Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


تاریخچه پول در جهان | پول چگونه به وجود آمد؟


تاریخچه پول - از گذشته تا فردا

سال‌هاست که مردم عادت دارند در پی اتفاقات سیاسی و اقتصادی و طبیعی، قیمت طلا را بپرسند و پیگیری کنند.

طلا، نفت، شکر و قهوه از جمله‌ کالاهایی هستند که مانند دماسنج اقتصاد و سیاست جهان عمل کرده‌اند و کمی زودتر یا دیرتر، نسبت به رویدادها و روندهای حاکم بر جهان عکس‌العمل نشان داده‌اند.

در شرایطی که سال‌هاست شکل بحث پول و پشتوانه‌ی پولی در اقتصاد جهان تغییر کرده است، هنوز هم کم نیستند کسانی که در نقاط مختلف جهان به اشتباه فکر می‌کنند معادل سکه‌ها و اسکناس‌هایی که در دست دارند، بانکی در نقطه‌ای از جهان، طلا یا ملک یا پشتوانه‌ی فیزیکی دیگری را نگهداری می‌کند.

در این میان که هنوز بسیاری از مردم جهان جدا شدن پول از پشتوانه‌ی طلا را به خوبی درک نکرده بودند، پول‌های رمزنگاری شده مثل بیت کوین (Bitcoin) و ایتریوم (Ethereum) و لایت کوین (Litecoin) و ریپل (Ripple) هم آمدند تا بانکداران هم به تدریج به جمع مردمی بپیوندند که نمی‌توانستند فضای پولی جدید دنیا را درک و تحلیل کنند.

مجموعه درس‌های تاریخچه پول می‌کوشند روند شکل‌گیری و رشد و تغییر نگاه انسان به پول را از پول کالایی تا پول رمزنگاری شده (Cryptocurrency) به زبانی بسیار ساده و به دور از اصطلاحات تکنیکی بررسی کنند.

درس حاضر به پول کالایی اختصاص دارد و در درس‌های آتی، روند تکامل پول کالایی تا پول مجازی و رمزنگاری شده را به تدریج بررسی خواهیم کرد.

تذکر: در درس‌های آینده خواهیم آموخت که اصطلاح ارز رمزنگاری شده دقیق‌تر و علمی‌تر از پول رمزنگاری شده است. فعلاً در این درس همان اصطلاح غیردقیق اما رایج پول رمزنگاری شده را به کار می‌بریم تا به تدریج تفاوت این دو را بهتر بیاموزیم و درک کنیم.

شاید شما هم شنیده باشید که در زندان‌های جنگ جهانی و جا‌هایی که ورود و خروج کالا سخت و ملاقات با زندانیان عملاً غیر ممکن بود، سیگار به پول رایج تبدیل شد.

افراد حاضر می‌شدند به یکدیگر کمک کنند و کارهای یکدیگر را انجام دهند و در مقابل، چند نخ سیگار را – که به هر روش غیرقانونی وارد مجموعه شده است – به دست بیاورند.

دینامیک این رفتار بسیار جالب است.

در ابتدا سیگار را می‌گرفتند که آن را مصرف کنند، اما کم کم به چنان کالایی گرانبها تبدیل می‌شد که سیگاری‌ها هم، آن را ذخیره می‌کردند تا در مواقع ضروری، خدمات و کالاهای مورد نیاز خود را با آن خریداری کنند.

غیرسیگاری‌ها هم، در ازاء کارهایی که برای دیگران انجام می‌دادند، سیگار طلب می‌کردند!‍ چون می‌دانستند که هر نخ سیگار، سرمایه‌ای است که بعداً با آن می‌توان فرصت‌ها و خدمات دیگر را خریداری کرد.

می‌توان گفت به این شیوه، در جامعه‌ی بسته و محدود زندان، یک پول نوع جدید متولد شد؛ چیزی که به آن پول کالایی یا Commodity Money می‌گویند.

پول کالایی یا کالا به عنوان پول یا Commodity Money

در محیط‌های بسته، هر چیز کمیابی می‌تواند به وسیله‌ای برای مبادله تبدیل شود.

اگر کمی از کره‌ی زمین دور شویم و آن را زندانی ببینیم که تمام ما در آن در حال زندگی هستیم و مانند یک سیستم بسته،‌ راه به بیرون ندارد، می‌توانیم بفهمیم که طلا و نقره، چگونه به پول کالایی تبدیل شدند.

مواد یا کالاهایی که فراوانی نداشته باشند، جای زیاد نگیرند، تقاضا برای آنها وجود داشته باشد و قابل وزن کردن یا قابل شمارش باشند، شانس این را دارند که به عنوان پول کالایی مورد استفاده قرار بگیرند.

