پرونده ان ال پی (۵): فرایندهای حذف و تحریف

در سلسله درسهای پرونده ان ال پی، به بررسی تاریخچه شکل گیری NLP و مطالعه متون اصیل آن پرداختیم. تاکید کردیم که تجاری شدن این حوزه، باعث شده است که بسیاری از حرفهای نخستین بنیان گذاران آن به دست فراموشی سپرده شود و حتی کسانی در دنیا مدعی تسلط بر آن شوند که عموماً ان ال پی را از متن های دست دوم مطالعه کرده و شناخته اند.
اگر چه مطالعه هیچ علم و مکتبی را نمیتوان صرفاً به مطالعه نگاه بنیان گذاران آن محدود کرد، اما این را هم باید پذیرفت که در مورد مکاتبی مانند NLP که بیش از حد به منفعت طلبی و ادبیات بازاری آلوده شده و بیش از آنکه منبع الهام باشند، به منبع درآمد تبدیل شده اند (تا حدی که جامعه علمی، عموماً NLP به شکل رایج امروزین را در حوزه شبه علم طبقه بندی میکنند)، هر نوع قضاوت منصفانه در مورد میزان مفید یا غیرمفید بودن و همینطور تشخیص محتوای اصیل و غیر اصیل، جز با شناختن دقیق ریشه های اولیه ممکن نیست.
به همین دلیل، تصمیم گرفتیم کاری را انجام دهیم که – تا آنجا که ما اطلاع داریم – کمتر به آن پرداخته شده و آن مرور تدریجی بحث ان ال پی از نخستین روزهای شکل گیری و بر اساس متن های اصیل آن تا وضعیت امروز است. به طوری که هر خواننده ای، بتواند پس از تسلط کامل بر این حوزه، در مورد بخش های مختلف آن قضاوت کرده و کارکرد مثبت و منفی این ابزار را تحلیل کند.
در این مسیر، در درس قبل در ادامه مرور کتاب Structure of The Magic که نخستین نوشته ریچارد بندلر در این حوزه و نطفه شکل گیری NLP است، به بحث مدل و مدلسازی رسیدیم و دیدیم که بندلر توضیح میدهد که بسیاری از کسانی که برای کمک و مشورت به او مراجعه میکنند، ظاهراً مشکلی در تصمیم گیری و تشخیص بهترین گزینه ندارند. بلکه مشکل اصلی آنها در ندیدن بسیاری از گزینه های پیش رو است که میتوان آنها را به مدل های محدودکننده ای که از جهان اطراف ساخته اند مربوط دانست.
بندلر در این میان، به معرفی سه فرایند به نامهای تعمیم، حذف و تحریف میپردازد که فرایند تعمیم در درس قبل مورد بررسی قرار گرفت و در این درس به فرایندهای حذف و تحریف می پردازیم.
نمایش کامل این مطلب برای کاربران آزاد متمم انجام میشود.
ثبت نام به عنوان کاربر آزاد متمم، سریع و رایگان است و کافی است برای خودتان نام کاربری و رمز عبور تعریف کنید.
شما با ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، به درسهای مختلفی (از جمله: استعدادیابی، سبک زندگی، هوش کلامی، افعال پرکاربرد انگلیسی، مهارتهای ارتباطی و پاراگراف فارسی) دسترسی پیدا خواهید کرد.
تمرین:
۱ – اگر هنوز درس «خطای تایید خود» از زیرمجموعه سلسله درسهای تصمیم گیری را مطالعه نکرده اید، برای تکمیل این بحث، آن درس را مطالعه کنید.
۲- آیا در گذشته زندگی شخصی خود (روابط کاری یا شخصی یا رویدادهای زندگی و …) یا اطرافیانتان، میتوانید مصداقی از مکانیزم حذف یا تحریف را بیابید و برای دوستان متممی تان، توضیح دهید؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری پرونده NLP به شما پیشنهاد میکند:
نویسندهی دیدگاه : هیوا
1. مطالعه کردهام.
2. "من چندسال دانشگاه رفتم و رشتهای را خواندهام که علاقه نداشتم. در دانشگاه هم چیز مفیدی یاد نگرفتم و احساس میکنم آن چند سال از زندگیام تلف شد."
این توصیف من از اون سالها پرخطا و اشتباه است.
ساعتهای بسیاری غرق در انجام کارهای بسیار لذتبخشی مانند برنامهنویسی بودهام. مهارتها وزبانهایی را یاد گرفتهام. از زندگی و بودن در این محیط و تعامل با آدمهای مختلف به صورت آشکار و پنهان دستاوردهای زیادی کسب کردهام و گاهی لذت بردهام. اما ذهن من در توصیف بالا این دادهها را حذف کرده به نتیجه گرفته شده از قبل برسد. تمام آن خوشیها، یادگرفتنها و دستاوردها را نادیده میگیرد و نتیجه را به کلی تحریف میکند:"احساس میکنم آن چند سال از زندگیام تلف شد".
ممکن است دانشگاه آن چیزی نبوده باشه که انتظار داشتم و یا به روش دیگری میتوانستم دستاوردهای بیشتری کسب کنم، اما تعمیم بیش از اندازه، همانند قطره جوهری که یک سطل آب را رنگی میکند، خطاست و بی فایده. مهمتر از آن این خطاهای ادراکی در خدمت انگیزههای پنهان درونی هستند و نه تنها کمکی به حل مشکل نمیکنند بلکه آن را بیشتر و مارا گمراهتر میکنند.