روش نوشتن برنامه رشد شخصی (تنظیم شناسنامه مهارت)
بسیاری از ما عادت به برنامهریزی نداریم (چرا برنامه ریزی را دوست نداریم؟).
حتی اگر هم تصمیم بگیریم برای رشد شخصی و توسعه فردی برنامهریزی کنیم، یا برنامهمان را مکتوب نمیکنیم و یا هنگام مکتوب کردن برنامه، نظم و چارچوب خاصی را بهکار نمیگیریم.
در این درس میخواهیم چارچوب سادهای را برای برنامه ریزی توسعه شخصی پیشنهاد کنیم تا اگر آن را پسندیدید، در برنامهریزیهای خود از آن استفاده کنید. فقط پیش از این که به این چارچوب بپردازیم، لازم است به دو نکته اشاره کنیم:
◼️ فرض ما بر این است که شما میدانید قرار است چه مهارتها و توانمندیهایی را در خود پرورش دهید. مثلاً میدانید که الان میخواهید مهارت مدیریت جلسه را در خود تقویت کنید. یا میخواهید برای تقویت هوش هیجانی وقت صرف کنید. یا مهارت خود را در ارتباط نوشتاری بهبود بخشید. اگر هنوز در این زمینه به تصمیم نهایی نرسیدهاید، پیشنهاد میکنیم درسهای زیر را مرور کنید:
پس از مطالعهٔ این درسها و به فرض این که میدانید در کدام زمینههای دانش، مهارت و توانمندی باید رشد کنید و برای چه حوزههایی باید وقت صرف کنید، به مرحلهٔ تدوین برنامه و شفافتر کردن گامهای اجرایی میرسید.
◼️ برای برنامه ریزی یادگیری یک مهارت، روشی که بتوان آن را بهترین روش یا best practice دانست وجود ندارد. اگر منابع مختلف را هم مرور کنید خواهید دید که هر یک پیشنهاد متفاوتی دارند و چارچوب واحدی در این زمینه وجود ندارد. ما عمداً سعی کردیم چارچوبی ارائه کنیم که بیشتر مولفههای رایج را در خود گنجانده باشد.
ممکن است شما ترجیح دهید شکل مختصرتری از این جدول را برای برنامه ریزی به کار بگیرید.بهویژه این که ممکن است در برخی موضوعات مهارتها به نتیجه برسید که دو یا سه مورد از مواردی که در جدول آمده، همپوشانی دارند و تفکیک آنها ساده نیست.
◼️ ما در متمم گاهی این نوع برنامهریزی را «تنظیم شناسنامه مهارت» مینامیم. اصطلاح شناسنامه مهارت یک اصطلاح علمی و تخصصی جاافتاده نیست و ساختهٔ ماست. اما گمان میکنیم اصطلاح مفیدی است و حاوی پیامی ارزشمند است. جدولی که شما تنظیم میکنید، پس از چند بار اصلاح و بازنگری، به توصیفی آموزنده از یک مهارت تبدیل میشود. در حدی که میتوانید جدولتان را به افراد کمتجربهتر نشان دهید تا از آن الهام بگیرند و شناخت بهتری از آن مهارت پیدا کنند.
درست است که چنین جدولی با قضاوتهای شخصی فراوان آمیخته است، اما همچنان کاربرد آن فراتر از یک برنامهریزی مقطعی است و میتواند به سندی برای شناختن و شناساندن یک مهارت تبدیل شود.
جدول زیر برای برنامه ریزی رشد سه مهارت تنظیم شده است (با کلیک بر روی تصویر جدول میتوانید فایل PDF جدول برنامه ریزی را دانلود کنید). طبیعتاً بسته به نوع و تعداد مهارتهایی که مد نظر شماست، شکل و ابعاد این جدول تغییر خواهد کرد.
بهترین نام برای مهارت مد نظر شما چیست؟
هنگام برنامهریزی برای رشد شخصی و هدفگذاری برای توسعه مهارتها، بکوشید به عنوانهای رسمی و نامهایی که به آنها عادت کردهایم محدود نشوید. نامهای رایج ما را گرفتار چارچوبها و کلیشهها میکنند.
مثلاً به موضوعی مثل تفکر نقادانه فکر کنید. ما آنقدر این اصطلاح را شنیدهایم که گمان میکنیم با آن آشنا هستیم. اما اگر کمی دقیقتر فکر کنیم، ممکن است به نتیجه برسیم که صرفاً تکرار اصطلاح باعث شده که برایمان «آشنا بهنظر برسد.»
این نوع آشناییها نوعی توهم ارتباطی هم ایجاد میکنند. یعنی شما به دوستتان میگویید من میخواهم برای تقویت تفکر نقادانه تلاش کنم و او هم از این تصمیمتان استقبال میکند. اما اگر کسی از شما دو نفر بپرسد که با گفتن و شنیدن این اصطلاح، چه چیزی در ذهنتان بوده، ممکن است شکافی عمیق میان گفتهٔ شما و شنیدهٔ دوستتان آشکار شود.
بنابراین مقید نباشید که نام مهارت و توانمندی را از اصطلاحات رایج انتخاب کنید. چیزی بنویسید که برای خودتان کاملاً مفهوم و شفاف باشد:
نامی را بنویسید که برای خودتان کاملاً قابلفهم و شفاف باشد:
شاید منظور شما از یادگیری دانش شخصیتشناسی صرفاً این است که میخواهید رفتار دیگران را بهتر پیشبینی کنید و قدرت تأثیرگذاری خود را بر دیگران افزایش دهید. اگر چنین است، عنوان مهارت را «پیشبینی رفتار دیگران» یا «قدرت متقاعدسازی» ثبت کنید.
شاید منظور شما از «مهارت کار تیمی» صرفاً «کاهش تعارض و تنش در همکاری با دیگران» باشد. یا شاید در پی «افزایش بهرهوری و خروجی تیم» هستید.
شاید منظور شما از تقویت مهارت بازاریابی این باشد که مهارت فروش در گفتگوهای رو-در-رو را تقویت کنید.
شاید منظور شما از مهارت مذاکره، گفتگوی اثربخش و کمتنش در روابط عاطفی باشد.گروه مهارتی یا حوزهٔ شایستگی را مشخص کنید
مهارتها را در خلاء رها نکنید. برای خودتان مشخص کنید که هر مهارت زیرمجموعهٔ چه گروهی است یا در کدام حوزهٔ شایستگی قرار میگیرد.
مثلاً اگر میخواهید برای گوش دادن موثر وقت صرف کنید و این مهارت را تقویت کنید، حتماً در برنامه مکتوب خود این را هم ثبت کنید که در حوزهٔ «مهارت ارتباطی» میخواهم برای «گوش دادن موثر» وقت صرف کنم.
یا اگر میخواهید برای تقویت «همدلی» تلاش کنید، مشخص کنید که آن را زیرمجموعهٔ کدام حوزهٔ مهارتی میبینید (مثلاً ممکن است بگویید نویسندگی یا هوش هیجانی یا مدیریت ارتباط با مشتری).
این کار از دو جهت مهم است:
تمرین و مشارکت در بحث
اگر بر اساس این چارچوب، شناسنامهای برای یک مهارت تنظیم کردید و برنامهای برای تقویت آن نوشتید، آن را زیر همین درس برای دوستان متممی خود هم شرح دهید.
قرار نیست وقت صرف کنید و همهٔ برنامه را در اینجا بیاورید. میتوانید یک یا چند نکته که به چشمتان آمده و به نظرتان مهمتر بوده را از جدول برنامه رشد شخصی خود انتخاب کرده و در اینجا نقل کنید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری توسعه مهارتهای فردی به شما پیشنهاد میکند:
- توسعه فردی چیست؟ | آشنایی با انواع برنامه ریزی توسعه فردی
- اهمیت رشد شخصی و توسعه فردی | چرا این روزها بسیاری از ما به اینها فکر میکنیم؟
- مهارت چیست؟ | تعریف مهارت و انواع مهارت
- مهارت نرم چیست؟ | مهارت های نرم چه ویژگی هایی دارند؟
- سبد مهارت چیست؟ | در مسیر رشد شخصی به سراغ یادگیری کدام مهارتها برویم؟
- تعریف مهارت های زندگی چیست؟ | فهرست مهارتهای ده گانه زندگی
- خودآگاهی چیست؟ | برای تقویت خودآگاهی چه کارهایی انجام دهیم؟
- چگونه برنامه ریزی کنیم که آن را دوست داشته باشیم؟
- روش نوشتن برنامه رشد شخصی (تنظیم شناسنامه مهارت)
- مهارتهای شغلی | کدام مهارت شغلی برای شما مهمتر است؟
- میکرواکشن (اقدامک) | ارزش گامهای کوچک را فراموش نکنیم
- طراحی مسیر شغلی: فرصتهای کار دیجیتال (۱)
- لیست مهارت های فردی | فهرست مهارت های کلیدی برای توسعه سبد مهارتهای شما
- معرفی مهارت ارتباط نوشتاری
- معرفی مهارت ریسک کردن
- معرفی مهارت کار تیمی
- معرفی مهارت حل مسئله
- معرفی مهارت ارتباط شفاهی
- معرفی مهارت خودانگیزی و بحث خودانگیزش
- مهارت تخمین زدن و برآورد کردن
- خلاقیت به عنوان یک مهارت
- مهارت برنامه ریزی
- کتاب مهره حیاتی از ست گادین | آیا غیر قابل جایگزینی هستید؟
- جملاتی از کتاب مهارتهای استادی | رابرت گرین
- بهترین کتاب های توسعه فردی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
۳۳۴ نظر برای روش نوشتن برنامه رشد شخصی (تنظیم شناسنامه مهارت)