Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


ماتریس توانایی های ارتباطی


منظور از ماتریس توانایی های ارتباطی چیست؟

در درس جستجوی نقاط ضعف در ارتباط فهرستی از رایج‌ترین ضعف‌ها و مشکلات ارتباطی را ارائه کردیم.

آن فهرست صرفاً در حد یک نقطه‌ی شروع بود و احتمالاً شما خود، موارد دیگری هم در ذهن دارید که می‌تواند به این فهرست یا چنین فهرست‌هایی افزوده شود.

اما اگر قصد داشته باشید به صورت جدی برای توسعه مهارت ارتباطی خود برنامه ریزی کنید، لازم است چارچوب شفاف‌تری تعریف کنید و صرفاً به یک فهرست بلند از مشکلات و نقاط ضعف، اکتفا نکنید.

مدل های بسیار متنوعی برای توصیف و طبقه بندی توانایی های ارتباطی مطرح شده‌اند.

در میان آن‌ها، یکی از مدل‌های ساده و ارزشمند توسط دو نفر به نام‌های اشپیتزبرگ و کوپاچ مطرح شده است (+).

این مدل (با عنوان Communication Competency Model) حدود سه دهه قبل پیشنهاد شد؛ اما به علت مفید بودن، هنوز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حتی خود اشپیتزبرگ هم در یکی از کتابهای جدید آموزش مهارتهای ارتباطی – که یک مرجع معتبر هم هست – هم‌چنان آن را مبنای ارزیابی توانایی ارتباطی قرار داده است (+).

ماتریسی برای سنجش و اندازه گیری توانایی ارتباطی

برای این‌که چهار بخش این نمودار را بهتر درک کنیم، ابتدا لازم است دو مولفه‌ی اصلی را که در قالب دو محور افقی و عمودی نشان داده شده‌اند، بهتر بشناسیم.

 اثربخش بودن ارتباط

منظور از اثربخش بودن ارتباط، این است که پیام مد نظرمان به شکل درستی منتقل شود.

به زبان ساده‌تر و خودمانی‌تر، حرف‌مان را به طرف مقابل برسانیم (و به شکل مشابه، حرف طرف مقابل را بفهمیم).

بخشی از مواردی که به عنوان ضعف ارتباطی مطرح می‌شوند، در دسته‌ی اثربخشی پایین پیام قرار می‌گیرند.

اثربخشی پایین می‌تواند ریشه‌های متنوعی داشته باشد. به عنوان مثال، به موارد زیر توجه کنید:

  • سبک رفتاری شما در مدیریت تعارض به “اجتناب” نزدیک است و معمولاً از ترس این‌که تعارض جدی‌تر نشود، پیام خود را به شکل درست و کامل نمی‌رسانید.
  • رابطه عاطفی با طرف مقابل برای شما مهم است و تا کنون تجربه‌های ناموفق متعددی در اداره‌ی جر و بحث‌ها داشته‌اید. نهایتاً این تجربه‌ها شما را به این نتیجه رسانده که به جای تلاش برای ارتباط قوی‌تر، از ارسال بخشی از پیام‌های خود صرف‌نظر کنید.
  • هیچ ریشه و خاطره‌ی منفی وجود ندارد. واقعاً دلتان می‌خواهد پیام‌تان را درست و کامل برسانید و حرف طرف مقابل را هم به خوبی درک کنید. اما معمولاً متوجه می‌شوید که انتقال پیام به شکل کامل انجام نشده است.

به عبارت دیگر، پایین بودن اثربخشی می‌تواند ناشی از ضعف مهارتی یا ناشی از یک انتخاب و یا ترکیبی از این دو باشد (که البته در هر حالت، منطقی است برای بهبود آن تلاش کنیم).

مناسب بودن شیوه‌ی ارتباط

محدودیت در دسترسی کامل به این مطلب

برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبت‌نام به تعداد قابل‌توجهی از درس‌‌های متمم دسترسی پیدا خواهید کرد نمونهٔ آن‌ها را می‌توانید از طریق لینک زیر ببینید:

نمونه درس‌های کاربر آزاد متمم

البته اگر بخواهید به همهٔ درس‌های متمم دسترسی داشته باشید، لازم است حق اشتراک بپردازید.

ثبت نام رایگان    تجربه‌ٔ متممی‌ها

تمرین و مشارکت در بحث

خوشحال می‌شویم اگر مثال و مورد دیگری هم به ذهن شما رسید که می‌توانست مکمل مثال‌های درس باشد، آن‌ها را با دوستان خود مطرح کنید.

فقط لطفاً حوزه‌ی ارتباط (Context) را به شکل شفاف مشخص کنید.

مثلاً این‌که مثال‌تان به ارتباط در نرم‌افزارهای پیام‌رسان مربوط است یا این‌که درباره‌ی یک جلسه‌ی سازمانی حرف می‌زنید یا هر موضوع دیگری که در ذهن‌تان تداعی شده است.

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     تعدادی از دوستان علاقه‌مند به این مطلب:    ابوالفضل نوری فرد ، روشنک مهرافزا ، سهند پورمنصور ، محمد میلادی ، سعید شاهسوند

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارتهای ارتباطی و زبان زندگی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مهارتهای ارتباطی و زبان زندگی
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۱۷۷ نظر برای ماتریس توانایی های ارتباطی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : حسین قربانی

    حوزه ارتباط: ارتباطات و گفتگوهای درون خانواده

    فضای ارتباط: گفتگوی پدر خانواده با فرزند خردسالش

    ارتباط حداقلی: پدر در حالی که خسته از کار روزانه مشغول کار با گوشی و مطالعه اخبار است، قصد دارد پیامی را به فرزند خردسالش انتقال دهد. در نهایت این ارتباط بدون هیچ ارتباط چشمی و در نهایت بی‌حوصلگی برقرار می‌شود و با توجه به اینکه توجه پدر بیشتر معطوف به اخباری است که مطالعه می‌کند، نه محتوا به درستی بیان می‌شود و نه شیوه گفتگو مناسب است.

    اصرار بر پیام: پدر به قدری در صحبت با فرزند خردسالش جدی است و بر محتوای پیام تاکید دارد که عملا هیچ توجهی به روحیات کودکانه فرزندش و تفکراتی که او دارد نمی‌کند و با لحنی خشک موضوع موردنظرش را مطرح می‌کند. در نهایت صرفا پیام ارائه می‌شود و دریافت اثربخشی از طرف مخاطب صورت نمی‌گیرد.

    اصرار بر چارچوب‌ها: پدر در حالی که مشغول بازی و شوخی و خنده با فرزندش هست، پیامی را در قالب چند جمله به او انتقال می‌دهد ولی فرزند خردسال که شدیدا مشغول بازی هست، توجهی به آن پیام نکرده و عملا اصل پیام منتقل نمی‌شود.

    وضعیت بهینه: پدر همزمان با اینکه متوجه روحیات، علائق و اقتضائات سنی فرزندش هست، در میانه بازی و تفریح با فرزندش، زمانی را به گفتگو با او اختصاص می‌دهد و پیامی را که در ذهن خود دارد به شکلی مناسب و در زمانی مناسب به کودک خود انتقال می‌دهد به طوری که فرزند خردسالش محتوای پیام را کامل متوجه شده و آن را می‌پذیرد. در نهایت پیام به بهینه‌ترین شکل ممکن به مخاطب منتقل می‌شود.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .