محتوای یتیم چیست؟ | چرا باید نگران محتواهای یتیم باشیم؟
در این درس میخواهیم به معرفی اصطلاح محتوای یتیم یا Orphaned Content بپردازیم.
اگرچه ما این درس به عنوان زیرمجموعهای از بحث آموزش سئو ارائه میکنیم، اما اگر درس را کامل و دقیق بخوانید، متوجه خواهید شد که مفهوم محتوای یتیم علاوه بر سئو در حوزههای دیگر هم به کار میآید: از تولید محتوا گرفته تا مدیریت محتوا.
بحثمان را با تعریف محتوای یتیم آغاز میکنیم و از دردسرها و تبعات این نوع محتوا حرف میزنیم. در ادامه به روشهای مدیریت محتوای یتیم میپردازیم. در این درس توضیح خواهیم داد که مدیریت محتوای یتیم صرفاً به وبسایتها یا سیستمهای مدیریت محتوا (مثلاً وردپرس) محدود نیست. شما باید نگرشی پیدا کنید که همیشه و همهجا، محتواهای یتیم به چشمتان بیایند و بتوانید در مورد آنها به درستی تصمیم بگیرید.
محتوای یتیم چیست؟
سادهترین تعریف محتوای یتیم این است که «محتوای یتیم، صفحه یا صفحاتی از سایت شما هستند که از هیچ صفحهٔ دیگری به آنها ارجاع داده نشده است.» یا به زبان سئوکارها: «محتوای یتیم محتوایی است که بکلینک داخلی ندارد.»
معمولاً مخاطبان چنین محتواهایی را به سختی در سایت شما پیدا میکنند و حتی احتمال دارد هرگز آنها را نبینند.
چرا باید نگران محتواهای یتیم باشیم؟
محتواهای یک وبسایت، دو دسته بازدیدکنندهٔ مهم دارند:
موتورهای جستجو مانند گوگل: موتورهای جستجو با خزندههای خود صفحات سایت را میبینند و در پایگاههای دادهٔ خود فهرست میکنند تا بعداً بتوانند آن صفحات را به مخاطبانشان معرفی کنند. بنابراین مهم است با لینکسازی داخلی در سایت، مسیرهای متعددی برای رسیدن به هر محتوا وجود داشته باشد تا مطمئن شوید موتورهای جستجو به سادگی و سرعت به مطلب شما میرسند (ضمن این که اگر بارها از مسیرهای مختلف به آن محتوا برسند، قاعدتاً ضریب اهمیت بیشتری برای آن در نظر میگیرند).
انسانهایی که به سایت شما مراجعه میکنند: طبیعتاً هدف اصلی شما از انتشار محتوا این است که کسانی که از سایتتان بازدید میکنند، آنها را بخوانند و اقدامی همسو با انتظار شما انجام دهند (از یک کلیک ساده گرفته تا خرید یک محصول). پس طبیعی است که هر چقدر مسیرهای بیشتری به مطلب شما منتهی شود، احتمال این که خوانندگان بیشتری آن را ببینند افزایش خواهد یافت و هدف شما بهتر محقق خواهد شد.
هر نوع لینکی را نمیتوان پشتوانهٔ مناسب دانست
وقتی میگوییم یک محتوا بکلینک ندارد، یا از صفحات دیگر به آن ارجاع داده نشده است، منظورمان این نیست که واقعاً از هیچ جا و هیچ روشی نمیتوان به آن رسید. بلکه منظور این است که بکلینک محکم و ارزشمند برای آن در نظر گرفته نشده است. البته در اینجا قضاوت در مورد این که «بکلینک محکم و ارزشمند چیست؟» تا حدی سلیقهای است.
نمونهٔ بکلینک ضعیف | لینکهای صفحهبندی و آرشیو
بسیاری از سایتهای شخصی و سایتهای سازمانی، بخش وبلاگ دارند. معمولاً پستهای وبلاگها صفحهبندی میشوند و در هر صفحه چند پست نمایش داده میشود.
