برندسازی شخصی | حد مناسب خودافشایی کجاست؟
میدانیم که اگر کسی به برندسازی شخصی علاقهمند باشد، ناگزیر است برای ارتباطات برند هم برنامهریزی کند و با مخاطبان برند خود حرف زده و تعامل برقرار کند.
این حرف در ظاهر ساده است و به نظر میرسد که کار دشواری نیست.
هزاران نفر را میشناسیم که به صورت منظم در وبسایت و وبلاگ خود و در شبکههای اجتماعی با مخاطبانشان حرف میزنند و میکوشند به این شیوه، ارتباط نزدیکتری با جامعهی هدف خود برقرار کنند.
اما اگر کمی دقیقتر شویم و رفتار برندهای شخصی بزرگ و مطرح را بررسی کنیم، خواهیم دید که در این مسیر چالشهای فراوانی هم وجود دارد.
در اینجا میخواهیم یکی از این چالشها را به بحث بگذاریم.
پیشاپیش میگوییم و تأکید میکنیم که جواب مشخص و قطعی برای این بحث وجود ندارد، چون به هر حال ما با یک معادلهی ریاضی روبهرو نیستیم و از موضوعی حرف میزنیم که تا حدی سلیقهای است. با این حال، اگر بحث برندسازی شخصی برایتان مهم است و قصد دارید برند شخصی خود را توسعه دهید، ناگزیرید به این سوال فکر کنید و پاسخ مناسب خودتان را بیابید و بهکار بگیرید.
آیا باید حال و احوال شخصی را افشا کرد؟
بخش قابلتوجهی از پیامهایی که ما برای مخاطبانمان ارسال میکنیم، مرتبط با حوزهی تخصصیمان است:
بازیگر، از تجربهها و همکاریهای تازهاش میگوید؛ پزشک از بیمارهایی که به او مراجعه کردهاند حرف میزند؛ اقتصاددان تحلیلهای اقتصادی مینویسد؛ وزیر از فعالیتهای وزارتخانهی متبوعش میگوید؛ روانشناس از نظریههای روانشناسی میگوید و به سوالهای مخاطبانش پاسخ میدهد و خلاصه هر کس، بسته به زمینهی فعالیت و تخصصی که دارد، حرف میزند و مینویسد و به قول امروزیها «محتوا تولید میکند.»
حالا فرض کنید در زندگی شخصیتان، رابطهای فرومیپاشد. یا فرض کنید یک بیماری فراگیر مثل کرونا میآید و حال و حوصله و انرژی را از شما میگیرد. یا فرض کنید اوضاع اقتصادی به هم میریزد و دغدغههای مالی ذهنتان را درگیر میکند.
آیا از این دغدغهها با مخاطب خود حرف میزنید؟ آیا او را در احوال خود دخیل میکنید؟ یا ترجیح میدهید که ارتباطتان با مخاطب، در همان چارچوب قبلی باقی بماند؟
برای اینکه سوال ملموستر شود، به چند نمونهی زیر توجه کنید:
- صادق زیباکلام – استاد علوم سیاسی و تحلیلگر مسائل اجتماعی – در صفحهی اینستاگرام خود، از مرگ خروسش مینویسد و برای او مرثیهسرایی میکند؛
- عادل فردوسیپور – گزارشگر شناختهشدهی ورزشی و مدرس دانشگاه – در یک گفتگوی آنلاین، از احساسش نسبت به مهاجرت میگوید و اینکه دیگر نمیتواند مانند گذشته در برابر مخاطبش از ماندن و مهاجرت نکردن دفاع کند؛
- بزرگمهر حسینپور – هنرمند سرشناس – گهگاه دغدغههای سیاسی و اجتماعی خود را با مخاطب مطرح میکند؛
- آذری جهرمی – وزیر ارتباطات دولت دوازدهم – از مسائل شخصی زندگیاش مینویسد و حتی به طرفداری از یک تیم ورزشی میپردازد.
همهی این افراد در حوزهی ارتباط با مخاطب، از قلمرو فعالیت اصلی خود فاصله گرفتهاند و جنبههای دیگری از ذهن و زندگیشان را برای مخاطب فاش کردهاند.
در مقابل، صدها و هزاران برند شخصی را هم میشناسیم که هرگز از قلمرو تخصصیشان خارج نمیشوند و مرزی بین «حال درونی» و «اشارات بیرونی» قائلند.
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که روش مناسب کدام است؟ یا اینکه بر اساس چه معیارهایی میتوان در این زمینه تصمیم گرفت؟
پاسخ به این سوال میتواند نقشی تعیینکننده در استراتژی ارتباطی و الگوی برندسازی شما ایفا کند. پس ارزش دارد که کمی به آن فکر کنید و نظرات دوستانتان را هم در این زمینه بخوانید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری برندسازی به شما پیشنهاد میکند:
- برند چیست؟ برندسازی (برندینگ) چگونه انجام میشود؟ (نقشه راه)
- برند چیست؟ چرا به سراغ برندسازی میرویم؟
- چند اشتباه رایج در درک مفهوم برند و برندسازی
- جایگاه برند چیست؟ | جایگاه یابی برند چگونه انجام میشود؟
- ارزش پیشنهادی برند | Brand Value Proposition
- عصاره برند چیست؟ آشنایی با روح یک برند
- هویت برند چیست؟
- منشور هویت برند | مدل کاپفرر برای تعریف هویت برند
- تغییر هویت بصری | آیا شیائومی در این کار موفق بوده است؟
- زبان برند چیست؟ | آیا به لحن برند و هویت کلامی برند خود توجه میکنید؟
- انتخاب نام برند (نام تجاری) | در انتخاب اسم برند به چه نکاتی توجه کنیم؟
- نقاط تماس برند با مشتری (Brand Touch-points)
- سفیر برند چیست؟ | مروری بر معنی و وظایف سفیر برند
- آگاهی از برند | یادآوری برند و تشخیص برند
- تعریف وفاداری به برند یا Brand Loyalty چیست؟
- ارزش ویژه برند چیست؟ | مدل ارزش ویژه برند کلر چه میگوید؟
- نمونه پرسشنامه ارزش ویژه برند | مدل کلر
- معماری برند چیست؟ مرور چند نمونه معماری برند
- رقیق شدن برند | ارزش برند چگونه از بین میرود؟
- ریبرندینگ چیست؟ | آشنایی با اصول ریبرندینگ و مراحل بازسازی برند
- برند لوکس چیست؟ | تفاوت برندهای گرانفروش، پریمیوم و لوکس
- ساختن برند لوکس | برندهای لوکس چه میکنند؟ | بخش اول
- ساختن برند لوکس | برندهای لوکس چه میکنند؟ | بخش دوم
- برندسازی شخصی چیست؟ پرسونال برندینگ چگونه انجام میشود؟
- اهمیت برندسازی شخصی | مزایای برند شخصی چیست؟
- برندینگ برای شخص یا برای کسب و کار؟
- ساخت برند شخصی | پرسونال برندینگ از خودشناسی آغاز میشود
- برندسازی شخصی | انتخاب مخاطب برند
- توسعه برند شخصی | باید برای ارتباطات برند برنامهریزی کنید
- برندسازی شخصی | حد مناسب خودافشایی کجاست؟
- سیگنال در برابر پیام | کدامیک برای برندسازی موثرتر هستند؟
- آیا باید همیشه بر موضع خود باقی بمانیم؟
- اسلایدهای پاورپوینت برندسازی شخصی (+ لینک دانلود فایل)
- کتاب مدیریت استراتژیک برند نوشته کاپفرر
- کتاب برندسازی شخصی پیتر مونتویا | برند خودت باش
- کتاب مدیریت برند | برندسازی برای اشخاص و کسب و کارها
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : محمدرضا شعبانعلی
نکاتی که در ادامه مینویسم، بر پایهی یک چارچوب علمی یا تحقیقات و مطالعات جدی و رسمی نیست، بلکه صرفاً بر پایهی تصویری است که من از این بحث در ذهن خودم دارم.
من فکر میکنم که «برندهای شخصی» وقتی بزرگ و بزرگتر میشوند به تدریج به ترکیبی از «هویت شغلی (یا تخصصی)» و «هویت شخصی» تبدیل خواهند شد.
چون این حرفها را در حوالی درگذشت آقای شجریان مینویسم، اجازه بدهید با او مثال بزنم.
به شجریانِ سه یا چهار دهه قبل فکر کنید. برند شجریان در آن زمان، بیشتر از جنس «شغلی» و «حرفهای» است. او یک هنرمند، خواننده و فعال در حوزهی موسیقی سنتی است.
اما به شجریان در دههی نود شمسی (چند سال اخیر) فکر کنید. تصویری که امروز از شجریان در ذهنهای ماست، ترکیبی از «هویت تخصصی» «هویت شخصی» است. چنین میشود که کلیپ فوتبال دیدن شجریان به همراه اصغر فرهادی هم برای مخاطبان جذاب شده و در مقیاس گسترده به اشتراک گذاشته میشود.
موضعگیریهای خارج از حوزهی موسیقی او را هم میتوان به نوعی مصداق «خودافشایی» و «امتناع از پنهان کردن احوال درونی» در نظر گرفت.
شاید چهل سال پیش که هنوز شجریان به برند حرفهایاش شناخته میشد، جامعهی مخاطبان تا این حد به جنبههای شخصی زندگی ایشان علاقه نشان نمیداد.
به شکل مشابه، وقتی کتاب «پیر پرنیان اندیش»، گفتگوها و مصاحبهها و خاطرات هوشنگ ابتهاج (سایه) را میخوانیم، ارجاعات گستردهای به جنبههای مختلف زندگی شخصیاش میبینیم که بسیاری از آنها با «هویت حرفهای او» به عنوان یک شاعر و اهل ادب، رابطهای ندارند.
به نظرم میرسد که بعد از توسعهی «هویت تخصصی» به تدریج فضا برای پرداختن به «هویت شخصی» هم باز میشود. مخاطبان به تدریج به زوایای دیگرِ ذهن و زندگیِ فردِ صاحببرند علاقهمند میشوند و صاحب برند هم، زمینه را برای «خودافشایی» و «خروج از مرزهای تخصصی» مناسب و مهیا میبیند.
علاقه به پیگیری محل خانه و زندگی مشاهیر - که نمونهی آن را در کتاب آمدیم خانه نبودید دیدهایم - میتواند نشانهای از «تقاضا برای آشنایی با جنبههای شخصیتر برندهای حرفهای» باشد. تقاضایی که صاحب برند با افشای جنبههای مختلف زندگیاش میتواند به آن پاسخ بگوید.
طی این سالها با بررسی زندگی برندهای شخصی بزرگ در کشور خودمان و سایر کشورها به یک نتیجهی مهم هم رسیدهام.
بر خلاف «هویت تخصصی» و «برندسازی شغلی» که میتوان تا حدی آن را «مهندسی» کرد و به صورت حسابشده به ساختن و طراحی آن پرداخت، توسعهی «هویت شخصی» و افشای درونیات، بیشتر از جنسِ «دلی» و «احساسی» است.
فکر میکنم اگر کسی بخواهد هر روز با هزار محاسبه و معادله، تصمیم بگیرد که این را بگویم و آن را نگویم یا این گوشه از زندگیام را افشا کنم و آن گوشه از زندگیام را پنهان کنم، در نهایت مخاطب حس خواهد کرد که با یک «تصویر اصیل» روبهرو نیست.
به عنوان مخاطب یک برند شخصی، زمانی احساس میکنم با یک برند اصیل روبهرو هستم که احساس کنم به شکلی «مهندسینشده» و «فارغ از محاسبه و تحلیل و برنامهریزی» با جنبهها و زوایای مختلف «فرد یا شخصیت محبوب خودم» مواجه شدهام.