مقایسه انواع عوامل استرس زای ناشی از تغییرات مهم زندگی
- مطالعه درس تعریف استرس
- بتوانند مثالهای مختلفی از تغییر شرایط محیطی، تغییر منابع در دسترس و تغییر منابع مورد نیاز که به افزایش استرس منجر میشود مطرح کنند.
- بتوانند برای نقش ادراک در استرس مثال بزنند و توضیح دهند که چرا دو نفر ممکن است در شرایط مشابه، استرس متفاوتی را تجربه کنند.
- با فهرست هولمز-راهه آشنا شوند و این نکته را هم به خاطر بسپارند که چنین فهرستهایی تابع فرهنگ هستند و نمیتوانیم به صورت مطلق و فرافرهنگی به آنها اشاره و استناد کنیم.
تا اینجا در درس مدیریت استرس به شکلهای مختلف بر این نکته تاکید کردهایم که سادهترین تعریف استرس چنین است: مواجهه با تغییراتی است که منابع لازم برای مدیریت آنها، از حد توان تامین و تحمل ما بیشتر باشد.
اگر تا امتحان سی روز باقی مانده باشد و برای مطالعه درس خود مجموعاً سه روز نیاز داشته باشید، بعید است استرس زیادی را تجربه کنید.
همچنانکه اگر تا شروع جلسه بیست دقیقه مانده باشد و شما در فاصلهی پنج دقیقهای محل جلسه باشید، احتمالاً این وضعیت برای شما استرسزا نخواهد بود.
البته باید همیشه این نکته را به خاطر داشته باشیم و مدام برای خود تکرار کنیم که وقتی از استرس حرف میزنیم، تنها منبع ما زمان نیست:
اگر برای موقعیت شغلی جدید خود، دانش و تخصص و مهارت کافی نداشته باشید (یا احساس کنید که نمیتوانید آن دانش و مهارت را در مدت زمان معقولی کسب کنید) احتمالاً استرس قابل توجهی را تجربه خواهید کرد.
اگر همیشه جلسات حداکثر ده نفره را مدیریت کرده باشید، برای مدیریت یک جلسه پنجاه نفره احتمالاً متحمل استرس خواهید شد.
بنابراین مجدداً بر این نکته تأکید میکنیم:
مهم است که جملههای بالا را به شکلی عمیق و جدی به خاطر بسپاریم و درک کنیم.
البته باید این نکته را هم به خاطر داشته باشیم که هر سه مفهوم تغییر شرایط محیطی و منابع در دسترس و منابع مورد نیاز، مفاهیمی ذهنی هستند.
[ درس مرتبط: فرق مفاهیم عینی و ذهنی در چیست؟ ]
دسترسی کامل به مجموعه درسهای مدیریت استرس برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. البته با فعال کردن اشتراک ویژه به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
البته شاید بهتر باشد از میان درسها و مطالب مطرح شده، ابتدا مطالعهی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:
افزایش عزت نفس | چگونه شاد باشیم
دوره MBA (مطالعهی منظم همهی درسها)
تمرین
آیا در زندگی شخصی یا شغلی خود، موردی را سراغ دارید که دوست شما در مقایسه با شما استرس کمتری را برای آن تحمل کند و این استرس کمتر، به خاطر تعریف سادهتری باشد که او از صورت آن مسئله و فعالیت دارد؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدیریت استرس به شما پیشنهاد میکند:
- مدیریت استرس و روش های کاهش استرس در محیط کار و زندگی
- هانس سلی: از پیشگامان تعریف علمی استرس
- تعریف استرس چیست؟ (در جستجوی علت استرس)
- تفاوت استرس و اضطراب و ترس چیست؟
- چرا استرس را تجربه میکنیم؟ آیا باید با استرس مقابل کنیم؟
- انواع استرس (لحظهای / مکرر / مزمن)
- استرس مثبت – اثرات فیزیولوژیک مثبت استرس بر روی بدن
- مقایسه انواع عوامل استرس زای ناشی از تغییرات مهم زندگی
- عوامل استرس در زندگی (بررسی چند حوزهی اصلی)
