کتاب افتان و خیزان به سوی شادمانی | چگونه زندگی شاد داشته باشیم؟
این مطلب به معرفی کتاب Stumbling on Happiness نوشتهی دن گیلبرت اختصاص دارد.
از آنجا که در درسهای مختلف کارگاه زندگی شاد به نکاتی از این کتاب اشاره شده، در اینجا صرفاً به یک معرفی مختصر اکتفا میکنیم و به شرح جزء به جزء مطالب مطرحشده در کتاب نمیپردازیم.
این کتاب در سال ۲۰۰۷ منتشر شده و اکنون بیش از یک دهه از عمر آن میگذرد. عنوانی که دن گیلبرت انتخاب کرده، به سادگی به فارسی ترجمه نمیشود.
اما با توجه به محتوای کتاب میتوان گفت «لغزش در مسیر شادمانی» یا «افتان و خیزان به سوی شادمانی» میتواند پیام نویسنده را تا حد خوبی منتقل کند (عنوان این کتاب به «روبرو شدن با شادی» و حتی به «شیرجه در خوشبختی» هم ترجمه شده است).
دن گیلبرت در این کتاب چه میگوید؟
دن گیلبرت کوشیده در کتاب خود، خطاهای ما را در تصمیم گیری نشان دهد. او با انواع مثالها و قصهها و ارجاع به تحقیقات مختلف به ما یادآوری میکند که ذهن ما در «ارزیابی گزینهها» ضعفها و خطاهای بسیاری دارد که معمولاً از آنها غافل هستیم.
تا اینجای کار، میتوان محتوای Stumbling on Happiness را شبیه کتابهای هنر شفاف اندیشیدن و هنر خوب زندگی کردن و سایر کتابهایی دانست که فهرستی از خطاهای شناختی را با مثالهای جذاب ارائه میدهند (البته هر دو کتابِ نامبرده سالها پس از کتاب گیلبرت تألیف و منتشر شدهاند).
اما یک ویژگی مهم، این کتاب را متمایز میکند: دن گیلبرت صرفاً به خطاهای ما در برآورد شادمانی حاصل از تصمیمها میپردازد.
بنابراین کتاب او یک تِم و بُنمایهی مشخص دارد و در تمام متن کتاب از این محور اصلی فاصله نگرفته است: «آیا ما در ارزیابی گزینههای مختلف، میتوانیم به درستی تشخیص دهیم که انتخاب کدامیک شادمانی بیشتری به همراه خواهد داشت؟»
او توضیح میدهد که ما در حرکت به سوی شادمانی، خطاها و لغزشهای فراوانی داریم و بارها پایمان در این مسیر میلغزد. علت هم این است که مغز ما هنوز آنقدر در شبیهسازی قدرتمند نشده که بتواند «احساسات ما را در آیندهای که هنوز پیش نیامده» به درستی پیشبینی کند.
اصل تمرکز مغز ما بر زمان حال است
گیلبرت توضیح میدهد که انسان در طول زندگی طولانی خود بر روی زمین، باید پیوسته از تهدیدهای فیزیکی میگریخته و امنیت خود را تأمین میکرده است. به همین علت مغز ما برای تحلیل رویدادهای نزدیک توانمندی بیشتری دارد.
ما اگر همین الان یک شیر یا ببر را روبروی خود ببینیم، مغز به خوبی کار خود را بلد است. تهدید را میبیند. به تلخی و دردِ خورده شدن فکر میکند و به تمام اندامها دستور میدهد که برای فرار آماده شوند.
اما در زندگی مدرن ما از مغز خود انتظارات بیشتری داریم. ما میخواهیم از سن بیست سالگی به بازنشستگی در پنجاه یا شصتسالگی فکر کند و غمها و شادیهای آن دوران را برآورد کرده و بر همین اساس، گزینهی شغلی مناسب یا محل زندگی مطلوب امروزمان را تعیین کند.
البته مغز ما در توانایی شبیهسازی (Future Simulation) ضعیف نیست. بلکه در برآورد هیجانات و احساسات (Affect Prediction)، ضعیف است و خطا دارد.
شما به سادگی میتوانید تصور کنید که همین فردا، کنار ساحل دریا دراز کشیدهاید.
اما دشواری اینجاست که کسی از شما بپرسد: در آن لحظه چقدر شاد یا آرام خواهی بود؟ آیا میتوانی میزان شادی یا آرامش خود را در آن لحظه، با عددی بین صفر تا صد برآورد کنی؟
ضعف در پیشبینی احساسات همان مشکلی است که باعث میشود ما تصمیمهایی در مورد آینده بگیریم که بعداً شادمانی و رضایت ما را تأمین نمیکنند.
توصیهی دن گیلبرت چیست؟
باید بگوییم که حجم مطالب توصیفی در کتاب گیلبرت بسیار بیشتر از بخش تجویزی است. بنابراین اگر از جمله کسانی هستید که در خواندن چنین کتابهایی پیوسته دنبالِ «راهکار» میگردند، خواندن کتاب Stumbling on Happiness شما را ناامید خواهد کرد.
با این حال، توصیهی ظاهراً ساده اما بسیار مهمی در کتاب مطرح شده که نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد: اهمیت مشورت را فراموش نکنید.
دن گیلبرت توضیح میدهد که ما انسانها، بیش از آنچه که باید، وضعیت خودمان و دغدغهها و نیازها و تجربیات خودمان را «منحصر به فرد» در نظر میگیریم.
به همین خاطر، معتقدیم که دیگران نمیتوانند کمک موثری در تصمیمهای مهم زندگیمان باشند.
اما اگر با انواع خطاهایی که در مرور خاطرات گذشته و شبیهسازی تجربیات آینده داریم آشنا شویم، به نتیجه میرسیم که دست خودمان هم تا حد زیادی خالی است و در چنین شرایطی، استفاده از مشورت دیگران میتواند مفید باشد.
گیلبرت به عنوان مثال میگوید:
فردی را در نظر بگیرید که میخواهد از شغلش استعفا دهد و به یک سفر طولانی به دور دنیا برود. او ممکن است روزها به فکر فرو رود و دربارهی درستی یا نادرستی این تصمیم فکر کند. اما اگر به او بگوییم «یک نفر هست که همین پارسال دور دنیا گشته و میتوانی از او دربارهی احساس و تجربهاش بپرسی» به شما خواهد گفت: «من فرق دارم. ذهنیت من، زندگی من، نوع نگاه من به دنیا، همهی اینها مخصوص خودم است. تجربهی او برایم مفید نیست.» این را میگوید و سپس در رویای خود، به شبیهسازی نادرست و پر از اشتباهِ سفر دور دنیا مشغول میشود!
آنچه گفتیم را صرفاً به عنوان مقدمهای کوتاه در معرفی کتاب Stumbling on Happiness در نظر بگیرید تا به تدریج در درسهای مختلف، با پیامها و نکات مطرح شده در این کتاب، بیشتر آشنا شویم.
چند پرسش، و پاسخ آنها
دن گیلبرت دیگر چه کتابهایی نوشته است؟
دن گیلبرت کتاب دیگری ندارد و سایر کارها و مطالعاتش در قالب مقاله ارائه شدهاند. اگر Impact Bias و Affective Forecasting را به همراه نام او در گوگل جستجو کنید به برخی از کارهای او خواهید رسید.
مگر Stumble on به معنای رویایی نیست؟ چرا متمم عنوان کتاب را به «رویارویی با شادمانی» ترجمه نکرده است؟
stumble به معنای تلوتلو خوردن (سکندری خوردن و لغزش) است و stumble on معنای متفاوتی دارد (رویارویی یا مواجههی ناگهانی). با توجه به اینکه در عنوان از عبارت stumble on استفاده شده ممکن است به نظر برسد که معنای دوم (رویارویی) مناسبتر است. اما برای نزدیکتر شدن به یک ترجمهی درست، مناسبتر است که متن کتاب را بخوانیم و ببینیم چه قرائنی در متن وجود داشته که نویسنده بر اساس آنها عنوان را انتخاب کرده است.
آخرین جملهی کتاب نشان میدهد که دن گیلبرت در انتخاب عنوان، بیشتر معنای اول را مد نظر داشته است:
There is no simple formula for finding happiness. But if our great big brains do not allow us to go surefootedly into our futures, they at least allow us to understand what makes us stumble.
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
فهرست کامل کتاب های روانشناسی | نقد و خلاصه کتاب
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
دسترسی کامل به این درس و ۲۸ درس دیگر دربارهٔ زندگی شاد برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۶۶۰۵ نفر از متممیها مجموعاً ۷۰۰۹ تمرین در درسهای زندگی شاد ثبت کردهاند.
