Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


پایان الکسا و دغدغهٔ افزایش و کاهش رتبه | جایگزین و مشابه الکسا چیست؟


جایگزین الکسا

وقتی سایت‌های بین‌المللی، خبر پایان کار الکسا را اعلام می‌کردند، مجبور بودند توضیح دهند که: «نگران نباشید. دستگاه الکسا هنوز کار می‌کند و این چیزی که متوقف شده، صرفاً یک سایت است.»

اما از آن‌جا که ما در ایران ارتباط بسیار محدودی با سرویس‌های فراگیر پرداخت و حمل بین‌المللی داریم، عملاً ابزارهایی مثل دستیار صوتی آمازون الکسا برایمان کاربرد چندانی نداشته‌اند و ندارند. به همین علت، اتفاقاً الکسا برای بیشتر ایرانیان صرفاً یک سایت است.

سایت الکسا به آدرس alexa.com در سال ۱۹۹۶ تأسیس شد و حدود رُبع قرن فعالیت کرد. برای این‌که تصور بهتری از سال ۱۹۹۶ داشته باشید، کافی است به خاطر بیاورید که گوگل دو سال بعد، لینکدین شش سال بعد و فیس‌بوک هشت سال بعد تأسیس شد.

الکسا – که آمازون آن را در سال ۱۹۹۹ خرید و تا آخرین روز در مالکیت این شرکت بود – پایان فعالیت بیست‌و‌پنج سالهٔ خود را با پیامی کوتاه اعلام کرد. پیامی که اگر بخواهید در سایت ثبت نام کرده و اشتراک الکسا را بخرید آن را خواهید دید:

جایگزین الکسا چیست

الکسا می‌‌خواست چیزی فراتر از یک «رتبه» باشد

ما معمولاً الکسا را با رتبه‌بندی الکسا می‌شناسیم. مثلاً‌ [در زمان انتشار این درس] می‌گوییم سایت متمم در جهان رتبه‌ای حدود ۶۷۰۰ و در ایران رتبه‌ای در حدود ۲۰۰ دارد:

این رتبه‌‌بندی اگر چه برای سایتی مانند متمم که مدل فعالیت‌شان مبتنی بر پرداخت حق عضویت (Subscription) است چندان اهمیت ندارد، اما دغدغهٔ روزانه‌ٔ سایت‌هایی است که درآمد خود را از تبلیغات کسب می‌کنند. چون وقتی رتبه‌شان بهتر می‌شود، می‌توانند تعرفهٔ تبلیغات خود را افزایش داده و پول بیشتری از آگهی‌دهندگان بگیرند (تقریباً شبیه کارکرد تعداد فالوئرها در شبکه‌های اجتماعی).

اما الکسا با وجودی که همواره رتبهٔ سایت‌ها محاسبه و اعلام می‌کرد، کوشید خدمات بیشتر و کامل‌تری ارائه دهد و به رتبه‌بندی محدود نباشد.

الکسا در نخستین‌ سال‌های فعالیت خود به بازدیدکنندگان هر سایت چند سایت مشابه معرفی می‌کرد و می‌گفت اگر مطالب این سایت را دوست دارید،‌ می‌توانید چند سایت پیشنهادی من را هم ببینید.

در سال‌‌های بعد، سرویس‌های دیگری هم اضافه شد. سرویس‌هایی که غالب آن‌ها را می‌شد با عنوان تحلیل رقبا یا Competitor Analysis توصیف کرد. موارد زیر از جمله گزارش‌هایی هستند که الکسا دربارهٔ هر سایت ارائه می‌کرد:

  • مخاطبان این سایت چه سایت‌های دیگری را می‌بینند
  • مخاطبان این سایت به طور کلی به چه موضوعاتی علاقه دارند
  • چند درصد از مخاطبان این سایت از موتورهای جستجو می‌آیند و وضعیت سایت‌های رقیب از این نظر چگونه است
  • چند درصد از ترافیک این سایت ناشی از بازدید مستقیم است (سایت را می‌شناسند و با آدرس مشخص به سایت می‌رسند)
  • کلمات کلیدی این سایت (که رتبهٔ خوبی در موتورهای جستجو دارند) چه هستند؟
  • چه سایت‌های دیگری به این سایت ارجاع داده‌اند؟ (بک لینک)
  • هر مخاطب به طور متوسط چند صفحه از سایت را می‌بیند و چند دقیقه را در سایت می‌گذراند؟

حتی اگر پیام پایان کار الکسا را هم که کمی بالاتر آوردیم مرور کنید، می‌بینید که الکسا فعالیت خود را «یافتن و کسب مخاطبان دیجیتال و تبدیل مخاطب به مشتری» توصیف کرده و جمله‌بندی به شکلی است که گویی رتبه‌بندی سایت‌ها در هستهٔ فعالیت‌های الکسا نیست (این کار را زیرمجموعهٔ فعالیت‌های بزرگ‌تر و مهم‌تر در نظر گرفته است).

چرا الکسا به نقطهٔ پایان رسید؟

محدودیت در دسترسی کامل به درس‌های سواد دیجیتال

دوست عزیز. دسترسی کامل مجموعه درس‌های سواد دیجیتال برای اعضای ویژه‌ی متمم در نظر گرفته شده است.

  تعداد درس‌ها: ۷۴ عدد

  دانشجویان این درس: ۶۷۹۴ نفر

  تمرین‌های ثبت‌شده: ۳۸۱۳ مورد

 البته با عضویت ویژه، به مجموعه درس‌های بسیار بیشتری به شرح زیر دسترسی پیدا می‌کنید:

 فهرست درس‌های متمم

البته اگر به تسلط بر تکنولوژی و سواد دیجیتال علاقه دارید، احتمالاً مطالعه‌ی مباحث زیر برایتان در اولویت خواهد بود:

  آموزش CRMاتوماسیون بازاریابی

  استراتژی محتوا | آموزش بازاریابی محتوا | دیجیتال مارکتینگ

  آموزش سئو | ایمیل مارکتینگ | شبکه های اجتماعی

  شبکه های اجتماعی | تولید محتوا

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

مشارکت در بحث

تحلیل شما از توقف الکسا چیست و فکر می‌کنید این تعطیلی تا چه تبعات جدی و محسوس داشته باشد؟

آیا پیش از این به رتبهٔ الکسا توجه داشتید؟ اکنون به سراغ چه جایگزین‌هایی خواهید رفت؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری سواد دیجیتال به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه سواد دیجیتال
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه دوره هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۱۳ نظر برای پایان الکسا و دغدغهٔ افزایش و کاهش رتبه | جایگزین و مشابه الکسا چیست؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : شهرزاد راسخ

    اگرچه همیشه من این موضوع رو در نظر داشتم و دارم که الکسا ابزار چندان دقیقی نیست و آمارهای الکسا نمیتونن چندان قابل اعتماد و قابل استناد باشن. رتبه الکسا هم هیچگاه اهمیت خاصی برام نداشته و خوشبختانه به هیچ طریقی درگیر بازی‌های حاشیه‌ای برای بهبود شاخص‌های الکسا نشدم، اما در کل از اعلام پایان کار الکسا خوشحال نشدم.
    من تقریبا هر چند روز یکبار (بیشتر برای سایتم (+) و خیلی کمتر برای وبلاگم (+)) بهش سر می‌زدم.
    برای سایتم که هنوز در دوران کودکی خودش به سر می‌بره، شاخص‌های الکسا به نوعی مفید بودن و در نگاه خودم رابطه مستقیمی با تلاش من برای بهبود وضعیت سایت از جهات مختلف داشتند.
    برای خود من، الکسا راحت‌ترین، ساده‌ترین، و دم دستی‌ترین ابزاری بود (علاوه بر رایگان بودنش) که می‌تونستم هر بار بدون هیچ فشار ذهنی خاصی، یک برآورد خیلی سریع و کوتاه از حال و اوضاع سایتم توی وب داشته باشم.
    مثلا برای خودم خیلی جالب بود که هر وقت با شوق و انرژی و توجه و تمرکز بیشتری و برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای تولید و انتشار محتوا و بهبود زیرساختها و مسائل دیگری در سایتم وقت می گذاشتم، دقیقا شاهد بهبود این شاخص‌ها (نه به عنوان شاخص‌هایی پوچ) بودم و هر وقت زمان زیادی رو صرف سایتم نمیکردم یا با بی‌حوصلگی این کار رو انجام میدادم، متوجه افت این شاخص‌ها می‌شدم.
    برای همین، در نظر من، الکسا کارکردی شبیه چیزی مثل تب‌سنج داشت.
    هر وقت درجه تب بالا رو نشون میداد (افت شاخص‌ها و گزارش‌ها) خیلی سریع و بدون استفاده از تحلیل‌های پیچیده‌تر و زمان‌بر تر بقیه ابزارها انگار بهم تلنگر میزد و بهم یادآوری می‌کرد که هر چه زودتر برای پایین آوردن تب سایتم و بهتر شدن حالش برنامه‌ریزی دقیق‌تری بکنم و فعالیت و تلاشم رو بیشتر کنم.
    و هر موقع که وقت بیشتری می‌گذاشتم، و برنامه‌ریزی بهتری و اقدامات موثرتری برای تعامل و engagement اعضای سایتم داشتم، روی سئو بیشتر کار می‌کردم، و محتوای بیشتر و باکیفیت‌تری برای وبلاگش تولید می‌کردم و ...، با دیدن بهبود این شاخص‌ها و گزارش‌های الکسا تقریبا میتونستم متوجه بشم که کارم رو دارم درست انجام میدم.
    اما درکل، طبیعتا با نبودن الکسا، هیچ اتفاق بدی نخواهد افتاد.
    ما کار خودمون رو برای بهبود وضعیت سایت و رشد اون ادامه می‌دیم و همونطور که متمم اشاره کرد حتی بیشتر از قبل، روی واقعیت کسب و کارمون متمرکز خواهیم شد.
    من همچنان روی سرویس وب مستر گوگل، و گوگل آنالیتیکس متمرکز هستم و از ابزارهای جانبی دیگری مثل clarity هم استفاده می‌کنم.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .