Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


تعریف شناخت (Cognition) چیست؟


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۲۹۰۰۶
پیش نیاز مطالعه این درس: از دوستان متممی انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس:
  • بتوانند واژه Cognition یا شناخت را تعریف کنند.
  • بتوانند تصمیم بگیرند که چه زمانی از کلمه‌ی شناخت یا Cognition استفاده کنند.
  • بتوانند رابطه‌ی بین مدل ذهنی و شناخت را تشریح کنند.
تعریف شناخت یا Cognition

واژه شناخت یا Cognition از جمله واژه‌هایی است که به صورت گسترده در روانشناسی به کار برده می‌شود.

استفاده از مشتقات دیگر آن مانند Cognitive (شناختی) هم در حوزه‌های دیگر علم – از جمله مدیریت – فراگیر شده‌ است.

به عنوان مثال، در بحث استخدام، بارها می‌شنویم که از اهمیت داشتن یا نداشتن مهارتهای شناختی یا Cognitive Skills صحبت می‌کنند.

جدا از اینکه دانشی تحت عنوان Cognitive Psychology یا روانشناسی شناختی هم داریم که از زیرمجموعه‌های مهم دانش روانشناسی محسوب می‌شود.

با مروری که به کتابها و مقالات متعددی که این واژه را تعریف کرده‌اند، به نتیجه می‌رسیم که تعریف‌های بسیار متنوعی از این واژه ارائه شده است.

با این حال بخش‌هایی از تعریف شناخت وجود دارد که می‌تواند برای آنچه ما در متمم در درس‌هایی مانند مدل ذهنی و تفکر نقادانه لازم داریم کافی باشد (+):

وقتی یک موجود (انسان، حیوان، یک حشره یا هر موجود دیگر) بتواند تصویری از دنیای بیرون را در درون مغز خود بسازد می‌توانیم بگوییم که او به شناختی از دنیای اطراف دست یافته است.

گاهی می‌گویند توانایی شناخت، به معنای توانایی یک موجود در خلق و نگهداری یک تصویر درونی (Internal Representation) از دنیای بیرونی (External Presentation) است.

در ادامه به شرح بیشتر تعریف شناخت می‌پردازیم و سپس اشاره‌ی کوتاهی به نقد‌های تعریف فوق خواهیم داشت:

محدودیت در دسترسی کامل به این درس

مطالعهٔ مجموعه درس‌های تفکر نقادانه صرفاً برای کسانی امکان‌پذیر است که از هر دو ویژگی زیر برخوردار باشند:

البته اگر عضو ویژه متمم باشید، به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که فهرست آن‌ها را می‌توانید در این‌جا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

البته بررسی‌های ما نشان داده که علاقه‌مندان تفکر نقادانه - اگر نخواهند دوره مدیریت کسب و کار متمم را به شکل کامل بخوانند - علاوه بر درس تصمیم گیری معمولاً درس‌های زیر در اولویت قرار می‌دهند:

  تفکر سیستمی  |  تفکر استراتژیک  |  تجربه‌های ذهنی

  مشاوره مدیریت  |  کوچینگ  |  مدیریت تعارض

  ظرافت‌های کلامی  |  مهارت ارتباطی  |  مدل ذهنی

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

به احتمال زیاد، بعد از این درس طولانی، خودتان به خوبی می‌توانید حدس بزنید که چرا بحث شناخت و Cognition در سلسله درس‌های تفکر نقادانه مطرح شده است.

ما در هر لحظه:

  • یا در حال ارزیابی و اصلاح تصویر درونی‌مان از جهان اطراف هستیم
  • یا می‌کوشیم تصویرهایی را که دیگران دیده‌اند و ساخته‌اند بخوانیم و بشنویم و بر اساس آن تصاویر درونی خود را اصلاح کنیم.
  • یا می‌کوشیم آنچه را در ذهن خود به عنوان مدلی از جهان اطراف ساخته‌ایم، به دیگران منتقل کنیم و تصویر درونی آنها را تغییر دهیم.

تمرین:

فرصت خوبی است تا با خود فکر کنید (و اگر دوست داشتید با ما هم به اشتراک بگذارید) که توسعه‌ی تکنولوژی و ابزارهای ارتباطی و شبکه های اجتماعی، چه تاثیراتی بر توانایی‌های شناختی ما داشته‌اند (یا به صورت بالقوه می‌توانند داشته باشند).

همچنین فکر کنید که این ابزارهای مدرن، کدام‌ قسمت‌ها از Internal Representation را در ذهن ما تغییر می‌دهند؟ تصویر جهانی که ما می‌بینیم و حس می‌کنیم، با تصویری از جهان که بیست یا سی سال قبل (یا هزار سال قبل) ساخته می‌شد، چه تفاوت‌هایی دارد؟

بدیهی است ما در اینجا، به شکل علمی نظریه پردازی نمی‌کنیم. بلکه فقط به عنوان یک نرمش فکری، می‌کوشیم با پاسخ دادن به این سوالات، کمی مفهوم Cognition را بهتر درک کنیم.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر نقادانه به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تفکر نقادانه

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۴۵ نظر برای تعریف شناخت (Cognition) چیست؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : طاهره خباری

    در کتاب تکنوپولی از نیل پستمن، خواندم می‌توان قدمت تکنولوژی که موجب عصر اطلاعات شد را از صنعت چاپ به بعد در نظر گرفت. به این شکل، به نظرم صنعت چاپ توانست دانش، تجربیات، خاطرات و ... را که موجب توانایی شناختی می‌شود و پیش از آن عمدتا به شکل سینه به سینه نقل می‌شد و یا دسترسی فوق‌العاده محدودتری به آنها وجود داشت را گسترش و وسعت دهد و باعث شود که تصویر اساسا متفاوتی از جهان به وجود آید.

    از طرفی اگر بیست یا سی سال قبل را با حال حاضر مقایسه کنیم، مشخص است که با توسعه سریع‌تر تکنولوژی (از رادیو و تلویزیون و ماهواره گرفته تا کامیپوترهای خانگی و موبایل) و همچنین گسترش شبکه‌های اجتماعی و دسترسی آسان‌تر افراد به آنها، این تفاوت‌ها هم بیشتر شده است.

    به نظرم شاید بتوان گفت که این تکنولوژی‌ها کمک کرده که هم تصاویر درونی بسیار بیشتری به وجود آید و هم تصاویر درونی با سرعت بیشتری پخش شود که روی هم رفته، توانایی شناختی را افزایش می‌دهند.

    مثلا با گسترش ابزارهای ارتباطی و شبکه‌های اجتماعی، افراد بسیاری با به اشتراک‌گذاری گسترده خاطرات و احساسات و تجربیات خودشان، در قالب تصویر و یا کلمات، به انتقال تصاویر درونی‌شان می‌پردازند.

    از طرفی به نظرم با شدت گرفتن این نوع ابزارها آن هم به این شکل، علاوه بر تصاویر درونی خودمان که به طور مستقیم از تجربیات‌مان بدست می‌آوریم با صدها و یا شاید هزاران تصاویر درونی دیگران هم مواجه می‌شویم که شناخت و ادراک ما را از دنیای بیرون و محیط اطراف تحت تاثیر قرار می‌دهد.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .