کتاب علوم مصنوعی هربرت سایمون | کتابی درباره تفکر طراحی (و بسیاری چیزهای دیگر)
معمولاً هربرت سایمون را در ایران با نظریه عقلانیت محدود (Bounded Rationality) و نیز نقشی که این نظریه در حوزههایی مانند تصمیم گیری، نظریه بازیها و اقتصاد رفتاری ایفا کرده میشناسند.
متأسفانه کتابها و مقالات کمی از او به فارسی ترجمه شده و اطلاعات خوانندهٔ فارسیزبان از سایمون به اندک جملهها و مقالاتی که از او نقل میشود محدود است. البته باید گفت در میان انگلیسیزبانها هم، با وجودی که کمتر دانشمندی در یک قرن اخیر به اندازهٔ سایمون مورد اشاره و ارجاع بوده، آثار او خوانندگان کمی داشتهاند و بیشتر دانشجویان و مدیران با یک یا چند واسطه او و افکارش را میشناسند.
در این درس متمم قصد داریم از میان کتابهای ارزشمند سایمون کتاب علوم مصنوعی یا The Sciences of The Artificial را معرفی و بررسی کنیم. این کتاب را – با وجودی که معروفترین کتاب هربرت سایمون نیست – به چند علت انتخاب کردهایم:
◼️ نخست این که کتاب علوم مصنوعی سایمون یکی از کتابهای جریانساز در تفکر طراحی بوده است. عدهای این کتاب را آغازگر تفکر طراحی میدانند و دیگران هم که چنین عقیدهای ندارند، آن را یکی از کتابهای اصلی در شکلگیری این رویکرد میدانند.
◼️ دوم این که سایمون در این کتاب به موضوعات بسیار متنوعی پرداخته و کسی که بخواهد فقط یک کتاب از سایمون بخواند، احتمالاً با خواندن این کتاب بهتر میتواند با نگاه عمیق و دنیای چندبعدی او آشنا شود.
◼️ سومین مورد هم این که سایمون از بنیانگذاران هوش مصنوعی محسوب میشود و در سالهای اخیر که هوش مصنوعی راه خود را به گفتگوهای عمومی باز کرده است. بنابراین این کتاب میتواند علاقهمندان به شناختن ریشههای این علم را با نگاه یکی از افراد مطرح در تاریخ هوش مصنوعی آشنا کند. اکنون که بیش از دو دهه از مرگ سایمون گذشته و از انتشار ویراست اول کتاب علوم طبیعی هم بیش از نیم قرن میگذرد، وقتی پیشبینیها و تحلیلهای سایمون را میخوانیم، بهتر میتوانیم معنای نبوغ را درک کنیم.
تاریخ انتشار کتاب علوم مصنوعی
اولین ویراست کتاب علوم مصنوعی در سال ۱۹۶۹ منتشر شد. سایمون ویراست دوم را دوازده سال بعد در ۱۹۸۱ منتشر کرد (+). سومین و آخرین ویراست کتاب هم در سال ۱۹۹۶ یعنی پانزده سال پس از ویراست دوم و پنج سال پیش از مرگ سایمون منتشر شد.
هر سه ویراست را انتشارات دانشگاه امآیتی (MIT Press) به بازار عرضه کرده است.
پیش از صحبت دربارهٔ کتاب سایمون میتوانید نگاهی به ابر کلمات پرتکرار در کتاب علوم مصنوعی بیندازید تا با فضای این کتاب بیشتر آشنا شوید:
همانطور که میبینید سیستم، طراحی، انسان، مسئله، نظریه، پیچیدگی، محیط، اطلاعات، علم، رفتار، حافظه، طبیعی، مصنوعی، جستجو، فرایند، یادگیری، اجتماعی، اقتصادی، تکامل، برنامه، برنامهریزی، ساختار، سازمان و تفکر از جمله کلمات پرکاربرد در این کتاب سایمون هستند.
منظور سایمون از علوم مصنوعی چیست؟
ترجمه کتاب علوم مصنوعی به فارسی
کتاب علوم مصنوعی تا زمان انتشار این مطلب به فارسی ترجمه نشده است. اما – بر خلاف کتابهایی که در متمم برای ترجمه پیشنهاد کردهایم – گزینهٔ مطلوبی برای ترجمه به نظر نمیرسد. هم به این علت که محتوای کتاب نسبتاً پیچیده است و مخاطبان اندکی دارد، و هم از این رو که کتابی کلاسیک محسوب میشود و هنوز خواندن آثار کلاسیک در خارج از حوزهٔ ادبیات در کشور ما چندان رایج نیست.
با این حال از آنجا که زبان کتاب بر خلاف محتوای آن ساده است، کسانی که به موضوع آن علاقهمند باشند، میتوانند با زحمت کم متن انگلیسی را بخوانند و با جهان هربرت سایمون بیشتر آشنا شوند.
دسترسی کامل به این درس و ۷۶ درس دیگر دربارهٔ تصمیم گیری و حل مسئله برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۲۶۷۲ نفر از متممیها مجموعاً ۲۵۵۳۵ تمرین در درسهای تصمیم گیری و حل مسئله ثبت کردهاند.
با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۷۶ درس به هزاران درس دیگر از جمله درسهای زیر دسترسی پیدا میکنید. درسهای زیر صرفاً چند نمونه هستند:
تفکر سیستمی | تفکر استراتژیک | مهارت یادگیری
دوره MBA | توسعه فردی | سبک زندگی
مشاوره مدیریت | کوچینگ | مدیریت جلسه
مذاکره | مدیریت تعارض | مهارت های ارتباطی
لطفاً توجه کنید که ما در متمم بر اساس تعداد دوستان علاقهمند به هر درس و موضوع، دربارهٔ تعداد، ترتیب و اولویت بهروزرسانی مطالب تصمیم میگیریم.
بنابراین لطفاً اگر به این مطلب (یا هر مطلب و درس دیگری در متمم) علاقهمندید، حتماً زیر درس کنار عبارت «به این موضوع علاقه دارم» علامت بگذارید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت حل مسئله به شما پیشنهاد میکند:
- مسئله چیست؟ روشها و تکنیکهای حل مسئله چه هستند؟
- تفاوت مشکل و مسئله چیست؟ منظور از تبدیل مشکل به مسئله چیست؟
- انواع مسئلهها بر اساس سطح پیچیدگی
- تشخیص مسئله و تعریف مسئله | مسئله یابی گام اول حل مسئله است
- آموزش سوال پرسیدن | مهم است اما چگونه؟
- مدیران هجده ثانیهای – نقش شنیدن در تشخیص مسئله
- یک استراتژی متفاوت برای رقابت پپسی و کوکاکولا
- تفکر واگرا و تفکر همگرا
- خلاقیت چیست؟ | خلاقیت را میتوان مانند سرمایه گذاری دید
- دیدن به شکلی دیگر | تمرینی برای خلاقیت
- طوفان فکری چیست؟ | چند قانون اساسی طوفان فکری (بارش فکری)
- منظور از ریلکس کردن یک مسئله چیست؟
- معمای انتخاب وزنه برای ترازو | زنگ تفریح
- اهمیت وقفه و خوابیدن روی یک مسئله
- رسم نمودار استخوان ماهی | نمودار ایشیکاوا
- استعداد واقعی، تسلط بر فرایند حل مسئله است
- تعریف Trade-off یا داد و ستد (تصمیم گیری های چند معیاره)
- مدل ذهنی مبتنی بر حذف | «نوکاهی» هم به اندازهٔ «نوآوری» مهم است!
- هزینه فرصت از دست رفته و روش محاسبه آن
- خطاهای رایج در تعیین فهرست گزینهها و آلترناتیوها
- تفکر طراحی چیست؟ آشنایی با تعریف طراحی و مفهوم طراحی در حل مسئله
- کتاب علوم مصنوعی هربرت سایمون | کتابی درباره تفکر طراحی (و بسیاری چیزهای دیگر)
- تفاوت تفکر مهندسی و تفکر طراحانه در فرایند حل مسئله چیست؟
- طراحی رفتار و طراحی برای تغییر رفتار
- درس گرفتن از شکست برای موفقیت | چیپ هیث
- برون ریزی ذهنی
- برای مشورت در تصمیم گیری به چه کسانی مراجعه میکنید؟
- کتاب مهارت حل مسئله
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : صبا کیانی
جایی از این کتاب برای توضیح سازمان سلسلهمراتبی مثال قشنگی آورده. گفته که دو ساعت ساز را درنظر بگیرید که هر کدام با هزار قطعه ای که در دست دارند ساعت می سازند.
یکی از آنها ساعتهای خود را با مونتاژ زیرسیستمهای ده قطعه ای میسازد، سپس ده تا از این زیرسیستمها را کنار هم قرار میدهد تا یک زیرسیستم بزرگتر را ایجاد کند و در نهایت این ده زیرسیستم بزرگ را برمیدارد، کنار هم قرار میدهد و آنها را به ساعت نهایی تبدیل میکند. هر وقت تلفن زنگ میخورد و او جواب میدهد، مونتاژی که روی آن کار میکند به هم میریزد، اما از آنجایی که او هرگز بیش از ده قطعه را به هم متصل نکرده، جبران زمان از دست رفته نسبتاً ساده است.
از طرفی، ساعتساز دیگر از طراحی سلسله مراتبی استفاده نمیکند و هر بار ساعتی را که روی آن کار میکند کنار میگذارد، کوچکترین اجزای آن از هم جدا میشود. به همین دلیل او ساعت های بسیار کمی را میسازد.
اینجا سایمون استدلال میکند که چه به تکامل حیوانات نگاه کنیم و چه به پیشرفت انسان در تفکر حل مسئله یا تفکر طراحی، اگر قرار باشد راهحلهای مفیدی در مدت زمان معقول به دست بیاوریم، نوعی سازماندهی سلسله مراتبی تقریباً ضروری به نظر میرسد.
در واقع در این فصل درباره روشی بحث میکند که در آن، سازمان سلسله مراتبی می تواند به ما در درک ساختارهای بسیار پیچیده کمک کند.