تاریخچه پول در جهان | پول چگونه به وجود آمد؟

سالهاست که مردم عادت دارند در پی اتفاقات سیاسی و اقتصادی و طبیعی، قیمت طلا را بپرسند و پیگیری کنند.
طلا، نفت، شکر و قهوه از جمله کالاهایی هستند که مانند دماسنج اقتصاد و سیاست جهان عمل کردهاند و کمی زودتر یا دیرتر، نسبت به رویدادها و روندهای حاکم بر جهان عکسالعمل نشان دادهاند.
در شرایطی که سالهاست شکل بحث پول و پشتوانهی پولی در اقتصاد جهان تغییر کرده است، هنوز هم کم نیستند کسانی که در نقاط مختلف جهان به اشتباه فکر میکنند معادل سکهها و اسکناسهایی که در دست دارند، بانکی در نقطهای از جهان، طلا یا ملک یا پشتوانهی فیزیکی دیگری را نگهداری میکند.
در این میان که هنوز بسیاری از مردم جهان جدا شدن پول از پشتوانهی طلا را به خوبی درک نکرده بودند، پولهای رمزنگاری شده مثل بیت کوین (Bitcoin) و ایتریوم (Ethereum) و لایت کوین (Litecoin) و ریپل (Ripple) هم آمدند تا بانکداران هم به تدریج به جمع مردمی بپیوندند که نمیتوانستند فضای پولی جدید دنیا را درک و تحلیل کنند.
مجموعه درسهای تاریخچه پول میکوشند روند شکلگیری و رشد و تغییر نگاه انسان به پول را از پول کالایی تا پول رمزنگاری شده (Cryptocurrency) به زبانی بسیار ساده و به دور از اصطلاحات تکنیکی بررسی کنند.
درس حاضر به پول کالایی اختصاص دارد و در درسهای آتی، روند تکامل پول کالایی تا پول مجازی و رمزنگاری شده را به تدریج بررسی خواهیم کرد.
تذکر: در درسهای آینده خواهیم آموخت که اصطلاح ارز رمزنگاری شده دقیقتر و علمیتر از پول رمزنگاری شده است. فعلاً در این درس همان اصطلاح غیردقیق اما رایج پول رمزنگاری شده را به کار میبریم تا به تدریج تفاوت این دو را بهتر بیاموزیم و درک کنیم.
شاید شما هم شنیده باشید که در زندانهای جنگ جهانی و جاهایی که ورود و خروج کالا سخت و ملاقات با زندانیان عملاً غیر ممکن بود، سیگار به پول رایج تبدیل شد.
افراد حاضر میشدند به یکدیگر کمک کنند و کارهای یکدیگر را انجام دهند و در مقابل، چند نخ سیگار را – که به هر روش غیرقانونی وارد مجموعه شده است – به دست بیاورند.
دینامیک این رفتار بسیار جالب است.
در ابتدا سیگار را میگرفتند که آن را مصرف کنند، اما کم کم به چنان کالایی گرانبها تبدیل میشد که سیگاریها هم، آن را ذخیره میکردند تا در مواقع ضروری، خدمات و کالاهای مورد نیاز خود را با آن خریداری کنند.
غیرسیگاریها هم، در ازاء کارهایی که برای دیگران انجام میدادند، سیگار طلب میکردند! چون میدانستند که هر نخ سیگار، سرمایهای است که بعداً با آن میتوان فرصتها و خدمات دیگر را خریداری کرد.
میتوان گفت به این شیوه، در جامعهی بسته و محدود زندان، یک پول نوع جدید متولد شد؛ چیزی که به آن پول کالایی یا Commodity Money میگویند.
پول کالایی یا کالا به عنوان پول یا Commodity Money
در محیطهای بسته، هر چیز کمیابی میتواند به وسیلهای برای مبادله تبدیل شود.
اگر کمی از کرهی زمین دور شویم و آن را زندانی ببینیم که تمام ما در آن در حال زندگی هستیم و مانند یک سیستم بسته، راه به بیرون ندارد، میتوانیم بفهمیم که طلا و نقره، چگونه به پول کالایی تبدیل شدند.
مواد یا کالاهایی که فراوانی نداشته باشند، جای زیاد نگیرند، تقاضا برای آنها وجود داشته باشد و قابل وزن کردن یا قابل شمارش باشند، شانس این را دارند که به عنوان پول کالایی مورد استفاده قرار بگیرند.
طلا و نقره، تا حد خوبی از این ویژگیها برخوردار هستند.
اگر از فضاهای محدود مانند زندانهای جنگ جهانی بگذریم، در دوران معاصر عملاً تنها بازمانده از پولهای کالایی قدیم، همین سکههای طلاست که در اقتصادهای مختلف، نامهای متفاوتی دارد و ما به نام سکههای بهار آزادی میخریم و میفروشیم و هدیه میدهیم.
سکههای بهار آزادی، طلا با عیار ۹۰% هستند.
البته طلافروشها عادت دارند معیار خود را ۲۴ میگیرند. طلای ۱۸، یعنی آلیاژی از طلا که ۷۵ درصد آن طلاست و با عناصر دیگر ترکیب شده است. بنابراین، میتوانیم بگوییم عیار سکه های بهار آزادی، ۲۱٫۶ است.
در ادامهی مرور تاریخچه پول خواهیم دید که اگر چه پول کالایی هنوز هم کمابیش مبادله و نگهداری میشود، اما به تدریج سهم آن در اقتصاد جهان کاهش یافته و احتمالاً این روند کاهشی را همچنان ادامه خواهد داد تا طی چند دههی آتی، این سیستم سنتی پولی به تدریج کمرنگ و حذف شود.
دوست عزیز.
دسترسی کامل به این درس برای کاربران ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
با عضویت به عنوان کاربر ویژهی متمم، علاوه بر دسترسی به این مطلب، به سایر بحثهای مرتبط با تاریخچه پول هم دسترسی پیدا میکنید.
همچنین با فعال کردن اشتراک ویژه به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
البته بررسیهای آماری ما نشان میدهد که علاقهمندان به تاریخچه پول معمولاً از میان درسها و مطالب مطرح شده در متمم، از درسهای زیر بیشتر استقبال میکنند:
روانشناسی پول | سواد مالی کودکان و نوجوانان
خودشناسی | شخصیت شناسی | کوچینگ
دوره فروش | دوره MBA | برندسازی شخصی
افزایش عزت نفس | مذاکره | تصمیم گیری
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
تمرین و مشارکت در بحث
آیا شما هم در محیط کار یا زندگی یا در جمع دوستان خود تجربهای از پول کالایی داشتهاید؟
اصلاً بحث کالا به عنوان پول چه تجربهها و ایدههایی را برای شما تداعی میکند؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تاریخچه پول و آینده آن به شما پیشنهاد میکند:
- تاریخچه پول در جهان | پول چگونه به وجود آمد؟
- تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز
- تفاوت تهاتر و پول کالایی در چیست؟
- تاریخچه پول | عصر فلزات و طلا به عنوان یک پول کالایی
- مرور چند آمار درباره طلا – ظاهراً طلا واقعاً در حال مصرف است
- در جستجوی طلا
- حواله چیست و چگونه به وجود آمد؟
- تعریف پول چیست؟ تفاوت پول و ارز چیست؟
- نشر نخستین اسکناسهای تاریخ توسط چینیها
- شکلگیری بانکهای مرکزی به عنوان یک نهاد نظارتی
- استاندارد طلا و پول فیات (پول بی پشتوانه یا دستوری)
- درباره علت تورم | از کتاب میلتون فریدمن درباره پول و سیاستهای پولی
- طراحی اسکناس یورو | چالشهای چاپ و انتشار پول جدید
- چالش همیشگی اسکناس تقلبی | صورت فلکی یوریون چیست؟
- تعریف پول مجازی چیست و آیا چنین اصطلاحی درست است؟
- پول پلاستیکی | کارت های بانکی و وضعیت «چوب بدون هویج»
- صندوق بین المللی پول (IMF) چیست و چه کار میکند؟
- معرفی کتابی درباره تاریخچه پول | پول – داستان واقعی یک چیز الکی
- کتاب دید اقتصادی | چگونگی رشد و فروپاشی اقتصاد | پیتر شیف
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : منصور سجاد
روش پول کالایی در بین ناشران بسیار متداول است.
به این روش در بین ناشران مبادله گفته میشود
یک ناشر کتابهایی که منتشر کرده به ناشر دیگر میدهد و معادل آن از کتابهای ناشر دیگر دریافت میکند
به این ترتیب سبد کالایی هر دو بزرگتر میشود و هر کدام میتوانند در مراکز عرضه خود کتابهای بیشتری را بدون اینکه نیاز به خرید کتاب باشد عرضه کنند
جالب است که معمولا دریافت کننده کتاب دوباره آن کتاب را با ناشر دیگر مبادله میکند و به این ترتیب میبینی کتابت سر از مراکزی برای فروش سر در آورده که خودت هم تعجب میکنی
مثلا کتاب های مجموعه کلید که ما منتشر میکنیم در همه فرودگاه های کشور و بعد از گیت بازرسی موجود است
اما من نمیدانم چگونه به آنجا رسیده است
ولی قطعا این مبادله ها موثر بوده است
مزیت این روش برای کسانی که یک کتاب چاپ کرده اند و نمیدانند آن را چگونه بفروشند هم زیاد است.
هر کس بالاخره شبکه ای در اطراف خود دارد،یا میتواند در اداره یا مدرسه ای نمایشگاه بگذارد یا به شرکتی بفروشد. و...
اگر کتاب خود را مبادله کنید و در این شبکه هایی که دارید کتاب های مبادله ای را بفروشید سریع کتاب به چاپ های بعد میرسد
البته ریزه کاری هایی هم دارد
مثلا مبادله با کتاب های نفیس و... روش متفاوتی دارد که در کلاسهای «خلق کتاب موفق»توضیح بیشتری میدهم
برادرم بچه که بود خیلی به فوتبال علاقه داشت ولی چون خیلی کوچیک بود و توی محیطی که به تازگی رفته بودیم تازه وارد محسوب میشد، تو بازیا راهش نمیدادن. بعد از یه مدت توپ چهل تیکهی خیلی خوبی که داشتو آورد و قرار شد همه از توپ اون به جای توپ پلاستیکی استفاده کنن و در عوض بزارن تو بازی شرکت کنه. توپ چهل تیکه در نقش پول کالایی بود.
مادرم هم وقتی بچه بودن و دوچرخهی خودشون خراب میشده، دوچرخهی داییم رو میگرفتن و باهاش بازی میکردن و در عوضش مشقای داییمو به جای ایشون مینوشتن.
الآن که فکر میکنم بحث کالا به عنوان پول میتونه یه جاهایی به عنوان حق السکوت هم باشه. مثلاً خاله ام که فرش خونه رو تو بچگی سوزونده بوده، سهم نون خامهای ها و لواشکهای خودشو به خواهر و برادرش داده، تا نوبتی روی اون قسمت سوختهی فرش بساط دفتر و کتابشونو پهن کنن تا قضیه لو نره و موعد مأموریت کاری پدربزرگم برسه و بعدش فکری برای فرش بکنن.
یکی از پر کاربرد ترین پول کالایی ژتون های شهربازی هاست
۱- شاید بتوان واگذاری سهام به کارکنان شرکت را به نوعی پول کالایی به شمار آورد. به خصوص اینکه در زمان بازنشستگی از این مزیت می توان استفاده زیادی برد.
۲- در زمان های قدیم تقریبا تمامی کارگران مزارع گندم، دستمزد خود را بر اساس میزان برداشت محصول دریافت می کردند. گندم یک پول کالایی مهم بشمار می رفت.
پول کالایی اگر بتواند بخشی از نیازهای مصرف کننده را به خوبی برطرف کند، مانند اینکه کارگران یا کارکنان یک صنعت، بخشی از دستمزد خود را از کالایی تولیدی خود به دست آورده و نیاز زندگی خود را برطرف کنند، هم می تواند تولید داخلی را تقویت نماید و هم انگیزه کاری کارکنان را افزایش دهد.
سلام
در بسیاری از پروژه های ساختمانی ، کارفرمایان به دلیل عدم توانایی منابع مالی اقدام به مبادله ی ( یا بهتر بگویم تهاتر) یک ،یا چند واحد آپارتمان در همان ساختمان ( یا در منطقه ای دیگر) به پیمانکاران خود ــ که شامل شرکت های کابینت سازی ، پنجره سازی و … می باشند ــ مینمایند .
پول کالایی من رو یاد شیوه بعضی پدرومادر ها می اندازه که وقتی میخواستن بچه هاشون کاری رو در خونه انجام بدن،شکلات یا لواشک یا هرچیز دیگه ای رو که بچه دوست داره میخرن و در منزل میذارن و به بچه هاشون میگن که اگه فلان کار رو انجام بدی بهت اون چیز رو میدیم.به این شکل در ازای دادن مثلا شکلات بچه رو به کار وادار میکنند.
در مورد مبادله کالا به کالا هم به نظرم یکی از علت های رونق اون در گذشته دسترسی نداشتن مردم به محصولات سایر نقاط جهان میتونه باشه.برای مثال چون ابریشم فقط در چین تولید میشده پس چینی ها میتونستن اون و در قبال کالایی که در چین وجود نداشته معامله کنند.چیزی که برای من جالب هست و البته سوال این که چطور بر سر جنس به توافق میرسیدند؟مثلا طرف چینی میگفته که من ۱۰ کیسه برنج میخوام در ازای اینقدر ابریشم و طرف مقابل میگفته که من بیشتر از ۵ کیسه نمیدم.این قیمت گذاری رو کدام شخص یا اشخاص بر عهده داشتن؟
در این چند سال اخیر پیمانکاران و سازندگان قطعات خودرو این تجربه را بسیار داشته اند ،که آخر سال بجای پرداخت پول تعدادی خودرو به آنها تحویل شده و البته خود حدیث مفصلی است از مشکلات برای واحد های کوچک ، اما از منظر پول کالایی این هم نمونه ای از کاربرد این مکانی و این زمانی پول کلایی در عصر ماست .
در ایران به دلیل مشکلاتی که برای مبادله و معامله ارز وجود دارد نقش پول کالایی بخصوص سکه بیشتر نیز شده است به طوری که هر روز میبینیم سکه نسبت به قیمت واقعی آن با حباب مثبت معامله می شود که ناشی از پیش بینی کاهش ارزش پول کشور نسبت به ارزهای دیگر دارد و مردم هم با دید سرمایه گذاری و مهم تر با دید حفظ ارزش پول خود به سمت خرید سکه می روند
با توجه به اینکه ماهیت «پول» نماینده ی یک «ارزش» یا کالای ارزشی کم یاب است که برای همه ی افراد عضو یک اجتماع،قابل استفاده و ضروری است و به دلیل تقاضای بالا برای تصاحب ، می توان با انتقال مالکیت همه یا بخشی از آن،کالا یا خدمات دیگری را در ازای آن دریافت کرد.
«آب» به دلیل ماهیت ارزشمند و کم یابی که دارد در بین کشاورزان نواحی کویری و بیابانی به عنوان «پول» مورد استفاده قرار می گیرد. به طور مثال فردی با انجام کارگری و کمک در عملیات کشاورزی در زمینهای شخص دیگر که از حقآبه بیشتری برخوردار هست ،به ازای کارکرد، میزان مشخصی «آب» برای کشاورزی دریافت می کند. فرد دریافت کننده می تواند این میزان را برای زمین های کشا.رزی خود صرف کند یا اینکه همه یا بخشی از آن را به شخص ثالثی در برابر دریافت پول،کالا یا خدماتی انتقال دهد.
در برخی موارد شخصی که حق استفاده از این آب را دریافت کرده ، خودش اصلاً مالک زمین و کشاورزی نیست ولی ترجیح می دهد برای دستمزد به او آب داده شود.
من در کارم تجربه این کار را داشتم مبادله مواد اولیه با محصول تولید شده و یا… به نظر بنده توشرایطی که در داخل کشور عزیزمان برای نشان دادن میزان سقف اعتبار یک شخص برای خریدو فروش مرجع واحد مطمئن،شفاف و قابل دسترسی وجود نداره با توجه به رکود و کلاهبرداری و… مبادله کالابه کالا حداقل کاری که در شرایط سخت میتونه بکنه اینه که یک کسب و کار از گردونه اقتصاد به راحتی خارج نشه و فرصت اینو پیدا کنه به طور زنجیروار توسط بقیه افراد بازارش گسترش پیدا کنه و به نظرم برای کسب و کارهای نوپا فرصت خوبی ایجاد میکنه
با سلام
در اقتصاد امروز دوباره پول کالایی به چرخه اقتصاد ایران برگشته است.کاری برای یک شرکت نرم افزاری انجام دادم که بجای اجرت به من چند سیستم رایانه ای دادند و من هم قبول کردم چون این آن سیستمها را دفتر کارم نیاز داشتم و می بایست با قیمت بیشتری از بازار می خریدم.
با سلام
هر چند که این مبحث بسیار تخصصی است و می باید اهالی فن بیشتر اظهار نظر کنند اما من هم در این مورد یاد بعضی از خاطرات کودکی ام افتادم ، در آن دوران که خوشبختانه ما هنوز با مقوله پول و مال اندوزی اَشنا نشده بودیم سر خودمان را با جمع آوری اشیاها و خنضر پنزر های کوچک گرم می کردیم ، یادم می اید شیی بود شبیه صفحه گرامافون بسیار کوچک که ما با عشق و علاقه با آنها بازی و گاهی اوقات با یکدیگرمبادلاتی هم صورت میدادیم ،یا اینکه انواع تشتکهای درب نوشابه ها را جمع میکردیم و بازی های خاصی هم با آنها انجام میدادیم که البته عمدتا پسرها مشغول به این کار بودند و گاهی برسر مبادله تشتکها جنگهایی اتفاق می افتاد ، بعدها که رسیدیم به دهه شصتی ها جمع آوری و مبادله نوعی برچسب ها متداول شد که بازی کردن با آنها هم مستلزم تکنیک خاصی بود.
نمیدانم شاید در آینده دور یا نزدیک انسانها دوباره با مبادلات کالا با کالا تمایل پیدا کنند .
این موضوع من رو یاد مبادله کالا به کالا انداخت که هنوز هم هست:
-این ماشین بازها خیلی ماشیناشونو به اصطلاح باهم تاق می زنن
-یا مثلا تعویض ملک های مختلف باهم
– من هنوزم با خواهرم لباس هامونو با هم تاق می زنیم!
یکی از دوستانم در روستا زندگی میکند. درحالیکه او درختِ بیشتر از سه و چهار نوع میوه در زمیناش ندارد اما خیلی اوقات -بدون اینکه پولی مصرف کرده باشد- میشه در دسترخوانش میوههای رنگارنگ و متنوع –بیشتر از پنج نوع- دید. در عین حال وقتیکه میخواهد زمینش را شخم بزند و یاهم کاری دیگری که مربوط کشاورزی میشود که من ازش سر در نمیآورم توسط کسی یا چیزی انجام بدهد؛ خیلی اوقات این فعالیت را در مقابل حبوبات و میوهها انجام میدهد. در تبادلهای اول او در حقیقت چیزی را با کالا خریده است و در تبادلهای دوم او فعالیت و کاری کسی را با کالای خود تبادله کرده است. درینجاست که میوهها، حبوبات و سایر حاصل کشاورزیِ او بعنوان commodity money یا پول کالایی عمل کرده است
در مورد بخش دوم تمرین فعلاً چیزی مشخصی در ذهنام نمیآید اما مطمئنام که همهای ما تجربههای زیادی داشتهایم که این پدیده راهگشاه خیلی از مسایل زندگی خصوصیِ ما بوده است. کافی است که در کسب و کار و زندگی این موضوع را هم بعنوان یک ستراتیژی درنظر داشته باشیم.
در کتاب “کاش وقتی ۲۰ ساله بودم میدانستم” در یکی از تمارین کارافرینی که به دانشجویان داده شده بود، از “گیره های کاغذ” به عنوان پول کالایی استفاده شده بود که دانشجویان موظف بودند به طریقی خلاقانه کارافرینی کنند.
سلام
(در یکی روشهای رایج تبلیغی) جمع آوری تکه های کالا – مثل درب قوطی- توسط خریدار که پس از آن (در فضای محدود بین تولیدکننده و خریداران) دارای ارزش و معامله میباشد
این تکهها را میتوان نمونه پول کالایی دانست
و در شرایط فعلی، شماره های سریال روی محصول/کالا یک نمونه دیگری میباشد
در کودکی با ورقهایی بازی می کردیم که عکس فوتبالیستها روش بود بعد از مدتی میشد با اسباب بازیهای گرفت و جاش کارت داد
یکی از ساده ترین شکل های پول کالایی که با خوندن این درس به ذهنم رسید همون ژتون تو بازیه پوکره،
در شرکت ما تقریبا هیچکس ناهار نمی آورد یا اگر کسی ناهار می آورد یک روز در هفته ست (دلایل خاصی هم دارند؛ عده ای ساکن موقت تهران هستند_وقت ناهار درست کردن را ندارند_، عده دیگری کسی در منزل نیست که برایشان غذا طبخ کند و بعضی ها هم که حوصله آوردن غذا ندارند).
در چنین وضعیتی من تا حد امکان غذا از منزل می برم که این مسئله سیستم جدیدی را برای خوردن ناهار فراهم کرده ست.
در چنین سیستمی دوستان یاد گرفتن که اگر در کنار هم غذا بخوریم حاضر می شوند که ظرف غذای مربوطه رو بشورند. در چنین حالتی معامله برنده-برنده شکل گرفته ست.
در واقع غذا (وعده ناهار) در شرکت ما نوعی از پول کالایی محسوب می شود.
استفاده از پول کالایی در بین موسسین داروخانه ها مرسوم است. اگر داروخانه ای مقداری دارو داشته باشد( مثلا قرص آزیترومایسین ۵۰۰) که به فروش نمی رود و احتمال منقضی شدن آن وجود دارد، آنها را به داروخانه ای که فروش آن قلم دارویی در آن زیاد است می دهد و به جای آن دارویی می گیرد که فروش خوبی در داروخانه خودش دارد( مثلا قرص لوزارتان ۲۵).
شک داشتم که این مثالی از تهاتر است یا پول کالایی. ولی با توجه به نکاتی که در درس تفاوت تهاتر و پول کالایی در چیست مطرح شده به نظرم در دسته پول کالایی قرار می گیرد. چون این معاملات با هدف کسب سود بیشتر انجام می شوند و فروش دارو به مرور زمان و در آینده صورت می گیرد.
مثالی که به ذهن من میرسی بانک هایی هستن که در قبال طلایی که نزد انها به امانت می گذاریم به صاحب طلا وام می دهند. البته در این حالت هم طلا و هم مبلغ وام به صاحب آن برمی گردد و نمی دونم آیا در این حالت تبادلی صورت می پذرد یا خیر.