پین دوئو دوئو (Pindouduo) | حرکت از سمت تجارت الکترونیک سنتی به تجارت اجتماعی
«همهی ما حواسمان به جاهای دیگر بود و هیچکدام پین دوئو دوئو یا PDD را ندیدیم.»
این خلاصهی حرف بسیاری از تحلیلگران دربارهی شرکت پین دوئو دوئو است. از ایلاد ناتالسون که در سال ۲۰۱۹ چنین حرفی را در فوربس نوشت تا اکونومیست که تقریباً همین حرف را در ماه مارس سال ۲۰۲۱ تکرار کرد (+/+).
اتفاق سادهای نیست که یک شرکت در سال ۲۰۱۵ تأسیس بشود و ثروت بنیانگذار آن (کالین هوانگ – Colin Huang) در سال ۲۰۲۰ از #جک ما (Jack Ma) بنیانگذار علی بابا هم بیشتر شود و خود شرکت هم از نظر ارزش بازار، علی بابا را پشت سر بگذارد.
اگر چه این اعداد و ارقام نوسان دارند و گاهی هم علی بابا و جک ما از پین دوئو دوئو و کالین هوانگ جلو میزنند، اما ارزش این شرکت به هر حال بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد دلار در نوسان است و بنیان گذار آن هم بیش از ۵۰ میلیارد دلار ثروت دارد. رشد سال ۲۰۲۰ این شرکت هم بیش از ۳۰۰ درصد بود و در آن سال عملاً سریعترین رشد را در میان شرکتهای اینترنتی چینی تجربه کرده است.
اما پین دوئو دوئو چه کرده است که ناگهان توانست به این سرعت رشد کند و در کنار بازیگران بزرگ بازار چین (مثل alibaba و JD) قرار بگیرد؟
یک معرفی مختصر از پین دوئو دوئو
اگر چه در ادامهی همین مطلب شرکت PDD را بهتر خواهیم شناخت، اما یک معرفی مختصر میتواند تصویر بهتری از این کسب و کار در اختیار ما قرار دهد.
ادعای پین دوئو دوئو این بود که میخواهد با حذف واسطهها در زنجیرهی توزیع کمک کند که محصولات کشاورزی با قیمتی مناسبتر به دست مصرفکنندهی نهایی برسند. PDD به عنوان یک پلتفرم میخواست دست مشتری را در دستان تولیدکننده بگذارد و با این کار دو اتفاق خوشایند را رقم بزند:
- کشاورزان بتوانند محصولات خود را با قیمتی بالاتر از آنچه به واسطهها میفروختند بفروشند
- مشتریان بتوانند محصولات مورد نیازشان را با قیمتی کمتر از آنچه از فروشگاهها میخریدند بخرند
این پلتفرم به سراغ کشاورزان کوچک و خُرد رفت. کسانی که کسب و کارهای دیگر رغبتی به همکاری با آنان نشان نمیدادند. از سوی دیگر، در سمت خریدار، مشتریانی را هدف قرار داد که به قیمت حساس بودند و دوست داشتند محصولات مورد نیازشان را با پایینترین قیمت خریداری کنند.
البته پین دوئو دوئو قابلیتهای دیگری هم برای مشتریان و تأمینکنندگان خود در نظر گرفت. از جمله اینکه به مشتریان امکان داد خرید را به صورت انفرادی یا تیمی انجام دهند. به کشاورز (تأمینکننده) هم میگفت که دو قیمت مجزا اعلام کند. یک قیمت برای فروش خُرد و یک قیمت برای فروش عُمده.
حالا مشتریان میتوانستند یکدیگر را پیدا کنند و با هم به یک گروه تبدیل شوند و خرید خود را به صورت عمده (و با تخفیف) انجام دهند.
البته پین دوئو دوئو به سبزیجات و میوه و محصولات کشاورزی محدود نماند و پس از اینکه توانست پایگاه مشتریان خود را توسعه دهد، به سرعت به سراغ کالاهای تندمصرف (FMCG) و سایر ملزومات زندگی هم رفت.
همانطور که حدس میزنید و انتظار دارید، ابزارهای بازیسازی (گیمیفیکیشن) هم به شکل گسترده در Pinduoduo به کار گرفته شدهاند.
حرکت به سمت تجارت اجتماعی (Social Commerce)
ممکن است مدل کسب و کار شرکت Pinduoduo در ظاهر به نظر شما چندان جدید نباشد. یا حداقل اجزای احساس کنید که اجزای آن را قبلاً دیدهاید و شناختهاید.
مثلاً تخفیف گروهی یک مدل کسب و کار کاملاً شناخته شده است که ما آن را با شرکتهایی مثل Groupon یا تخفیفان میشناسیم. خرید و فروش محصولات کشاورزی هم کار تازهای نیست و چه در سطح جهان و چه در ایران، نمونههای فراوانی دارد (مثلاً کشمون در زعفران، عسل، خرما و برخی محصولات دیگر).
اما آنچه در پین دوئو دوئو اتفاق افتاده، چیزی فراتر از ترکیب چند مدل آشنای شناختهشده است. چند تصمیم کلیدی باعث شده که الگوی ارزش آفرینی و رشد در پین دوئو دوئو متفاوت با سایر پلتفرمهایی باشد که دیدهایم و میشناسیم:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری پلتفرمها به شما پیشنهاد میکند:
- استراتژی پلتفرم در توسعه محصول | از پلتفرم خودرو تا پلتفرم محصولات دیجیتال
- تعریف پلتفرم چیست؟ کسب و کارهای پلتفرمی چگونه کار میکنند؟
- اقتصاد گیگ چیست؟ | تعریف علمی اقتصاد گیگ و مزایا و معایب مشاغل گیگ
- مفهوم اثر شبکه ای
- سامانه های توصیه گر | موتورهای پیشنهاددهنده سیستمهای توصیه گر چه میکنند؟
- میراث دیجیتالی ما | زندگی دیجیتال پس از مرگ در دنیای فیزیکی
- مسئولیتپذیری پلتفرمها | آیا صاحبان پلتفرمها باید پاسخگو باشند؟
- پین دوئو دوئو (Pindouduo) | حرکت از سمت تجارت الکترونیک سنتی به تجارت اجتماعی
- تعریف ویکی چیست؟ ویکی پدیا و سایر ویکی ها چه میکنند؟
- کتاب انقلاب پلتفرم – بررسی ظهور پلتفرم ها در فضای کسب و کار
- معرفی کتاب کسب و کار پلتفرمها | راهنمای آشنایی با انواع پلتفرم و اقتصاد پلتفرمی به زبان ساده
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : فرهاد جهش
من خودم بچه روستا هستم و کمابیش در زمینهای کشاورزی کار کردم و به این خاطر بخشی از منطق این کسب و کار رو (نه کاملاً اما تا اندازهای) درک میکنم و برام قابل لمس هست.
یه مشکل خیلی بزرگی که کشاورزها و همچنین مصرف کنندگان نهایی باهاش روبرو هستن زنجیره فروش و توزیع محصولات هست. الان در ایران کشاورزان محصولاتشون رو میبرن میادین میوه و تره بار، اونجا به یه قیمت ناچیزی میفروشن، تو میدون چند دست بین دلالها میچرخه تا این که در نهایت با چند برابر قیمت به دست مصرف کننده نهایی (ما مردم) میرسه.
در این زنجیره حلقه اول (کشاورز) و حلقه آخر (مصرف کننده) ضرر میکنن و بازنده این ماجرا هستن. اما حلقههای واسط (دلالها) بدون خلق ارزش خاصی سودهای هنگفتی رو میبرن. البته این حجره دارهای میدانهای میوه و تره بار به روشهای دیگهای هم کشاورز رو استثمار میکنن که فعلا کاری بهشون نداریم.
حالا اگر چنین پلتفرمی در بازار کشاورزی و روستایی ایران هم توسعه پیدا کنه و جای پای خودش رو باز کنه فکر کنم فضا کمی عادلانه تر بشه. هم کشاورز از دسترنج خودش بهتر و بیشتر بهرهمند میشه هم مردم واسطهها و دلالهای زائد (شما بخوانید زالوصفت) رو دور میزنن.
البته همون طور که در درس هم گفته شده چنین پلتفرمهایی مشکلاتی یا محدودیتهایی هم دارن. مثلاً اگر یه محصولی رو بخواهیم به عراق صادر بکنیم احتمالاً میادین میوه و ترهبار موفقتر باشن تو این زمینه، چون هم تجربهش رو دارن و هم ساختارمند و متمرکزتر هستن.