Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


تقویت اراده | اقدامهای فرساینده چگونه به قدرت اراده ما لطمه می‌زنند؟


روش های تقویت اراده

اراده از جمله واژه‌های پرکاربردی است که معمولاً در کنار انضباط شخصی، مدیریت زمان و مدیریت انگیزه قرار می‌گیرد. اما پرکاربرد بودن این واژه باعث نشده که از ابهام‌های آن کاسته شود.

فرض کنید کسی در توصیف خود به شما می‌گوید من بی اراده هستم؛ یا این‌که می‌گوید با روش های تقویت اراده آشناست. چه برداشتی از این جمله‌ها دارید؟ آیا می‌توان واژه‌ی اراده را به سادگی در برابر تنبلی قرار داد و گفت: تقویت اراده یعنی غلبه بر تنبلی؟

نظریه‌پردازان متعددی در این زمینه کار کرده‌‌اند و هر یک از زاویه‌ای به موضوع اراده پرداخته‌اند. از میان آن‌ها ما این درس را به رُی باومایستر (Roy Baumeister) اختصاص داده‌ایم.

باومایستر استاد روانشناسی دانشگاه پرینستون است.
او که اکنون هفتمین دهه‌ی زندگی خود را می‌گذراند، چهار دهه‌ از زندگی علمی و دانشگاهی‌اش را به موضوعات عزت نفس، مفهوم خویشتن و معنای اراده و روشهای تقویت اراده گذرانده است. حاصل این چهار دهه، کتابها و مقالات فراوانی هستند که بعضی از آن‌ها از نظر تعداد ارجاعات، کم‌نظیرند و به‌شدت مورد توجه جامعه‌ی علمی قرار گرفته‌اند.

ویژگی مهم دیگر او این است که علاوه بر مقالات آکادمیک، گاهی کوشیده به زبان ساده‌تر و در قالب کتاب‌های روانشناسی عمومی، به توضیح دیدگاه‌ها و نظریه‌هایش بپردازد. از جمله‌ی این کتاب‌ها می‌توان به کتاب قدرت اراده یا تقویت اراده (Willpower) اشاره کرد که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد و به نوعی، شرح و بسط یکی از معروف‌ترین مقاله‌هایش (با عنوان Ego Depletion) محسوب می‌شود.

این درس بر پایه‌ی کتاب و مقاله‌ی مورد اشاره تدوین شده است.

تعریف اراده چیست؟

همان‌طور که در ابتدای درس اشاره کردیم، اراده یک مفهوم مبهم است و افراد مختلف، این اصطلاح را با معناهای متفاوتی به‌کار می‌برند. بنابراین وقتی کسی از اراده، تقویت اراده یا ضعف در اراده صحبت می‌کند، ابتدا باید توضیح دهد که منظورش از «اراده» چیست.

باومایستر اراده را دارای چهار شاخص اصلی می‌داند:

برای تقویت قدرت اراده باید بدانید که اراده در چهار بعد دیده و سنجیده میشود

قدرت کنترل افکار: وقتی می‌خواهیم روی یک موضوع خاص متمرکز بمانیم و تمام قدرت توجه خود را به آن معطوف کنیم. همچنین هنگامی که تلاش می‌کنیم به یک موضوع مشخص فکر نکنیم.

قدرت کنترل هیجانات: این مولفه همان چیزی است که معمولاً در بحث هوش هیجانی با عنوان تنظیم هیجانات (Emotion Regulation) به آن اشاره می‌شود. ما به علت‌های مختلفی نیازمند تنظیم هیجانات هستیم. مثلاً وقتی حال‌مان خوب نیست و می‌کوشیم با انرژی باشیم. یا وقتی که بسیار خوش و سرحال هستیم، اما به علت حضور در مراسم ترحیم، می‌کوشیم خودمان را آرام (و شاید کمی غم‌زده) نشان دهیم.

 قدرت کنترل تکانش: به این معنا که بتوانیم انگیزه‌های لحظه‌ای خود را مدیریت کنیم. مثلاً وقتی غذای ناسالم اما خوشمزه‌ای را می‌بینیم، بتوانیم در برابر میل به خوردن آن مقاومت کرده یا وسوسه‌ی چک کردن لحظه به لحظه‌ی موبایل را مهار کنیم. توضیحات کامل‌تر در این زمینه را می‌توانید در درس رفتارهای تکانشی بخوانید.

 قدرت کنترل عملکرد: این‌که بتوانیم روی یک فعالیت مشخص متمرکز باشیم و آن را با سرعت و دقت مورد نظر خود ادامه دهیم. همچنین در برابر میل به رها کردن یک فعالیت، مقاومت کنیم. به این معنا که مثلاً اگر قرار است سی دقیقه را به مطالعه‌ی کتاب اختصاص دهیم، از دقیقه‌ی اول تا آخرین دقیقه، سرعت و دقت و سطح انرژی خود را حفظ کنیم؛ آخرین جمله را با کیفیتی شبیه اولین جمله بخوانیم و در برابر وسوسه‌ی رها کردن نیمه‌کاره‌ی فعالیتی که برای آن برنامه‌ریزی کرده‌ایم، مقاومت کنیم.

با این تعریف، بسیاری از رفتارهای مخرب و نامطلوب را می‌توان به ضعف اراده ربط داد.

به عنوان مثال، می‌توان خریدهای تکانشی، قرض کردن تکانشی (و خرج کردن بیهوده‌ی پول)، خشونت‌های لحظه‌ای، ضعف در دستاوردهای درسی، اهمال کاری، اعتیاد به الکل و سیگار و سایر مواد مخدر، متعهد نماندن به رژیم غذایی و نیز ورزش نکردن را به نوعی با بحث تقویت اراده مربوط دانست.

قدرت اراده را چگونه می‌سنجند؟

با توجه به تعریفی که باومایستر از اراده ارائه کرده است، احتمالاً می‌توانید بعضی از روش‌های آزمایشگاهی سنجش اراده را حدس بزنید.

باومایستر و محققان دیگری که تا کنون بر اساس مدل او روی این موضوع کار کرده‌اند، روش‌های تقریباً مشابهی را برای سنجش قدرت اراده به‌کار می‌برند.

محدودیت در دسترسی کامل

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های انگیزه و انگیزش، برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

همچنین با فعال کردن اشتراک ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

البته اگر انگیزش و هیجان برایتان جذاب است، شاید بهتر باشد از میان درس‌ها و مطالب مطرح شده، ابتدا مطالعه‌ی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:

  شخصیت شناسی / حمایت اجتماعی / خودشناسی

  تحلیل رفتار متقابل / عزت نفس

  پرورش تسلط کلامی

  استرس / چگونه شاد باشیم / روانشناسی مثبت گرا

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری هدف گذاری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه هدف گذاری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۵۸ نظر برای تقویت اراده | اقدامهای فرساینده چگونه به قدرت اراده ما لطمه می‌زنند؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محمدرضا شعبانعلی

    برداشتی که من از کتاب داشتم این بود که در بیشتر قسمت‌های متن، از «تغییرات اراده» حرف می‌زنه و نه «قدر مطلق اراده».

    یعنی نمی‌گه اراده‌ی ما در همه‌ی زمینه‌ها یک اندازه است.

    بلکه صرفاً می‌گه تقویت در یک حوزه می‌تونه به تقویت در حوزه‌های دیگه هم کمک کنه.

    در مورد استهلاک قدرت کنترل هم همینه. نمی‌گه اراده‌ی ما برای مقابله در برابر وسوسه‌ی موبایل و وسوسه‌ی سیگار یک اندازه است.

    فقط می‌گه وقتی ما انرژی‌مون رو برای کنترل و مهار کردن وسوسه‌ی موبایل خرج می‌کنیم، انرژی برای مهار کردن وسوسه‌ی سیگار کم میشه.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .