رام کردن غولها – درباره تاثیر شبکه های اجتماعی بر جامعه
دستاوردهای تکنولوژی و ابزارهای ارتباطی جدید، همواره شاهد مدافعان و منتقدان بسیاری بودهاند.
با این حال ظاهراً طی سالهای اخیر، روندِ جدیدی در حال شکلگیری است: تعدادی از کسانی که در گذشته در نقشِ طراح، مدیر و کارآفرین به خلق ابزارهای نوین پرداختهاند، به صف منتقدانِ ساختهی خود پیوستهاند.
نمیتوان نقطهی شروع مشخصی را برای این روند تعیین کرد. اما احتمالاً انتخاب شدن ترامپ که بخشی از مردم آن را به رسانه های اجتماعی نسبت میدهند، در شدت گرفتن این نقدها – یا لااقل در بازنشر گستردهی آنها – بیتأثیر نبوده است.
چون در گذشته وقتی از مضرات تکنولوژیهای ارتباطی نوین و شبکه های اجتماعی صحبت میشد، معمولاً اعتیادآور بودن یا اتلاف وقت و مواردی از این دست در صدرِ فهرستِ نارضایتیها قرار میگرفت. اما این روزها تعبیر دودستگی و تکه تکه شدن جامعه را زیاد میشنویم و میبینیم که میتوان حدس زد چرا و چگونه به فهرست نارضایتیها اضافه شدهاند.
یکی از مواردی که اخیراً در رسانهها انعکاس فراوان یافت، صحبتهای یکی از مدیران ارشد فیس بوک بود که از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ در سمت معاون در امور رشد کاربران فعالیت میکرد. او در سال ۲۰۱۱ از فیس بوک جدا شده و کسب و کار خود را آغاز کرده است.
چاماث پالیها پیتیا از تکه تکه شدن جامعه گلهمند بود و حتی توضیح میداد که به خاطر همکاری با شرکتی که به پاره پاره شدن جامعه کمک کرده احساس گناه میکند (نشریه Verge).
انعکاس خبر آنقدر زیاد بود که فیس بوک مجبور به موضع گیری شد و البته بدون رد آنچه در گذشته در فیس بوک وجود داشته، صرفاً تأکید کرد که اطلاعات ایشان به روز نیست و ما در این شش سال خیلی تغییر کردهایم.
گاردین یک بار در روایت وضعیت جدید و نقدهایی که درباره تکنولوژی دیجیتال و ابزارهای ارتباطی مدرن مطرح میشوند، به این نکته اشاره کرد که شاید بنیان گذاران و مدیران این فناوریها، اکنون به سنی رسیدهاند که بچههایشان بزرگ شدهاند و به تدریج نگرانیهای جدی پیدا کردهاند (مقاله گاردین).
قطار منتقدان هر روز مسافران جدیدی را سوار کرده و یکی از آخرین آنها هم، تیم کوک مدیر ارشد اجرایی اپل است:
دوست عزیز.
بحث تاثیر شبکه های اجتماعی بر جامعه برای کاربران ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
با عضویت به عنوان کاربر ویژهی متمم، علاوه بر دسترسی به این مطلب، به سایر بحثهایی هم که تحت عنوان مدیریت رسانه مطرح میشوند دسترسی پیدا میکنید.
همچنین با فعال کردن اشتراک ویژه به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
البته از میان درسها و مطالب مطرح شده، ما فکر میکنیم شاید بهتر باشد ابتدا مطالعهی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:
سایر مطالب مرتبط با شبکه های اجتماعی
آموزش تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی
اشتباه های سرنوشت ساز در شبکه های اجتماعی
محتواهای مورد علاقه مردم در شبکه های اجتماعی
مدیریت حضور همزمان در شبکه های اجتماعی مختلف
اشتباه کسب و کارها در شبکه های اجتماعی – عدم تفکیک بین فالورها و مشتریان راغب
اشتباهات کسب و کارها و درک نادرست از مفهوم فرکانس حضور در شبکه ها
بعید است شما هم – که این مطلب را میخوانید – در مورد تاثیر شبکه های اجتماعی بر جامعه، تجربه و دیدگاهی نداشته باشید. خوشحال میشویم اگر دیدگاه خود را با دوستانتان هم به اشتراک بگذارید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدیریت رسانه به شما پیشنهاد میکند:
- مدیریت رسانه برای کسب و کارها
- تعریف رسانه چیست؟ | انواع رسانه | رسانه فردی، رسانه جمعی، رسانه اجتماعی
- همگرایی رسانه ای | چرا باید همگرایی رسانه ها را جدی بگیریم؟
- سواد رسانه ای چیست؟ | اهمیت سواد رسانه ای و آموزش آن
- زنگ خواب (Toddlers’ Truce) | روزگاری که BBC درگیر تربیت مردم بود!
