Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


جملاتی از کتاب کار | نگاه فلسفی لارس اسوندسن به کار کردن


کتاب کار - نوشته لارس اسوندسن - ترجمه فرزانه سالمی

پیش از این نیز در پاراگراف فارسی متمم، به سراغ مجموعه کتاب‌‌های تجربه و هنر زندگی، کار ارزشمند #نشر گمان، رفته‌ایم.

کتاب‌هایی که سرپرستی و سرویراستاری آن بر عهده‌ی خشایار دیهیمی است و معمولاً با عینک فلسفه به جنبه‌های مختلف زندگی نگاه می‌کنند و می‌پردازند.

خشایار دیهیمی در معرفی این مجموعه، به خوبی نگاه مجموعه کتاب‌های تجربه و هنر زندگی را توصیف می‌کند:

فلسفه در همه‌ی کشورها و همه‌ی فرهنگ‌ها، از جمله کشور خودمان، واژه‌ای پرابهّت است. کتاب‌های فلسفه هم غالباً در قفسه‌ها در جایی قرار می‌گیرند که متناسب با همین ابهت‌شان باشد. به اصطلاح خودمانی، آن بالای تاقچه.

او در ادامه با ارجاع به نگاه سقراطی، تأکید می‌کند که فلسفه قرار نبوده تا این حد انتزاعی باشد یا لااقل، نباید همه‌ی فلسفه به مفاهیم مجرد محدود شود:

سوال‌های فلسفی سقراط از چه جنسی بودند؟

سقراط عمدتاً سوال‌هایی را مطرح می‌کرد که با زندگی و شخصیت و خصائل افراد ارتباط داشت. و یونانیان طرف محاوره، که لزوماً فیلسوف هم نبودند، از بحث درباره‌ی این سوال‌ها پرهیز نمی‌کردند.

امروز هم اگر نظیر همان سوال‌ها از هر کس پرسیده شود هرگز نمی‌گوید این بحث‌ها فلسفی است پس من که فیلسوف نیستم درگیر آن‌ها نمی‌شوم.

با این مقدمه، به سراغ کتاب کار نوشته‌ی لارس اسوندسن با ترجمه‌ی فرزانه سالمی می‌رویم. این کتاب، پس از کتابِ کمونیسم رفت، ما ماندیم و حتی خندیدیم، دومین کتاب از مجموعه‌ی تجربه و هنر زندگی است که در متمم معرفی می‌شود.

کتاب کار - لارس اسوندسن - ترجمه فرزانه سالمی - انتشارات گمان

 کتاب کار – لارس اسوندسن

اسوندسن در این کتاب، مانند سایر کتاب‌هایش، می‌کوشد کار را با نگرش فلسفی و البته به دور از یک مکتب فلسفی خاص، بررسی کند. بنابراین اگر در جستجوی کتابی با نگاه سوسیالیستی یا لیبرالیستی به موضوع کار هستید، این کتاب شما را چندان راضی نخواهد کرد.

او بیشتر از پاسخ دادن، به طرح پرسش پرداخته و کوشیده از زوایای مختلفی به کار نگاه کند. برخی از سوال‌هایی را که او در این کتاب، به آن‌ها پرداخته با هم ببینیم:

  • تعریف کار چیست؟
  • کار چگونه به ما معنا می‌دهد؟ (اصلاً آیا باید به ما معنا بدهد؟)
  • مرز میان کار و تفریح کجاست؟ آیا کار باید تفریح‌مان باشد؟ یا کار و تفریح باید جدا از یکدیگر باشند و جدا نگه داشته شوند؟
  • ماجرای پیچیده‌ی دستمزد و نقش دستمزد در تعریف شغل چیست؟ آیا این دستمزد گرفتن است که باعث می‌شود یک فعالیت را شغل خود بدانیم؟
  • کار در عصر فراوانی چه معنایی پیدا می‌کند؟ اکنون که فناوری بهره‌وری همه چیز را بالا برده و وقت‌های آزاد را بیشتر کرده (و بسیاری از ما بر خلاف کارگران قدیمی در میانه‌ی کار هم، برای چک کردن گوشی خود فرصت داریم)، کار و بازار کار چه تغییری را تجربه خواهد کرد؟

برای پاراگراف فارسی سه بخش از این کتاب را برگزیده‌ایم. نخست چند جمله از مقدمه‌ی کتاب:

پدرم تمام دوران کارش [به عنوان سرکارگر و لوله‌کش حرفه‌ای] در استخدام همان شرکت [یک کارگاه کشتی‌سازی] بود.

من همیشه تصور می‌کردم که در مجموع از کار در کارگاه لذت می‌برد، اما در عین حال مشتاق بود که هر روز دقیقاً سر ساعت سه و نیم آنجا را ترک کند.

… خط کشی کاملاً روشنی میان کار و تفریح او وجود داشت و پدرم در خارج از کارگاه، مناسبات محدودی با همکارانش داشت.

… پرسش‌هایی نظیر این‌که آیا کارش «معنادار» است یا نه، و این‌که کارش بیانگر «منِ واقعی» اوست یا نه، ظاهراً برایش پیش نیامده بود.

بخش دومی که برایتان انتخاب کرده‌ایم، یک پاراگراف است که نویسنده آن را از جورج اورول (کتاب آس و پاس‌های پاریس و لندن) نقل کرده است:

می‌گویند که گداها کار نمی‌کنند؛ اما مگر کار چیست؟

عمله کارش این است که کلنگ بزند. کارِ حسابداری جمع و تفریق ارقام است.

گدا هم با بیرون ایستادن در هر آب و هوایی و ابتلا به واریس و برونشیت مزمن و امراض دیگر کار می‌کند.

این هم حرفه‌ای است مثل بقیه‌ی حرفه‌ها؛ البته کاملاً بی‌فایده. ولی خب خیلی از پیشه‌های آبرومند هم کاملاً بی‌فایده‌اند…

گدا، اگر واقع‌بینانه به او نگاه کنیم، صرفاً یک کاسبکار است. و مثل هر کاسبکار دیگری زندگی‌اش را از هر راهی که مقدور است تأمین می‌کند.

او بیشتر از اکثر آدم‌های مدرن آبروی خودش را نبرده، تنها اشتباهش این بوده که کسب و کاری انتخاب کرده که غیرممکن است بتوان با آن پولدار شد.

البته حتماً هنگام خواندن جملات بالا، به تفاوت واژه‌ی گدا و فقیر توجه دارید. فقیر در برابر غنی، واژه‌ی محترمانه‌ای است و وضع زندگی یک فرد را توصیف می‌کند. اما گدا کسی است که می‌کوشد از ترحم مردم به نفع خود استفاده کند و ما در ادبیات رسمی رسانه‌های خود، معمولاً از متکدی برای توصیف آن استفاده می‌کنیم.

اسوندسن با نقل حرف‌های اورول، می‌خواهد اهمیت تعریف درست از کار را به ما گوشزد کند. او می‌گوید: «باید خیلی تلاش کنیم تا تعریفی از کار ارائه کنیم که گدایی جزوش نباشد. اما در عین حال، سایر فعالیت‌هایی که معمولاً تحت عنوان کار طبقه‌بندی می‌کنیم، در آن جا بگیرند.»

آخرین بخشی که از این کتاب برایتان نقل می‌کنیم، در نقد کتاب‌های بازاری در زمینه‌ی مدیریت است:

گاهی اوقات برای تاجر جماعت، سخنرانی‌های نان و آب‌داری می‌کنم.

برای آماده‌شدن برای این سخنرانی‌ها، بعضی از پرطرفدارترین کتاب‌های جدید درباره‌ی مدیریت را می‌خوانم.

نه به این دلیل که می‌خواهم درباره‌ی مدیریت حرف بزنم، بلکه بیشتر به این دلیل که می‌خواهم بدانم چه نوع باورهایی در میان مخاطبانم رواج دارد.

«محتوا»ی این کتاب ها چندان چنگی به دل نمی‌زند. معمولاً شامل چند تیتر چشمگیر و چند مثال – یا مورد [کیس] – است که قرار است کلی‌گویی‌های گسترده در تیترها را پشتیبانی کنند.

از ادعاهای مطرح شده اغلب به عنوان «فلسفه» یاد می‌شود، هر چند که اصلاً شباهتی به آن‌چه فلاسفه نامش را فلسفه گذاشته‌اند ندارد.

این واقعیت که کتاب‌های بد وجود دارند، فی‌نفسه اشکال چندانی ندارد، اما این کتاب‌ها واقعاً بر زندگی مردم تأثیر می‌گذارند، خیلی بشتر از تأثیری که کتاب‌های «معتبر» فلسفی می‌توانند داشته باشند.

کتاب ۲۰۰ صفحه‌ای اسوندسن، آن‌قدر سبک نیست که آن را لا‌به‌لای کار خود یا سر میز غذا بخوانید. اما آن‌قدر ساده هست که بتواند کتاب مناسبی برای ساعات خلوت در کنار تختخواب شما باشد.

بعد از خواندن این درس چه کار کنم؟

  می‌توانید جملاتی از کتاب تنهایی (کتاب دیگر لارس اسوندسن) را بخوانید.

  می‌توانید به سراغ یکی دیگر از کتاب‌ها و مطالب مطرح شده در پاراگراف فارسی بروید.

  می‌توانید یکی از مطالب دعوت به گفتگو را که اتفاقاً به همین درس ربط دارد بخوانید: بهترین تفریح را به کار تبدیل کنیم یا کار را به بهترین تفریح؟

چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم

متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب می‌پردازد.

صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگ‌تر از نقاط قوت‌شان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درس‌ها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.

متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینه‌ای دریافت نمی‌کند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار می‌دهد.

دسته‌بندی کتاب های مدیریت

دسته‌بندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی

مطالب، فایل‌ها و کتابهای مربوط به کتابخوانی

پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها

پیشنهاد عضویت در متمم

دوست عزیز.

شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمه‌ی عبور) می‌توانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.

همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همه‌ی درس‌های متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درس‌های مختص کاربران ویژه متمم را نیز می‌توانید در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

از میان درس‌هایی که در فهرست بالا آمده است، درس‌های زیر از جمله پرطرفدارترین‌ موضوعات هستند:

دوره MBA  |  مذاکره  |  کوچینگ  |  توسعه فردی

فنون مذاکره  |  تصمیم گیری  |  مشاوره مدیریت

تحلیل رفتار متقابل  |  تسلط کلامی  |  افزایش عزت نفس

چگونه شاد باشیم  |  هوش هیجانی  |  رابطه عاطفی

خودشناسی  |  شخصیت شناسی  |  پرورش کودکان هوشمندتر

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۵ نظر برای جملاتی از کتاب کار | نگاه فلسفی لارس اسوندسن به کار کردن

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .