Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


حرف زدن از ناگفته‌ها | فیل‌ها،‌ ماهی‌های مرده و استفراغ


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۴۷۳۹۲۰
از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس:
  • سه پایهٔ اصلی مدل «فیل، ماهی مرده و استفراغ» را توضیح داده و تاریخچه آن را شرح دهند.
  • بتوانند مصداق‌های فیل‌ها و ماهی‌های مرده را در محیط‌های سازمانی شناسایی کرده و تأثیر منفی آن‌ها را بر ارتباطات و عملکرد تیم‌ها به خاطر داشته باشند.
  • در شرایطی که تشخیص می‌دهند تعارض فردی یا گروهی ناشی از ناگفته‌هاست، به جای عبور از کنار حرف‌های ناگفته (به امید فراموش شدن)، فضایی ایجاد کنند تا آن حرف‌ها مطرح شوند.
مباحثی که آشنایی با این ابزار در آن‌ها به کار می‌آید:
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
گفتن حرف‌های ناگفته در جلسه - فیلها، ماهی های مرده و استفراغ

◼️  همه در جلسه نشسته‌اند و مدیر دربارهٔ آیندهٔ درخشان شرکت صحبت می‌کند. او با انرژی راه می‌رود و توضیح می‌دهد که با تلاش امروز همکاران، قرار است به زودی به یکی از بازیگران اصلی بازار تبدیل شوند. همه با احترام گوش می‌دهند. اما مشخص است که انرژی و انگیزهٔ چندانی ندارند. چون دو ماه است که پرداخت حقوق عقب افتاده و مدیر اصلاً اشاره‌ای به این موضوع نمی‌کند.

◼️  دو سال پیش، ایمیلی را که برای استعفا آماده کرده بودید،‌ برای همکارتان فرستادید و از او نظر خواستید. او هم چند پیشنهاد اصلاحی مطرح کرد. اما آخرین لحظه پیش از ارسال، پشیمان شدید و ایمیل را آرشیو کردید. چند هفته بعد فهمیدید همکاراتان، ایمیل را به یکی دیگر از همکاران نشان داده (و البته از او قول گرفته آن را به کسی نشان ندهد). و آن همکار هم ایمیل را به فرد دیگری نشان داده و البته قول گرفته که ایمیل را کس دیگری نبیند. شما هیچ‌وقت این نکته را به همکارتان نگفته‌اید. اما همیشه جایی گوشهٔ دل‌تان مانده و دیگر نمی‌توانید به او اعتماد کنید. این روزها حتی وقتی در جلسه نظر می‌دهد، دوست ندارید او را تأیید کنید. آخرین بار هم در یکی از چالش‌های واحدتان، با وجودی که می‌شد به شما کمک کند، مشکل را به او نگفتید و از او کمک نگرفتید.

◼️  سرحال نیستید. حس‌تان بد است. به وضع مملکت. به آیندهٔ مبهم شغلی‌تان در شرکت. اصلاً مسیر طولانی خانه تا شرکت خسته‌تان کرده. ترافیک زیاد است. تقصیر هیچ‌کس هم نیست. کلاً خسته‌اید. جلسه‌های صبح، خسته‌تر هم هستید. چون تمام مسیر در ترافیک استرس داشته‌اید. هر وقت در جلسات دور هم جمع می‌شوید، نمی‌توانید به اندازهٔ‌ بقیه پرانرژی باشید و مشارکت کنید.

وقتی چنین مشکلاتی وجود دارد، هر چقدر هم دستورجلسه نوشته باشید و چک لیست درست کرده باشید و یک نفر را هم به عنوان دبیر جلسه تعیین کرده باشید که بقیه را هل بدهد و گفتگو را پیش ببرد، در نهایت اتفاق چندانی نمی‌افتد و خروجی خاصی ایجاد نمی‌شود.

جلسات وقتی موثرند که بخش بزرگی از گفتگوها واقعاً آشکار و روی میز باشد. نه این که حرف‌های ناگفتهٔ بسیاری زیر میز و در دل شرکت‌کنندگان باقی مانده باشد و هیچ اشاره‌ای به آن‌ها نشود.

چارچوب گفتگوی «فیل، ماهی مرده و استفراغ» یکی از چارچوب‌هایی است که تا حدی می‌تواند به تخلیهٔ این ناراحتی‌ها و نارضایتی‌ها کمک کرده و به روان‌تر شدن فضای جلسه کمک کند.

تاریخچه مدل «فیل‌ها، ماهی‌های مرده و استفراغ»

مدلی که در ادامه به آن می‌پردازیم،‌ یک مدل آکادمیک نیست که پژوهش‌هایی دربارهٔ آن انجام شده و عملکرد آن تأیید شده باشد. این شیوهٔ‌ گفتگو ابتدا در دنیای کسب و کار به وجود آمده و بعداً برخی کتاب‌ها هم به آن ارجاع داده و اشاره کرده‌اند.

شرکت ایر بی‌ان‌بی (Airbnb) اولین جایی بود که این شیوه را به عنوان ابزاری برای شفاف‌سازی و حل مشکلات ارتباطی به‌‌کار گرفت. این شرکت هم مثل بسیاری از شرکتهای استارتاپی به سرعت رشد کرد و این رشد سریع، فرصتی ایجاد نکرد تا ارتباطات و فرهنگ سازمانی هم به همان سرعت با شرایط جدید تطبیق پیدا کند. مدیران می‌دیدند که همزمان با رشد سریع و افزایش تعداد کارکنان، مسائل پیچیده‌تری در مدیریت و ارتباطات میان اعضای تیم و حتی در سطح مدیریتی به وجود می‌آید.

مشخص بود که در جلسات سازمانی و گفتگوهای درون تیم‌ها، برخی از مسائل به‌خوبی مطرح نمی‌شوند، یا برای همیشه مسکوت و حل‌ نشده باقی می‌مانند.

آن‌ها می‌دانستند که «مسئله‌ای که مسکوت گذاشته شده» با «مسئله‌ای که حل شده» تفاوت دارد و می‌دیدند که موضوعات بسیاری هست که کسی درباره‌شان حرف نمی‌زند. به همین علت از مدل فیل‌ها (elephants)، ماهی‌های مرده (dead fishes) و استفراغ (vomit) استفاده کردند تا کارکنان شرکت را به برون‌ریزی حرف‌هایشان تشویق کنند.

عکس فیل، اسکلت ماهی مرده، آدم در حال استفراغ

هزینهٔ حرف‌های ناگفته

مقاله‌ها و پژوهش‌های فراوانی تأیید می‌کنند که حرف‌های گفته نشده، به شیوه‌های مختلف به کاهش کارایی فردی و عملکرد سازمانی منجر می‌شود (+/+). اما این چیزی نیست که لازم باشد برایش مقاله پیدا کنید. خودتان هم تجربه کرده‌اید که وقتی حرف نگفته‌ای در ذهن‌تان است، بخشی از ذهن‌تان درگیر است و نمی‌توانید با تمام ظرفیت ذهنی در جلسات شرکت کنید یا به کارهایتان بپردازید.

این را هم می‌دانیم که فایدهٔ حرف زدن فقط این نیست که خالی شویم. واقعاً خیلی وقت‌ها مسئله‌ای وجود دارد که ما از آن خبر داریم،‌ اما محیط سازمانی و جو جلسه جوری نیست که درباره‌اش حرف بزنیم. نهایتاً با خود به نتیجه می‌رسیم که «به من چه. بگذار هر اتفاقی می‌خواهد بیفتد. خودشان بعداً تنبیه می‌شوند و یاد می‌گیرند.» شاید با این روش یاد بگیرند، اما می‌دانیم که این یکی از گران‌ترین شیوه‌های یادگیری سازمانی است (+).

بنابراین، در اصل ماجرا تردید چندانی نیست. فقط حرف این است که چگونه باید بقیه را به حرف زدن تشویق کرد. وقتی بقیهٔ‌ درس را می‌خوانید،‌ این نکته را در نظر داشته باشید:

فیل‌ها

محدودیت در دسترسی به مجموعه‌ درس‌های مدیریت جلسه

دسترسی کامل به این درس و سایر درس‌های مدیریت جلسه برای اعضای ویژهٔ متمم در نظر گرفته شده است. با عضویت ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

با توجه به بررسی‌های ما دوستان علاقه‌مند به درس مدیریت جلسه از درس‌های زیر هم استقبال کرده‌اند:

  کوچینگ | مشاوره مدیریت | مدیریت زمان

  خودشناسی | شخصیت شناسی | مذاکره

  افزایش عزت نفس | پرسونال برندینگ | تصمیم گیری

  کار تیمی | مدیریت تعارض | گزارش نویسی

  هوش هیجانی | تحلیل رفتار مقابل | دوره MBA

تذکر: برای دسترسی به محتوای درسی که مشاهده می‌کنید، صرفاً‌ عضو شدن و پرداخت حق اشتراک کافی نیست و باید تمرین ورود به بحث مدیریت جلسه را هم انجام دهید. انجام این تمرین بسیار ساده باعث می‌شود یادگیری شما افزایش پیدا کند و صرفاً حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه از وقت شما را می‌گیرد.

تمرین و مشارکت در بحث

با خواندن دسته‌بندی سه‌گانهٔ فیل، ماهی مرده و استفراغ،‌ چه تجربه یا خاطره‌ای برایتان تداعی شد؟ آیا برای شما هم پیش آمده که حرف نگفته‌ای در محیط کار روی دل‌تان سنگینی کرده و بر عملکردتان تأثیر گذاشته باشد؟

اگر چنین چیزی بوده، آن را در کدام دسته طبقه‌بندی می‌کنید؟ فیل؟ ماهی مرده؟ یا استفراغ؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدیریت جلسه به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مدیریت جلسه

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۰ نظر برای حرف زدن از ناگفته‌ها | فیل‌ها،‌ ماهی‌های مرده و استفراغ

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : استرآبادی

    چند سال قبل سلسه جلساتی در سازمان x برگزار می شد که در گوشه اتاق یه فیل داشتیم و روی میز ماهی مرده و افراد دور میز هر لحظه در آستانه برون ریزی بودند.

    در این جلسات مباحث مربوط به مهارت افزایی و توانمندسازی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی برای معرفی به صنایع متقاضی مطرح می شد.

    فیل: مسئول برگزاری جلسات بود که حتی توجیه نبودند که جلسه در مورد چه موضوعی هست و فقط از تجربیات مذهبی شون در فلان کشور تعریف می کردن‌! ولی چون سازمان تصمیم گرفته بودند این پروژه با مدیریت ایشون انجام بشه هر هفته در این جلسات حاضر می شدیم و با شنیدن حرف های تکراری بدون پیشرفت پروژه، جلسه خاتمه پیدا می کرد.

    ✅ ماهی مرده: به عنوان اولین گروه آزمایشی A یک تیم از دانشجویان رشته y دانشگاه z انتخاب شده بود (یک نمونه بی مسئولیت، ناکارآمد و تنبل که اصلا حداقل ها رو هم نمیشد بهشون افزود چه برسد به مهارت) در همون اولین مصاحبه به این مسئله پی برده شد اما تا آخرین جلسات هر ایده ای وارد جلسه می شد اعلام می شد از همان اعضای گروه A استفاده ‌شود و این یعنی، اجرایی در کار نیست چه برسد به نتیجه (از برخی روابط سببی و نسبی اعضای این گروه نمی توان غافل شد).

    برون ریزی: چند نفری که در این جلسات می فهمیدن اوضاع چه قدر خراب است فقط به نگاه های معنی دار به هم، بسنده می کردند و ترجیح میدادن در آن نمایش مایوس کننده سکوت کنن و کم کم از جلسه ای تا جلسه بعد، یکی یکی از حضور در جلسات خودداری می کردن.

     

    گاهی نمی توانیم اعتراض کنیم اما گاهی اعتراض فایده ندارد چون

    بابت اون فیل دکوری لاکچری کلی هزینه شده است حداقل گوشه جلسه باشه میشه یه چیزیم پشتش قایم کرد.

    اون ماهی مرده رو گرون خریدیم حیف ست بندازیمش دور تاکسیدرمی ش کنیم مردم ببینن ما ماهی داشتیم ولو اینکه دیگه مرده و فاسد شده.

    و راحت بهت اجازه برون ریزی نمی دن چون اون موقع شاهد چیزهایی هستند که خودشون به خوردت دادن! 

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .