کنترل و بازبینی محتوا در شبکه های اجتماعی
از دوستان عزیز متممی انتظار میرود پس از مطالعهٔ این درس
- بتوانند مفهوم بازبینی محتوا (Content Moderation) را توضیح دهند و برای آن مثال بزنند.
- بتوانند توضیح دهند که بازبینی محتوا در چه شرایطی به یک چالش جدی تبدیل میشود.
- سه استراتژی اصلی برای بازبینی محتوا را فهرست کرده و شرح دهند و نقاط قوت و ضعف هر یک را بگویند.
مخاطب اصلی این درس کسانی هستند که میخواهند با چالشهای ادارهٔ شبکه های اجتماعی بیشتر آشنا شوند. همچنین این درس میتواند برای دوستانی که در کسبوکارشان بر پایهٔ محتوای تولیدشده توسط کاربر (UGC) بنا شده مفید باشد.
در نخستین لحظات شروع کار خود، حیوانی را میبیند که با شمشیر به دو نیمه تقسیم میشود. در ادامه به چند مصاحبه گوش میدهد که دربارهٔ کرونا دروغ میگویند و انواع حرفهای توهمآمیز را دربارهٔ منشاء کرونا مطرح میکنند. سپس کسی در مقابلش خودکشی میکند و نهایتاً پیش چشم او، چند جوان با تبر به جان پیرمردی افتاده و او را تا سرحد مرگ میبرند.
اینها توهمّات یک بیمار یا فرد دارای اختلالات روانی نیست. آن چه خواندید روزمرگیهای یک کارمند تیکتاک (و نیز فیسبوک و اینستاگرام و …) است که باید محتواهای نامناسب و آزاردهندهای را که کاربران گزارش کردهاند، ببیند و در مورد حذف آنها تصمیم بگیرد (+).
بازبینی محتوا در شبکه های اجتماعی تا حد زیادی اتوماتیک است. اما همان بخش کم باقیمانده هم، وقتی در مقیاس چند میلیارد مخاطب باشد، به کاری وحشتناک، آسیبزا و مستهلککننده تبدیل میشود.
بعد از سالها کار رسانهای، امروز همهٔ ما کمابیش میدانیم که بسیاری از برندهایی که چهرهٔ تمیز و مهربانی دارند، به شکل مستقیم و غیرمستقیم، سختیهای بسیاری را بر کارگران خود تحمیل میکنند. استفاده از استراتژی برونسپاری هم باعث میشود کارهای سخت، غیرانسانی و غیرقانونی به نام برندهای بزرگ تمام نشود.
کودکی که در یک کارگاه در بنگلادش لباس میدوزد (منبع عکس)
این تصویرها برای ما چندان ناآشنا نیستند و با وجودی که بسیاری از برندها در قالب برنامههای مسئولیت اجتماعی و اخلاقمداری کوشیدهاند از میزان و تلخی آنها کم کنند، اما هنوز بخش انکارناپذیر بسیاری از صنایع، بهویژه صنعت مد و پوشاک محسوب میشوند.
در مقابل این تصاویر تلخ که از صنایع فیزیکی در ذهن ما جای گرفته و تثبیت شده، دنیای فناوری اطلاعات و شبکه های اجتماعی تمیزتر به نظر میرسد. تصویر ذهنی بسیاری از ما از گوگل، فیسبوک، اینستاگرام، تیکتاک و سایر پلتفرمهای دیجیتال، زیبا و جذاب است: ساختمانهایی بزرگ، دفترهایی زیبا، مبلهایی رنگارنگ، محیطهایی برای بازی و پرورش خلاقیت. و خلاصه هر چیزی که میتواند یک محیط کار را ایدهآل و دوستداشتنی کند.
در حالی که همانطور که پشت کانتر تمیز هتل، اتاقهای درهمریخته و آشفته و تیمی خسته تحت فشارهای کاری ایستادهاند، و همانطور که پشت ویترینهای درخشان و شیشههای تمیز فروشگاههای لباس، محیطهای پر صدا و صدای کارخانهها و کارگاههاست، پشت اپلیکیشنهای تمیزی که جزئیترین سایههای زیر دکمههای خود را هم جوری انتخاب میکنند که چشم ما را نوازش دهد، محیطهای سخت و سنگینی قرار گرفته که اعصاب و روان کارمندها را تضعیف و تخریب میکند.
اشتباه نکنید.
این درس در مذمت صنعت و تولید نیست.
و قرار نیست کارگران را به شورش دعوت کنیم تا همین مشاغل سخت را هم از دست داده و در تأمین معاش دچار مشکل شوند.
صرفاً قرار است به خاطر داشته باشیم که بسیاری از کسبوکارهای آنلاین وجوه سخت و تلخی هم دارند که در نگاه اول دیده نمیشوند و اگر از چشم ما دور بمانند، هرگز بهبود نخواهند یافت و برایشان چارهاندیشی نخواهد شد.
ضمن این که اگر کسبوکاری بر پایهٔ محتوای تولیدشده توسط کاربر بنا کنید، نادیده گرفتن یا توجه دیرهنگام به این چالشها میتواند کسبوکارتان را در معرض شکست یا نابودی قرار دهد.
تعریف بازبینی محتوا چیست؟
بازبینی محتوا یا Content Moderation به معنای مشاهده، بررسی و تصمیمگیری در مورد حذف یا انتشار محتوایی است که کاربران برای یک پلتفرم کاربرمحور ارسال میکنند. این محتوا ممکن است ویدئویی در آپارات، توییتی در توییتر، پست یا کامنتی در اینستاگرام و یا نظر یک مشتری دربارهٔ غذای یک رستوران در اسنپفود باشد.
بازبینی محتوا میتواند در سطحی بالاتر به بازبینی اعتبار اکانتها هم برسد (Account Moderation). همان فرایندی که باعث میشود پلتفرمی مثل اینستاگرام تصمیم میگیرد اکانت شما را به شکل موقت یا دائمی ببندد و شاید مشهورترین نمونهاش در جهان، تصمیم توییتر برای تعلیق اکانت دونالد ترامپ باشد (+).
آیا بازبینی محتوا ضروری است؟
دوست عزیز.
این درس برای کاربران ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
با عضویت به عنوان کاربر ویژهی متمم، علاوه بر دسترسی به این مطلب، به سایر بحثهایی هم که در رابطه با شبکه های اجتماعی مطرح میشوند دسترسی پیدا میکنید.
همچنین با فعال کردن اشتراک ویژه به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
البته از میان درسها و مطالب مطرح شده، ما فکر میکنیم شاید بهتر باشد ابتدا مطالعهی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:
آیا «بازبینی محتوا» ترجمهٔ دقیقی برای «Content Moderation» است؟
واژهٔ Moderate در زبان انگلیسی به معنای میانهروی و حفظ کردن حد میانه است (یک سیاستمدار میانهرو را با لغت Moderate توصیف میکنند). بنابراین میتوان گفت Moderation فرایندی است که برای تعدیل و تلطیف گفتگو در یک جامعهٔ کاربرمحور به کار گرفته میشود. اما اگر کسی را مسئول «تلطیف محتوا» معرفی کنیم، بعید است خودش و دیگران متوجه شوند که دقیقاً چه وظیفهای دارد.
بازبینی را میتوان چنین معنا کرد که علاوه بر این که خود کاربرِ منتشرکنندهٔ محتوا، مطلب خود را میبیند و بررسی میکند، پلتفرم هم یک بار دیگر محتوا را میبیند و مناسب بودن آن را ارزیابی میکند. بنابراین با وجودی که معنای لغوی Moderation بازبینی نیست، این واژه تا حدی میتواند وظیفهٔ Content Moderator را توصیف کند.
متخصصان زبانهای دیگر هم خود به ترجمهٔ تحتاللفظی این اصطلاح مقید نکردهاند. مثلاً اعراب از اصطلاح «اِشراف» به عنوان معادل «Moderator» استفاده میکنند و بازبین محتوا را کسی میدانند که باید بر تمام آنچه توسط کاربران منتشر میشود، اشراف داشته باشد.
تمرین و مشارکت در بحث
وقتی یک سرویس در انتشار و بازبینی محتوای کاربران خود سختگیری بیش از حد نشان میدهد، از اصطلاح Over-moderation برای توصیف این سیاست استفاده میکنند.
در مقابل، اصطلاح Under-moderation به این معناست که آن سرویس بیش از حد بر کاربران آسان میگیرد.
بدیهی است انتخاب سطح مناسب بازبینی محتوا، تابع استراتژی مدیران و سیاستگذاران آن است. اما آیا به عنوان کاربر پیش آمده که با خود بگویید اگر خودم در جایگاه مدیران یک سرویس بودم، سطح بازبینی را کاهش یا افزایش میدادم؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری شبکه های اجتماعی به شما پیشنهاد میکند:
- شبکه های اجتماعی و شناخت علمیتر آنها
- تعریف شبکه های اجتماعی چیست؟ (شبکه اجتماعی)
- شبکه اجتماعی انسانی (تعریف و تاریخچه)
- فهرست شبکه های اجتماعی بر اساس تعداد کاربران فعال
- تحلیل شبکه های اجتماعی چیست؟ (Social Network Analysis)
- کنترل و بازبینی محتوا در شبکه های اجتماعی
- شبکه های اجتماعی محدود | بررسی مزایا، محدودیتها و کاربردها
- هشتگ چیست | استراتژی هشتگ گذاری و استفاده از هشتگ در اینستاگرام
- هشتگ ربایی | هایجک کردن هشتگها
- شبکه های اجتماعی و اشتباههای سرنوشتساز در آنها
- روش درست انتخاب بهترین هشتگها برای اینستاگرام چیست؟(۳)
- کاربرد شبکه های اجتماعی برای کسب و کارها | آیا کسب و کارتان به رسانه نیاز دارد؟
- رید هافمن (معرفی و بیوگرافی)
- رید هافمن و مقاله در مورد شبکه های اجتماعی
- رابطهی مدیران برتر جهان با شبکه های اجتماعی
- نظریه شش درجه جدایی
- ترند توییتر چیست و ترند در شبکه های اجتماعی به چه معناست؟
- شایعات و شایعه پراکنی در شبکه های اجتماعی
- شبکه اجتماعی ورو (Vero) – یک عضو جدید در اکوسیستم شبکه های اجتماعی
- شبکه های اجتماعی تخصصی
- آیا در شرکت خود خط مشی حضور در شبکه های اجتماعی را تعریف کردهاید؟
- خرید و فروش پیج اینستاگرام | فرصتها و تهدیدها
- تعریف ترول چیست؟ نیمه تاریک شبکه های اجتماعی
- تحلیل رفتار ترول ها – نیمه تاریک شبکه های اجتماعی
- طبقه بندی انواع ترولها بر اساس رفتار آنها
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : محمدرضا شعبانعلی
یک نمونه از Under-moderation که ما اخیراً تجربه کردیم، در یکی از سایتهای کاریابی بود (به خاطر قوانین کامنتگذاری متمم اسم نمیبرم).
یک آگهی در این سایت از طرف متمم ثبت شده بود و اعلام کرده بود که متمم برای تولید محتوا جذب میکند.
ما از اینجا متوجه شدیم که افراد بسیاری به ما پیام دادن و گفتن که «ما به رد شدن رزومهمون اعتراض نداریم. اما سبک پاسخ به پیام و جملهبندی، اصلاً در سطح ادبیات متمم نبود و انتظار نداشتیم اینطوری به ما جواب بدید.»
ما پیام دادیم و پاسخی نگرفتیم (تا امروز هم هیچ پیام عذرخواهی یا توضیح ارسال نشده). من نهایتاً مجبور شدم برای این که این آگهی جعلی رو حذف کنن، از روشی که در حالت عادی انتخاب ما نیست استفاده کنم. یعنی اعلام در استوری اینستاگرام (به علت خدشه خوردن به اعتبار متمم و تجاوز به حریم شخصی افراد، ناگزیر بودیم زودتر جلوی این اتفاق تلخ رو بگیریم). بعد آگهی برداشته شد و البته باز هم - حتی در اینستاگرام - هیچ توضیح یا عذرخواهی ارائه نشد.
در واقع این سایت کاریابی کاری رو کرد که از نظر ماهیت، با سایتهای فیشینگ قابل مقایسه است. چون رزومه و اطلاعات شخصی عدهای رو - که فکر میکردن دارن اطلاعاتشون رو برای متمم ارسال میکنن - دریافت کرد و در اختیار فردی که مشخص نیست چه کسی بوده قرار داد.
هیچوقت نمیشه انتظار داشت که هیچ اشتباهی اتفاق نیفته. اما این که این سایت هیچ توضیحی برای جمعآوری اطلاعات اشخاص و ارسال اونها برای فردی ناشناس (که یک جرم محسوب میشه) ارائه نکرد، برای من هنوز هم قابلدرک نیست. ما با نیت حمایت از فضای استارتآپی، به رغم اینکه محق بودیم، این خطای بزرگ رو پیگیری حقوقی نکردیم.
اما فکر میکنم پلتفرمی که دادههای حساس مشتریان رو به بهانهٔ آگهی دریافت میکنه، از جمله جاهایی هست که باید به شدت روی Moderation حساس باشه و حتی بهتره که Over-moderation انجام بشه و بعضی کسبوکارهای واقعی نتونن اونجا آگهی بذارن. تا اینکه Under-moderation انجام بشه و اینطوری به حقوق افراد تجاوز بشه.
اما ظاهراً فرایندهای مرتبط با Moderation (از جمله اعتبارسنجی آگهیدهنده) در عین این که قلب چنین کسبوکارهایی محسوب میشن، در اون استارتآپ به درستی طراحی نشده بود.