دکتر آلبرت محرابیان از پیشتازان و قربانیان زبان بدن
آلبرت محرابیان را بیشک باید از معروفترین نامهای حوزه ارتباطات غیرکلامی و زبان بدن دانست.
آلبرت محرابیان در خانوادهای ارمنی در ایران به دنیا آمد.
او پس از مهاجرت به آمریکا، سالها در دانشگاه UCLA کالیفرنیا، به تدریس روانشناسی پرداخت و مطالعات و تحقیقات زیادی در این زمینه انجام داد که جدا از مقالات دانشگاهی در حوزه مذاکره و ارتباطات غیرکلامی و زبان بدن، در قالب کتابهای عمومی هم منتشر شدهاند.
قانون معروف ۷%-۳۸%-۵۵% که گاهی به عنوان قانون طلایی ارتباطات و زبان بدن شناخته میشود، در اثر درک نادرست از مفاهیم مطرح شده در این کتاب، رواج یافته است. قانونی که مدعی میشود تنها هفت درصد پیامهای ما از طریق کلمات منتقل میشود و بخش باقیمانده از طریق پیامهای غیرکلامی (#علائم چهره و لحن صدا) برای طرف مقابل ارسال میگردد.
تا مدتها، این قانون در زبان بدن و ارتباطات غیرکلامی، محور اصلی بحث در درسهای مذاکره و ارتباطات بود و کمک کرد که محرابیان شهرتی جهانی پیدا کند.
اما طی سالهای اخیر، پس از اینکه مشخص شد قانون فوق، صرفاً یک درک نادرست از حرفهای دکتر آلبرت محرابیان بوده است، روند ماجرا تغییر کرد و این روزها هر منبعی که میخواهد خود را به روز و به دور از خرافات #شبه علمی نشان دهد، نقدی در باب قانون طلایی ارتباطات غیرکلامی مینویسد.
جالب اینجاست که این موضوع، در کتاب Silent Messages (پیامهای خاموش) یک بحث فرعی است و انبوهی از نکات ارزشمند در حوزه پیام های غیرکلامی و زبان بدن در این کتاب وجود دارد که هنوز هم، پس از گذشت چهل سال از انتشار آن، از بسیاری از کتابهای روز در حوزهی ارتباطات و مذاکره، دقیقتر، علمیتر و کاربردیتر است.
اجازه بدهید نگاهی به این کتاب بیندازیم:
جایی که موجب سوء برداشت شده، قسمتی است که محرابیان در تحلیل پیامهای متناقض، به مطالعات خود در مورد نحوهی انتقال پیام محبت و دوست داشتن بین زوجها اشاره میکند:
او توضیح میدهد که محبتی که ما به طرف مقابل داریم از طریق کلمات و لحن صدا و علائم چهره به او منتقل میشود و در این میان، پیام محبت بیشتر توسط لحن و چهره ارسال میشود تا کلمات و ادامه میدهد که: اگر طرف مقابل ما، در این پیامها تناقضی ببیند، بیش از کلمات، به لحن و چهرهی طرف مقابل نگاه میکند و نمیتوانیم وقتی چهره و لحنمان، پیامی از عشق و محبت ندارد، با کلمات آن را جایگزین کنیم.
مطالعات محرابیان، از بحث بین یک زوج در مورد عشق و محبت و دوست داشتن، به رابطهی تمام انسانها در محیط خانه و کسب و کار کشیده شد و این مسئله – که جذاب ولی نادرست بود – چنان به شدت فراگیر شد که وی مجبور شد در سایت خود در این زمینه توضیح دهد و با ارجاع به متن کتابش (که آن را برای شما نشان دادیم) تاکید کند که حرفهایش، بد فهمیده شده و مورد سوء برداشت قرار گرفته است:
“Total Liking = 7% Verbal Liking + 38% Vocal Liking + 55% Facial Liking.
Please note that this and other equations regarding relative importance of verbal and nonverbal messages were derived from experiments dealing with communications of feelings and attitudes (i.e., like–dislike). Unless a communicator is talking about their feelings or attitudes, these equations are not applicable. Also see references 286 and 305 in Silent Messages – these are the original sources of my findings
محرابیان با ارجاع دادن به کتاب «پیامهای خاموش» خود، تاکید میکند که مطالعات او در مورد زبان بدن و علائم غیرکلامی تنها زمانی کاربرد دارد که «دوست داشتن و دوست نداشتن» توسط پیام در حال انتقال باشد و در غیر این صورت، تحقیقات او مصداقی نخواهد داشت. به عبارت دیگر شاید زبان بدن دختر و پسری که در یک کافیشاپ در حال ابراز محبت به یکدیگر هستند، بسیار مهم بوده و از مصادیق این قانون ۷-۳۸-۵۵ محسوب شود. اما در مذاکره دو سیاستمدار یا دو مدیر ارشد در دو سازمان، تاکید بیش از حد بر زبان بدن صرفاً با استناد به این تحقیق، تعبیری نادرست و گمراه کننده است.
کارول گومن، شوخی جالبی را مطرح میکند و میگوید: آلبرت محرابیان، هرگز هیچ جا نگفت که شما اگر یک فیلم خارجی دوبله نشده را ببینید فقط با اتکا به زبان بدن و علائم غیرکلامی میتوانید ۹۳٪ ماجرا را به صورت کامل بفهمید! بسیاری از کسانی که امروز با آنها گفتگو و مذاکره میکنیم، دنیا و تصورات و انتظاراتشان، تقریباً در همان حدود از ما دور است.
جدای از کارول گومن در فوربس، بسیاری از نویسندگان و محققان، در سالهای اخیر در مورد این تصور و برداشت نادرست از تحقیق محرابیان هشدار دادهاند. کیم هریسون هم یکی از آنهاست.
اجازه بدهید در اینجا، فهرست برخی از موضوعات مطرح شده در کتاب پیامهای خاموش را مرور کنیم تا ببینیم که در حق این دانشمند، تا چه حد اجحاف شده و پررنگکردن یک موضوع حاشیهای، چگونه اصل زحمات او را تحت تاثیر قرار داده است:
- نزدیکی: دوست داشتن و نزدیک شدن به دیگران
- نزدیکی و دوست داشتن
- خداحافظی و فشردن دست یکدیگر
- رقص و حرکات موزون!
- خودافشایی
- رسانههای ارتباطی
- تصویر یک سیاستمدار
- محیط کوچک و نزدیک
- قدرت
- ریلکس بودن بدن
- قلمروخواهی
- تجاوز به قلمرو دیگران
- پیامهای دولایهای
- نحوه حل تعارض در پیامهای ناسازگار
- کارکرد پیامهای ناسازگار
- تاثیر پیامهای ناسازگار بر روی نفوذ اجتماعی
- پیامهای ناسازگار و اغتشاشهای ذهنی و روانی
- سبک اجتماعی
- المانهای اصلی در رفتار اجتماعی
- سبکهای مسائل ما
- سبکهای اجتماعی در ملل مختلف
- سبک اجتماعی و محیط
- دوست داشتن و محبت
- دوست داشتن و نزدیکی
- زبانی درون زبان دیگر
- فاصلههای مکانی و زمانی ما
- شکل نقطهی مرجع
- مسئولیت
- رابطهی صمیمیت کلامی و غیرکلامی
- صمیمیت و محیط
- کاربردها
- استعارهای برای نزدیکی
- استعارهای برای قدرت
- استعارهای برای پاسخگو بودن
- استعارهها – مشترک اما ضمنی
- کاربرد بحثها در: فروش، تبلیغات، کمپینهای سیاسی، عشق، بیگانگی اجتماعی و …
سایر مطالعات و تحقیقات آلبرت محرابیان
آلبرت محرابیان جدا از حوزهی ارتباطات غیرکلامی، در حوزههای دیگری هم مطالعات جالب و ارزشمندی انجام داده است که از جمله آنها میتوان به مطالعه در مورد اثر نامگذاری کودکان بر روی زندگی آنها اشاره کرد که قبلاً در متمم مورد اشاره قرار گرفته است.
دسترسی کامل به مجموعه درسهای مذاکره و زبان بدن برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
تعداد درسها: ۹۷ عدد
دانشجویان این درس: ۱۱۹۹۱ نفر
تمرینهای ثبتشده: ۷۷۰۰ مورد
البته با فعال کردن اشتراک ویژه به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
ضمناً شاید بهتر باشد از میان درسها مطالعهی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:
مهارت ارائه و سخنرانی | فن بیان | پرسونال برندینگ
مهارتهای ارتباطی | تحلیل رفتار متقابل
شخصیت شناسی | خودشناسی | مدیریت تعارض
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
در صورتی که علاقهمند هستید با نکات مختلف در زمینهی مذاکره آشنا شوید، میتوانید فایل صوتی آموزشی ۶۰ نکته در مذاکره را خریداری کرده و گوش دهید.
در این فایل صوتی، نکات کاربردی قابل استفاده در مذاکره، به صورت منظم از ساده تا دشوار برای شما توضیح داده میشوند.
برای مشاهدهی فهرست نکات مطرح شده در این مجموعهی آموزشی میتوانید روی دکمهی زیر کلیک کنید:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری ارتباطات غیر کلامی و زبان بدن به شما پیشنهاد میکند:
- ارتباط غیرکلامی در مذاکره و زندگی روزمره
- زبان بدن و ارتباط غیرکلامی را با چه هدفی یاد بگیریم؟
- چند نکته درباره تحلیل زبان بدن در جلسات مذاکره
- متن و زمینه در ارتباطات و مذاکره | اهمیت حاشیه در ارتباط با دیگران
- آموزش زبان بدن در مذاکره
- ارتباط چشمی | تماس چشمی و پیامهای چشمهای ما
- تاثیرگذاری اولیه یا First Impression
- زبان چهره | تشخیص و تفسیر حالت های چهره طرف مقابل در مذاکره
- پل اکمن (پاول اکمن) | هفت احساس پایه انسان
- فیلم آموزشی زبان بدن، علائم چهره و بروز احساسات
- دکتر آلبرت محرابیان از پیشتازان و قربانیان زبان بدن
- شخصیت شناسی از روی چهره افراد | قضاوت اولیهٔ ما چقدر درست است؟
- تقلید از زبان بدن طرف مقابل | بررسی تکنیک آینه ای به عنوان ترفند مذاکره
- تفاوت زبان بدن زنان و مردان
- آیا زنان احساساتی تر هستند؟
- آموزش تصویری زبان بدن | استفاده از حرکات دست
- زبان بدن در فضاهای محدود: بی توجهی مودبانه یا بی توجهی مدنی
- فهرست مقالات و منابع مرتبط با زبان بدن و ارتباطات غیرکلامی
- کتاب زبان بدن و ارتباطات غیرکلامی (با مرور و خلاصه)
- ادوارد هال و ارتباطات میان فرهنگی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : علیرضا داداشی
سلام.
من چند روز پیش در کلاس درس مذاکره، پس از اینکه دیدم دوستان زیادی روی زبان بدن اغراق می کنند، همین مطلب را به آنها گفتم و اتفاقا ویدئویی در سایت دوست و استاد سخنوری بنده جناب «محمدپیام بهرام پور» هست که همین مطلب را توضیح می دهد و همان فیلم را هم نشان آنها دادم.
واقعا این مفهوم دچار بدفهمی شده است.
ضمن اینکه، این نکته را هم اضافه می کنم که کافی است روی رفتار خودمان دقت کنیم و ببینیم که آیا زبان بدن ما با آن چه می گویند همخوانی دارد یا نه؟
همین اواخر در حال گفتگو با همکاری در اتاقی دیگری بودم که متوجه زبان بدن خودم شدم.
من به چارچوب در تکیه داده بودم و دست به سینه ایستاده بودم و ایشان همانطور که پشت میز نشسته بود حدود 15 دقیقه ای با هم صحبت کردیم.
واقعا نه دست بسته ی من نشانه ی گارد بسته گرفتن بود، نه تکیه ام به چارچوب برای بی احترامی به ایشان. حتی حالت نشسته این دوست جوانتردر مقابل من که تمام مدت ایستاده بودم نشان از بی احترامی ایشان به من داشت.
امان از جماعتی که از یک علم، بخشی را می آموزند و بعد خود را عالم تمام و کمال آن می دانند و حتی گاهی نظریه پردازی هم می کنند.
برقرار باشید.