Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


شناخت بازار همگن و ویژگیهای بازارهای همگن


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۲۴۴۴۴
  • در این درس با مفهوم بازار همگن بیشتر آشنا می‌شویم.
  • می‌آموزیم که بعضی از بازارها همگن هستند یا می‌توان آنها را همگن در نظر گرفت و اگر بخش بندی بازار را بدون فکر و تحلیل انجام دهیم، ممکن است فقط دردسر و زحمت اضافی ایجاد کند.
  • یاد می‌گیریم که برای بازارهایی که امروز همگن هستند، به #سناریو های تقسیم بندی در آینده (غیرهمگن شدن) فکر کنیم.
تعریف بازار همگن در مدیریت بازاریابی و بخش بندی بازار

در معرفی بحث بخش بندی بازار توضیح دادیم که ابتدا باید مفهوم بازار همگن را بشناسیم و درک کنیم.

چون ساده‌ترین تعریف بخش بندی بازار یا Market Segmentation این است که می‌خواهیم مجموع تقاضاها را – که به آن یک بازار می‌گویند – به تعدادی بازارهای کوچک‌تر اما همگن تقسیم کنیم.

تعریف بازار همگن

بازار همگن مجموعه‌ای از مشتریان هستند که رفتار و پاسخ آنها نسبت به یک پیشنهاد محصول مشخص، یکسان یا مشابه است.

[مطالعه بیشتر: پیشنهاد محصول چیست؟]

چند مثال از رفتار یا پاسخ مشتری

محدودیت در دسترسی کامل به این درس

دوست عزیز. مطالعه مجموعه درس‌های مدیریت بازاریابی، صرفاً برای کسانی امکان پذیر است که از هر دو ویژگی زیر برخوردار باشند:

به همین علت  در حال حاضر صرفاً‌ بخش کوچکی از این درس برای شما نمایش داده می‌شود. 

البته اگر کاربر ویژه متمم باشید، به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که فهرست آن‌ها را می‌توانید در این‌جا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

البته از میان درس‌ها و مطالب مطرح شده، ما فکر می‌کنیم شاید بهتر باشد درس‌های دوره مدیریت کسب و کار (MBA) متمم را به شکل منظم بخوانید؛ یا لااقل ابتدا مطالعه‌ی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:

  تفکر سیستمی

  دیجیتال مارکتینگ

  ارزش آفرینی

  تصمیم گیری

تمرین درس بازار همگن در بخش بندی بازار

یک محصول مشخص و بازار بالقوه آن را تعریف کنید و به صورت خلاصه شرح دهید.

حالا یکی از دو تمرین زیر را انجام دهید:

الف) اگر بازار محصول را همگن نمی‌دانید، چه تغییری در پیشنهاد محصول ممکن است بازار را به یک بازار همگن نزدیک‌تر کند.

ب)‌ اگر بازار محصول را تقریباً همگن می‌دانید، چه تغییری در پیشنهاد محصول ممکن است این بازار همگن را به یک بازار ناهمگن (و نیازمند بخش بندی) تبدیل کند؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری بخش بندی بازار به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه بخش بندی بازار

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۱۷ نظر برای شناخت بازار همگن و ویژگیهای بازارهای همگن

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : سامان عزیزی

    كسب و كار انتخابي :شركت پخش محصولات گياهي (نوع كسب و كارB to B -يعني دو طرف معامله خودشون بنگاه اقتصادي هستند)

    محصول انتخابي : من به جاي يك محصول يك سبد محصول  بيست تايي رو در نظر ميگيرم -ده عدد عرق گياهي، 6عدد روغن گياهي و 4عدد پماد گياهي-(دليلش هم توضيح ميدم-و فكر ميكنم در نهايت هدف اين تمرين رو هم تامين ميكنه)

    بازار بالقوه : عطاري ها و فروشگاه هاي محصولات گياهي. ميتونيم بازار رو همگن در نظر بگيريم (كه همونطور كه متمم اشاره كرد اين تعريف بستگي زيادي به "پيشنهاد محصول ما داره) يعني اينطور به بازارمون نگاه كنيم كه همه فروشنده هستند و تفاوت معني داري در واكنش اونها به پيشنهاد سبد محصول ما وجود نداره.

    حالا با پيش فرض هاي گفته شده، پيشنهاد محصولمون رو به بازار ارائه ميديم. يعني محصولات رو با تمام ويژگي هاشون به صورت تك تك به بازارمون عرضه ميكنيم. ممكنه فروشنده اي همه بيست محصول ما  رو خريد كنه و ممكنه تعدادي از اونها رو بخره و در نهايت ممكنه فروشنده اي هيچ كدوم از محصولات رو خريد نكنه.

    در اين مرحله ما تغييراتي در "پيشنهاد محصولمون" ايجاد ميكنيم به اين صورت كه : از كنار هم گذاشتن تعدادي از اين بيست محصول حدود ده تا نسخه گياهي استخراج ميشه كه براي درمان برخي بيماري هاي ساده و عمومي كاربرد دارن و فروشنده ما ميتونه اين پيشنهاد رو به مراجعينش بده.

    اينجاست كه بازارمون از حالت همگن خارج ميشه. يعني تعدادي از مشتريان ما هستند كه يا پزشك هستن يا يك پزشك كنارشون كار ميكنه (كه ما توي شركت اسمشون رو گذاشتيم مشتريان "تجويز كار"!) .طبيعتاً اين تغيير "پيشنهاد محصول" باعث تغيير واكنش قسمتي از بازار ما خواهد شد، و نياز به بخش بندي جديدي خواهيم داشت.

    پي نوشت: مثالي كه گفته شد يك مثال واقعي بود.حدود پنج سال پيش اين كار رو توي شركت انجام داديم و نتايج  جالبي گرفتيم .يكي از تجربه هاي موفقمون بود كه سرآغاز  خوبي براي توجه بيشترمون شد به بحث سگمنتيشن.فكر ميكنم هنوز تا استفاده حرفه اي از اين بحث خيلي فاصله داريم و اميدوارم اين درس متمم كمك كنه كه كمي در اين زمينه بيشتر بفهميم.

    خاطره ! :حدود شش سال پيش بود كه با مفهوم بخش بندي بازار آشنا شده بودم و يكي دوتا دوره هم تو اين زمينه رفتم. چشمتون روز بد نبينه ،برگشتم شركت و همه رو مامور كردم كه هر كي هر نوع تقسيم بندي اي كه به ذهنش ميرسه رو سريعاً پيشنهاد بده. بعد از چند جلسه طوفان فكري! به يك تقسيم بندي N تايي(يعني Nتا تقسيم بندي) رسيديم(N>50 ! ) يعني براي مثلاً 700 تا مشتري كه اون موقع داشتيم :)

    و تا مدتي هم از بنده اصرار كه، بايد از همه اين تقسيم بندي ها استفاده كنيم.يعني بلايي سر اين بچه هاي فروش آورده بودم كه هم پيشنهاد محصولات رو با هم قاطي ميكردن هم بخش بندي هاي مشتريان رو (اميدوارم خدا از سر تقصيراتم بگذره).

    در كل جداي از اين بحث كه ما جوگيرش شده بوديم، امروز به اين عقيده رسيدم كه بدون فهم درست بحث بخش بندي بازار ، نه ميشه استراتژي بازاريابي تعريف كرد و نه استراتژي فروش(اگر هم تعريف كنيم از نوع آبكي خواهد بود). يعني فكر ميكنم كه ستون ساختمان استراتژي بازاريابي، بخش بندي مبتني بر شناخت و درك رفتار مشتريان بازارمونه.

     

     

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .