Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


کتاب انقلاب پلتفرم – بررسی ظهور پلتفرم ها در فضای کسب و کار


کتاب انقلاب پلتفرم نوشته جفری پارکر

اگر قرار باشد تنها یک کتاب درباره پلتفرم ها بخوانید، کدام کتاب بهترین گزینه است؟

تا این لحظه، با کمترین تردید می‌توان گفت کتاب انقلاب پلتفرم یا Platform Revolution ساختاریافته‌ترین کتابی است که در زمینه پلتفرم های دیجیتال منتشر شده است.

البته کتاب در زمینه پلتفرم کم نیست.

فقط به عنوان نمونه می‌توان به کتابهای زیر اشاره کرد:

اما اکثر کتابهایی که به بررسی پلتفرم‌ها پرداخته‌اند، صرفاً جنبه‌های معدودی را مورد توجه قرار داده‌اند.

در حالی که کتاب انقلاب پلتفرم کوشیده است معماری پلتفرم ها را بررسی کند و از این منظر، می‌توان گفت که نویسندگان کوشیده‌اند گام به گام با یک طراح یا تحلیل گر پلتفرم به پیش بیایند و به او در درک بهتر ساختار پلتفرم کمک کنند.

از آن‌جا که ما در درس‌های متعددی به بررسی نکات مهم این کتاب خواهیم پرداخت، در این‌جا صرفاً توضیح کوتاهی در حد معرفی و مرور برخی عنوان‌های مطرح شده در کتاب ارائه شده است.

نویسندگان کتاب انقلاب پلتفرم

این کتاب توسط جفری پارکر (Geoffrey Parker)، مارشال ون آلستین (Marshall Van Alstyne) و سنجیت چوداری (Sangeet Choudhary) نوشته شده است.

این سه نفر از سه دانشگاه مختلف هستند و آن‌چه باعث نزدیکی و همکاری‌شان شده، فعالیت در مرکز مطالعات اقتصاد دیجیتال دانشگاه MIT است.

ما پیش از این در متمم با کتاب تحول دیجیتال وسترمن نیز که از خروجی‌های همین مرکز محسوب می‌شود آشنا شده‌ایم.

کتابی برای تحلیل پلتفرم

اگر علاقه‌های فنی داشته باشید و در این کتاب، به جستجوی مسائل تکنیکال و نرم افزاری بپردازید، یا این‌که بخواهید داستان‌های موفق کسب و کارهای پلتفرمی را بخوانید، کتاب انقلاب پلتفرم شما را ناامید خواهد کرد.

بیشترین حجم محتوای این کتاب به مدیریت و تحلیل پلتفرم‌ها اختصاص یافته و از این منظر، بیشتر به شما کمک می‌کند تا در سطح کلان، پلتفرم ها را ببینید، بشناسید و درک کنید.

عنوان فرعی کتاب هم، تا حدی نوع نگرش آن را به موضوع پلتفرم نشان می‌دهد: «چگونه بازارهای شبکه ای اقتصاد را متحول می‌کنند و به چه روشی می‌توانید از آن‌ها بهره‌مند شوید.»

در میان مثال‌های متنوعی که برای پلتفرم ها در این کتاب مطرح شده، Apple، Airbnb، Google، PayPal، Uber، eBay و پلتفرم شرکت آمازون جایگاه ویژه‌ای دارند.

اما فضای کتاب هرگز شما را به این شرکت‌ها محدود نمی‌کند و لحظه به لحظه ترغیب می‌شوید که مطالب و مثال‌ها و توضیحاتش را با سایر پلتفرم‌هایی که دیده‌اید (از جمله پلتفرم های موجود در کشور خودمان مانند آپارات، دیجی کالا، بلاگفا، باما، دیوار، شیپور، اسنپ، تپ‌سی، کلوب، پونیشا، لست سکند و کافه بازار) مقایسه کرده و تطبیق دهید.

مهم‌ترین کارکرد پلتفرم، ایجاد پیوند و اتصال است

در کتاب انقلاب، تعریف پلتفرم و توصیف آن به شکلی دقیق و با جزئیات فراوان انجام شده است.

