Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


چگونه گزارش پیشرفت کار و پروژه بنویسیم؟


گزارش پیشرفت پروژه یا هر نوع گزارش پیشرفت کار چگونه نوشته می شود

اگر تا به حال پروژه‌های چند هفته‌ای یا چند ماهه انجام داده باشید، حتماً پیش آمده که کارفرما، مشتری یا سرپرست‌تان از شما گزارش پیشرفت پروژه بخواهد.

بسته به طول مدت پروژه، چنین گزارش‌هایی را به صورت هفتگی، ماهانه و گاه فصلی (سه ماه یک بار) تنظیم می‌کنند.

در این درس می‌خواهیم به این پرسش بپردازیم که گزارش پیشرفت کار و پروژه را چگونه می‌نویسند و اساساً چنین گزارشی به چه کاری می‌آید. خواهید دید که چنین گزارش‌هایی می‌توانند بسیار مفید باشند و به نظم کاری‌تان کمک کنند. در حدی که در بسیاری از پروژه‌ها، حتی اگر هیچ‌کس از شما گزارش پیشرفت کار نمی‌خواهد، باز هم بهتر است چنین گزارشی را برای «مستندسازی شخصی» تنظیم کرده و آرشیو کنید.

گزارش پیشرفت کار را برای چه کارهایی می‌نویسند؟

هر کاری که حالت پروژه داشته باشد، یعنی آغاز و پایان مشخصی برای آن در نظر گرفته باشید، می‌تواند گزارش پیشرفت کار هم داشته باشد (تعریف پروژه).

البته معمولاً گزارش پیشرفت کار را برای پروژه‌هایی می‌نویسند که:

  • به اندازه‌ی کافی طولانی باشند که بتوان آن‌ها را در مقاطع مختلف کنترل کرد.
  • به کارها و مراحل کوچک‌تر قابل تقسیم باشند. در واقع بتوان برای آن‌ها یک WBS (= ساختار شکست کار) نوشت.

این نکته را هم به خاطر داشته باشید که گزارش پیشرفت کار، قرار نیست الزاماً یک گزارش بزرگ و مفصل و رسمیِ مکتوب باشد. چنین گزارشی ممکن است حتی در یک صفحه‌ی A5 و یا در قالب یک ایمیل کوتاه و یا حتی یک مجموعه اسلاید، تنظیم شود.

اصل مسئله، محتوای گزارش است و فرم آن، می‌تواند از پروژه‌ای به پروژه‌ی دیگر کاملاً تغییر کند.

آیا نوشتن گزارش پیشرفت پروژه، کاری بیهوده و کاغذبازی نیست؟

کم نیستند کسانی که فکر می‌کنند گزارش پیشرفت کار پروژه، نوعی کاغذبازی است و کارفرما یا سرپرست، بیهوده چنین گزارشی را می‌خواهند. این افراد معمولاً گزارش پیشرفت کار را در حد از سر باز کردن، و بستن دهان کارفرما انجام می‌دهند.

طبیعی است وقتی با چنین پیش‌فرضی گزارش خود را بنویسید، نتیجه‌ی چندانی هم از آن نمی‌گیرید و این باور در شما تقویت می‌شود که گزارش پیشرفت پروژه، واقعاً کاغذبازی است.

اما نوشتن گزارش پیشرفت کار، فواید بسیاری دارد که در این‌جا به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

ایجاد آمادگی ذهنی برای کارفرما / سرپرست / مشتری: پروژه همیشه به خوبی پیش نمی‌رود. مشکلات و موانع بسیاری در مسیر شما پدید می‌آیند که ممکن است آن‌ها را پیش‌بینی نکرده باشید. اگر گزارش پیشرفت پروژه را به شکل منظم به کارفرما ندهید، ناگهان در اواخر پروژه کارفرما متوجه می‌شود که شما نمی‌توانید کار را به موقع تحویل دهید؛ یا این‌که به بودجه و منابع بیشتری نیاز دارید. این نوع «انحراف‌های غیرمنتظره» از برنامه‌ی پروژه، زمینه‌ی اعتراض، نارضایتی و بهانه‌جویی کارفرما/سرپرست/مشتری را فراهم می‌کند. اما وقتی در طول پروژه، به صورت منظم چنین گزارش‌هایی را تنظیم کرده و ارائه می‌دهید، دیگر چنین اتفاقی نمی‌افتد و حتی اگر مشکلی در کار پیش بیاید، راحت‌تر می‌توانید طرف مقابل را با خود همراه کنید.

کمک به تصمیم‌سازی: کارفرما یا سرپرست یا هر کسی که باید در برابر او پاسخ‌گو باشید، در مقاطع مختلف باید درباره‌ی پروژه تصمیم بگیرد. مثلاً تصمیم بگیرد که بودجه‌ی فاز بعدی را چه زمانی در اختیار شما قرار دهد؛ یا این‌که زمان‌بندی اولیه را اصلاح و تعدیل کند. شما با تنظیم گزارش پیشرفت کار می‌توانید برای طرف مقابل تصمیم سازی کنید (تفاوت تصمیم گیری و تصمیم سازی).

پیشگیری از درخواست‌های دیرهنگام: یکی از نارضایتی‌ها و دغدغه‌های مدیران پروژه، درخواست‌های دیرهنگام است. پروژه تمام شده یا به آخرین مرحله رسیده و کارفرما / سرپرست / مشتری، ناگهان یادش می‌افتد که باید تغییری در پروژه ایجاد شود. اگر گزارش پیشرفت کار را به صورت منظم بنویسید و ارائه کنید، بسیاری از این درخواست‌ها را زودتر دریافت خواهید کرد. حتی اگر چنین نشود، وقتی درخواست‌های دیرهنگام را روی میزتان می‌گذارند، قدرت چانه‌زنی بیشتری خواهید داشت (برای گرفتن مهلت یا پول بیشتر).

کمک به حل تعارض‌های احتمالی: کمتر سندی به اندازه‌ی گزارش پیشرفت کار می‌تواند به افزایش شفافیت و شکل‌گیری ارتباط موثر کمک کند. بسیاری از اختلاف‌هایی که میان مدیر پروژه با دیگران به وجود می‌آید، ناشی از مستند نشدن فعالیت‌هاست. مدیران پروژه به سرعت یاد می‌گیرند که هماهنگی تلفنی و حضوری، بدون مستندسازی گفته‌ها و تعهدات، کاری دردسرساز است و حرف‌ها و قول‌ها و تعهدات، به سرعت فراموش یا انکار می‌شوند. اگر عادت کرده باشید گزارش پیشرفت کار را تنظیم و ارائه کنید، همیشه در هنگام تعارض‌ها و اختلاف‌ها، می‌توانید به عنوان شواهد، به آن‌ها استناد کرده و از حرف‌ها و ادعاهای خود به شکلی محکم دفاع کنید.

به طور کلی پیشنهاد متمم این است که  حتی اگر کارفرما از شما گزارش پیشرفت کار نمی‌خواهد، شما روی ارائه‌ی چنین گزارشی اصرار داشته باشید.  با این‌کار هم تصویر حرفه‌ای‌تری از خودتان می‌سازید و هم از منافعی که برای تنظیم این سند گفتیم، بهره‌مند خواهید شد.

نحوه نوشتن گزارش پیشرفت پروژه

محدودیت در دسترسی کامل به مجموعه درس‌های گزارش نویسی

مجموعه درس‌های گزارش نویسی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده‌اند. با عضویت به عنوان کاربر ویژه‌ی متمم، علاوه بر دسترسی به مطالب با موضوعِ گزارشی نویسی به سایر درس‌هایی هم که به مهارت ارائه و سخنرانی و نیز اسلایدسازی مربوط می‌شوند دسترسی پیدا می‌کنید.

همچنین با فعال کردن اشتراک ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

  درس‌های متمم

البته شاید بهتر باشد از میان درس‌ها و مطالب مطرح شده، ابتدا مطالعه‌ی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:

  مهارت ارائه  |  تقویت فن بیان

  مهارت مذاکره  | متقاعد کردن دیگران

  پرورش تسلط کلامی  |  مدیریت زمان

  تولید محتوا

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت گزارش نویسی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مهارت گزارش نویسی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۸ نظر برای چگونه گزارش پیشرفت کار و پروژه بنویسیم؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محمد زرافشان

    مزیت دیگری که همچین گزارش هایی دارند اینه که خیلی وقت ها تیم و افرادی که پروژه رو انجام دادند، خودشون هم یک سال بعد خیلی از جزییات پروژه یادشون نیست و در صورتی که نیاز باشه پروژه مشابهی انجام بشه و یا تغییری در اون پروژه به وجود بیاد عملا کلی دوباره کاری اتفاق میافته.

     

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .