Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


سلسله مراتب اهداف | از اهداف عینی تا اهداف کلی و انتزاعی


سلسله مراتب اهداف

«من می‌خواهم یک زندگی اخلاقی داشته باشم.» «قصد دارم امروز از صبح تا شب دروغ نگویم.»

«من می‌خواهم برای رشد فردی خودم وقت صرف کنم.» «امسال حتماً باید پنج کتاب را کامل بخوانم.»

«هدفم این است که سالم‌تر زندگی کنم.» «از این به بعد غذاهای چرب نمی‌خورم.»

«امسال سالی است که رابطه‌ام را با خانواده‌ام بهتر خواهم کرد.» «حداقل یک شب در هفته را کامل به خانواده‌ام اختصاص می‌دهم.»

«موفقیت شغلی برای من بسیار مهم است.» «من حتماً باید طی سه سال آینده،‌ حداقل یک لایه در چارت سازمانی‌مان بالاتر بروم.»

همهٔ مواردی که خواندید، نمونه‌هایی از اهداف ما در زندگی (شخصی و حرفه‌ای) هستند. اما تفاوت مهمی بین آن‌ها وجود دارد. هر زوج از هدف‌های بالا، شامل یک هدف کلی و انتزاعی و یک هدف عینی است. مثلاً «زندگی اخلاقی» یک هدف بسیار انتزاعی و کلی است. اما تصمیم به دروغ نگفتن، هدفی عینی‌تر است.

سلسله مراتب اهداف - از اهداف کلی تا اهداف ملموس

در این درس دربارهٔ تفاوت اهداف عینی و ملموس (concrete goals) با اهداف کلی و انتزاعی (abstract goals) صحبت می‌کنیم. و پیشاپیش بدانید که   برخلاف اشتباه رایج در دوره های هدف گذاری قرار نیست شما را تشویق کنیم که «همیشه» اهداف کلی را کنار بگذارید و به سراغ اهداف عینی و ملموس بروید. 

هدف عینی (Concrete Goal) چیست؟

اهداف عینی یا concrete goals به هدف‌هایی گفته می‌شود که مشخص، واضح و اغلب قابل اندازه‌گیری هستند. همهٔ ما کم‌و‌بیش برداشت یکسانی از آن‌ها داریم و دربارهٔ محقق شدن یا نشدن‌شان هم به‌سادگی قضاوت می‌کنیم.

مثلاً‌ کسی که می‌گوید «من می‌خواهم تا آخر امسال یک ماشین برای خودم بخرم و دیگر نمی‌خواهم با مترو تردد کنم» کاملاً مشخص است که چه می‌خواهد و در پایان سال، برای خود او و همهٔ اطرافیانش به‌سادگی مشخص شده که به هدفش رسیده است یا نه.

هم‌چنین کسی که می‌گوید من در این هفته می‌خواهم برای حداقل ده شرکت رزومه ارسال کنم، کاملاً مشخص است که چه می‌خواهد و در پایان هفته هم به‌سادگی می‌فهمد که به هدفی که برای خودش انتخاب کرده بود، رسیده است یا نه.

همهٔ ما با اهمیت هدف‌های عینی آشنا هستیم. هم‌چنین معمولاً در دوره‌های آموزش هدف گذاری می‌شنویم که می‌گویند هدف‌ها حتماً باید عینی باشند. مدل هدف گذاری اسمارت هم که یکی از مشهورترین مدل‌های هدف‌گذاری است، بر پایهٔ این اصل بنا شده که «هدف، باید حتماً عینی باشد.»

هدف انتزاعی (Abstract Goal) چیست؟

هدف‌های انتزاعی یا Abstract Goals اهدافی هستند که جنبهٔ مفهومی دارند: معمولاً کلی‌اند. تفسیر انسان‌های مختلف از آن‌ها متفاوت است. به‌سادگی مشخص نمی‌شود به آن‌ها رسیده‌ایم یا نه و حتی شاید هرگز نشود گفت که به آن‌ها دست یافته‌ایم. معمولاً برای هدف‌های انتزاعی نمی‌شود افق زمانی مشخص تعریف کرد. به این هدف‌ها – که همهٔ آن‌ها انتزاعی هستند – نگاه کنید:

«عینی بودن» و «انتزاعی بودن» نسبی است

تا این‌جای درس، با هدف ساده شدن بحث، چند هدف را فهرست کردیم و گفتیم تعدادی از آن‌ها عینی و ملموس و تعدادی دیگر انتزاعی و کلی هستند. اما واقعیت این است که نمی‌توان در این باره قضاوت مستقل انجام داد. انتزاعی بودن یا ملموس بودن اهداف را باید نسبت به هم سنجید. به این مثال توجه کنید:

محدودیت در دسترسی به مجموعه‌ درس‌های هدف گذاری

دسترسی کامل به این درس و ۳۷ درس دیگر دربارهٔ هدف گذاری برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۸۹۲۷ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۵۵۷۳ تمرین در درس‌های هدف گذاری ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۳۷ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  کوچینگ  |  مشاوره مدیریت  |  پرسونال برندینگ

  مدیریت زمان  |  انضباط شخصی  |  برنامه ریزی

  مهارت یادگیری  |  استعدادیابی  |  مسیر شغلی

  خودشناسی  |  افزایش عزت نفس |  | تصمیم گیری

  مذاکره  |  کار تیمی  |  گزارش نویسی

  دوره MBA (مطالعهٔ منظم درس‌ها)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

محصول آموزشی مرتبط

دوره صوتی آموزش هدف گذاری (هشت ساعت)

تذکر: برای دسترسی به محتوای درسی که مشاهده می‌کنید، صرفاً‌ عضو شدن و پرداخت حق اشتراک کافی نیست و باید تمرین ورود به بحث (رودخانه روبیکان) را هم انجام دهید. انجام این تمرین بسیار ساده باعث می‌شود یادگیری شما افزایش پیدا کند و صرفاً حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه از وقت شما را می‌گیرد.

تمرین و مشارکت در بحث

آیا تجربه‌ای دارید که شکست خوردن یا نرسیدن به هدف ملموس، آن‌قدر انرژی‌تان را گرفته یا حواس‌تان را پرت کرده باشد که برای مدتی، از هدف انتزاعی‌تر خود غافل شده باشید؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری هدف گذاری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه هدف گذاری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۸ نظر برای سلسله مراتب اهداف | از اهداف عینی تا اهداف کلی و انتزاعی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : مرضيه رفعتي

    بله، در دوره ای هدفم یادگیری زبان انگلیسی بود برای تسلط به متون تخصصی رشته تحصیلی ام و در کنارش مهاجرت، که بنا به دلایلی این هدف به سرانجام نرسید. با خواندن این درس متوجه شدم که هدفهای بزرگتر و انتزاعی من شاید به دلیل شکست خوردن در زمینه دو هدف ملموس بود که مهمترینش اینه:
    در بخشی از مسیر یادگیری خودخوان، به مرحله ای رسیده بود که معنی متن های انگلیسی رو راحت متوجه میشدم، پادکست گوش میدادم و می تونستم درباره محتوای اون اظهار نظر کنم و...
    تا اینکه به پیشنهاد یکی از دوستانم تصمیم گرفتم روند یادگیری رو همراه یک مدرس حرفه ای به صورت خصوصی ادامه بدم.
    با این مدرس شروع کردم و چندساعت روزم رو هم اختصاص دادم به انجام تمرینها. قرارمون ساعت 7:30 صبح بود تا 9. ایشون کم کم شروع کردن به تاخیرهای مکرر، غیبتهای بدون اطلاع و...در برخی موارد کلاس من میشد جلسه کوچ دادن به ایشون و حل مشکلات خانوادگیشون. (علیرغم اینکه شاید نظم درونی بالایی نداشته باشم، اما نظم زمانی برام خیلی مهمه و به اون پایبندم).
     
    این شرایط آن قدر ادامه دار شد که با تأخیرهای استاد موردنظر، من استرس شدیدی رو تجربه می کردم (کاش روزی بتونم بنویسم که اثرات رفتار یک معلم تا کجا می تونه زندگی یک نفر رو دیگه تحت تأثیر قرار بده) .
    کم کم زبان خواندن تبدیل شد به یک کار شاق و دوست نداشتنی.
    با ایشون ادامه ندادم اما زبان خواندن رو هم دیگه دنبال نکردم.
    و الان متوجه شدم یک هدف ملموس دستیابی به نتیجه با استاد X چطور هدف انتزاعی من رو به صورت کامل تحت تأثیر قرار داد و با شکست مواجه شدم.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .