Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


بخش بندی بازار (جمع بندی نهایی درس‌های گذشته)


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۲۸۵۰۰
از دوستان متممی انتظار می‌رود، پس از پایان این درس:
  • بتوانند مطالب درس‌های گذشته را در یک چارچوب کنار هم قرار داده و تصویری کلی‌تر از مفهوم بخش بندی بازار بسازند.
  • بتوانند بخش بندی اثربخش و بخش بندی کم‌فایده را از یکدیگر تشخیص دهند و تفکیک کنند.
  • برای مطالعه‌ی مجموعه درس‌های مربوط به انتخاب بازار هدف (Targeting) آماده باشند.
بخش بندی بازار - جمع بندی درس‌های گذشته

یکی از مفاهیم کلیدی در بخش بندی بازار، بحث رفتار و پاسخ یک سگمنت است.

هر کسب و کاری تعدادی ابزار در اختیار دارد طراحی محصول، قیمت، بسته بندی، تبلیغ و ترویج، نمونه‌هایی از آنهاست.

در بخش بندی بازار به دنبال این بودیم (و هستیم) که:  مشتریانی را که نسبت به ابزارهای ما، پاسخ و رفتار مشابهی نشان می‌دهند را در کنار یکدیگر قرار داده و مجموعه‌ی آنها را از سایر مجموعه‌های مشتریان که پاسخ‌ها و رفتارهای متفاوتی نشان می‌دهند تفکیک کنیم. 

نخستین پیش نیاز بحث بخش بندی بازار، آشنایی با بازارهای همگن بود.

این آشنایی از دو نظر برای ما اهمیت دارد:

  • نخست اینکه گاهی اوقات بازار نسبت به محصول ما همگن است و اساساً لازم نیست آن را بخش‌های مختلف تقسیم کنیم. بخش بندی بازار در شرایطی که واقعاً رفتارهای متفاوت در بخش‌های مختلف وجود ندارد، فقط دردسر و هزینه‌ی اضافی ایجاد می‌کند و می‌تواند گمراه کننده باشد.
  • دوم اینکه هدف بخش بندی بازار، در نهایت این است که یک بازار ناهمگن را به تعدادی بازار کوچک‌تر اما همگن تقسیم کند. پس هر چه مفهوم همگن بودن را بهتر بفهمیم، در ارزیابی دستاورد نهایی خود در بخش بندی بازار موفق‌تر خواهیم بود.

محدودیت در دسترسی کامل به این درس

دوست عزیز. مطالعه مجموعه درس‌های مدیریت بازاریابی، صرفاً برای کسانی امکان پذیر است که از هر دو ویژگی زیر برخوردار باشند:

به همین علت  در حال حاضر صرفاً‌ بخش کوچکی از این درس برای شما نمایش داده می‌شود. 

البته اگر کاربر ویژه متمم باشید، به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که فهرست آن‌ها را می‌توانید در این‌جا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

البته از میان درس‌ها و مطالب مطرح شده، ما فکر می‌کنیم شاید بهتر باشد درس‌های دوره مدیریت کسب و کار (MBA) متمم را به شکل منظم بخوانید؛ یا لااقل ابتدا مطالعه‌ی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:

  تفکر سیستمی

  دیجیتال مارکتینگ

  ارزش آفرینی

  تصمیم گیری

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری بخش بندی بازار به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه بخش بندی بازار
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۱۱ نظر برای بخش بندی بازار (جمع بندی نهایی درس‌های گذشته)

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : حسن کشاورز

    با سلام

    این درس برای من تداعی دعوای همیشگی واحد تولید و واحد فروش است که قصه دراز دارد .
    آقای مهندس  نوروزی با چهره عبوس و ناراحت در جلسه شورای مدیران با مورد  خطاب دادن همکاران واحد فروش، با لحن عصبی گلایه خود را  از اینکه موجودی پنیر غنی بالا است و این محصول  علیرغم  پبگیری و جدیت در تولید برای  به سرانجام رسانیدن  ،واحد فروش در روز کمتر از دو کارتن می فروشد، و این مسئله باعث جوان مرگ شدن محصول شده  است ،همکاران واحد فروش هم گلایه خود را از عدم شناخت کافی خریدار و مصرف کننده از این محصول ابزار داشتند  .
    اما مشکل کار کجاست : 
    پنیر غنی شده یک محصول جدید با بسته بندی جدید است که قیمت بالاتری از پنیر معمولی دارد اما به خاطر اضافه شدن ویتامین d که بر روی مزه و بافت هم قابل تمایز نیست ،از قیمتبالاتری برخوردار است .
    از نگاه آقای کاتلر اگر بخواهیم این موضوع را تجزیه و تحلیل کنیم :
    Measuerability:   طراحی این محصول بیشتر برای کسانی است  که به تغذیه و سلامت  خود اهمیتمی دهند (مصرف عمومی ندارد)،  و مصرف کنندگان مورد نظر برای این محصول در منطقه جغرافیایی بیش از 10 درصد جامعه  را شامل نمی شوند ، تولید این محصول با توجه به میزان و اندازه بازار به صرفه نیست.
    Substantiality:  با توجه به اینکه  این محصول دارای قیمت بالاتری نسبت به محصول مشابه خود می باشد و فقط دارای بسته بندی متمایز تری می باشد، اما خواص ارگانولپتیکی آن تمایز ی شاخصی ندارد ،در ضمن افراد مرفه جامعه همه سلامت محور نیستند، پس نمی توان با توجه به میزان کم فروش محصول  سود  معقولی با توجه به هزینه های توزیع آن در نظر گرفت .
    Accessibility: با توجه به اینکه این شرکت دارای شبکه گسترده توزیع در منطقه جغرافیایی می باشد، قدرت دسترسی برای این محصول به  تمام سگمنت بازار  مورد نظر وجود دارد ،ولی با توجه به هزینه بالای توزیع این محصول (حجم کم محصول) خود محصول نمی تواند در آینده نزدیک به سود دهی برسد.
    Actionability:   جهت معرفی محصول می توان با استفاده از پروموتور (سمپل کننده محصول )  در محل عرضه و در نظر گرفتن حاشیه سود مناسب  برای مغازه داران و پخش آگهی تبلیغاتی ،بیلبورد های تبلیغاتی در سطح شهر و محدوده جغرافیایی با تاکید بر استفاده از محصولات غنی شده  مصرف کننده، را  به استفاده از محصول  ترغیب نمود.
    اما مشکل اصلی این است که این مفاهیم برای مدیران سنتی هزینه زا است و برای مدیران تحصیل کرده بازار (نیاز به تدوین استراتژی های مدون و قطور دارد )

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .