و پوراس برای انتخاب شرکتهای برتر (Visionary Companies) در نظر گرفتند به شرح زیر است:
- در صنعت خود، برتر باشند.
- فعالان مطلع کسب و کار، آنها را بشناسند و تحسین کنند.
- نقشی ماندگار از خود در جهان ما به جا گذاشته باشند.
- چند مدیر عامل را تجربه کرده باشند
- چند بار چرخه عمر محصول را گذرانده و تجربه کرده باشند.
- قبل از سال ۱۹۵۰ تأسیس شده باشند.
تشخیص اینکه چرا معیارهای بالا برای تعیین شرکتهای برتر انتخاب شدهاند، دشوار نیست.
اما مناسب است به این نکته اشاره کنیم که تأکید بر تجربهی چند مدیرعامل و چند محصول به این علت است که مطمئن شوند موفقیت شرکت، نه به خاطر یک محصول یا یک مدیر خاص، بلکه به خاطر ساختار و معماری خود شرکت بوده است. به بیان دیگر، با این معیارها، موفقیتهای فراتر از مدیر و محصول را جستجو کردهاند.
اینکه سال تأسیس قبل از ۱۹۵۰ باشد هم، با این هدف در میان معیارها قرار گرفته که عمر طولانی شرکت را میتوان معیاری از موفقیت پایدار آن در نظر گرفت.
شرکتهای موفق را با چه شرکتهایی مقایسه کنیم؟
نخستین ایدهای که به ذهنمان میرسد این است که شرکتهای موفق را که بر اساس معیارهای بالا انتخاب شدهاند، با شرکتهای شکستخورده مقایسه کنیم.
اما ایدهی کالینز و پوراس جالبتر و ارزشمندتر است: آنها تصمیم گرفتند شرکتهای موفق در صنعت را با شرکتهای موفق دیگری که فقط یک پله از آنها عقبتر قرار گرفتهاند مقایسه کنند.
به زبانی ساده شده میتوان گفت: ساختن برای ماندن، گزارش مقایسهی بین موفقترینها و موفقهاست.
در جدول زیر میتوانید فهرست شرکتهای انتخاب شده را ببینید. در سمت راست، شرکتهای Visionary (موفقترینها) و در سمت چپ، شرکت موفق دیگری در همان صنعت را میبینید.
میتوانیم بگوییم کالینز و پوراس به این سوال پرداختهاند که چرا شرکتهای ستون سمت چپ، در سمت راست قرار ندارند:
دسترسی کامل به مجموعه درسهای استراتژی و تفکر استراتژیک برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
با عضویت ویژهی متمم، علاوه بر دسترسی به این درسها، به درسهای متنوع دیگری نیز دسترسی خواهید داشت که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
شاید برایتان جالب باشد که بررسیهای ما نشان داده در میان دوستان متممی، کسانی که به استراتژی و تفکر استراتژیک علاقهمند بودهاند، برای مطالعهی درسهای زیر هم وقت گذاشتهاند:
مشاوره مدیریت | کوچینگ | کارآفرینی | کار تیمی | مدیریت تعارض
مدل ذهنی | تفکر سیستمی | تصمیم گیری
مدیریت منابع | گزارش نویسی | سیستمهای کنترل مدیریت
ارزش آفرینی | مدل کسب و کار | دیجیتال مارکتینگ
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
نقدهایی که به کار کالینز و پوراس وارد شده
مطالعهی کالینز و پوراس، امروزه در بسیاری از دانشگاههای دنیا تدریس میشود و الهامبخش بسیاری از مدیران است. اما در عین حال، نقدهایی هم بر آن وجود دارد.
یکی از نقدها این است که نمیتوان الزاماً گفت راهکارهای مناسب برای شرکتهای بسیار بزرگ برای سایر شرکتها (کوچک، متوسط و بزرگ) هم قابل تعمیم است. بنابراین باید دقت داشته باشیم که قواعد بازی فیلها را به سایر حیوانات جنگل کسب و کار تعمیم ندهیم.
ایراد دیگری هم که مطرح میشود، بحثی است که ما در تفکر سیستمی مطرح کردهایم و توضیح دادهایم که همبستگی را نباید با علیت اشتباه بگیریم (همیشه نمیتوان از مطالعات آماری، نظریههای علمی استخراج کرد).
اینکه ویژگیهای مشترک شرکتهای موفق را استخراج کنیم، کار ارزشمندی است. اما اینکه نتیجه بگیریم ویژگیهای مشترک، علت موفقیت آنهاست، ممکن است درست نباشد.
تمرین و مشارکت در بحث (چون جواب هر تمرین میتواند طولانی باشد، در صورت تمایل، پاسخ هر تمرین را در قالب یک کامنت جداگانه ثبت کنید تا مجبور نشوید به همهی سوالها همزمان فکر کنید).
با توجه به توضیحاتی که در نقد کار کالینز و پوراس مطرح شد، شما چه نقاط قوت و ضعفی را در متد مطالعهی آنها میبینید؟ تا چه حد میتوان به دستاورد چنین روشی اعتماد کرد؟ چه ضعفهایی در آن وجود دارد؟
کالینز و پوراس، وجود رهبران کاریزماتیک را برای یک سازمان ماندگار چندان مهم نمیدانند. هم در تأیید و هم در رد حرف آنان، مثالهای متعددی وجود دارد. شما با کدام سمت ماجرا موافقید؟ آیا روش تحقیق آنها را برای تحلیل و ارزیابی نقش رهبران کاریزماتیک، مناسب میدانید؟
همانطور که در درس افق زمانی توضیح دادهایم، مسئلهها را باید در افق زمانی مشخص، تعریف و تحلیل کرد. بعید است کسی کسب سود را به صورت مطلق، هدف نادرستی بداند. بلکه اغلب ما، به تلاش کسب سود در کوتاهمدت انتقاد داریم.
صنعتی را که در آن فعالیت میکنید یا به آن علاقه دارید، به صورت بسیار کوتاه توضیح دهید و بگویید که چه افق زمانی را برای حداکثر کردن سود، مناسب میدانید؟ در حال حاضر فضای حاکم در آن صنعت به چه افق زمانی فکر میکند؟ چه مکانیزمهایی را میشناسید که اولویت قرار دادن سود، در بلند مدت باعث تضعیف یک کسب و کار یا یک صنعت شود؟ (در حوزه مورد نظر خودتان مثالهای ملموس بزنید)
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر استراتژیک به شما پیشنهاد میکند:
- تفکر استراتژیک چیست؟ | دوره آموزش طرز فکر استراتژیک
- معرفی یک مدل تفکر استراتژیک | الگوی پنج بخشی لیدکا
- تحلیل SWOT چیست؟ | آشنایی با ماتریس SWOT
- نقد ماتریس SWOT | گزارشی از بررسی دهها نمونه تحلیل SWOT
- منظور از دیدگاه مبتنی بر منابع (RBV) چیست؟
- منابع و مدیریت منابع (Resource Management)
- فایل صوتی مدیریت منابع: چگونه در ارزیابی منابع خطا میکنیم؟
- فایل صوتی مدیریت منابع: ظرفیت جذب منابع و پرورش آنها
- فایل صوتی مدیریت منابع: استهلاک و پرورش منابع
- تعریف منابع سازمانی
- تحلیل استراتژیک منابع | مدل VRIO
- درباره شیوه مدیریت هزینه و ثروت
- کتاب رقابت برای آینده (نوشته گری همل و پراهالاد)
- کتاب استراتژی اقیانوس آبی (معرفی + خلاصه)
- موفقیت در رقابت یا رهایی از بازی رقابت؟
- ویژگی رقابت سالم
- آیا این تصمیم، یک تصمیم استراتژیک است؟ ویژگی های تصمیم استراتژیک
- استراتژیست کیست؟ ذهن استراتژیست چه چیزهایی را میبیند؟
- کاربرد تفکر استراتژیک در مواجهه با روندهای جدید (مثال اطلاعات فوری)
- انتخاب استراتژیک و ارزیابی شرایط دنیای واقعی (Reality Check)
- موانع تفکر استراتژیک و نگاه استراتژیک به کار و زندگی
- آنالوژی چیست؟ | استفاده از آنالوژی (قیاس) برای فکر کردن بهتر
- روزنامهٔ فردا | اگر اخبار فردا را میدانستیم چه میشد؟
- سناریو چیست؟ نقش سناریو نویسی در تقویت تفکر استراتژیک
- چند نکته در سناریو نویسی برای یک استراتژیست: آرکتایپ های سناریو
- تحلیل استراتژیک منابع | محاسبه سود و ارزیابی هزینه
- خریدن یا ساختن؟ | مقدمهای بر تعریف برونسپاری
- برون سپاری چیست؟ | مزایا و معایب و مشکلات برون سپاری
- تعریف اکوسیستم چیست؟
- مبانی تحلیل اکوسیستم ها
- فیل سفید در استراتژی، مدیریت و کسب و کار
- اگر میخواهید ذهن تحلیل گر داشته باشید، از اهمیت الگوها غافل نشوید
- پیتر شوارتز – متخصص آینده پژوهی و سناریو نویسی در تحلیل استراتژیک
- کتاب از خوب به عالی | جیم کالینز
- کتاب ساختن برای ماندن | جیم کالینز و جری پوراس
- شرایط محیطی تغییر کرده، شما چقدر تغییر میکنید؟
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : امیر جافری
در جواب به این تمرین فک می کنم این حکایت، جالب باشه:
برتولت برشت در نمایشنامه ای که راجع به زندگی گالیله نوشته قضیه جالبی رو بیان کرده، وقتی که کلیسا در دادگاه گالیله رو به خاطر ادعاش مبنی بر چرخش زمین به دور خورشید محاکمه می کنه، گالیله از ترس شکنجه و از دست دادن جانش، نظرش رو عوض می کنه و میگه به علت مستی این حرف رو زده. در اینجا یکی از شاگردانش میگه:
«وای بر ملتی که قهرمان ندارد.»
و اینجاست که گالیله در جوابش یه جمله تاریخی میگه:
«بدبخت ملتی که به قهرمان نیاز دارد.»
به نظر من وجود رهبر کاریزماتیک خصوصا اوایل راه اندازی برای شرکت مثه کاتالیزور برای فعالیت شیمیایی می مونه، باعث شتاب و سرعت بیشتر در رشد و موفقیت شرکت میشه، ولی اگر شرکت ساختار و چارچوب خوب و مناسبی داشته باشه، وجود رهبر کاریزماتیک خیلی براش واجب نیست. احتمالا شما هم مثال هایی از شرکت های قدرتمندی رو شنیدین که برای دوره ای آدم احمقی مدیرعاملش بوده ولی شرکت همچنان با قدرت به مسیرش ادامه داده.
و در نهایت بدبخت شرکتی که به قهرمان(رهبر کاریزماتیک) نیاز دارد. وجود رهبر کاریزماتیک در شرکت های بزرگ قطعا خوبه، ولی نباید نیاز باشه. همونطوری که وجود قهرمان برای ملت ها خوبه ولی نباید نیاز باشه.