با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۲۸ درس به هزاران درس دیگر از جمله درسهای زیر دسترسی خواهید داشت:
البته اگر به بحث زندگی شاد علاقه دارید، بهتر است ابتدا به درسهای زیر سر بزنید و مطالعهی آنها را در اولویت قرار دهید:
خودشناسی | عزت نفس | هوش هیجانی
تحلیل رفتار متقابل | پرورش تسلط کلامی
استرس | مدیریت انگیزه | کوچینگ
دوره MBA (مطالعهی منظم درسها)
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارگاه زندگی شاد به شما پیشنهاد میکند:
- روانشناسی شادی و زندگی شاد | چگونه شاد باشیم و شاد زندگی کنیم؟
- شادی چیست؟ شادمانی و رضایت از زندگی چه تفاوتی دارند؟
- حرکت آونگی در زندگی | در پی دستیابی به اهدافتان هستید یا کسب لذت؟
- رابطه شادی و هدف گذاری | مدال نقره را ترجیح میدهید یا برنز؟
- دن گیلبرت و نگاهی به شادمانی و شاد زیستن
- رابطه شادمانی با شیوهی نگاه به گذشته، حال و آینده
- با خاطرات خوب و بد خود چه میکنید؟
- تجربه شادی و گاوداری زندگی
- آیا در تصمیم گیریها به “شادی” توجه میکنیم؟
- ما خیلی زود به رویدادهای خوب عادت میکنیم
- تو به جای من انتخاب کن!
- قدرت گزینه های پیش فرض در زندگی ما
- خریدن کالا یا خریدن تجربه؟
- شاد بودن در زندگی | اهمیت تغییر و تنوع را فراموش نکنیم
- اثر موسیقی موتسارت روی هوش را فراموش کنید اما…
- اهمال کاری و به تعویق انداختن و نقش آن در ناشادی ما
- درباره توقعات بی جا و کاهش انتظار از دیگران
- نظریه مقایسه اجتماعی
- تأثیر مقایسه بر شادمانی | کبوتر با کبوتر، باز با باز؟
- شادن فرویده | خوشحال شدن از ناراحتی و شکست دیگران
- حسادت به داشته های دیگران
- حالِ دوستِ دوستِ شما چطور است؟
- ثروت زمانی شما چقدر است؟ یا اینکه گرفتار فقر زمانی هستید؟
- ویژگی های یک زندگی خوب
- مرور درسهای گذشته
- کتاب هنر ظریف بی خیالی | مارک منسون
- زندگی خود را طراحی کنید (معرفی کتاب + خلاصه)
- کتاب طراحی شادمانی | نکاتی برای شاد بودن در زندگی
- کتاب افتان و خیزان به سوی شادمانی | چگونه زندگی شاد داشته باشیم؟
- رواقی گری چیست؟ | ویلیام اروین در کتاب فلسفه ای برای زندگی پاسخ میدهد
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : سعیده احمدزاده
من هم با گیلبرت موافقم که؛ ما زیادی خودمون رو منحصر به فرد میدونیم. و همین باعث تنهایی و افسردگی ما میشه.
شاید هم فکر می کنیم که تصمیمات ما و واکنشهای ما در مقابل حوادث بی عیب و نقصِ!
وقتی شغلی پیدا نمی کنیم و می بینیم پسرهمسایه هم بیکاره. میگیم، اون با من فرق داره و من مستحق این ظلم نیستم.
وقتی برای ازدواج یا جدایی تصمیم میگیریم. به خانواده یا دوستانمون میگیم: زندگی خودمه و شما نمیتونید درک کنید!
وقتی انتخاب رشته می کنیم، میگیم: من میخوام بخونم، خودم خودمو بهتر میشناسم.
وقتی در مورد شکستهای عاطفی خودمون رو بدبخت تر و شکست خورده تر از همه میدونیم و حتی به افسردگی و جنون میرسیم. شدت این احساسات و عشق رو در خودمون اونقدر زیاد می بینیم که فکر میکنیم هیچ کس دردی که ما می کشیم، نکشیده و برای همین از هیچکس حرف شنوی نداریم. در حالیکه شاید اگر کسی برای ما از تجربیاتش بگه، متوجه بشیم که اونقدرها هم بدبخت نشدیم!
حتی در سوگواریها و از دست دادن عزیزان هم جوری قافیه رو میبازیم که انگار برای هیچ کس دیگه این اتفاقها نیفتاده. گرچه کنار اومدن با اتفاقات تلخ آسون نیست . اما ما خودمون و غممون رو منحصر به فرد میدونیم.
مثالها خیلی زیادن و البته مشاوره گرفتن برای هیچ تصمیمی، بد و غیر ضروری نیست. بلکه میتونه آرامش بیشتری بهمون بده.