سئو چیست | SEO چیست | آموزش بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو

سئو یکی از زیرمجموعههای دیجیتال مارکتینگ است که اگر در فضای آنلاین فعالیت داشته باشید یا به موضوعات مرتبط با آن علاقمند باشید، ناگزیر هستید برای یادگیری آن وقت بگذارید.
احتمالاً شما هم چنین جملاتی (یا مشابه آنها) را زیاد شنیدهاید:
«شما باید روی سئو سرمایه گذاری کنید.»
«شما دیده نمیشوید؛ اگر در صفحهی اول گوگل نباشید اصلاً حضور شما در فضای آنلاین بیهوده است.»
«چرا سئوکار نمیآورید تا مسئولیت بهینه سازی سایت شما برای موتورهای جستجو را به عهده بگیرد؟»
«اگر سایت … هنگام جستجوی کلمه … در صفحهی اول گوگل میآید، به خاطر یک سری تکنیک است. اسم این تکنیک ها سئو است.»
«الگوریتمها عوض شده. کافئین؟ پاندا؟ مرغ مگس خوار؟ کبوتر؟ سیستم دیپ مایند؟»
«ما میتوانیم شما را به صفحهی اول موتورهای جستجو بیاوریم. مطمئن باشید این منطقیترین سرمایه گذاری شماست.»
درسهای مربوط به سئو در متمم با هدف تربیت متخصص سئو طراحی نشدهاند.
بلکه هدف اصلی ما، آشنایی دوستان متممی با کلیات SEO و برخی از پایهایترین تکنیک های سئو است. تا هم بتوانند کارهای ساده و اولیهی سئو برای سایت یا وبلاگ خود را مدیریت کنند و هم در صورت علاقه، مسیری برای مطالعه و یادگیری بیشتر سئو پیش روی آنها ترسیم شود.
آنچه در ادامه میخوانید:
- سئو مخفف چیست؟
- تعریف سئو
- موتورهای جستجوی پراستفاده
- نقش سئو در کیفیت محتوا
- چیزهایی که با سئو سایت اشتباه گرفته میشوند
- تکنیک های سئو کلاه سیاه در برابر کلاه سفید
- هدف ما در درس آموزش سئو
- برخی از مهمترین تکنیکهای سئو
- اصول سئو در تولید محتوا
- سئو و هوش مصنوعی (چت جی پی تی و …)
- منابع و مراجع ما در آموزش سئو
سئو مخفف چیست؟
کلمهی SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization است که میتوان آن را به بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو ترجمه کرد. البته خود سئو هم در فارسی بسیار رایج شده و حتی گاهی ترکیبهای اضافی و توصیفی و عبارات فعلی (مانند بهبود سئو، سئو کردن، سئو سازی) را نیز با آن میسازند و بهکار میبرند.
هدف روش های سئو این است که هنگام جستجوی کاربران در گوگل و سایر موتورهای جستجو، این موتورها رتبهی بهتری را به مقالهها و محتوای یک سایت اختصاص دهند.
تعریف سئو و چند نکته درباره SEO
اگر چه به نظر نمیرسد تاکید بر اهمیت SEO چندان ضروری باشد، اما بد نیست مروری به برخی آمارهای منتشر شده درباره موتورهای جستجو داشته باشیم.
طبیعی است که با توجه به روش اجرای تحقیق، آمار و ارقام ارائه شده توسط منابع مختلف، میتوانند متفاوت باشند؛ بنابراین شاید بهتر باشد به جای تمرکز بر مقدار دقیق اعداد، بیشتر به مقیاس و اهمیت نسبی آنها توجه کنیم:
مردم جهان روزانه بین ۶ تا ۷ میلیارد بار از موتورهای جستجو استفاده میکنند (منبع).
هفتاد تا هشتاد درصد جستجوگران، به لینکهایی که به صورت تبلیغ (با پرداخت پول) توسط موتورهای جستجو از جمله گوگل، نمایش داده میشوند، نگاه نمیکنند.
کسی که از طریق کلیک کردن روی لینک در موتور جستجو وارد فضای آنلاین شما میشود، در مقایسه با کسی که شما برای بازاریابی به سراغ او رفتهاید، برای تبدیل شدن به یک مشتری هزینهی کمتری خواهد داشت.
جستجو بر روی موبایل طی سالهای اخیر همواره روندی افزایشی داشته و از سال ۲۰۱۵ به بعد، سرچ موبایل از سرچ دسکتاپ بیشتر شده است. همچنین در حال حاضر، سهم دسکتاپ در میان ابزارهای اتصال به اینترنت در سطح جهان کمتر از ۵۰ درصد است (منبع).
[ مطالعه بیشتر: اهمیت سئو – چرا سئو مهم است؟ ]
در حال حاضر کدام موتورهای جستجو بیشتر استفاده میشوند؟
کم نیستند کسانی که موتور جستجو و گوگل را به عنوان واژههای مترادف به کار میبرند.
البته به سادگی هم نمیتوان از این کار ایراد گرفت؛ چون حتی Google کردن هم به عنوان یک فعل در زبان انگلیسی پذیرفته شده است.
با این حال شاید مناسب باشد به دو گزارش که توسط سایت معتبر Search Engine Land منتشر شده اشاره کنیم تا در خاطرمان بماند که تنها بازیگر صنعت جستجو، موتور جستجوی گوگل نیست:
آنچه در پاسخ به این سوال مشخص میشود، بیشتر نشاندهندهی آگاهی کاربران از برندها است.
همانطور که میبینید موتورهای جستجوی Google و Yahoo و Bing برای کاربران بیشتر از سایر موتورهای جستجو شناخته شده هستند.
در پرسش دیگری از کاربران خواسته شده موتور جستجوی اصلی مورد استفاده خود را اعلام کنند:
همانطور که میبینید در اینجا، گوگل با سایر موتورهای جستجو فاصلهی معناداری دارد و به همین علت، شاید هنوز هم – تا زمانی که تغییری جدی در سهم بازار موتورهای جستجو به وجود نیامده – باید بپذیریم که استفاده از موتور جستجو و گوگل به عنوان تعبیرهای مترادف چندان نادرست نیست.
نقش سئو در ارتقاء کیفیت محتوا در سالهای اخیر
در گذشته ضعفهایی که در الگوریتمهای موتورهای جستجو وجود داشت باعث شده بود یک تعبیر بین تولیدکنندگان محتوا رایج شود. آنها میگفتند:
شما دو روش برای نوشتن در فضای وب دارید.
میتوانید برای کاربران و بازدیدکنندگان سایت خود بنویسید و میتوانید برای موتورهای جستجو بنویسید.
نوشتن برای موتورهای جستجو به معنای تنظیم متنهای بیمعنی، تزریق بیخاصیت کلمات کلیدی در متنها، ارائهی لینکهای بدون کاربرد، وادار کردن کاربران به کلیک و کارهایی از این دست بود.
نوشتن برای کاربران، اگر چه رضایت بازدیدکنندگان را تأمین میکرد، اما الزاماً به رتبهی بهتر در موتورهای جستجو منتهی نمیشد.
خوشبختانه طی سالهای اخیر، با بهبود الگوریتمهای موتورهای جستجو و توسعه دانش هوش مصنوعی و تحلیل متن، باعث شده است که چنین مواردی کمتر و کمرنگتر شوند.
کمی بررسی شما را متقاعد خواهد ساخت که رعایت اصول سئو و استانداردهای مد نظر موتورهای جستجو، میتواند همزمان با بهبود سئو سایت، رضایت خوانندگان و کاربران شما را نیز افزایش دهد.
همچنین، تلاش برای افزایش رضایت کاربران، معمولاً به ارتقای رتبه شما در موتورهای جستجو نیز کمک خواهد کرد.
به همین علت، بر خلاف سالهای گذشته که موتورهای جستجو را مسبب کاهش کیفیت تولید محتوا در فضای وب میدانستند، امروز چنین توصیفی بسیار کمتر شنیده میشود و به کار میرود.
چه چیزهایی با سئو اشتباه گرفته میشوند؟
گاهی اوقات، کسانی که با SEO آشنا نیستند، آن را به عنوان یک جانشین رایگان برای بازاریابی و تبلیغات در نظر میگیرند.
اما باید به خاطر داشته باشیم که توجه به اصول سئو اگر به شیوهای علمی و دقیق و تخصصی انجام شود، اتفاقاً راهکاری زمانبر، دشوار و گرانقیمت است.
کسب و کاری که میخواهد در موتورهای جستجو وضعیت مطلوبی داشته باشد، باید نکات بسیاری را رعایت کند که موارد زیر، تنها بخش کوچکی از آنهاست:
تولید دائمی محتوای اصیل و بدون کپی کاری (درس مرتبط: تولید محتوا)
به روز کردن محتوای قدیمی بر اساس اطلاعات و نیازهای جدید
ایجاد حس رضایت در خوانندگان و کاربران
قانع کردن بازدیدکنندگان به اینکه مدت بیشتری را در سایت شما بگذرانند
همهی این کارها، هزینهبر هستند و همیشه و هر روز بخشی از وقت و منابع شما را به خود اختصاص خواهند داد.
SEO همچنین، یک کمپین تبلیغاتی نیست که به عنوان یک پروژه با بودجهای مشخص و در یک محدودهی زمانی مشخص، اجرا شود.
همچنانکه یک مجموعه تکنیک و اصول فنی هم نیست.
بلکه نوعی نگرش به محیط وب و تولید محتوا و شکلی متفاوت از حضور در فضای آنلاین است.
اگر چنین نگاهی را باور نداشته باشیم، به احتمال زیاد SEO به یکی از شیوههای قدرتمند برای هزینه کردن بیفایدهی پول و منابع کسب و کار ما تبدیل خواهد شد.
تکنیک های سئو کلاه سیاه در برابر سئو کلاه سفید
یکی دیگر از بحثهای رایج در تحلیل سئو سایتها، طبقهبندی راهکارهای سئو و بهینه سازی وب سایت است. این طبقهبندی را معمولاً به صورت تکنیک های سئو کلاه سیاه (Black Hat) در برابر سئو کلاه سفید (White Hat) مطرح میکنند.
اگر بخواهیم تفاوت سئو کلاه سیاه و کلاه سفید را خیلی مختصر توضیح دهیم باید بگوییم که سئو کلاه سفید، میکوشد یک محتوای ارزشمند را به بهترین شکل ممکن به گوگل و سایر موتورهای جستجو معرفی کند.
اما سئو کلاه سیاه، میکوشد با شناسایی نقطه ضعفها و محدودیتهای الگوریتمهای سئو، سایت را به شکلی بهینه سازی کند که رتبه سئو بهتری به دست بیاورد.
معمولاً با توسعه و هوشمندتر شدن الگوریتمها، این روشها هم کارایی خود را از دست میدهند و فضا برای سئوکارهای کلاه سیاه، تنگتر میشود.
سئوی کلاه سیاه و سئوی کلاه سفید
هدف ما در درس سئو چیست؟ افزایش بازدید گوگل
این نکته را تقریباً همه پذیرفتهاند که بزرگترین و ارزانترین و معتبرترین مسیر ورود به یک سایت موتورهای جستجو هستند.
آشنایی با SEO و فلسفه آن، چیزی نیست که مختص برنامهنویسان و طراحان سایت باشد. خصوصاً با توجه به توسعهی الگوریتمهای جستجو و هوشمندتر شدن موتورهای جستجو، عملاً همهی کسانی که مستقیم و غیرمستقیم در وبسایت یک کسب و کار نقش ایفا میکنند، لازم است با اصول و مبانی و منطق سئو آشنا باشند.
در مجموعه درسهای SEO چیست در متمم میکوشیم مبانی کلی سئو، کاربردها و نکات کلیدی در آن را خدمت شما ارائه کنیم.
موارد زیر از جمله نکاتی هستند که در این مجموعه درس مورد توجه قرار خواهیم داد:
آشنایی با موتورهای جستجو و وظیفه آنها
چه کارهایی انجام دهیم تا موتورهای جستجو و به طور خاص گوگل، ما را به مخاطبان خود نمایش دهند؟
چه سهمی از موفقیت در سئو به خاطر تکنیک است و چه سهمی به خاطر محتوا؟
برخی از مهمترین تکنیک های سئو (ابزارهای سئو)
اگر نمیخواهید سئو را به شکل عمیق و حرفهای بیاموزید و صرفاً میخواهید به عنوان یک وبلاگ نویس، برخی از نکات سئو را بدانید و در مطالب خود رعایت کنید، میتوانید مستقیماً به سراغ دو درس حضور در صفحه اول گوگل و لینک سازی داخلی بروید:
لینک سازی داخلی و اهمیت آن در سئو سایت
اما شکل حرفهایتر یادگیری سئو این است که ابتدا مفهوم سئو داخلی (On-page SEO) و سئو خارجی (Off-page SEO) را یاد بگیرید و سپس، تکنیکهای مربوط به هر یک از این دو شاخه را با جزئیات بیشتر و دقیقتر بررسی کنید و بیاموزید.
سئو داخلی و سئو خارجی چه هستند؟ تفاوت سئو داخلی و خارجی چیست؟
اصول سئو در تولید محتوا
اگر اندکی دربارهٔ اصول سئو و تکنیکهای سئو جستجو کرده باشید، حتماً به نتیجه رسیدهاید که حرفهای ضد و نقیض دربارهٔ سئو زیاد است. برای اینکه گیج و سردرگم نشوید، بهترین نقطه شروع، اسنادی است که خود شرکت گوگل در اختیار ما قرار میدهد.
در بین این اسناد، یکی از جذابترینها، سندی است که گوگل برای ارزیابان محتوای خود نوشته. اینها کسانی هستند که گوگل استخدامشان کرده تا سایتها را ببینند و به آنها امتیاز دهند و گوگل با استفاده از قضاوت آنها خروجی الگوریتمهای سئو را بهبود دهد.
ما این سند مهم گوگل را در یکی از درسهای آموزش سئو متمم بررسی و تحلیل کردهایم:
اصول سئو در تولید محتوا (همراه با فایل PDF سند گوگل)
فکر نکنید این سند فقط برای سئوکارهای حرفه ای مفید است. اگر قبل از سفارش سئو و تدوین استراتژی سئو این فایل را خوانده باشید، و نیز اگر قبل از تولید محتوا برای سایت یا بهینه سازی محتوای سایت به سراغ این سند بروید، مطمئن باشید کیفیت کارتان بهتر خواهد شد.
سئو و هوش مصنوعی (چت جی پی تی و …)
در چند سال اخیر که موج جدید هوش مصنوعی با تکیه بر مدلهای بزرگ زبانی شکل گرفته، به نظر میرسد سرویسهایی مانند چت جی پی تی (ChatGPT)، جمینای (Gemini) و پرپلکسیتی (Perplexity) قرار است با تکیه بر هوش مصنوعی مولد (Generative AI) با گوگل و موتورهای جستجوی دیگر رقابت کنند.
وقتی میتوانید از چت جی پی تی دربارهٔ تاریخ تولد و مرگ یک نویسنده بپرسید و در ادامه از او بخواهید مطلبی چندصد کلمهای دربارهٔ همان نویسنده بنویسد، جذابیت گوگل برای جستجو دربارهٔ آن نویسنده – حداقل در حد دادههای ابتدایی و زندگینامهای – کمتر خواهد شد.
در جایگاه متخصص سئو لازم است آشنایی شما با هوش مصنوعی (به ویژه هوش مصنوعی مولد که به زبانی شبیه انسان مینویسد و حرف میزند) فراتر از استفادهٔ روزمره باشد. لازم است با نگاهی استراتژیک، رابطهٔ بین هوش مصنوعی و سئو را بهتر درک کرده و روندهای حاکم بر این صنعت را عمیقتر تحلیل کنید.
ما چند درس را به این بحث اختصاص دادهایم که نقطهٔ شروع آنها درس زیر است:
سئو در دوران چت جی پی تی و مدلهای بزرگ زبانی
برخی از منابع و مراجع مورد استفاده و استناد در آموزش سئو
ما در هر درس، بسته به موضوع، منبع مورد استفاده را به صورت شفاف و مشخص نقل میکنیم.
اما در میان منابع مورد استفاده، چند سایت و وبلاگ هستند که محتوای آنها کلیدیتر است و عملاً در سطح جهان، مرجع محسوب میشوند.
در صورتی که بخواهید منابع باکیفیت و به روز را دنبال کنید، پیشنهاد میکنیم از این سایتها و وبلاگها شروع کنید:
فهرست چند وبلاگ برای آموزش سئو
دوست عزیز. شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم میتوانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت به همهی درسهای متمم دسترسی خواهید داشت:
البته از میان درسهای مطرح شده، درسهای زیر بیشتر به فضای دیجیتال نزدیک هستند:
تولید محتوا | استراتژی محتوا | آموزش بازاریابی محتوا
سواد دیجیتال | دیجیتال مارکتینگ
ایمیل مارکتینگ | شبکه های اجتماعی | آموزش CRM
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری SEO چیست به شما پیشنهاد میکند:
- سئو چیست | SEO چیست | آموزش بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
- اهمیت سئو | سئو چه اهمیتی برای سایتها دارد؟
- موتورهای جستجو یا Search Engines
- سه منشاء اصلی ترافیک وب سایت چیست؟
- تاریخچه سئو و الگوریتم های جستجو
- سئو داخلی سایت و سئو خارجی چه هستند و چه تفاوتی دارند؟
- تفاوت بازدید ارگانیک و بازدید خریداری شده چیست؟
- گوگل ترندز چیست | معرفی ابزار استخراج آمار جستجوی کلمات در گوگل
- سئو کلاه سیاه در مقابل سئو کلاه سفید
- اصول سئو در تولید محتوا | خود گوگل چه میگوید؟ (مدل E-E-A-T و حرفهای دیگر)
- آموزش سئو | اهمیت و کاربرد کلمات کلیدی در سئو
- سرویس گوگل وبمستر تولز | کنسول سرچ گوگل
- بهینه سازی سایت | سه عبارت کلیدی و سه صفحه کلیدی سایتتان چیست؟
- بهینه سازی سایت | آیا رقابت مطالب سایت با یکدیگر نادرست است؟
- رتبه کلمات کلیدی در گوگل و اهمیت نسبی جایگاه آنها
- کلمات کلیدی LSI چه هستند و چه جایگاهی در استراتژی کلمات کلیدی دارند؟
- بانس ریت (Bounce Rate) یا نرخ پرش چیست؟
- محتوای یتیم چیست؟ | چرا باید نگران محتواهای یتیم باشیم؟
- لینک سازی داخلی و اهمیت آن در سئو
- انکر تکست چیست؟ | اهمیت انکر تکست در سئو
- سنگ زیربنا یا صفحات ریشه (Cornerstone)
- آیا طول محتوا (تعداد کلمات متن) در سئو مهم است؟
- ابزاری برای تحلیل و مقایسه ترافیک سایتها
- کندی از کجاست؟ از سایت من یا اینترنت شما؟
- چند وبلاگ برای آموزش سئو و بهینه سازی سایت شما برای موتورهای جستجو
- افزونه Yoast SEO (پلاگین سئو برای سایتهای وردپرسی)
- حضور و قرار گرفتن در صفحه اول گوگل
- دسترس پذیری چیست؟ | نکاتی درباره دسترس پذیری برای نابینایان و تأثیر آن بر سئو
- سئو در دوران هوش مصنوعی و مدلهای بزرگ زبانی (چت جی پی تی و …) | بخش اول
- سئو در دوران چت جی پی تی و هوش مصنوعی مولد | جستجو با کلیک صفر
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۲۴۰ هزار تومان)، فصلی (۶۱۰ هزار تومان)، نیمسال (یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : ریگار تارگرین
البته ترفندها و روشهای مختلفی برای بهبود وضعیت SEO سایتها وجود دارد. اما حدس میزنم به زودی در این بخش تغییرات بزرگی را شاهد باشیم. خود SEO تبدیل به فاکتوری جانبیتر شده و فراتر از آن شاهد اهمیت روزافزون Human Eye Optimization یا HEO خواهیم بود.
سایتها و اپلیکیشنهایی موفقتر میشوند که به خوبی در این بخش عمل کنند. به خصوص که با بهبود عمومی سرعت اینترنت و فناوریهای به کار رفته در آن، بسیاری از مشکلات و محدودیتهای قدیمی برای طراحی و بهینهسازی یک صفحه اینترنتی زیبا و جذاب از میان برداشته شده است.
امیدوارم در کنار یادگیری و به کارگیری SEO، به این عامل جدید و کمتر شناخته شده هم توجه کنیم تا دوباره با تغییر فضای وب، حس غافلگیری بهمان دست ندهد.
سئو از بهترین راه های دیجیتال مارکتینگه که نرخ تبدیل خوبی داره اما نکته ای که داره اینه که باید طی فرآیندی مستمر و مادام العمر انجام بشه و مثل کمپین های متفاوت نیست که در یه برهه زمانی انجام بشه و تمام.
گوگل به محتوا جدید علاقه منده ،بنابراین نمیشه انتظار داشت که با نوشتن یه مقاله و فارغ از آپدیت کردنش تا ابد در صفحه اول باقی بمانیم.
نکته ای که وجود دارد این است که که گوگل مدام تغییر می کند ، به این نگاه کنید که در ده سال اخیر چند الگوریتم عرضه شده . گوگل می دونه که برای اینکه در صدر باقی بمونه باید تغیر کنه وگرنه جایگاهش را به یاهو یا بینگ می دهد. پس سئو کار هم لازمه که تغیر کنه ، که این تغیر باید به صورت دائمی باشه.
الگوریتم گوگل به سمتی می رود که مخاطب را در اولویت قرار می دهد یا به همان بحث user friendly بودن بیشتر و بیشتر نزدیک می شود بنابراین روز به روز ارزش محتوا ناب بیشتر می شود . مخصوصا زمانی که محتوا رو به افزایش است.
به نظرم تلاش برای یادگیری سئو و بهینهسازی وبسایت یا وبلاگ برای موتورهای جستجو، به صورت غیرمستقیم تمرینی هم هست بر برندسازی شخصی درکنارِ خودشناسی و مخاطبشناسی.
البته به نظرم نمیتونیم این موارد رو خیلی از هم تفکیک کنیم و به خاطر تعاملی که بینشون وجود داره، به هرکدوم به صورت مجزا بپردازیم.
ما در سئو باید سعی کنیم محتوای ارزشآفرین برای مخاطب خلق کنیم و به دیدِ یک پروسه بلندمدت(و دیربازده) نگاه کنیم. پروسهای که به قول امین آرامش، دیدن و چیدن میوههاش به صورت بالا اومدن در گوگل، شاید چندین ماه طول بکشه.
خلق محتوای ارزشآفرین برای مخاطب هم به این شکل صورت میگیره که از نیازهای مخاطب آگاه باشیم و خودمون هم اطلاعات زیادی درمورد مطلبی که میخواهیم منتشر کنیم، کسب کرده باشیم.
همونطوری که در متن درس هم گفته شد، سرمایهگذاری روی سئو چیزی نیست که بشه به عنوان یک "پروژه" یا مسئلهی کوتاهمدت بهش نگاه کرد. بلکه نوعی نگرش و مدل ذهنی به فضای آنلاین و مخاطبین محتوا هست که باید پویایی خودش رو در گذر زمان حفظ کنه.
