Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


تعریف تفکر نقادانه – درباره تاریخچه نقد و نقادی


تعریف تفکر نقادانه - تاریخچه نقد و نقادی

تفکر نقادانه اصطلاحی است که از دو واژه‌ی دشوار و چندپهلو تشکیل شده است.

خود واژه‌ی تفکر از یک سو، دارای معنا و مفهوم کاملاً مشخص و قطعی نیست و هزاران سال است که حکیمان و دانشمندان و روانشناسان، در مورد معنای آن بحث و گفتگو کرده‌اند. این بحث‌ها و اختلاف نظرها هنوز هم ادامه دارد.

واژه‌ی نقد و کلماتی مانند نقادی هم، واژه‌‌هایی هستند که معنا و کاربرد آن‌ها در طول زمان دستخوش تغییر شده است.

طبیعتاً می‌توان حدس زد که در چنین شرایطی، اصطلاح تفکر نقادانه می‌تواند در ذهن هر یک از ما، معنای متفاوتی را تداعی کند.

محدودیت در دسترسی کامل به این درس

مطالعهٔ مجموعه درس‌های تفکر نقادانه صرفاً برای کسانی امکان‌پذیر است که از هر دو ویژگی زیر برخوردار باشند:

البته اگر عضو ویژه متمم باشید، به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که فهرست آن‌ها را می‌توانید در این‌جا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

البته بررسی‌های ما نشان داده که علاقه‌مندان تفکر نقادانه - اگر نخواهند دوره مدیریت کسب و کار متمم را به شکل کامل بخوانند - علاوه بر درس تصمیم گیری معمولاً درس‌های زیر در اولویت قرار می‌دهند:

  تفکر سیستمی  |  تفکر استراتژیک  |  تجربه‌های ذهنی

  مشاوره مدیریت  |  کوچینگ  |  مدیریت تعارض

  ظرافت‌های کلامی  |  مهارت ارتباطی  |  مدل ذهنی

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر نقادانه به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تفکر نقادانه

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۲۱ نظر برای تعریف تفکر نقادانه – درباره تاریخچه نقد و نقادی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : شهرزاد راسخ

    خوشحالم که به درسهای خوب تفکر نقادانه دسترسی پیدا می کنیم.

    برام جالب بود که با مطرح شدن این درس، و قبل از خوندن ادامه ی این درس، اولین کسی که در این زمینه، به ذهن من هم اومد سقراط بود. (که متمم هم به او اشاره کردند)

    * توی کتاب تسلی بخشی های فلسفه، آلن دو باتن هم زیبا در مورد تفکر نقادانه ی سقراط توضیح داده، که شاید بتونه کمک کنه تا حدودی با نوع تفکر نقادانه ی او کمی بیشتر آشنا بشیم.

    او میگه سقراط، زندگیِ بدون تفکرِ نظام مند رو با کاری مثل کوزه گری یا کفاشی بدون پیروی یا حتی آگاهی از رویه های فنی اون کار مقایسه می کرد و می گفت هیچ کس نمیتونه تصور کنه که یک کوزه یا یک کفش خوب، بتونه حاصل شهود محض باشه. پس چطور میتونیم هدایت زندگی خودمون رو - که به مراتب پیچیده تر از ساختن یک کوزه یا کفش هست - بدون تفکر و تأمل مداوم درباره ی مقدمات و مفروضات یا اهداف زندگی انجام بدیم؟

    با خوندن این نکته ی مفید که در این درس ذکر شد "مطلع بودن یک فرد نمیتونه دلیل بر این باشد که او حتماً اطلاعات درستی در اختیار دارد"، یاد صحبت دیگری از آلن دو باتن افتادم که میگه: درسی که میتونیم از تفکر سقراط بگیریم میتونه این باشه که جهان، انعطاف پذیرتر از چیزی است که به نظر میرسه، زیرا دیدگاه های تثبیت شده اغلب نه از طریق فرآیند استدلال بی عیب و نقص بلکه از طریق قرن ها آشفتگی فکری ظاهر شده اند.

    و فکر میکنم این نکته میتونه ما رو متوجه این موضوع بکنه که با تفکر نقادانه میتونیم نه تنها به اطلاعاتی که از طرف دیگران دریافت می کنیم، بلکه حتی به باورها و استدلال ها و مدل ذهنی خودمون هم شک کنیم و اون رو مورد تحلیل و بررسی بیشتری قرار بدیم و به این طریق، به طور مداوم، برای اصلاح شیوه ی اندیشیدنمون تلاش کنیم.

    * خوشحالم که در این درس، بیشتر متوجه تفکر نقادانه ی مولوی، شاعر ارزنده ی کشورمون هم شدم و از این جنبه میتونم بیشتر به اندیشه هاش نزدیک بشم و ازشون بیاموزم.

    تفکر نقادانه ی او در شعر او به خوبی مشخصه. کل شعر او رو هم خوندم و این ابیات هم از همون شعر، در کنار ابیات زیبایی که متمم انتخاب کرده بود، در نشان دادن توانایی او در تفکیک درست از نادرست و محکم از سست و ارزشمند از بی ارزش برام جالب بود:

    صبح کاذب را ز صادق وا شناس / رنگ می را باز دان از رنگ *کاس

    تا بود کز دیدگان هفت رنگ / دیده‌ای پیدا کند صبر و درنگ

    رنگها بینی به جز این رنگها / گوهران بینی به جای سنگها

    امید که با تفکر نقادانه، بتونیم بیشتر از پیش برای اصلاح باورهامون و به تعبیر زیبای متمم، برای پالایش آموخته ها و خانه تکانی ذهن مون قدم های مثبتی برداریم.

    پی نوشت:

    *کاس: پیاله ی شراب، کاسه

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .