چگونه کارایی روزانهام را نابود کنم یا کاهش دهم؟
همه دوست دارند که تلاش و زندگیشان خروجی بیشتر و بهتری داشته باشد. همه دوست دارند که توانایی داشته باشند به جای صد واحد انرژی در روز، صد و بیست واحد انرژی صرف کنند به همان اندازهی روزهای قبل – و نه بیشتر – احساس خستگی کنند. همه دوست دارند به نسبت انرژی و توانی که صرف میکنند خروجی بیشتری داشته باشند. خواه رشد علمی. خواه زندگی خانوادگی بهتر و خواه رشد شغلی.
معمولاً این نوع مباحث، تحت عنوان «کارایی» یا «Productivity» مطرح میشوند. خواندن و شنیدن و حرف زدن راجع به آنها هم، دغدغه بسیاری از ماست. اما با این وجود، ما کارهای زیادی انجام میدهیم که کارایی روزانه ما را کاهش میدهند یا حتی کاملاً نابود میکنند. در اینجا برخی از آنها را مرور میکنیم:
شبکههای اجتماعی را فراموش نکنید: شبکههای اجتماعی بخش جداییناپذیر زندگی روزمره ما هستند. از شکلهای رسمی و متداول آن مانند فیس بوک و توییتر تا شکلهای غیررسمی و همچنان متداول آن مانند گروههای وایبری. تلاش برای حذف این شبکهها از زندگی روزمره، چندان ساده نیست. برای خیلی از ما، حضور در این شبکهها ضروری و یا لااقل لذتبخش است. اما دائماً آنلاین بودن و هر چند دقیقه یکبار همه برنامهها را یک بار «دوره کردن» میتواند بخش بزرگی از زندگی روزمره ما را مختل کند. دقت کنید که زمانی که صرف شبکههای اجتماعی میشود فقط بازدید کردن آنها نیست. معمولاً تمرکز ما، پس از حضور در شبکههای اجتماعی و خروج از آنها، تا چند دقیقه هم به دلیل یادآوری خاطرات و تداعیها، مختل میشود.
موبایل را کاملاً در نزدیکی و دسترس خود قرار دهید. آیا تا به حال دقت کردهاید که چند مرتبه در روز موبایل خود را قفل و باز میکنید؟ آیا دقت کردهاید که هر زمان حوصلهمان از کار یا جلسه سر میرود، ناخودآگاه دستمان به سمت موبایل میرود؟ همین که موبایل کمی دور از دسترس باشد، در حدی که صدای زنگ و پیامک آن شنیده شود، برای بسیاری از ما یک اتفاق جدی در زندگی خواهد بود. کافی است یک روز امتحان کنید. موبایل را جایی بگذارید که بدون بلندشدن و جابجایی، نتوانید به آن دسترسی پیدا کنید. حتی میتوان در ساعاتی از روز موبایل را بیصدا کرد. اکثر کسانی که میگویند موبایل بخشی از زندگی ماست و اگر الان جواب تلفن را ندهیم و دو دقیقه دیگر بدهیم، کشور بر باد میرود، اگر فکر کنند می بینند که این مسئله در مورد چند شماره محدود وجود دارد. اکثر موبایلهای امروزی هم این امکان را به ما میدهند که برای آن شمارهها، زنگ خاص یا شرایط خاص تعریف کنیم یا در ساعاتی از روز، گوشی ما فقط برای آن شمارهها زنگ بخورد.
«هر» کاری را که قرار است انجام دهید در یک فهرست منظم و تمیز بنویسید. بسیاری از ما، وقتی تصمیم میگیریم که نظم را وارد زندگی خود کنیم یا کارایی خود را افزایش دهیم، بلافاصله به سراغ تنظیم یک فهرست میرویم. ممکن است این کار را روی کاغذ انجام دهیم و ممکن است که نرمافزاری برای اینکار روی کامپیوتر یا موبایل خود نصب کنیم. قطعاً استفاده از این روش مفید است و میتواند اثربخش باشد. اما «نظم» قرار نیست به «بروکراسی خشک» تبدیل شود. شاید توصیه دیوید آلن مفید و اثربخش باشد: کاری را که اجرای آن کمتر از دو دقیقه زمان میبرد، یادداشت نکنید. انجام دهید!
کم بخوابید. یکی از نخستین روشهایی که برای افزایش کارایی مد نظر قرار میدهیم، «کمتر خوابیدن» است. شاید شخصیت «باکسر» در کتاب زیبای قلعه حیوانات جرج اورول را به خاطر داشته باشید. او هر وقت میدید اوضاع مزرعه خراب است، میگفت: «اشکال ندارد. من یک ساعت زودتر بیدار میشوم و بیشتر بار میبرم. حتماً مشکلات حل میشوند». اگر کسی نتواند با شش ساعت خواب و هجده ساعت بیداری، مشکلات خود را حل کند، با یک ساعت خواب و بیست و سه ساعت بیداری هم حل نخواهد کرد. اگر هم کمخوابی بتواند مشکلات را واقعاً حل کند، قطعاً راهکاری کوتاهمدت محسوب میشود. جدای از اثرات منفی کمخوابی، نظیر افسردگی، کاهش شادابی پوست، کاهش تمرکز، کاهش توانایی یادگیری و افزایش خطر سکته و …، واقعیت این است که بیشتر بیدار ماندن راهکاری برای موفقیت از طریق افزایش «حجم کار» است و نه «کارایی».
برای هر روز خود، هدفهای بزرگ بگذارید. خودش میداند که امروز، در بهترین حالت، آشپزخانه را مرتب میکند. اما برنامه میگذارد که خانه را کامل تمیز کند. تازه فکر میکند که عصر هم میتواند به دیدن مادرش برود. مطالعه هم خوب است و باید امروز حداقل ده صفحه کتاب بخواند. حالا که کاغذ آورده و لیست مینویسد، احساس میکند میشود موارد دیگری را هم افزود. همه کارهایی را که حوصله نکرده در طول این چند ماه انجام دهد، در این فهرست کاغذی مینویسد. به هر حال، برنامه ریزی و هدف گذاری روی کاغذ مالیات ندارد! غافل از اینکه آنچه به ما انرژی میدهد فقط تعداد زیاد کارهای انجام شده نیست. تعداد کم کارهای باقیمانده هم مهم است. برنامه های بزرگ، این حس را به ما میدهند که هر کاری هم بکنیم هنوز با خط پایان خیلی فاصله داریم. پس یا کمتر کار کنیم یا اصلاً همه چیز را رها کنیم.
از قدرت ارزشمند آلارمها غافل نشوید. به هر حال، یکی از پیش نیازهای اولیه افزایش کارایی، تمرکز است. امروز همه وسایل و نرمافزارهای اطراف ما، برای خودنمایی و جلب توجه بیشتر آلارم میدهند. آلارم ساعت. زنگ موبایل. صدای پیامک، ایمیلها، صدای وایبر و واتزاپ، بوق فکس، زنگ تلفن، آلارم ماشین لباسشویی و هر چیز دیگری که فکر کنید! با هر آلارم، ما تمرکز خود را از دست میدهیم و دوباره فرایند تمرکز کردن آغاز میشود. درست مانند یک ماشین که به خاطر عبور یک پیاده، متوقف میشود و دوباره باید از دندهی اول به تدریج بالا رود و به سرعت قبلی برسد. نمیتوان آلارمها را از زندگی مدرن امروزی حذف کرد. اما میتوان تعداد و سهم آنها را در زندگی کاهش داد. همینطور میشود در ساعاتی از روز، شرایطی ایجاد کرد که کمتر از هر زمان دیگری در معرض این آلارمها باشیم.
به همه پاسخ «مثبت» بدهید. این جمله به مارک تواین منسوب است که میگوید نمیدانم چه حجمی از ما روی کره زمین، حاصل رودربایستی و عدم توانایی «نه گفتن» هستیم! قطعاً توجه به خواستههای دیگران خوب و ضروری است. بخشی از وظیفه ما توجه به دیگران است. اما به یاد داشته باشیم که کارها اولویتهای مختلفی دارند. بعضی از خواستههای دیگران ممکن است برای آنها اولویت بالایی داشته باشد، اما من را وادار به جابجایی اولویتهای خودم میکند. به شکلی که قادر به جبران مافات نخواهم بود. حمایت کردن، پاسخ مثبت دادن، همکاری، همه و همه ارزشمندند. اما «نه گفتن» هم مهارتی است که به همان اندازه ارزش دارد.
