استرس شغلی و روش های کاهش استرس در محیط کار
تا زمانی که از استرس، به شکل کلی و عمومی حرف بزنیم، نمیتوانیم در مدیریت استرس چندان موفق باشیم. روش بهتر این است که انواع استرس را به شکل جداگانه بررسی کنیم و مورد توجه قرار دهیم و در مورد هر کدام، ریشه های استرس و روش های کاهش استرس را به شکل مستقل به بحث بگذاریم.
استرس شغلی، یکی از علتهای اصلی تجربهی استرس در زندگی بسیاری از ماست و مناسب بود یک درس مستقل را به آن اختصاص دهیم و از زوایای مختلف به آن بپردازیم.
در این درس، پس از تعریف استرس شغلی به سراغ ریشه های استرس شغلی میرویم و در ادامه، از روشهای کاهش استرس در محیط کار حرف میزنیم. خواهیم دید که بخشی از استرس را باید مدیران و سرپرستان، برای زیردستان و تیم خود کاهش دهند و بخشی دیگری از مدیریت استرس هم، در اختیار خود افراد قرار دارد.
ممکن است با خود بگویید که اگر مدیران میتوانند استرس شغلی من را کاهش دهند، پس آشنایی من با استرس شغلی کمکی نمیکند. اما به خاطر داشته باشید که اگر منشاء و ریشه های استرس شغلی را به درستی بشناسید، میتوانید با تسلط بالا و قدرت چانهزنی بیشتر، با مدیران خود در این زمینه مذاکره کنید.
بنابراین درس حاضر هم برای مدیران و سرپرستان و هم برای کارشناسان و کارمندان زیردست میتواند مفید باشد.
تعریف استرس شغلی
تعریف استرس شغلی با شکل کلی تعریف استرس تفاوت چندانی ندارد، جز آنکه عوامل استرس زا در استرس شغلی، در محیط کار ما ریشه دارند.
بنابراین میتوان استرس شغلی را به این صورت توضیح داد که:
در هر یک از موقعیتهای شغلی، از ما انتظار میرود که سطح مشخصی از توان، انرژی، تمرکز، و منابع در اختیار خود را برای ایفای وظایف شغلی خود صرف کنیم.
اگر این انتظارات، فراتر از منابع در دسترسمان باشند، ما استرس شغلی را تجربه میکنیم.
اهمیت بحث استرس شغلی
استرس شغلی پدیدهای است که بر جنبههای گوناگون زندگی ما تأثیر میگذارد. تأثیرات استرس شغلی را میتوان در سه دستهی فیزیولوژیک، روانشناختی و رفتاری طبقهبندی کرد (+/+):
تبعات فیزیولوژیک استرس شغلی
تبعات فیزیولوژیک استرس شغلی، شبیه همان تبعاتی است که در زندگی شخصی خود نیز، به همراه استرس تجربه میکنیم.
ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، بیماریهای مختلف، افزایش فشار خون، سر درد و تجربهی درد در سایر بخشهای بدن، از جمله تبعات فیزیولوژیک استرس هستند.
تبعات روانشناختی استرس شغلی
در کنار اثرات فیزیولوژیک استرس شغلی، اثرات روانشناسی آن هم وجود دارند که از جملهی آنها میتوان به ایجاد اضطراب، افسردگی، افزایش تحریکپذیری، کاهش اعتماد به نفس و ضعف در کارکردهای حافظه اشاره کرد.
تبعات رفتاری استرس شغلی
استرس شغلی در نهایت خود را به شکل رفتارهای ناکارآمد بروز میدهد. کسانی که تحت فشار استرس شغلی هستند، بیشتر جر و بحث میکنند. رفتارهای تکانشی بیشتری از خود بروز میدهند و در دام فرسایش قدرت اراده گرفتار میشوند.
این فرسایش خود را در قالب رفتارهایی مانند بیدقتی در رانندگی، رفتارهای خارج از منش و شخصیت فرد، ریسکهای غیرضروری، و سریع از کوره در رفتن یا گریههای ناخواسته نشان میدهد.
یکی از عمیقترین تبعات رفتاری استرس شغلی، استعفای عاطفی و کاهش تعلق شغلی است. تأخیرهای عامدانه در رسیدن به محل کار، وقت تلف کردن در زمان ناهار و طولانی کردن مقاطع استراحت، و نیز کاهش تعامل با سایر همکاران، از جمله مصداقهای کاهش دلبستگی به شغل است.
بنابراین میتوان گفت استرس شغلی علاوه بر تأثیر منفی روی سلامت فرد، بر روی عملکرد شغلی و تعهد سازمانی او نیز تأثیر میگذارد. بر این اساس، منطقی است که تک تک افراد شاغل در یک تیم یا یک سازمان، و به طور ویژه، مدیر و سرپرست تیم / سازمان، بر روی استرس شغلی و راه های کاهش آن، متمرکز شوند و وقت بگذارند.
برآورد ما از سطح استرس مشاغل، الزاماً درست نیست
این نکته را هم باید به خاطر داشته باشیم که از راه دور و به اصطلاح، از بیرون گود، نمیتوان میزان استرس شغل های مختلف را برآورد کرد. باید واقعاً تجربهی یک شغل را داشته باشیم تا بتوانیم در این زمینه اظهارنظر کنیم.
در یک مطالعهی آمریکایی، جدولی از سطح استرس مشاغل مختلف، نقل شده است (منبع | تصویر جدول).
با توجه به تأثیر مولفههای فرهنگی، نمیتوان این جدول را به صورت کامل با مشاغل ایرانی هم تعمیم داد. اما باز هم، یک مرور سطحی بر جدول، نشان میدهد که سطح استرس مشاغل چقدر میتواند با تصورات و مفروضات ما متفاوت باشد.
در این گزارش، شغل آتشنشانی به عنوان یکی از پراسترسترین مشاغل و کتابداری به عنوان یکی از کم استرسترین شغلها معرفی شده است.
تا اینجا خیلی با شهود اولیهی خودمان فاصله نداریم. اما در میانههای جدول، نکات جالبی میبینیم. مثلاً اینکه استرس ادمینهای شبکه های اجتماعی و دلالهای بورس، بالاتر از استرس یک جراح و کارشناس برج مراقبت پرواز قرار گرفته است.
باز هم لازم به تأکید است که این رتبهبندیها قطعاً از جایی به جای دیگر تغییر میکنند، اما مهم است به خاطر بسپاریم که دربارهی سطح استرس مشاغل مختلف، به سادگی و صرفاً از روی شهود، قضاوت نکنیم.
در ادامه، وقتی با عوامل استرس آور در محیط کار آشنا شویم، بهتر میتوانیم درک کنیم که چرا سطح استرس در شغلهای مختلف، به سادگی میتواند با آنچه ما حدس میزنیم متفاوت باشد.
عوامل استرس زا در محیط کار
در این قسمت از درس، برخی از مهمترین عوامل استرس زا در محیط کار را با هم بررسی میکنیم (+/+/+/+/+).
دسترسی کامل به مجموعه درسهای مدیریت استرس برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. البته با فعال کردن اشتراک ویژه به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
البته شاید بهتر باشد از میان درسها و مطالب مطرح شده، ابتدا مطالعهی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:
افزایش عزت نفس | چگونه شاد باشیم
دوره MBA (مطالعهی منظم همهی درسها)
تمرین و مشارکت در بحث
شما کدام یک از عوامل استرسزای مطرح شده در درس را بیشتر تجربه کردهاید؟
برای پیشگیری، رفع ریشهها و یا کاهش اثرات، چه راهکارهایی را به کار بردهاید که فکر میکنید میتواند برای دوستانتان هم مفید باشد؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدیریت استرس به شما پیشنهاد میکند:
- مدیریت استرس و روش های کاهش استرس در محیط کار و زندگی
- هانس سلی: از پیشگامان تعریف علمی استرس
- تعریف استرس چیست؟ (در جستجوی علت استرس)
- تفاوت استرس و اضطراب و ترس چیست؟
- چرا استرس را تجربه میکنیم؟ آیا باید با استرس مقابل کنیم؟
- انواع استرس (لحظهای / مکرر / مزمن)
- استرس مثبت – اثرات فیزیولوژیک مثبت استرس بر روی بدن
- مقایسه انواع عوامل استرس زای ناشی از تغییرات مهم زندگی
- عوامل استرس در زندگی (بررسی چند حوزهی اصلی)
- سه مرحله اصلی در مواجهه با عوامل استرس آور
- راه های کاهش استرس | غلبه بر استرس چه روش هایی دارد؟
- نقش تغذیه در استرس | آیا از خوراکیها و مواد غذایی استرس زا اجتناب میکنید؟
- کاهش استرس با نوشیدن آب
- نقش تنفس عمیق (دیافراگمی) را در کاهش استرس فراموش نکنیم
- آیا سر و صدای محیط را به عنوان عامل استرس زا جدی میگیرید؟
- ترک سیگار – یک گام مهم در راستای کاهش استرس
- مدیریت فشار روانی (۱): چه زمانی تحت فشار روانی قرار میگیریم؟
- مدیریت فشار روانی (۲): آیا تا به حال زیر فشار روانی، افت شدید عملکرد داشتهاید؟
- غلبه بر استرس (با استفاده بهتر از حافظه فعال)
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) چیست؟
- حمایت اجتماعی چیست و در مدیریت استرس چه نقشی دارد؟
- استرس شغلی و روش های کاهش استرس در محیط کار
- فرسودگی شغلی | ابعاد فرسودگی شغلی، علائم و ریشههای آن
- فرهنگ پذیری | تغییر محیط فرهنگی هم استرس ایجاد میکند
- کری کوپر – متخصص سلامت، استرس و روانشناسی سازمانی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : شراره شیری جیان
عوامل استرس زایی که بیشتر با آنها مواجه شده ام :
- کمبود ابزارها و منابع سازمانی : محل کارم در سازمان تغییر کرده بود و صرفنظر از سابقه ی کاری که داشتم سایر پرسنل با من همانند فردی تازه وارد برخورد میکردند. برای انجام کار نیاز به گرفتن اطلاعات و فایلهای مورد نیاز داشتم، اما در اختیارم قرار نمیدادند.
- طراحی نامناسب محیط و شرایط آزار دهنده ی محیطی : حدودا 15 سال قبل در اتاقی به همراه 4 نفر کار میکردم که دو تا از کارکنان نوع کارشان کاملا متفاوت بود. کار آنها صرفا تایپ نامه ها بود و مراجعه ی سایر پرسنل به آنها زیاد بود. در نتیجه سر و صدای زیادی همیشه وجود داشت و خودِ آن دو نفر نیز مدام در حال صحبت کردن ، تلفن زدن و خندیدن بودند در حالیکه کارِ من و دو همکار دیگرم نیاز به آرامش و تمرکز داشت.
- فرهنگ سازمانی که درآن، ساعات کار غیرطبیعی تحسین می شود : به یاد دارم که همیشه به ما میگفتند کار اینجا "از" دارد ولی "تا" ندارد. تقریبا 4 ماه از سال بطور پیوسته (حتی روزهای تعطیل) سر کار می آمدیم. خاطره ای دارم که جنبه ی طنز دارد. این پیوسته ماندن ها برای همکارم داشت مشکل خانوادگی بوجود می آورد. روز جمعه مهمان دعوت کرده بودند و محل کار به او اجازه نمیداد که در منزل باشد. ناچار شد به پزشک مراجعه کند و روز جمعه را استعلاجی بگیرد :) .
-ضعف در طراحی شغل :
-بار سنگین برای یک جایگاه شغلی : طبق تجربه ای که دارم اگر فردی کارش را با دقت و سریع انجام دهد، حجم عظیمی از کارها را بر دوشش میگذارند. زیرا به نحوی خیالشان راحت است که کار حتما به درستی انجام میشود.
-نداشتن کنترل روی شغل : این مورد بنظرم علاوه بر سلب اختیار در چگونگی و زمان بندی انجام کارها، استرس دیگری نیز همواره به من وارد کرده است. برای مثال اگر روزی نیاز به مرخصی ساعتی داشته باشم به علت نداشتن کنترل روی شغل، مشخص نیست که بتوانم از مرخصی ساعتی خود استفاده نمایم. بنابراین زمانیکه کار شخصی ام بسیار ضروری است مجبور به استفاده از مرخصی روزانه هستم.