از لحاظ فنی، هر لینکی را میتوان بکلینک دانست. بنابراین حتی پستی هم که به چند صفحهٔ قبل منتقل شده، بکلینک دارد (از صفحهٔ اصلی سایت به صفحهٔ پنجم لینک شده و در آنجا هم لینک به پست قدیمی وجود دارد).
اما آیا چنین لینکی را میتوان یک پشتوانهٔ قوی برای مطلب دانست؟ قطعاً نه.
چنددرصد از بازدیدکنندگان سایت ممکن است صفحات متعددی از آرشیو وبلاگ را جستجو کنند و به لینک آن پست قدیمی برسند؟ تقریباً نزدیک به صفر.
پس اگر جز این نوع لینک، لینکهای دیگری به آن پست قدیمی وجود ندارد، میتوان گفت آن مطلب، یتیم شده است.
نمونهٔ بکلینک ضعیف | لینکهای دستهبندی و برچسب
هنگام استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس یا نرمافزارهای فروشگاهساز معمولاً میتوانید برای محتواهای (پست، محصول و …) برچسب (Tag) و دسته (Category) تعریف کنید.
بنابراین در ظاهر میتوان گفت هیچ صفحهای کاملاً بدون بکلینک نیست. اما از طرف دیگر، لینکی را که در صفحات دستهبندی و برچسب میآید، نمیتوان بکلینک قوی در نظر گرفت.
بنابراین اگر صرفاً به این نوع بکلینکها هم اکتفا کنید، باز میتوان گفت محتوای شما تقریباً یتیم است.
چگونه از به وجود آمدن محتواهای یتیم پیشگیری کنیم؟
چگونه محتواهای یتیم را پیدا کنیم؟
اگر مدتها از راهاندازی سایتتان میگذرد و تازه به نتیجه رسیدهاید که میخواهید تکلیف محتواهای یتیم را مشخص کنید، چند راه پیش روی شماست. هیچیک از این راهها، کامل و بیایراد نیستند. اما به هر حال میتوانند به نوعی به شما کمک کنند.
راه اول، استفاده از سرویسهایی مثل Ahrefs یا SEMrush است. این سرویسها و سرویسهای متعددی مانند آنها میتوانند در سایت شما بچرخند و صفحات یتیم را بیابند. کاری که اصطلاحاً Site Audit نامیده میشود. البته استفادهٔ کامل از این سرویسها نیازمند خرید اکانت و پرداخت هزینه است. معمولاً هم زمانی به کار میآیند که تعداد صفحات سایت شما زیاد باشد (مثلاً ما در متمم چنددههزار صفحه داریم و طبیعتاً اگر ناگهان متوجه شویم که میخواهیم صفحات یتیم را پیدا کنیم، نمیتوانیم به بررسی دستی اکتفا کنیم).
راه دوم، برای کسانی است که از وردپرس برای سایت خود استفاده میکنند. نسخهٔ پریمیوم پلاگین Yoast صفحاتی را که بکلینک ندارند به عنوان یتیم اعلام میکند و میتوانید با استفاده از گزارشی که Yoast ارائه میدهد، به سراغ این صفحات بروید.
راه سوم، بررسی بازدید صفحات است. روشهای فراوانی برای بررسی بازدید هر صفحه وجود دارد. از شمارندههای ساده تا سرویسهایی مانند گوگل آنالیتیکس. میتوانید آمار بازدید صفحات را ببینید و صفحاتی را که بازدید کم داشتهاند، به عنوان یتیمهای بالقوه در نظر بگیرید و بررسی کنید. در اینجا باید به دو نکتهٔ نسبتاً واضح توجه داشته باشید:
- بازدید را در بازهٔ زمانی طولانی بررسی کنید؛ مثلاً چند هفته یا چند ماه (بسته به ترافیک سایتتان). بازدید کم در مدت زمان کوتاه، لزوماً به معنای یتیم بودن صفحه نیست.
- بازدید کم گاهی ناشی از نوع محتواست. بنابراین لزوماً نمیتوان بازدید پایین را ناشی از یتیم بودن در نظر گرفت. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، این روش بررسی، گزینههای False Positive دارد. یعنی برخی صفحات را که یتیم نیستند، به عنوان یتیم به شما معرفی میکند.
آیا بحث محتوای یتیم فقط برای سایت و فقط برای سئو است؟
دسترسی کامل به درسهای سئو برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
تعداد درسها: ۲۳ عدد
دانشجویان این درس: ۲۸۶۴ نفر
تمرینهای ثبتشده: ۱۳۸۴ مورد
با فعال کردن اشتراک ویژه درسهای بسیار بیشتری به شرح زیر در اختیار شما قرار میگیرند:
البته از میان درسها و مطالب مطرح شده، موضوعات زیر به فضای دیجیتال نزدیکتر هستند:
استراتژی محتوا | بازاریابی محتوایی
سواد دیجیتال | شبکه های اجتماعی
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
چند پرسش و پاسخ آنها
کدام اصطلاح درست است: Orphan Content یا Orphaned Content؟
هر دو اصطلاح به صورت گسترده در کتابها و مقالات و اسلایدهای انگلیسی به کار میروند. به همین علت، مستقل از این که کدام را به کار ببرید، کسی نمیتواند از شما ایراد بگیرد.
اما اگر وسواس کلامی دارید و اصرار دارید دقیقترین معنا را به کار ببرید، میتوانید نکتهٔ زیر را مد نظر قرار دهید:
محتوای یتیم یا Orphan Content محتوایی است که از بدو ارائه، برای آن لینک پشتوانه در نظر گرفته نشده است. مثلاً یک پست وبلاگی که نوشتهاید و اصلاً به این فکر نکردهاید که بعداً که قدیمی شد، خوانندگان چگونه باید آن را پیدا کنند و به آن برسند.
محتوای یتیمشده یا Orphaned Content محتوایی است که در اثر تغییرات و اتفاقاتی یتیم شده است. مثلاً صفحاتی که قبلاً بکلینک خوب و قوی داشتهاند. اما صفحهای که به آنها لینک میداده حذف شده و بعضی از صفحات که هیچ پشتوانهٔ دیگری ندارند، اکنون یتیم شدهاند. یا صفحاتی که پس از تغییر طراحی ظاهری و قالب سایت، از چشم دور ماندهاند و دیگر لینکهای پشتیبان قبلی را ندارند.
آیا محتواهای یتیم تحت هر شرایطی بد و نامطلوب هستند؟
خیر. شما به علل متعددی ممکن است محتواهای یتیم در سایت خود داشته باشید. مثلاً گاهی اوقات، صفحهای قدیمی دارید که ورودی خوبی از موتورهای جستجو دارد. از طرفی محتوای آن در حد استاندارد امروز سایتتان نیست. بنابراین تا زمانی که صفحهٔ ارزشمند جایگزینی طراحی نکردهاید، تصمیم بگیرید آن را از دید کاربران فعلی خود دور کنید. در عین حال، اجازه دهید موتورهای جستجو برای آن صفحه بازدیدکننده بفرستند (این نوع تصمیمها، بسیار تابع استراتژی و نگرش شماست).
مورد دیگر هم این است که ممکن است شما عمداً بخواهید برخی صفحات یتیم باشند. مثلاً صفحاتی که ترجیح میدهید کاربران خاصی آن را ببینند.
وجود چنین صفحاتی به اعتبار سایت – از نظر موتورهای جستجو – لطمه نمیزند. به شرطی که تعداد آنها در مقایسه با کل محتوای سایت، آنقدر زیاد نباشد که سایت شما شبیه «مزرعهٔ کلیک» به نظر برسد (سایتهایی که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد و از خواص سماق تا خطرات الاغ مطلب منتشر میکنند و بسیاری از مطالب آنها هم کپی منابع دیگر است و صرفاً در پی دریافت ورودی از موتورهای جستجو هستند).
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری SEO چیست به شما پیشنهاد میکند:
- سئو چیست | SEO چیست | آموزش بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
- اهمیت سئو | سئو چه اهمیتی برای سایتها دارد؟
- موتورهای جستجو یا Search Engines
- سه منشاء اصلی ترافیک وب سایت چیست؟
- تاریخچه سئو و الگوریتم های جستجو
- سئو داخلی سایت و سئو خارجی چه هستند و چه تفاوتی دارند؟
- تفاوت بازدید ارگانیک و بازدید خریداری شده چیست؟
- گوگل ترندز چیست | معرفی ابزار استخراج آمار جستجوی کلمات در گوگل
- سئو کلاه سیاه در مقابل سئو کلاه سفید
- آموزش سئو | اهمیت و کاربرد کلمات کلیدی در سئو
- سرویس گوگل وبمستر تولز | کنسول سرچ گوگل
- بهینه سازی سایت | سه عبارت کلیدی و سه صفحه کلیدی سایتتان چیست؟
- بهینه سازی سایت | آیا رقابت مطالب سایت با یکدیگر نادرست است؟
- رتبه کلمات کلیدی در گوگل و اهمیت نسبی جایگاه آنها
- کلمات کلیدی LSI چه هستند و چه جایگاهی در استراتژی کلمات کلیدی دارند؟
- بانس ریت (Bounce Rate) یا نرخ پرش چیست؟
- محتوای یتیم چیست؟ | چرا باید نگران محتواهای یتیم باشیم؟
- لینک سازی داخلی و اهمیت آن در سئو
- انکر تکست چیست؟ | اهمیت انکر تکست در سئو
- سنگ زیربنا یا صفحات ریشه (Cornerstone)
- آیا طول محتوا (تعداد کلمات متن) در سئو مهم است؟
- ابزاری برای تحلیل و مقایسه ترافیک سایتها
- کندی از کجاست؟ از سایت من یا اینترنت شما؟
- چند وبلاگ برای آموزش سئو و بهینه سازی سایت شما برای موتورهای جستجو
- افزونه Yoast SEO (پلاگین سئو برای سایتهای وردپرسی)
- حضور و قرار گرفتن در صفحه اول گوگل
- دسترس پذیری چیست؟ | نکاتی درباره دسترس پذیری برای نابینایان و تأثیر آن بر سئو
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : هیوا
همونطور که در متن درس اشاره شد، محتوای یتیم، یک مفهوم کلی هست و میشه در فضاهای مختلفی بررسیش کرد. برای مثال نوت یتیم در موقع نوتبرداری شخصی.
من ذهن پراکنده و شلوغی دارم برای مثال گاهی 200-100 تب باز در مرورگرم دارم یا ده ها برگه و نوشته پراکنده اطرافم دارم. اینها برای من به نوعی محتوای یتیم محسوب میشن. یک راهی که در این چند سال برای مدیریت این پیدا کردم اینه که اینهارو طوری سازماندهی کنم که در چند ثانیه برن یک جای مناسب (یعنی به سرپرستی قبول بشن!) و در چند ثانیه هم وقتی لازمشون دارم پیداشون کنم.
اینهارو به کمک کاغذ و Pocket و addon های todoist و چند تا ابزار دیگه جمع آوری میکنم و در زمان مناسب به محل مناسب در ابسیدین انتقال میدم. اونجا یک گراف محتوا دارم با 20 هزار نوت، بدون محتوا یا نوت یتیم. یعنی هر نوتی حداقل به یک نوت دیگه وصله.
هر محتوایی که نیاز داشته باشم رو هم در چند ثانیه میفرستم جای مناسبش یا وقتی لازم دارم پیداش میکنم. البته هر چند وقت یک بار باید مرتبش کنم یا به کمک dataview و پلاگین های مشابه یا سیستم های PKM خاصی اینهارو منظم تر کنم.
گاهی ممکنه به دلایلی نوت یتیم ایجاد کرده باشم. اینهارو به کمک افزونههای ابسیدین یا کوئری dataview میشه پیدا کرد.
- مفهوم محتوای یتیم رو به LMS، مدیریت پروژه یا مدیریت فایل هم اپلای کرد. مثلاً درسی که جز هیچ دوره ای نیست (در LMS) یا تسکی که جز یک پروژه نیست و یک تسک پراکنده ست یا فایلی که در محل مناسب از یک ساختار منظم (مثل PARA) قرار نگرفته