توضیح: تصویر بالای این نوشته، یکی از موتورهایی است که مفهوم واقعی کارایی – به معنای مهندسی – را نشان میدهد. موتور BMW مورد استفاده ار فرمولا وان. با دور موتور ۱۹۰۰۰ (بله – نوزده هزار) دور در دقیقه و وزنی کمتر از ۱۰۰ کیلوگرم. سرخ شدن از حرارت نگرانکننده نیست. به شرط آنکه حرارت ناشی از اتلاف و اصطکاک نباشد!
تمرین:
با لغتها و عباراتی مثل Productivity و Burnout و How to kill your productivity و شبیه اینها، در اینترنت جستجو کنید و پاراگرافهای دیگری را بنویسید که به نظرتان میتواند به متن بالا افزوده شود.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری سبک زندگی من به شما پیشنهاد میکند:
- سبک زندگی | تعریف سبک زندگی چیست و مولفه های آن کدامند؟
- تعریف سلامت چیست؟ مولفه ها و شاخص های سلامت کدامند؟
- معرفی کتاب زندگی های روزمره | بن هایمور
- چای یا قهوه؟ کدام بهتر است؟
- انسانهای موفق قبل از صبحانه چه میکنند؟
- گوشت خواری یا گیاه خواری؟ | از کتاب در جست و جوی طبیعت
- چگونه کارایی روزانهام را نابود کنم یا کاهش دهم؟
- چرا همیشه خسته ام؟
- اثرات و عوارض کم خوابی و بی خوابی
- چند پیشنهاد برای خواب راحت شبانه
- چند جمله از کتاب نکته های کوچک زندگی | اچ جکسون براون
- قانون مورفی چیست؟ | قوانین مورفی چه چیزی را به ما میآموزند؟
- اگر میخواهید موفق نباشید…
- کارهایی که هر روز به شکل نادرست انجام میدهیم
- کسانی که جسم و ذهن ما را مسموم می کنند
- چرا باید وابستگی به موبایل را کاهش دهم؟
- مواجهه با انسانهای سمی
- مهربانی های کوچک زندگی
- مدیریت رابطه عاطفی | رابطه عاطفی سالم چه نشانه هایی دارد؟
- فواید و خواص دوش آب سرد در برنامه روزانه زندگی ما
- پرکاربردترین اپلیکیشن موبایل شما چیست؟ (اندروید | iOS | ویندوز)
- نوموفوبیا چیست؟ آیا شما هم گرفتار آن هستید؟
- درباره بلند حرف زدن با خود!
- برخی از فواید گوش دادن به موسیقی
- نکته هایی در مورد موفقیت که کمتر به ما میگویند
- درباره دوستی: آیا هنوز باید با او دوست بمانم؟
- چرا خوشحال نیستیم؟
- شاخص توده بدنی چیست؟ فرمول BMI و معنای آن
- کپسول زمان | آیا به خودتان هدیه میدهید؟
- کافه مرگ | حرف از مرگ و زندگی در کنار چای و قهوه
- در ستایش پیاده روی | راه رفتن برایمان عادی نشود (ارلینگ کاگه)
- مکان سوم چیست؟ | مسئلهٔ مکان را جدی بگیریم
- چرا پیاده روی میکنیم؟ | فردریک گرو در کتاب فلسفه پیاده روی پاسخ میدهد
- فواید پیاده روی و مضرات آن و عادتهای ما در زمینه پیاده روی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : سلما پیشوا
با سلام.
در bloombergbusiness به مطلبی برخورد کردم درباره نابود شدن کارایی با to-do list هایی که برای خودمون درست می کنیم و راهکارهایی برای تنظیم درست اون هست :
1. این لیست رو بصورت دستی تنظیم کنید: با وجود اپلیکیشن های بسیاری برای انجام این کار، تحقیقات اخیر ثابت کرده است که نوشتن بر روی کاغذ به ما در یادگیری و به خاطرسپاری موارد نوشته شده بیشتر کمک می کند. که دلیل اون هم به کارگیری قسمتهای بیشتری از مغز در یادداشت کردن یک مطلب برروی کاغذ نسبت به ذخیره کردن اون در ابزار الکترونیکی هست پس یادآوری اون هم از راههای مختلفی برای مغز امکان پذیر می شه پس راحت تر به خاطر سپرده می شه!
2. نوشتن وظایف بصورت جزئی و عملی: مواجه شدن با فعالیت های مبهم در لیست وظایف، بازهم ما را مجبور به تصمیم گیری درباره نحوه انجام آن خواهد کرد که بهانه کافی برای موکول کردن به زمان دیگر این عمل را به مغز می دهد. دیوید الن در کتاب Getting Things Done بیان می کند که در تعداد بیشماری از لیست وظایف روزانه ای که دیدم، 99 درصد آنها چیزی به جز لیست ناقصی از مسائل مبهم نیستند. مثلا " مامان". خوب؟ قدم بعدی چیست؟ به جای براحتی نوشتن کلمه " مامان" می توان نوشت " تماس با مامان برای صحبت راجع به مسائل مالیاتی" .
3. شکستن موارد لیست به اقدامات جزئی تر: به گفته جان ویلیامسون- استادیار دانشگاه فلوریدا- دست و پنجه نرم کردن با این اقدامات جرئی برای بوجود آوردن حس پیشرفت در کارهای انجام دادنی، راحت تر است و شما را با بردهای کوچک و تقویت های مثبتی پاداش می دهد که میل شما را برای انجام دادن سایر موارد لیست وظایفتان افزایش می دهد.
4- آن را به عادت تبدیل کنید: به گفته ویلیامسون- متخصص نورولوژی- هرچیزی که به عادت روزانه تبدیل شود با تلاش کمتری قابل انجام دادن است. زیرا مغز ما این فرایندهای اتوماتیک را نسبت به فعالیتهایی که گه گداری انجام می دهیم بصورت متفاوتی مدیریت می کند. تکرار رمز تبدیل یک فرایند کنترل شده به یک فرایند اتوماتیک در مغز است. به گفته ویلیامسون کافی است شما این مطلب را برای خود درونی کنید که انجام این کار به صورت روزانه شما را به مقصد می رساند. به عبارت دیگر اگرچه مثل هر عادت خوب دیگری تنظیم لیست وظایف روزانه در ابتدا مشکل به نظر می رسد اما با گنجاندن در برنامه روزانه عمل به ان آسان تر می شود.
5- اطمینان پیدا کنید که همیشه در دسترس است: در دسترس نبودن لیست، شما را مجبور به بازنویسی آن برای بروزرسانی فعالیت ها خواهد کرد. و دقیقا به همین دلیل است که برخی معتقدند اپلیکیشن ها بهترین ابزار تنظیم این لیست ها هستند. مثلا evernote که هم رایگان است و هم قابلیت استفاده همزمان بر روی انواع دستگاههای دیجیتال شما را دارد و متمم هم بصورت کامل آن را معرفی کرده است.
6- با استدلال غلط در برنامه ریزی(planning fallacy) مبارزه کنید: این موضوع به معنای تمایل انسان برای کم تر تخمین زدن تلاش و زمان لازم برای انجام یک فعالیت است. بیش از حد خوش بین بودن می تواند موارد زیادی را در لیست شما به تعویق بیاندازد و شما را از حس خوشایند به اتمام رساندن کاری که به شما انگیزه و حس قابل انجام بودن کارها را می دهد، دورنگه دارد. به گفته گلدستین یک راه مبارزه با چنین تمایلی تخمین زدن زمان لازم انجام کار برای دیگران است چرا که در مورد دیگران نسبت به خودمان تخمین دقیق تری داریم. و از آنجایی که انجام کارهای بزرگ با تقسیم آن به کارهای کوچک تر عملی تر است، باید زمان لازم برای انجام هر یک از این قدم ها را نیز بصورت دقیق تخمین بزنیم.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-30/how-your-to-do-list-is-killing-your-productivity