اما مهم‌ترین ویژگی پلتفرم، ایجاد پیوند و اتصال میان سمت عرضه و تقاضا در بازار است. موارد زیر تنها مثال‌های محدودی از کارکرد پلتفرم هستند:

  • ارتباط بین خریدار و فروشنده
  • ارتباط میان مالک و مستأجر
  • رابطه میان هتل و گردشگر
  • رابطه‌‌ی راننده و مسافر

مهم‌ترین ویژگی پلتفرم این است که ارزش آفرینی را از طریق ایجاد ارتباط انجام می‌دهد. به همین علت است که داشتن خودرو، هسته‌ی کسب و کار اوبر نیست؛ تخصص کارمندان اینستاگرام، عکاسی نیست؛ booking.com صاحب هتل نیست و تیم اسنپ‌فود، در پخت غذا تخصص ندارند (یا انتظار نمی‌رود که داشته باشند).

برخی از مهم‌ترین مباحث مطرح شده در کتاب انقلاب پلتفرم

  چگونه پلتفرم‌ها جایگزین مدل‌های کسب و کار سنتی می‌شوند

  اصول بنیادی در طراحی پلتفرم‌ها

  اثر شبکه ای

  امنیت و اعتماد به عنوان دو مورد از زیرساخت‌های مهم در پلتفرم‌ها

  مدلهای درآمدی پلتفرم ها

  اصول حاکمیتی و مدیریت پلتفرم ها

  شاخص های سنجش عملکرد مناسب برای پلتفرم ها

  استراتژی پلتفرم ها و شیوه رقابت آن‌ها با یکدیگر

  خط مشی گذاری برای پلتفرم ها

آیا کتاب انقلاب پلتفرم به فارسی ترجمه شده است؟

ما در بررسی‌های خود متوجه شدیم این کتاب با عنوان انقلاب شبکه های اجتماعی به فارسی ترجمه شده است. همان‌طور که می‌دانید متمم معمولاً ترجمه‌های فارسی را با نسخه‌های اصلی تطبیق داده و دیدگاه خود را در مورد آن‌ها منشر می‌کند. اما از آن‌جا که ترجمه‌ی پلتفرم به شبکه‌ اجتماعی در عنوان این کتاب – که یکی از عمیق‌ترین کتاب‌ها در فلسفه و معماری پلتفرم است – یک خطای بزرگ مفهومی است؛ در همان مرحله‌ی اول و پس از مشاهده‌ی جلد، از بررسی کتاب صرف‌نظر کردیم و معتقدیم که چنین خطای بزرگی در فهم کتاب (در حد ترجمه‌ی اشتباه دو کلمه‌‌ی نخست کتاب؛ یعنی عنوان)، مخاطب را از بررسی بیشتر برای خواندن و خریدن کتاب، بی‌نیاز می‌کند.

بعد از خواندن این درس چه کار کنم؟
  می‌توانید تعریف پلتفرم را که بر اساس همین کتاب ارائه شده بخوانید.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری پلتفرمها به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه پلتفرمها

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۳ نظر برای کتاب انقلاب پلتفرم – بررسی ظهور پلتفرم ها در فضای کسب و کار

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : رضا صبوری‌نژاد

    اولین بار به صورت دقیق و شاید عمیق سر کلاس استاد خوبم دکتر امیر اخلاصی با مفهوم پلتفرم ها آشنا شدم وقتی سر کلاس توسعه محصول جدید در بخش دیدهای خوب (exceptional vision) در مورد  foresighted vision صحبت کردند گفتند این نگاه یعنی یک کسب و کار خیلی دورتر را ببیند و وقتی بحث از خیلی دورتر می شود معمولاً یک کسب وکار پلتفرمی به نظر میاد تو تا مثالش هوخ یادم هست می‌گفتند که معمولاً در یک پلتفرم یک بخش ویژه و قدرتمند اون شرکت ثابت باقی می ماند و مابقی بخش ها تغییر میکند و محصولات جدید ارائه میشود. مثلا در صنعت خودرو سازی، موتورهای بنز نقطه قوت است معمولا ثابت می ماند و با تغییر در شاسی و... محصولات جدید تولید می شوند. یا مثلا در شرکت اسنپ پلتفرم ثابت است و مواردی مثل اسنپ باکس، اسنپ موتوری، اسنپ ویژه و بانوان اضافه می شود.

    البته پلتفرها معمولاً باید برای یک بازه ۱۰ تا ۱۵ ساله ثابت باشتد و مسلما باید با دقت خاصی ساخته شوند چون هم هزینه بسیار زیادی دارد و هم باید به گونه ایی باشد که زیر بنای ساخت محصولات در طول ثابت بودن پلتفرم باشد.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .