Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


روزنامهٔ فردا | اگر اخبار فردا را می‌دانستیم چه می‌شد؟


اخبار فردا - روزنامه فردا

مجموعه درس‌هایی که با عنوان تجربهٔ ذهنی در متمم منتشر می‌شوند، یک ویژگی مشترک دارند: همهٔ آن‌ها ما را وادار می‌کنند دنیا را به شکلی که عادت نداریم و ندیده‌ایم، ببینیم.

این کنار زدن حجاب عادت، باعث می‌شود ذهن‌مان از روزمرگی فاصله بگیرد و به جای این که با تحلیل‌های جاافتاده و تکراری، از زیر بار اندیشیدن فرار کنیم، لحظاتی مجبور شویم دنیا را جدی‌تر و عمیق‌تر ببینیم. به همین علت، در تمرین‌های تجربه ذهنی، واقعی یا خیالی بودن مسئله‌‌های پیش روی‌مان مهم نیست، بلکه ناآشنا بودن آن‌‌هاست که اهمیت دارد.

فهرست همهٔ تجربه‌های ذهنی‌ای را که تا کنون در متمم مطرح شده‌اند می‌توانید در صفحهٔ زیر ببینید:

تجربه‌های ذهنی

دانستن از فردا مانع آمدن فردا می‌شود

احتمالاً نام کِنِت بولدینگ را شنیده‌اید؛ دانشمندی که به خاطر حرف‌ها و نوشته‌هایش دربارهٔ سیستم و تفکر سیستمی شناخته می‌شود. از بولدینگ نقل شده است که:

اگر می‌توانستیم امروز روزنامه فردا را ببینیم، فردا هرگز اتفاق نمی‌افتاد

این جمله را راسل اکاف از بولدینگ نقل کرده است؛ زمانی که از او خواستند نظرش را دربارهٔ آینده بنویسد و بگوید آینده را چگونه می‌بیند (+). اکاف توضیح دیگری را هم به جملهٔ بولدینگ اضافه کرده است: «اگر آینده شفاف پیش چشم‌مان قرار بگیرد، گام‌‌هایی برخواهیم داشت تا از وقوع آینده جلوگیری کنیم.»

او توضیح بیشتری نمی‌دهد و نمی‌گوید که منظورش از این حکم چیست، اما در ادامه به این نکته اشاره می‌کند که هیچ علاقه‌ای به پیش‌بینی آینده ندارد:

متأسفانه، چنان که می‌دانید، من هیچ علاقه‌ای به پیش‌بینی آینده ندارم.
ساختن آینده [را بیشتر دوست دارم]، با انجام اقدام‌های مناسب در زمان حال.

مشخصاً می‌توان گفت اکاف ترجیح می‌دهد مخاطبش به جای درگیر شدن با خیال‌پردازی منفعلانه دربارهٔ آینده، گامی فعالانه در مسیر ساختن آینده بردارد. این حرف بسیار شبیه جمله‌ٔ منسوب به دراکر است که «بهترین راه پیش‌بینی آینده، ساختن آن است.»

جدا از این موضع‌گیری شفاف اکاف بر ضد پیش‌بینی‌کنندگان آینده، چندان مشخص نیست که منظور او از این که «اگر آینده را بدانیم، می‌کوشیم مانع وقوع آن شویم» چیست. اما این جمله که او از بولدینگ نقل کرده و خودش هم آن را تأیید می‌کند، می‌تواند فرصتی ارزشمند برای خلق یک تجربهٔ ذهنی باشد.

روزنامهٔ فردا چه تأثیری بر امروز می‌گذارد؟

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

پیشنهاد عضویت در متمم

شما با عضویت ویژه در متمم، می‌توانید به درس‌ها و آموزش‌های بسیاری از جمله موضوعات زیر دسترسی کامل داشته باشید:

  فهرست درس‌های متمم

موضوعات زیر، برخی از درس‌هایی هستند که در متمم آموزش داده می‌شوند:

  دوره MBA (یادگیری منظم درس‌ها)

  استراتژی | کارآفرینی | مدل کسب و کار | برندسازی

  فنون مذاکره | مهارت ارتباطی | هوش هیجانی |تسلط کلامی

  توسعه فردی | مهارت یادگیری | تصمیم گیری | تفکر سیستمی

  کوچینگ | مشاوره مدیریت | کار تیمی | کاریزما

  عزت نفس | زندگی شاد | خودشناسی | شخصیت شناسی

  مدیریت بازاریابی | دیجیتال مارکتینگ | سئو | ایمیل مارکتینگ

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

حتماً به این نکته توجه دارید که ما از یک داستان فرضی حرف می‌زنیم که بسیاری از جنبه‌های آن هم به شکل دقیق، تعریف نشده است. یعنی ممکن است تفسیر شما از این تجربهٔ ذهنی با تفسیر دوستان دیگر فرق داشته باشد. حتی در مورد سوال‌ها هم ممکن است سلیقهٔ متفاوتی داشته باشید و ترجیح بدهید به سوالات دیگری که در این‌جا نیامده فکر کنید. شاید این تجربهٔ ذهنی، سناریوهای دیگری را در ذهن‌تان تداعی کند.

غرض صرفاً تمرین فکر کردن، خیال‌پردازی و فاصله گرفتن از مفروضات متعارف است. بنابراین، به هر شکل که می‌پسندید،‌ به این سوال‌ها یا سوالات مشابهی که در ذهن‌تان شکل گرفته فکر کنید و پاسخ آن‌ها را – اگر دوست داشتید – برای دوستان‌تان بنویسید.

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     تعدادی از دوستان علاقه‌مند به این مطلب:    علی اکبر شاه بهرامی ، علی هوشیار ، علی فتحیان ، جلیل شجاع زاده ، مهدی رنجبری

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر استراتژیک به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تفکر استراتژیک
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۲۵ نظر برای روزنامهٔ فردا | اگر اخبار فردا را می‌دانستیم چه می‌شد؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : مونا محمدی

    اگر چه همین حالا هم بر آنچه آینده رو میسازه و تغییر میده تاثیر گذاریم، تجربه ذهنی اینکه از فردایی باخبر باشیم که میتونیم بروقایعش تاثیر گذار باشیم یا به عبارتی تغییرش بدیم جالبه. به نظرم این  جمله ی اکاف که «اگر آینده شفاف پیش چشم‌مان قرار بگیرد، گام‌‌هایی برخواهیم داشت تا از وقوع آینده جلوگیری کنیم.»، بخصوص اگر  آینده به زیانمون باشه صدق پیدا میکنه. و اینکه از آینده خوب با خبر بشیم و به گونه ای رفتار کنیم که مانع وقوعش باشیم دوراز ذهن به نظر میاد.اما عملکرد ما آدمها گاهی اینطوره.انگار خودمون آینده رو خرابش میکنیم.
    به نظرم این سوال مهمتره که با خبر شدن از روزنامه فردا قراره ما رو به چه تصمیم ها و رفتارهای سوق بده؟ رفع بلا از خودمون و به سود رسیدن خودمون به قیمت زیان دیگران؟ یا منافع دیگران رو هم در نظر میگیریم؟
    در مورد باخبر بودن از فردا، مولانا در دفترسوم مثنوی حکایت مردی را نقل میکنه که از موسی میخواد تا زبان حیوانات رو به او یادبده .نهایتا با اصرار مرد به او زبان سگ و مرغ خانگی آموخته میشه.صبح وقتی تکه های نان رو خدمتکار روی زمین میندازه، و خروس اون رو برمیداره، بین سگ و خروس بحثی درمیگیره. خروس به سگ میگه نگران نباش، فردا اسب صاحبمون میمیره و توحسابی برخوردار خواهی شد.مرد تا این رو متوجه میشه،سریع اسبش رو میفروشه. روزبعد، خروس روی زرد، خطاب به سگ میگه اون اسب مرد اما در جای دیگری، اما فردا استر خواهد مرد و تو دلی از عزا درمی آری.باز مرد با شنیدن این خبر،استر رو هم میفروشه. روز بعد خروس  به سگ میگه که  نگران نباش.فردا غلام این مرد خواهد مرد و از مرگش تو بهره مند خواهی شد.
     این شنید و آن غلامش را فروخت / رست از خسران و رخ را بر فروخت
    شکرها می‌کرد و شادیها که من/ رستم از سه واقعه اندر زمن
    این بار خروس در جواب سگ که او را دروغگو خطاب کرده بود که: چی شد؟ غلام هم که نیست که بمیره، میگه اینبار خود مرد خواهد مرد و از مراسم مرگش به تو غذای بسیار میرسه.
    مرگ اسپ و استر و مرگ غلام /بُد قضا گردان این مغرور خام
    از زیان مال و درد آن گریخت/ مال افزون کرد و خون خویش ریخت
    وقتی مرد این رومیشنوه، سراسیمه پیش موسی میره که کمکم کن و به دادم برس. موسی در جواب میگه: از خودت بلا رو دور میکردی و زیان رو به دیگران میرسوندی و از این راه پول بدست می آوردی. تو که در این کار استاد شدی، خب خودت رو بفروش و رهایی پیدا کن.
    به این حکایت از منظر تفکر سیستمی میشه نگاه کرد که در یک سیستم وقتی به خیال خودمون زرنگی کردیم، و زیان و آسیب رو از خودمون دور کردیم و به دیگران رسوندیم، نهایتا آثار منفیش به خودمون برمیگرده.
     
    و در جواب سوالهای درس :  فرض کنید از این روزنامه صرفاً یک نسخه تولید شده و آن هم در اختیار شما قرار می‌گیرد. شما حق ندارید به هیچ‌کس بگویید که به چنین منبعی دسترسی دارید. اما می‌توانید تصمیم‌ها و رفتار خود را تغییر دهید و احتمالاً به شکل ضمنی، روی رفتار و تصمیم‌های اطرافیان و کسانی که به شما اعتماد دارند و از شما تأثیر می‌پذیرند، تأثیر بگذارید. آیا روزنامه را خواهید خواند؟ یا ترجیح می‌دهید اصلاً از محتوای آن مطلع نباشید؟
    پاسخم اینه که در این حالت  روزنامه رو خواهم خواند.
     

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .