معرفی کتابی درباره اقتصاد خدمات | خلق ارزش با ارائه خدمات
همه میدانیم و تجربه کردهایم که سهم خدمات در اقتصاد ایران و جهان، طی دهههای اخیر روندی افزایشی بوده است. کافی است به سبد خرید خود نگاه کنید و ببینید چه سهمی از هزینههایتان به خدمات اختصاص دارد: از هزینهٔ بیمه و مالیات تا تعمیر خودرو و لوازم خانگی، از شرکت در کلاسهای مختلف تا استفاده از خدمات پزشکی، مشاوره و کوچینگ، از هزینهٔ گارانتی که هنگام خرید وسایل مختلف پرداخت میکنید تا هزینهٔ اینترنت و اشتراک سرویسهایی مثل پخش فیلم و موسیقی.
حتماً برایتان پیش آمده که یک «کالا» خریده باشید و فروشنده در بخشی از مکالمه گفته باشد مطمئنیم که از «خدمات» ما راضی خواهید بود. و باز حتماً پیش آمده که محصولی را که بسیار دوست داشتهاید، صرفاً به این علت که در کشورمان خدمات پس از فروش ندارد، نخریده باشید.
با وجود سهم چشمگیر خدمات در اقتصاد، کارآفرینی و مدل های کسب و کار، هنوز سهم کتابها و آموزشهایی که به خدمات میپردازند، آنقدر زیاد نیست.
نه این که کتاب و مقاله در این زمینه نباشد، یا دورههای آموزشی در این حوزه وجود نداشته باشد، اما در اغلب موارد، «خدمت» صرفاً کلمهای است که برای رعایت وزن به «کالا» و «محصول» اضافه میشود. مثلاً هنگام صحبت از استراتژی قیمت گذاری میگویند: «میخواهیم دربارهٔ قیمت گذاری کالاها و خدمات صحبت کنیم.» و یا هنگام بحث دربارهٔ اهمیت مزیت رقابتی میگویند: «برای اینکه در بازار باقی بمانید، کالاها و خدمات شما در مقایسه با کالاها و خدمات رقیب باید مزیت رقابتی داشته باشند.»
در این نوع جملهها، تلویحاً تفاوت کالا و خدمت نادیده گرفته شده، یا اینکه فرض شده همهٔ قوانین و توصیههایی که دربارهٔ کالاها و محصولات فیزیکی مطرح میشوند، دربارهٔ خدمات هم به همان شکل کاربرد دارند.
طی دو دههٔ اخیر، بسیاری از نویسندگان و صاحبنظران کوشیدهاند بحث دربارهٔ خدمات را به موضوعی مستقل تبدیل کنند و نشان دهند که خدمات ویژگیهایی دارند بهتر است به شکل مستقل به آن پرداخته شود. حاصل این تلاش، اصطلاحات متعددی است که در این سالها میشنویم و میخوانیم و تعدادی از آنها را در جدول زیر میبینید:
خدماتی شدن servitisation / servitization | اقتصاد مبتنی بر خدمت service economy |
علم خدمات service science | بازاریابی خدمات services marketing |
مهندسی خدمات engineering of services | طراحی خدمات service design |
کتابی که در این درس به معرفی آن میپردازیم، با همین هدف، یعنی تأکید بر اهمیت، جایگاه و ویژگیهای خاص خدمات، نوشته شده است. مانند بسیاری از کتابهایی که در بخش معرفی کتاب های مدیریت آمدهاند، در اینجا صرفاً کمی دربارهٔ کتاب حرف خواهیم زد و نکات و حرفهای کلیدی آن را لابهلای مباحث دیگر (غالباً در درسهای ارزش آفرینی و مدیریت بازاریابی) نقل خواهیم کرد.
معرفی مختصر کتاب
عنوان دقیق کتاب چنین است:
New Business Models and Value Creation: A Service Science Perspective
که میتوان آن را به «مدل های کسب و کار جدید و خلق ارزش (با رویکرد علم خدمات)» ترجمه کرد.
سه ویراستار ارشد این کتاب، یعنی لینو چینکوئینی، آلبرتو دیمینین و ریکاردو وارادلو، در دانشگاههای ایتالیا در زمینهٔ اقتصاد خدمات تدریس میکنند و مشاوره میدهند. آنها با همکاری بیست نویسندهٔ دیگر این کتاب کوچک دویستصفحهای را تألیف کردهاند تا از جنبههای مختلف به بحث «خدمت» در اقتصاد و مدیریت کسب و کار بپردازند. بعضی از همکاران این مجموعه، شهرت کمتری دارند و برخی دیگر، مانند چسبرو (از دانشگاه برکلی و مبدع اصطلاح نوآوری باز) و اسپورر (بنیانگذار گروه تحقیقات خدمات در شرکت IBM) در سطح جهانی شناخته شدهاند.
این کتاب چندان شناختهشده نیست و اصلاً پرفروش نبوده است (البته پیش از این گفتهایم که پرفروش بودن معیار کیفیت نیست: درباره کتابهای پرفروش).
کتابهای شناختهشده و ارزشمند دیگری در زمینهٔ خدمات وجود دارند که به جای خود در متمم به آنها خواهیم پرداخت. مثلاً کتاب مدیریت خدمات بوردولوی (Service Management) و بازاریابی خدمات زیثمال (Services Marketing) که مرجع رسمی آموزشی در بسیاری از دانشگاههای جهان هستند.
اما ویژگی کتاب چینکوئینی و همکارانش در این است که به یک رویکرد خاص محدود نیستند و کوشیدهاند نوعی جمعبندی از انواع رویکردها و نگرشها در حوزهٔ خدمات ارائه دهند. علاوه بر این، معتقدند که «ارائه خدمت» و «نوآوری» با هم گره خوردهاند و به تفصیل به این بحث پرداختهاند. این شیوهٔ نگارش به ما کمک میکند که هم در تعریف مفاهیم مرتبط با خدمات و هم در آموزش روش ایده پردازی برای کسب و کارهای خدماتی به سراغ این کتاب برویم و از نکات مطرح شده در آن استفاده کنیم.
چند نکته از کتاب
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
فهرست کامل کتاب های روانشناسی | نقد و خلاصه کتاب
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
دسترسی کامل به این درس برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
با عضویت به عنوان کاربر ویژهی متمم، علاوه بر دسترسی به درسهای ارزش آفرینی به دورههای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
البته بررسیهای ما نشان میدهد که علاقهمندان به ارزش آفرینی از بین درسهای متنوع متمم به درسهای زیر علاقهی بیشتری نشان دادهاند:
بازاریابی | کارآفرینی | استارتاپ
استراتژی | تفکر سیستمی | آموزش فروش
تصمیم گیری | مشاوره مدیریت | کوچینگ
دیجیتال مارکتینگ | مدل کسب و کار | فنون مذاکره
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری ارزش آفرینی به شما پیشنهاد میکند: چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : الميرا خزاعی
فکر می کنم مطرح کردن این موضوع به عنوان کامنت برای این درس کاملا مناسب باشد.
محمدرضا سال 95 ایده ی بازار خدمات را در این پست در روزنوشته هایش مطرح می کند. (در پاسخ به دوستانی که می گویند در شرایط فعلی کشور چه کسب و کاری داشته باشیم.) این که چه طور توانسته با استفاده از خدمات آنلاین مشکلی را در خانه ی جدیدش حل کند. او حتی این ایده را جلوتر می برد و می نویسد کاش یک نفر برای جراحان زیبایی مشتری یابی کند. یک نفر متممی مثل آقای حمید طهماسبی به گفته ی خودش در این پست از آن ایده می گیرد و استارتاپ خدمت از ما را راه اندازی می کند که تبدیل به بهترین پلتفرم ارائه ی خدمات دیجیتال در کشور می شود.
راستش اولین باری که توجه من به بازار خدمات جلب شد، وقتی بود که شنیدم یک نفر می گفت الان حتی ماست بندی سر کوچه مان هم در فیس بوک پیج دارد و به دنبال ارتباط و ارائه ی خدمات به مشتریانش هست.
یکی از مشکلات در ارائه ی خدمات آنلاین زمانی هست که خدمات دهنده و خدمات گیرنده با یکدیگر آشنا شده و برای موارد بعدی از پلتفرم استفاده نمی کنند.(شاید همه تجربه ی برخورد با رانندگان اسنپ که می خواهند سفر را کنسل کنیم و در عوض با آنها با کرایه ای کم تر توافق کنیم. )
به نظرم راه حل مناسب ثبت نام خدمات دهنده در پلتفرم با دریافت هزینه است. همچنین دادن امتیاز ویژه به افرادی که چندین بار به یک مشتری خدمات ارائه دهد. همچنین امتیاز دهی به مشتریان برای استفاده ی چندباره از یک خدمت تا برای استفاده ی همیشگی از پلتفرم انگیزه داشته باشند.
امیدوارم بیشتر درباره ی بازار خدمات انلاین یاد بگیرم.