- سه مرحله اصلی در مواجهه با عوامل استرس آور
- راه های کاهش استرس | غلبه بر استرس چه روش هایی دارد؟
- نقش تغذیه در استرس | آیا از خوراکیها و مواد غذایی استرس زا اجتناب میکنید؟
- کاهش استرس با نوشیدن آب
- نقش تنفس عمیق (دیافراگمی) را در کاهش استرس فراموش نکنیم
- آیا سر و صدای محیط را به عنوان عامل استرس زا جدی میگیرید؟
- ترک سیگار – یک گام مهم در راستای کاهش استرس
- مدیریت فشار روانی (۱): چه زمانی تحت فشار روانی قرار میگیریم؟
- مدیریت فشار روانی (۲): آیا تا به حال زیر فشار روانی، افت شدید عملکرد داشتهاید؟
- غلبه بر استرس (با استفاده بهتر از حافظه فعال)
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) چیست؟
- حمایت اجتماعی چیست و در مدیریت استرس چه نقشی دارد؟
- استرس شغلی و روش های کاهش استرس در محیط کار
- فرسودگی شغلی | ابعاد فرسودگی شغلی، علائم و ریشههای آن
- فرهنگ پذیری | تغییر محیط فرهنگی هم استرس ایجاد میکند
- کری کوپر – متخصص سلامت، استرس و روانشناسی سازمانی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : عظیمه حسن زاده
در بسیاری از تجربیاتم، استرس بخش انکارناپذیرش بوده است؛ اما متاسفانه و یا خوشبختانه نسبت به اطرافیان و دوستانم استرس کمتری را تحمل کرده ام.
در این رابطه که تحمل استرس به خاطر تعریف ساده تر نسبت به مسائل و فعالیت داشته ام، یکی از دلایل اصلی تحمل کمتر استرس برای من همین بوده است. خاطرم هست که وقتی در اولین مصاحبه استخدامی رد شدم، خودم و توانمندی ام را کم ندیدم و برای محیط کاری مناسب با شرایط و توانمندی خود باز هم تلاش کردم. یا زمانی که به یکی از نزدیکترین دوستانم گفتم، برای کسب تجارب بیشتر در کار حسابداری و فراهم شدن رشد بیشتر در این کار از کارشناس حسابداری تا مدیریت مالی در شرکت، لازم است محل کارش را عوض کنم؛ عملا او را به سوی تجربه محیط کار جدید و داشتن مسئولیت های جدید هول میدادم... امروز بسیار از این موفقیت در سمت حسابدار ارشد خوشحال و راضی است. البته بعد از5 سال در همان محیط کاری با یکی از همکارانش نیز ازدواج کرد و به فرد مورد علاقه اش رسید... ;). یا زمانی که کارم را از مدیر اداری به کارشناس بازرگانی تغییر میدادم، خودم را برای انجام فعالیت ها و مسئولیت های جدید هول دادم. و یا زمانی که در مورد یکی از خواستگارانم با تمام موافقت های خانواده، گفتم او مناسب شرایط و خصایصی که برای من مهم است نیست؛ به سادگی آینده نامعلوم را به شرایط نامطلوب معلوم ترجیح دادم. و در بسیاری محیط و شرایط دیگر نیز استرس کمتری داشته ام. همواره این جمله را به خودم یادآور میشوم که، آدم های محیط کاری جدید، مدیرعامل، مصاحبه کننده، مخاطبان در یک سخنرانی، خواستگاری ها و... همه و همه، "آدم هایی هستند مثل خودم" و اگر حتی تجربه ای جدید برای من باشد، آنها نیز طی تجارب پیشین و یا تجربه جدید خودشان می توانند مرا درک کنند... برای همین حتی اگر استرس کمی هم داشته باشم، برایم کاملاً طبیعی است و احساس ناراحتی از این موضوع در آن موقعیت ندارم.
البته برای مدیریت استرس، با تامل و دقت به دلایلی که موجب استرس برای من شده بود، و تمرین در خودآگاهی نسبت به استرس و مطالعه در رابطه با راهکارهای کاهش آن در مدیریت استرس نیز توانمندتر شده ام.