طلا و نقره، تا حد خوبی از این ویژگی‌ها برخوردار هستند.

gold-long-story-16

اگر از فضاهای محدود مانند زندان‌های جنگ جهانی بگذریم، در دوران معاصر عملاً تنها بازمانده از پول‌های کالایی قدیم، همین سکه‌های طلاست که در اقتصادهای مختلف، نامهای متفاوتی دارد و ما به نام سکه‌های بهار آزادی می‌خریم و می‌فروشیم و هدیه می‌دهیم.

سکه‌های بهار آزادی، طلا با عیار ۹۰% هستند.

البته طلافروش‌ها عادت دارند معیار خود را ۲۴ می‌گیرند. طلای ۱۸،‌ یعنی آلیاژی از طلا که ۷۵ درصد آن طلاست و با عناصر دیگر ترکیب شده است. بنابراین، می‌توانیم بگوییم عیار سکه های بهار آزادی،  ۲۱٫۶ است.

در ادامه‌ی مرور تاریخچه پول خواهیم دید که اگر چه پول کالایی هنوز هم کمابیش مبادله و نگهداری می‌شود، اما به تدریج سهم آن در اقتصاد جهان کاهش یافته و احتمالاً این روند کاهشی را همچنان ادامه خواهد داد تا طی چند دهه‌ی آتی، این سیستم سنتی پولی به تدریج کمرنگ و حذف شود.

محدودیت در دسترسی کامل به این درس

دوست عزیز.

دسترسی کامل به این درس برای کاربران ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

با عضویت به عنوان کاربر ویژه‌ی متمم، علاوه بر دسترسی به این مطلب، به سایر بحث‌های مرتبط با تاریخچه پول هم دسترسی پیدا می‌کنید.

همچنین با فعال کردن اشتراک ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

البته بررسی‌های آماری ما نشان می‌دهد که علاقه‌مندان به تاریخچه پول معمولاً  از میان درس‌ها و مطالب مطرح شده در متمم، از درس‌های زیر بیشتر استقبال می‌کنند:

  روانشناسی پول | سواد مالی کودکان و نوجوانان

  خودشناسی | شخصیت شناسی | کوچینگ

  دوره فروش | دوره MBA | برندسازی شخصی

  افزایش عزت نفس | مذاکره | تصمیم گیری

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

تمرین و مشارکت در بحث

آیا شما هم در محیط کار یا زندگی یا در جمع دوستان خود تجربه‌ای از پول کالایی داشته‌اید؟

اصلاً بحث کالا به عنوان پول چه تجربه‌ها و ایده‌هایی را برای شما تداعی می‌کند؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تاریخچه پول و آینده آن به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تاریخچه پول و آینده آن
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۱۴۴ نظر برای تاریخچه پول در جهان | پول چگونه به وجود آمد؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : منصور سجاد

    روش پول کالایی در بین ناشران بسیار متداول است.
    به این روش در بین ناشران مبادله گفته میشود

    یک ناشر کتابهایی که منتشر کرده به ناشر دیگر میدهد و معادل آن از کتابهای ناشر دیگر دریافت می‌کند

    به این ترتیب سبد کالایی هر دو بزرگتر میشود و هر کدام می‌توانند در مراکز عرضه خود کتابهای بیشتری را بدون اینکه نیاز به خرید کتاب باشد عرضه کنند

    جالب است که معمولا دریافت کننده کتاب دوباره آن کتاب را با ناشر دیگر مبادله میکند و به این ترتیب میبینی کتابت سر از مراکزی برای فروش سر در آورده که خودت هم تعجب میکنی

    مثلا کتاب های مجموعه کلید که ما منتشر می‌کنیم در همه فرودگاه های کشور و بعد از گیت بازرسی موجود است
    اما من نمیدانم چگونه به آنجا رسیده است
    ولی قطعا این مبادله ها موثر بوده است

    مزیت این روش برای کسانی که یک کتاب چاپ کرده اند و نمیدانند آن را چگونه بفروشند هم زیاد است.

    هر کس بالاخره شبکه ای در اطراف خود دارد،یا میتواند در اداره یا مدرسه ای نمایشگاه بگذارد یا به شرکتی بفروشد. و...

    اگر کتاب خود را مبادله کنید و در این شبکه هایی که دارید کتاب های مبادله ای را بفروشید سریع کتاب به چاپ های بعد میرسد

    البته ریزه کاری هایی هم دارد

    مثلا مبادله با کتاب های نفیس و... روش متفاوتی دارد که در کلاسهای «خلق کتاب موفق»توضیح بیشتری میدهم

  1. امید سرافراز گفت: (عضو ویژه)

    بله در بسیاری از صنایع مثل پتروشیمی هم شاهد تهاتر تهاتر مواد اولیه و فرآورده های ثانویه با شرکت های پایین دست و بالادست هستیم