استعداد موسیقی و تشخیص صدا (۱)
در این قسمت به بحث استعداد موسیقی و تشخیص صدا به عنوان یکی دیگر از المانهای استعدادیابی در مدل جانسون اوکانر میپردازیم.
به همان اندازه که استعداد ریاضی یک عبارت مبهم و نامفهوم است، استعداد موسیقی و تشخیص صدا هم برای اکثر ما معنای دقیقی ندارد.
اگر به شما بگویند یک نفر استعداد ریاضی دارد چه نتیجهای میگیرید؟
- آیا محاسبات را با سرعت بالاتری انجام میدهد؟
- آیا نمره ریاضیات او خوب بوده است؟
- آیا میتواند مسائل پیچیده هندسه را تجزیه و تحلیل کند؟
- آیا میتواند ترکیب گزارههای منطقی را درک کرده و تحلیل کند؟
دقیقاً همین ماجرا در مورد استعداد موسیقی و تشخیص صدا هم صادق است:
یکی از کارهای ارزشمند بنیاد جانسون اوکانر این بود که بعد از مدت طولانی آزمایش و تجربه، در حدود سالهای ۱۹۱۹ به صورت جدی و رسمی، استعداد موسیقی را در بخش شنوایی، به زیرمجموعههای قابل سنجش کوچکتری تقسیم کرد:
برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبتنام به تعداد قابلتوجهی از درسهای متمم دسترسی پیدا خواهید کرد نمونهٔ آنها را میتوانید از طریق لینک زیر ببینید:
البته اگر بخواهید به همهٔ درسهای متمم دسترسی داشته باشید، لازم است حق اشتراک بپردازید.
ثبت نام رایگان تجربهٔ متممیها
عناوین زیر تعدادی از درسهای مختص اعضای ویژه متمم هستند:
مدیریت کسب و کار (MBA) | توسعه فردی
فنون مذاکره | خودشناسی | شخصیت شناسی
مسیر شغلی | کوچینگ | مشاوره مدیریت
ممکن است در نگاه اول به نظر برسد که اگر کسی با حوزه موسیقی و سرود و ترانه کاری ندارد، نیازمند چنین استعدادی نیست. در حالی که این استعداد میتواند موفقیت و شکست ما را در بسیاری از حوزههای زندگی شخصی و شغلی مشخص کند.
این بحثها را در درس بعدی استعدادیابی ادامه خواهیم داد.
تمرین:
اگر چند دقیقه فرصت دارید به یکی از این دو سایت (سایت اول، سایت دوم) سر بزنید و استعداد خود را در زمینه ریتم و تشخیص فرکانس بیازمایید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری استعدادیابی و شناخت توانمندی ها به شما پیشنهاد میکند:
- استعدادیابی | آشنایی با انواع استعداد و روش شناسایی استعدادها
- فایل صوتی رادیو متمم | استعدادیابی
- استعدادیابی فرزندان و نکاتی در مورد تشخیص استعدادها (کلیپ تصویری)
- تست استعدادیابی به شیوه جانسون اوکانر
- به جای آزمون استعدادیابی کمی برای تحلیل استعدادهایمان وقت بگذاریم
- منظور از استعداد استقرا چیست؟ آیا شما در استقرا استعداد دارید؟
- نکتهای در استعدادسنجی | تفاوت تعیین، تعریف، اندازه گیری و ارزیابی استعدادها
- استعداد تجسم فضایی و درک ساختارها
- استعداد و توانایی خواندن سریع و سرعت درک تصویری بالا
- استعداد ایده پردازی و انسانهای لبریز از ایده
- استدلال تحلیلی چیست؟ تفکر تحلیلی به عنوان یک استعداد
- استعداد و توانایی کار با اعداد
- سیلوگرام – استعداد یادگیری کلمات در زبان های دیگر
- حافظه برای طراحی
- استعداد تشخیص و تفکیک رنگها
- استعدادیابی: تسلط بر انگشتان
- استعدادیابی | دیدن افقهای دور و نگاه به جلو
- بازی جنگا و استعداد کار با انگشتان
- استعداد موسیقی و تشخیص صدا (۱)
- استعدادیابی: استعداد موسیقی و صدا (۲)
- سوال پیشنهادی مدیرعامل برگر کینگ برای مصاحبه استخدامی
- تفاوت استعداد و مهارت و نکات دیگر | جمع بندی درس استعدادیابی
- پروژه پایانی استعدادیابی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : شهرزاد راسخ
سلام دوست عزیز.
خوشحالم که میبینم تا این حد علاقمند به دونستن مفاهیم مربوط به موسیقی هستین. و ممنون که با کامنتتون باعث شدید یکی مثل من هم بار دیگه به دنبال مفاهیم دقیقشون بره. از اونجایی که موسیقی، خودش یه علم محسوب میشه، پس اجازه بدید به جای مفاهیم کلی که خودم در ذهن دارم، تعاریف دقیق و البته تا حد امکان ساده تر فقط چند تا از این مفاهیم رو که از اینترنت جستجو کردم، با شما به اشتراک بذارم (و امیدوارم دوستان عزیز دیگری هم که در زمینه ی موسیقی اطلاعات بهتری دارن، توضیحات خودشون رو برای شما دوست عزیز بنویسن)
* ریتم: جوهر حیاتی موسیقی ریتم است. همانطور که شعر دارای وزن است موسیقی نیز دارای وزن است که وزن آن همان ریتم میباشد. (منبع) درواقع، ریتم، الگوی منظم صدا و سکوت می باشد که در زمان تکرار می شود. (منبع) زندگی ما سراسر با ریتم آمیخته شده است. شب و روز، گذر فصل ها، ضربان قلب و.. نمونه هایی از ریتم در زندگی ما هستند. اصولا ریتم الگویی تکرار شونده و ثابت دارد و منطبق بر زمان جلو می رود، ولی با توجه به حسی که به وجود می آورد به طرز شگفت انگیزی می تواند در گذر زمان برای انسان تفاوت ایجاد کند! ریتم عامل حرکت موسیقی در زمان است. وقتی یک موسیقی می تواند برای ما خوشایند باشد که ریتم آن مناسب حال ما باشد. (منبع)
* ملودی: ملودی به مفهوم کلی، تعدادی اصوات موسیقی که به دنبال هم اجرا یا شنیده شوند. ملودی حتی در ساده ترین فرم خود نمی تواند از ریتم جدا باشد؛ در واقع ابتدائی ترین عامل ملودی یعنی (صوت) دو خصوصیت اساسی دارد: زیر و بمی (فرکانس) و مدت کشیده شدن آن، (که دومی بحث در ریتم است). (منبع)
* صدا و فرکانس: صدا عبارتست از لرزش هوا، بشرط اینکه تعداد این لرزش بین بیست دفعه تا بیست هزار مرتبه در ثانیه باشد. یعنی وقتی پرده گوش ما بوسیله هوا بیست مرتبه تا بیست هزار مرتبه در ثانیه ارتعاش کند ما این ارتعاشات را بصورت صدا خواهیم شنید. به هر لرزش یک سیکل (C) و به مجموعه این سیکل ها در یک ثانیه فرکانس (F) میگویند. به این ترتیب واحد فرکانس، سیکل در ثانیه است. (منبع)
* نُت: الفباي موسيقي نت مي باشد.(منبع) نُت يا نوت، در موسيقي به دو معني بکار ميرود: يکي به معني واحد صدائي با فرکانس ثابت که نامي بر آن گذاشته شده که در متون کهن فارسي به آن نغمه ميگويند و ديگري به معني نمايش يا نشانه نوشتاري هر يک از اين صداها. در معني اول نتها هفت نام براي نوشتن اصوات موسيقايي هستند. در ايران به پيروي از فرانسه و ايتاليا نتها به اين صورت نام گذاري ميشوند: دو-ر-مي-فا-سل-لا-سي (do, re, mi, fa, sol, la, si). در روش نامگذاري الفبايي که در کشورهاي انگليسي و آلماني زبان رايج بوده است نتها به ترتيب "A, B, C, D, E, F, G" نام ميگيرند، که نت A در اين روش برابر با نت «لا» (la) در روش قبلي است. در معني دوم، براي مکتوب کردن اصوات موسيقي، اين صداها را طبق قواعد خاصي بين يا روي پنچ خط افقي مينويسند که به نام خطوط حامل شناخته ميشوند. خطوط حامل از پايين به بالا شمرده ميشوند، به اين معني که نتي که روي خط پايينتر نوشته شود، صدايي بمتر از نتي دارد که بر روي خط بالاتر نوشته شده است. به اين ترتيب نام نت از روي جائيکه روي خطهاي حامل قراردارد مشخص ميشود. ديگر مشخصات نت مانند طول آن (مدت زمان امتداد يافتن آن صدا) و غيره را نيز با شکلهاي قراردادي که براي نت طرح شده نمايش ميدهند. نتهاي متوالي را از چپ به راست مينويسند. دانشي که به قواعد نوشتن نتهاي موسيقي و مقولات مرتبط با آن ميپردازد، تئوري موسيقي نام دارد. (منبع)
* اکتاو: فاصله يک نت تا نت هم نام خود (چه زير يا چه بم تر) را اکتاو مي گويند. (منبع)
* گام: تعدادی نت که با نظمی مشخص به صورت متوالی پشت سر هم قرار گیرند. به مجموعه چند نت پی در پی که با فاصله های معین و حساب شده به دنبال هم نواخته می شوند و آخرین نت آن، هنگام بالایی نت اول باشد یک گام موسیقی می گویند. (منبع)
* هارمونی: هارمونی یعنی اصوات موسیقائی که یکجا یا دسته دسته هم زمان به صدا درآیند. هارمونی «خط عمودی» در بافت موسیقی نشان می دهد. (منبع)
*آکورد: تعدادی (معمولا ۳ یا بیشتر) نت یا صدا که به صورت هم زمان شنیده می شوند. (منبع)
* ضرب در موسیقی: واحدي زماني در موسيقي مي باشد كه به كمك آن كشش ها را در موسيقي اجرا مي كنيم. ضرب را ميتوانيم با شمارش بوسيله حركات رفت و برگشت دست يا پا نگهداريم. (منبع)
* سلفژ: سلفژ را می توان خواندن یک سری نت ها به صورت پی در پی و پشت سر هم و با رعایت قوانین نت ها و سکوت ها و ... معرفی کرد. پایهء یادگیری سلفژ دانستن ارزش زمانی هر نت است و در کنار این باید ارزش زمانی هر سکوت را نیز بدانیم. (منبع)
پی نوشت: البته به نظر من، موسیقی شبیه به یه اقیانوس میمونه که اگه دوست دارید بیشتر از مجال این کامنت باهاش آشنا بشید، بهتره لباس غواصی تون رو به تن کنید و با جستجوی بیشتر، خودتون در اعماق شگفت انگیز این اقیانوس گشتی بزنید. :)