در همین راستا با توجه به فایل صوتی برندسازی شخصی آقای شعبانعلی، سئو هم مثل برندسازی، بلندمدت و به تعبیری مادامالعمر هست که آغاز داره اما پایانی براش متصور نیست. :)
واقعا در یک جمله بخوام این صفحه سئو از سایت متمم رو تشریح کنم باید گفت بسیار مفید و آموزنده…
من چند وقته که در حوزه محتوی و سئو فعالیت میکنم و تجربه ای که تا امروز داشتم نشون داده که در اولویت قرار دادن کاربر و نیازهاش در بلند مدت همیشه نتیجه بهتری داشته.
من به تازگی مجددا سایت خودم را فعال کرده ام و بیشتر هدفم برند شخصی است. از این رو نیاز به یادگیری خیلی از مفاهیم و مهارت ها از جمله وردپرس، سئو، استراتژی محتوا و … دارم.
سایت متمم همیشه برای من نقطه شروع یادگیری بوده و مسیر پیش رو را برایم روشنتر می کند.
به عنوان کسی که در یکسال اخیر سعی کرده تا سئو را بهتر یاد بگیرد دوست دارم نکاتی را که تا به حال یادگرفته ام برای دوستانی که تازه میخواهند سئو را یاد بگیرند بنویسم تا در این مسیر کمکشان کرده باشم.
سایت داشته باشید
هرچقدر هم که آموزش ببینید و دوره های مختلف را بگذرانید تا زمانی که یک سایت نداشته باشید و مطالبی که دریافت میکنید را روی آن تست نکنید ؛ احتمال اینکه واقعا سئو را یاد بگیرید پایین است.
سئو زمانی مسئله تان باشد که محتوای مناسب دارید
سئو، گول زدن موتور های جستجو نیست بلکه شما باید یک محتوای خوب ( محتوایی که نیاز کاربر را برطرف کند ) داشته باشید و به موتور های جستجو با سئو کمک کنید که شما را بهتر بشناسند و به کاربران بیشتری معرفی کنند.
سئو زیر مجموعه دیجیتال مارکتینگ است
سئو زمانی نتیجه میدهد ( منجر به فروش میشود ) که حداقل های حوزه های دیگر را مثل UI ، UX ، شناخت درست از نیاز کاربرا و بسیاری از مسائل دیگرِ دیجیتال مارکتینگ ( من دیدی نسبت به تمامی شاخه های دیجیتال مارکتینگ ندارم) رعایت کنید . در غیر این صورت حتی اگر با هر روشی در کلمات کلیدی های مختلف هم لینک اول باشید؛ احتمالا فروش آنچنانی ندارید.
از سئو دید درست داشته باشید
بجای اینکه دائما به فکر یادگیری ترفند های مختلف با آموزش های مختلف باشید ( هر چند که بنظرم اصلا بد نیست که ترفند ها را بدانید ) سعی کنید هدف از سئو کردن را درک کنید.
در نهایت باید بگم که این ها فقط نکاتی بودند که در حال حاضر بنظرم میتونه برای کسانی که قصد یادگیری سئو را دارند مفید باشه و حتما نکات بسیار زیادی هم هست که من از وجودشان اطلاعی ندارم و ممکن است نظرم در آینده درباره این نکات هم تغییر کند.
من نظرات بقیه رو خوندم نمیدونم چرا همه میخواستن بگن تفاوت هست بین محتوای user friendly و محتوایی که گوگل اون هارو می پسنده. به نظر من گوگل بیشتر به رفتار مخاطب ها نگاه میکنه و در کنارش از الگوریتم های خودش هم استفاده میکنه برای همین که در بعضی مواقع گوگل میاد یک سایت رو از صفحات اخر میراه صفحه اول و بررسی میکنه که مخاطبان چه طور با اون تعامل دارند و محتواش در چه سطحی است. هر چه قدر گوگل از الگوریتم های هوش مصنوعی خودش برای بررسی استفاده کنه باز هم میدونه که باید رفتار مخاطب را در نظر بگیره
من تجربه کار در کانال های مختلف بازاریابی رو دارم
ولی تقریبا می تونم با اطمینان بگم که برای اغلب کسب و کار ها سئو یکی از بهترین کانال های بازاریابی است و به همین دلیل مدتی هست که در سایت سرچیتو خدمات سئو سایت ارائه میدیم.
دوستانی که در اینستاگرام مردم رو تشویق می کنند که پایه های کسب و کارشونو اونجا بسازند باید بگیم شما فقط به فکر فروش دوره هاتون هستید ، اینستاگرام یا هر شبکه اجتماعی ابزار متعلق به ما نیست و هر آن ممکنه یا فیلتر بشه یا مسئولین اون شبکه اجتماعی تصمیم بگیرند که اکانت شما را ببندند . پس واقعا بهترین راه اینه که روی سئو سایت خودتون تمرکز کنید
چند نگنه درباره یادگیری سئو:
نکته خیلی مهمی که در آموزش سئو و در مسیر یادگیری سئو از قلم افتاده این هست که سئو رو بصورت تئوری نمیشه یاد گرفت.
یادگیری سئو (یادگیری کریستالی) فقط از طریق اجرای آموختهها روی یک وبسایت امکان پذیر هست.
گوگل بهدنبال محتوای user friendly هست و نه صرفا محتوای seo friendly برای موتورهای جستجو.
ولی اگه محتوایی user friendly باشه؛ و seo friendly نباشه، در رقابت شانس زیادی برای رسیدن به نتایج بالای صفحه اول نتایج گوگل نداره.
گوگل با اینکه یه ماشین به ظاهر هوشمند هست؛ یه ماشین خنگ هم هست!
کسی در سئو با هزینه و زمان کمتر موفق هست (در مقایسه با رقبا) که بطور کامل نحوه عملکرد گوگل رو بشناسه…
که اینجا اصطلاحا وارد حوزه سئو کلاه خاکستری میشیم…
(برگرفته از آموزشهای بابک بنیادی)
سئو (SEO) یک پروژه نیست بلکه یک فرایند مستمر با یک حلقه ی تکرار بی انتهاست.
مطلب جامع و مفیدی بود..من مدتیه دارم سرچ میکنم راجب این حوزه ..خیلی از نقطه های کور واسم روشن شد
با سلام
چیز هایی که من از درس ۱ seo چیست و کامنت های متممی ها یاد گرفتم
۱٫seo کاربرد های زیادی دارد که همه اشان در یک درس نمی گنجد و صبر و زمان زیادی را برای یادگیری آن باید گذاشت.
اما چند تا از کاربردهای اولیه آن(seo)?
۱٫باید حس رضایت را در کاربران ایجاد کنیم.
۲٫به روز بودن اطلاعات (سایت و….)
۳٫ما با استفاده از seo سایت را برای موتور های جست و جو بهینه می کنیم تا در رتبه های بالاتر قرار گیرد.
۴٫هزینه بر است اما مزایای زیادی دارد.
۵٫قانع کردن کاربر برای ماندن در سایت.
۶٫Seoیک جانشین برای بازاریابی و تبلیغات "نیست"
۷٫هدف seoاین است که موتور های جستجو نمره ی بالاتری به سایت بدهند.
این ها چند تا از نکات مهمی بود که من از این درس فهمیدم امیدوارم تونسته باشم به کسانی که می خواهند مقدمه ای ازseo و کاربرد های آن بدانند کمکی کرده باشم .
در آخر
پس با پیشرفت تکنولوژی همراه باشیم ، توجهی به چیز های جدید و کاربردی داشته باشیم و همیشه وقتی را برای یادگیری بگذاریم تا از غافله عقب نمانیم.
سال ها قبل با دونستن اینکه متاکیورد موثر است، شما یک سئوکار حرفه ای و پولدار میشدین.
چرا؟ چون خیلی ها همین رو نمیدونستن
الان من مشاوره سئو میدم و میبینیم سایت هایی که حتی عنوان (متاتایتل) صفحه اصلی رو بهینه نکردن و فقط نوشته شده صفحه اصلی و وقتی در مورد استراتژی کیورد-لندینگ و انکرهای داخلی و خارجی صحبت میشه اصلا دیدی به معماری های چینش محتوایی و جایگاه صفحات در کنار هم ندارند.
سئو خیلی ساده است چندین عامل مهم که باید همیشه بهتر شوند و در رقابت با دیگران عقب نمانیم. همین داستان سادگی کار را سخت می کند یعنی تجربه اینکه بدانیم کی چه کاری را انجام دهیم.
لیست فاکتور های موثر و لینک و محتوا خوب و … رو همه میدونیم. مهم تغییرات ریز به سمت بهتر شدن است.
اگر من الان سئو را رها کنم و برم و چند سال دیگه برگردم احتمالا خیلی خیلی موارد جدید هست که اصلا به گوش من آشنا نیست و یک سئو کار ۲ ساله پیگیر خیلی حرفه ای تر از من خواهد بود.
دوست خوبم آقای امیری سال ۸۵ با مباحث آشنا بود و خودش سئو انجام میداده و سایت خوبی هم دارد ایران هتل آنلاین. سال ۹۸ که آشنا شدیم دیدیم خیلی از موارد را بلد نیست و در جریان نیست من حدود ۳ -۴ سال بود که کار سئو میکردم ولی او به خاطر مشغله های دیگر بیزینسی که داشت آپدیت نمانده بود.
حال هر روز موارد جدید به سرچ کنسول اضافه میشود الگوریتم های جدید و … می آیند و ما اگر به ترتیب آنها را بخوانیم و درک کنیم و آپدیت بمانیم حتی اگر از موارد الان دیگر هیچ کدام مهم نباشند باز هم می توانیم متخصص سئو باشیم و کار خودمان را انجام دهیم.
البته بدی سئو این هست که مثل زمین جاهای خوب رو هر کی زودتر بیاد گرفته و هی گرون تر و گرون تر میشه
در نهایت سئو یعنی بتوانیم محتوایی در جهت برطرف کردن کاربر ایجاد کنیم و گوگل هم این را بفهمد
جذابیت سئو تو چیزای مختلفیه .اینکه یه سئوکار علاوه بر تسلط به مفاهیم سئو باید به تولید محتوا هم تسلط داشته باشه.همزمان با کدنویسی هم آشنا باشه و همچنین مسائل گرافیکی. پس یه سئوکار باید آشنا به مباحث مختلف باشه و خودشو آپدیت نگه داره.
از یک جنبه ی دیگه هم جذابیت داره اونم اینکه تقریبا همه ی اعضای تیم رو درگیر می کنه. کارفرما باید آشنا با این موضوع باشه تا بتونه به درستی تیم سئو رو همراهی کنه و انتظارات درستی از اونا داشته باشه.
من تصمیم دارم تا بیشتر در مورد سئو مطالعه کنم، نه برای اینکه سئوکار باشم. برای اینکه متوجه سختی و اهمیت کار اونها باشم و بتونم با خیال راحت وبسایت خودم رو مدیریت کنم.
به هرحال ممنونم متمم برای این درس خوب و مفید. از خوندن درس و نظرات دوستان کلی استفاده کردم.
اگر چه دانستن مفاهیم اولیه سئو برای اینکه بدانیم چطور یک سایت رتبه بهتری در موتورهای جستجو کسب میکند الزامیست، اما صرفاً با دانستن اینها نمیشود یک کارشناس سئو شد، مخصوصاً که همه دانستههای ما در خصوص سئو و کنشهایی که مدیران سایتها برای کسب رتبه بهتر انجام میدهند با توجه به موتور جستجوییست که چیزی از الگوریتم آن نمیدانیم و دانستههای ما بیشتر بر اساس تجربه بوده و نهایتاً مقدار ناچیزی که به عنوان مثال خود گوگل در وبلاگش ارائه میدهد.
من به تازگی میخواهم وارد این حوزه بشم و برای شروع و یاد گرفتن اصول پایه ای در ابتدا میخوام از مقالات سایت متمم استفاده کنم.
مطلب بسیار دقیق نوشته شده است و برای من شور و اشتیاق وافری را برای دنبال کردن سایر مطالب مربوط به سئو ایجاد نمود. احساس می کنم با مطالعه این دوره می توانم با دست پرتری در مقابل بسیاری از بازاریابان که از غفلت مدیران از سئو حاضر می شوند قرار بگیرم و بتوانم مسیر درست تری را برای بازاریابی و بهره گیری از این تکنیک انتخاب کنم.
سلام دوست عزیز، به نظرم بازاریابان رو با افرادی که نرم افزار و یا IT خوندن و با تکنیک هایی آشنا بودن تفکیک کنیم. بازاریابان هیچگاه از بی اطلاعی مدیران و صاحبان کسب و کار سو استفاده نکرده، نمی کنند و نخواهند کرد. البته منظورم بازاریابانی است که علم و دانش و تجربه ی بازاریابی درست و اصولی را دارند.
موتورهای جستجو و بخصوص گوگل، الگوریتمهای موتور جستجوگر خود را توانمندتر میکنند. این موتورهای جستجو با هر به روز رسانی به تفکر انسانی و روش تحلیل یک انسان تحلیلگر نزدیکتر میشوند.
بدین ترتیب احساس میکنم هرچه جلوتر برویم، سئو در داخل مباحث محتوا (با کیفیت و مخاطب پسند) حل خواهد شد. البته شاید به کلی از بین نرود اما سهم بسیاری از سئو داخلی وبسایت هم اکنون هم به کاربر پسند بودن، کاربردپذیری، مرتبط بودن و بکر بودن بستگی دارند.
فرآیند سئو مانند دوی ماراتن میمونه. البته دوی ماراتنی که هیچوقت تمومی نداره. هرکسی که انرژی خودشو مدیریت کنه و از راه درست رشد کنه، قویتر به رتبههای بالا میرسه.
جایگاهی که به سختی به دست بیاد به آسونی از دست نمیره.
اما جایگاهی که با سئو کلاه سیاه بدست آمده، هر لحظه متزلزل است.
با احترام.
یعقوب دلیجه.
سلام
سئو مستلزم فعالیت دراز مدت، با سطح هوشیاری بالاست. یک فرد به عنوان سئوکار، نباید به صورت پروژه کوتاه مدت به سئو سایتش نگاه کنه. چون مدام در حال مقایسه شدن با هم صنف و هم کسب و کار خودشه. چون گوگل خب بهینه ترین سایت رو نشون کاربر میده. اضافه کنم که یک سئوکار حرفه ای باید خیلی صبور باشه تا به نتایج قابل قبولی برسه.