Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu

معرفی بهترین کتاب های تصمیم گیری و تقویت مهارت حل مسئله

کتاب های تصمیم گیری با رویکرد خطاهای شناختی

کتابهایی که با رویکرد خطاهای شناختی به تصمیم گیری نگاه می‌کنند عملاً به «روانشناسی تصمیم گیری اشتباه» می‌پردازند. این نوع کتاب‌ها هم برای مدیران و کسب و کار مناسب‌اند و هم برای زندگی شخصی و حرفه ای.

کتاب تفکر، سریع و کند

"کتابکتاب تفکر سریع و کند نوشته دنیل کانمن را می‌توان یکی از چند کتاب کلاسیک درباره تصمیم گیری دانست و حتی عده‌ای آن را یکی از بهترین کتاب های تصمیم گیری می‌دانند. اغراق نیست اگر بگوییم بدون خواندن آن نمی‌توانید ادعا کنید کتاب‌های اصلی مربوط به تصمیم گیری را مطالعه کرده‌اید.

کانمن در این کتاب می‌گوید می‌شود فعالیت مغز انسانی را حاصل ترکیب دو سیستم کاملاً متفاوت دانست. یک سیستم تند و یک سیستم کند.

مطالعه این کتاب شما را با موضوعاتی مانند خطاهای شناختی، حسابداری ذهنی و اقتصاد رفتاری آشنا می‌کند و با اطمینان می‌توان گفت این کتاب کانمن بهترین کتاب برای مطالعه در زمینهٔ حل مسئله و تصمیم گیری است. انصافاً باید این را موفقیتی بزرگ برای کانمن در نظر گرفت که در عین وفاداری به اصول علمی توانسته کتابی نسبتاً ساده و یکی از پرفروش ترین کتاب های روانشناسی سال‌های اخیر را عرضه کند.

مناسب است به این نکته هم در نقد کتاب اشاره کنیم که عده‌ای – به درستی – معتقدند که کانمن بیش از آن که به آموزش تصمیم گیری موثر و روش های تصمیم گیری صحیح بپردازد، درباره تصمیم گیری اشتباه حرف زده است. در درسی که به معرفی کتاب اختصاص داده شده، علاوه بر خلاصه کتاب، با توضیحات کامل‌تری به نقد کتاب پرداخته‌ایم. هم‌چنین بهترین ترجمه‌ها را هم با یکدیگر مقایسه کرده‌ایم.

معرفی و خلاصه کتاب تفکر سریع و کند

کتاب مرتبط: کتاب کج رفتاری نوشته ریچارد تیلر

کتاب کی بود کی بود؟

کتاب کی بود کی بودبحث تعارض شناختی یا Cognitive Dissonance یکی از مباحث بسیار پایه‌ای در روانشناسی تصمیم گیری است و چند کتاب تخصصی روانشناسی نیز در این زمینه وجود دارد.

گفته می‌شود انسان‌ها نمی‌توانند تعارض شناختی را تحمل کنند و ببینند رفتارهایی که انجام داده‌اند، با اصول، ارزش‌ها و جهان‌بینی‌شان در تعارض بوده است. طبیعتاً رفتار را پس از آن‌که انجام شد، نمی‌توان تغییر داد. به همین علت، گاهی ما اصول و ارزش‌هایمان را تغییر می‌دهیم تا با آن‌چه انجام داده‌ایم هم‌خوان شوند.

در دهه‌های اخیر، بحث تعارض شناختی از کتب روانشناسی فراتر رفته و به قلمرو کتاب های مدیریتی نیز راه یافته است (به‌ویژه در مباحثی مانند استراتژی، رفتار سازمانی و رهبری).

نویسندگان «کتاب کی بود کی بود» می‌کوشند به زبانی ساده دربارهٔ این پدیده و تبعات آن توضیح دهند.

چند پاراگراف از کتاب کی بود کی بود

کتاب درباره تصمیم گیری در زندگی روزمره

کتاب صوتی دشواری انتخاب

کتاب دشواری انتخابکتاب دشواری انتخاب (Paradox of Choice) نوشته بری شواترز یکی از کتابهای مهم و تأثیرگذار در زمینه تصمیم گیری بوده است. بسیاری از کتاب های تصمیم گیری که پس از این کتاب نوشته شده‌اند، در موضوع انتخاب و به‌ویژه «مهندسی انتخاب» به این کتاب اشاره کرده و ارجاع داده‌اند.

حرف بری شوارتز این است که بهتر است در زمان تصمیم گیری تعداد گزینه‌هایمان نه خیلی کم باشد و نه خیلی زیاد. چون زیاد بودن گزینه‌ها هم به اندازهٔ کم بودن‌شان دردسرساز است و تصمیم گیری را دشوار می‌کند.

بیشتر مثال‌های اصلی شوارتز از صنعت خرده فروشی انتخاب شده‌اند. اما تحلیل‌ها و اشاره‌هایش به این صنعت محدود نیست و علاوه بر زندگی روزمره در طراحی محصول و مدیریت کسب و کار هم کاربرد دارد.

محمدرضا شعبانعلی محتوای این کتاب را در قالب یک فایل صوتی تعریف کرده و شرح داده است. با مراجعه به صفحهٔ زیر می‌توانید توضیحات بیشتر را خوانده و این مجموعه صوتی رایگان را دانلود کنید:

دانلود رایگان کتاب صوتی دشواری انتخاب

کتاب های تصمیم گیری برای مدیران

کتاب مدیران و چالش های تصمیم گیری

کتاب مدیران و چالش های تصمیم گیری | ماکس بیزرمنمکس بیزرمن را به فعالیت در مرز مشترک مذاکره و تصمیم گیری می‌شناسند. او در کتاب مدیران و چالش‌های تصمیم گیری، مباحثی مانند خطاهای شناختی، تصمیم گیری شهودی و تحلیلی و نیز تصمیم‌های مربوط به سرمایه‌گذاری و مذاکره را بررسی کرده است.
کتاب در مورد تصمیم گیری در میان کتاب های مدیریت کم نیست. اما ویژگی این کتاب، مستند بودن مطالب، اشاره‌‌های متعدد به تحقیقات معتبر، و نیز ارائهٔ مثال‌های کاربردی است.

این کتاب یکی از بهترین کتاب های تصمیم گیری برای کسب و کار است و برای مدیرانی که مدام با تصمیم‌های مهم و تأثیرگذار مواجه هستند، منبعی ارزشمند و آموزنده برای تقویت مهارت تصمیم گیری محسوب می‌شود.

معرفی کتاب مدیران و چالش های تصمیم گیری

 

کتاب های حل مسئله و تفکر طراحی

کتاب حل مسئله رابرتسون

کتاب حل مسئله

کتاب رابرتسون مطرح‌ترین یا معروف‌ترین کتاب حل مسئله نیست. کتابهای بسیاری درباره مسئله نوشته شده‌اند که از این کتاب معروف‌ترند. هم‌چنین در بسیاری از کتابهای مدیریت فصلی به حل مسئله اختصاص یافته که نیازهای اولیه در این حوزه را رفع می‌کند.

اما اگر کسی بخواهد حل مسئله را با رویکرد شناختی (cognitive) بیاموزد و بهتر درک کند که ذهن ما چگونه با مسئله‌ها مواجه می‌شود و راه حل آن‌ها را جستجو می‌کند، کتاب حل مسئله رابرتسون می‌تواند به او کمک کند.

رابرتسون در کتاب خود به موضوعاتی مانند شناخت مسئله، تعریف مسئله، فرایندهای حل مسئله،‌ انعطاف‌پذیری در حل مسئله و شهود پرداخته است.

لازم به تأکید است که متمم ترجمه فارسی کتاب مهارت حل مسئله را بررسی نکرده و در معرفی کتاب هم صرفاً نسخه انگلیسی آن مرور شده است:

معرفی کتاب حل مسئله

کتاب علوم مصنوعی

کتاب علوم مصنوعیکتاب علوم مصنوعی یک کتاب در مورد تصمیم گیری (به معنای سنتی و محدود کلمه) نیست. ‌همچنین محتوای آن به تصمیم گیری و حل مسئله محدود نشده است.

اما از آن‌جا که این کتاب را یکی از آثار جریان‌ساز در زمینهٔ تفکر طراحی می‌دانند و تفکر طراحی هم یکی از رویکردهای حل مسئله محسوب می‌شود، کتاب علوم مصنوعی را در فهرست کتاب های مهارت حل مسئله و تصمیم گیری قرار داده‌ایم.

هربرت سایمون نویسندهٔ کتاب، برنده جایزه نوبل در رشتهٔ اقتصاد است. اما سهم او در توسعه دانش فراتر از اقتصاد بوده و یکی از صاحب‌نظران روانشناسی شناختی و نیز از پایه‌گذاران هوش مصنوعی محسوب می‌شود.

او در کتاب علوم مصنوعی به همهٔ مصنوعات بشر (از ابزارهای مکانیکی تا ابزارهای اجتماعی پیچیده مثل اقتصاد و سنت‌های فرهنگ) پرداخته و معتقد است که آن‌چه به عنوان ساخته‌های بشری در دسترس ماست، حاصل فرایند دائمی حل مسئله است که بشر همواره مشغول آن بوده است.

معرفی و مرور کتاب علوم مصنوعی

[ درس مرتبط در متمم: تفکر طراحی | حل مسئله ]