- برخی از انواع رسانه های اجتماعی
- انواع رسانه | انتخاب رسانه مناسب (مدل POEM)
- اهمیت اندازه گیری در رسانه های جمعی و رسانه های اجتماعی
- مخاطب شناسی چیست و مخاطب چگونه تعریف میشود؟
- رام کردن غولها – درباره تاثیر شبکه های اجتماعی بر جامعه
- اعتیاد به اخبار | مغز در جستجوی خبر
- سیستمی برای افزایش دقت خبرها و کاهش شایعه پراکنی و خبرهای دروغ
- ارزش خبرهای حذف شده | جیمز گلیک
- معرفی کتاب خبر (راهنمای کاربران) | آلن دو باتن
- دیگر اخبار نخوانید | رولف دوبلی
- کتاب سواد رسانه ای | جیمز پاتر
- مارشال مک لوهان و دنیای رسانه
- مصاحبه با مارشال مک لوهان | ویژگیهای دنیای جدید
- کتاب تاجران توجه | اقتصاد توجه چگونه شکل گرفته است؟
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : محمدرضا حسن پور
پیش نوشت ۱: این کامنت دیدگاه شخصی من است و از مشاهدات و درک من از شبکههای اجتماعی گرفته شدهاست.
پیش نوشت ۲: من از علاقهمندان شبکههای اجتماعی هستم اما در این کامنت میخواهم قسمتی از نقدها و نگرانیهایی که نسبت به شبکههای اجتماعی دارم را بنویسم و این گونه نیست که فضای شبکههای اجتماعی را کاملا منفی ببینم.
پیش نوشت ۳: شبکههای اجتماعی مصداق بارز یک سیستم پیچیده هستند و برای درک بهتر آنها باید به حوزه پیچیدگی تسلط پیدا کرد، با این حال من با وجود دانش اندک خودم این اجازه را به خودم میدهم که همانگونه که در بالا گفتم از مشاهداتم در شبکههای اجتماعی بنویسم.
در شبکههای اجتماعی این رویدادها هستند که بیشتر دیده و بازنشر میشوند، نه روندها:
اگر همین الان به قسمت اکسپلور اینستاگرام یا دیگر شبکههای اجتماعی خود سر بزنید خواهید دید که اخبار و اتفاقهای روز بخش اعظم محتوا را تشکیل دادهاند. درواقع من فکر میکنم اخباری مثل “اینکه فلان سیاست مدار چه حرفی زده است” یا “فلان میکروسلبریتی چه کاری کرده است” یا “اینکه امروز دوستمان چه ناهار و شامی میخورد” همه از جنس اخبار روز هستند و در یک خصوصیت مشترک هستند، آن هم اینکه آگاه شدن از این اخبار نه تنها برای ما سودی ندارد بلکه به عنوان یک خوراک ذهنی ضررهای زیادی برای ما دارند. از طرف دیگر در شبکههای اجتماعی خیلی کم محتوایی در رابطه با بستر گذشتهی خبرها و روندهایی که طی شده تا یک رویداد رخ دهد میبینیم و این خود باعث میشود که ما درکی به دور از واقعیت از رویدادها داشته باشیم.
شبکههای اجتماعی و حلقههای بستهای که گرفتار آن میشویم:
یکی دیگر از اتفاق هایی که میاُفتد این است که ما در حلقههای بسته گرفتار میشویم، به طور مثال من در شبکه اجتماعی دوستان و صفحههای هم فکرهای خود را دنبال میکنم و فرد دیگری که عقایدی متفاوت نسبت به من دارد نیز شبکه اجتماعی خود را میسازد. پس از مدتی شبکههای اجتماعی با الگوریتمهایی که دارند با توجه به اطلاعاتی که از رفتار ما به دست میآورند، به ما فقط آن بخشی از محتوا را که ما علاقه داریم نشان میدهند. در نهایت امکان دارد هر یک از ما در حلقههای بسته (نه به معنای مطلق) گرفتار بشویم و زاویه نگاه ما به رویدادها تنگتر شود.
لایکهایی که به رفتار ما جهت میدهند:
به نظر من نمیشود از شبکههای اجتماعی حرف زد اما نقش بازخورد مخاطب که به صورت لایک، کامنت یا شکلهای دیگر نمود پیدا میکند را نادیده گرفت. در شبکههای اجتماعی امکان دارد به جای اینکه محتوای خود را تولید کنیم و مخاطب محتوای خود را جذب کنیم، در دام تولید محتوا با توجه به بازخورد دنبال کنندهگان فعلی خود بیفتیم، دنبال کنندگانی که شاید مخاطبهای ما نباشند و فقط ما را از گذشته میشناسند. لایکهایی که خود باعث خودسانسوری میشود و از طرف دیگر روند تغییر در رفتار ما را (اگر مخالف با جهت لایکها باشد) کند میکنند.