ماز چیست؟ لابیرنت به چه معناست؟ این دو با هم تفاوت دارند؟
ما معمولاً در درس ظرافتهای کلامی به سراغ واژههای فارسی و عربی میرویم. اما این بار دو واژه را انتخاب کردهایم که تقریباً با تلفظ انگلیسی خود وارد زبان فارسی شدهاند و بارها آنها را در متنهای مدیریتی، مهارتی و روانشناسی فارسی دیدهاید: ماز و لابیرنت.
با وجودی که این دو کلمه برای بسیاری از فارسیزبانها ناآشنا و لااقل نامأنوس هستند، اما به این علت که در مباحث مختلف از این دو واژه استفاده میشود، ناگزیریم درسی را به شرح تفاوت آنها اختصاص دهیم.
پیش از هر چیز باید توضیح دهیم که ماز معادل فارسی کلمهٔ Maze در زبان انگلیسی است. در واقع ما دقیقاً همان واژه را به کار میبریم. اما آن را با سبکی نزدیک به ذائقهٔ فارسیزبانها تلفظ میکنیم.
لابیرنت هم وضعیت مشابهی دارد. ما در زبان فارسی آن را تقریباً به همان شکلی که در انگلیسی تلفظ میشود میگوییم و مینویسیم: Labyrinth
گروهی از نویسندگان و مترجمان فارسیزبان برای هر دو واژه از معادل هزارتو استفاده کردهاند. اما چنانکه در ادامه خواهیم دید، این دو واژه یکسان نیستند و نمیتوان در زبان فارسی برای هر دو از یک معادل استفاده کرد. به همین علت، ما پیشنهاد میکنیم هزارتو به عنوان معادل لابیرنت در نظر گرفته شود و ماز همچنان به همان شکل ماز باقی بماند.
مازها و لابیرنتها در یک ویژگی مشترک هستند و آن وجود «مسیرهای پیچدرپیچ» است. این مسیرها را ممکن است در یک باغ، کاخ، غار، معبد و یا حتی کتابچهٔ معما ببینیم.
اما تفاوت میان ماز و لابیرنت در این است که:
ماز معمولاً جنبهٔ معمایی دارد. به این معنا که شما داخل ماز گاهی بر سر یک دو راهی قرار میگیرید و نمیدانید کدام را انتخاب کنید. حتی احتمال دارد با انتخاب یکی از راهها به بنبست برسید و مجبور شوید مسیر را برگردید.
در لابیرنت ما صرفاً با مسیری پیچدرپیچ روبهرو هستیم و هیچجا حق انتخابی وجود ندارد. یعنی هنگام حرکت داخل لابیرنت حرکت شاید بارها به این سو و آن سو بپیچید، اما سرگردان نمیشوید و در نهایت به مقصد میرسید.
تصویر زیر تفاوت ماز و لابیرنت را بهتر نشان میدهد. آنچه در سمت راست میبینید لابیرنت است و در سمت چپ هم یک ماز را مشاهده میکنید:
این درس برای کسانی در نظر گرفته شده که عضو آزاد فعال یا عضو ویژه متمم باشند. برای ثبتنام در متمم یا کسب اطلاعات بیشتر دربارهٔ درسها میتوانید از گزینههای زیر استفاده کنید:
ثبتنام | اطلاعات بیشتر فهرست درسها
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
برخی از درسهای متمم:
مهارت یادگیری | تفکر سیستمی | گزارش نویسی
هوش هیجانی | تصمیم گیری | مذاکره | رابطه عاطفی
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری آشنایی با کلمات و ظرافتهای کلامی به شما پیشنهاد میکند:
- کلمات و ظرافتهای کلامی | آشنایی بیشتر با معنی کلمات و داستانهای آنها
- برخی اشتباهات رایج در نگارش فارسی | چند پیشنهاد نگارشی
- کوتاه شدن کلمات | چگونه از کاندیدا به کاندید و از اینترنت به نت رسیدیم؟
- تفاوت مال، ثروت، دارایی و سرمایه چیست؟
- فرق درد و رنج چیست؟
- کاهش یا حذف تدریجی؛ مسئله این است!
- نگاهی دقیقتر به کلمات: توسعه و پیشرفت
- تفاوت | تضاد | تناقض
- بدیهی، طبیعی، واضح؟
- تصفیه حساب و تسویه حساب
- قضاوت، داوری، پیشداوری
- ائتلاف یعنی چه؟ | آیا معنی ائتلاف و اتحاد یکسان است؟
- تفاهم نامه و توافق نامه
- مصداق یا مثال؟
- همه، غالب، مهم، قابل توجه
- تلویحی و ضمنی به چه معنا هستند؟
- تفاوت سکون و رکود
- فرهنگ واژه های فارسی سره | فریده رازی
- ماز چیست؟ لابیرنت به چه معناست؟ این دو با هم تفاوت دارند؟
- معنی Subscribe چیست؟ چرا در فارسی به Subscription اشتراک میگوییم؟
- معنی Freelancer چیست؟ تاریخچه کلمه فریلنسر
- Mascara | درباره معنی ریمل (و معادل آن در انگلیسی)
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : سعید صلاحی
با دیدن کلمه "لابیرنت" برای من حلزون گوش داخلی تداعی شد. همانطور که می دانید حلزون گوش دو و نیم دور به دور خودش چرخیده و یک لابیرنت استخوانی را ساخته است. داخل این لابیرنت استخوانی هم مجددا یک لابیرنت غشایی وجود دارد که گیرنده های حس شنوایی در داخل آن وجود دارد و با لرزش مایع داخل این لابیرنت ها، گیرنده ها تحریک می شوند و حس شنوایی ایجاد می شود.
پس با این حساب در کتاب های مرجع ادیولوژی و شنوایی شناسی از این کلمه به دقت استفاده شده چون مسیر حلزون پیچ در پیچ است ولی هیچ دو راهی وجود ندارد.