سخنرانی های تد (Ted Talks) | این سخنرانیها چقدر مفید هستند؟
در میان فعالانِ آنلاینِ علاقهمند به رشد و یادگیری، کمتر کسی است که با سایت تد (TED) و سخنرانی های تد آشنا نباشد.
سخنرانیهایی که در ابتدا قرار بود به حوزههای Technology و Entertainment و Design بپردازند و در حال حاضر، تقریباً هر موضوع قابلتصوری را پوشش دادهاند.
این سخنرانیها معمولاً کمتر از هجده دقیقه طول میکشند و سخنران در طول این مدت، میکوشد مخاطبان را با یک حرف و ایدهی تازه آشنا کرده و هیجانزده کند.
شعار تد (Ideas Worth Spreading) هم به نوعی به این نکته اشاره دارد که تد قرار است بستری برای «پخش و توزیع و گسترش ایدههای ارزشمند» باشد و کمک کند تا حرفها و ایدهها، سادهتر و سریعتر به دست مخاطبان خود برسند. این هدف، خصوصاً بعد از سال ۲۰۰۶ که ویدئوها به رایگان روی سایت TED قرار گرفت، بیش از پیش محقق شده است.
بیل گیتس، لری پیج، استیون هاوکینگ، دنیل کانمن، ریچارد داوکینز، #جف بزوس، ایلان ماسک و الگور از جملهی هزاران نفری هستند که در رویداد تد سخنرانی کردهاند.
نباید فراموش کنیم که پروژهی تد، یک فرزند به نام TEDx هم دارد که با اعطای لایسنس کمک میکند برنامههایی شبیه تد توسط گروههای اجرایی علاقهمند، در نقاط مختلف دنیا اجرا شود. در سال ۲۰۱۷ اعلام شد که تعداد سخنرانیهای TEDx از مرز ۱۰۰۰۰۰ عدد گذشته است (+).
تد که بیش از سه دهه از عمر آن میگذرد (از سال ۱۹۸۴) هماکنون به یک ژانر سخنرانی تبدیل شده و از سخنرانهای بسیاری میشنویم که میگویند: «یک سخنرانی به سبک تد انجام دادم» یا «میخواهم یک مراسم سخنرانی به سبک تد برگزار کنم.»
کتابهای متعددی هم با موضوع «سخنرانی به سبک تد» وجود دارند که یکی از معروفترین آنها را کریس اندرسون مالک و مدیر فعلی پروژهی تد با عنوان اصول سخنرانی و فن بیان به روش TED نوشته است (کریس اندرسون در سال ۲۰۰۰ امتیاز وُرمن (Wurman) یکی از بنیانگذاران تد را خرید و وورمن در سال ۲۰۰۲ از این پروژه جدا شد و عملاً اکنون اندرسون، مدیر ارشد و کلیدیترین فرد در TED محسوب میشود).
نقد سخنرانی های تد
بزرگ شدن مقیاس یک پروژه و جهانی شدن آن، فقط به معنای جذب طرفداران و علاقهمندان نیست. پروژههایی در این مقیاس، توجه منتقدان را هم جلب میکنند و جنبههای مختلف آنها مورد نقد و بررسی قرار میگیرد.
بخش قابلتوجهی از نقدهای تد، به پروژهی TEDx بازمیگردد. پروژهای که به نظر میرسد مجموعهی TED به رغم ارائهی چارچوبها و دستورالعملهای متعدد برای آن، نتوانسته و نمیتواند محتوای سخنرانیها را به طور کامل کنترل کند. به همین علت، سخنرانیهایی با موضوعات شِبهِ علم و سخنرانهایی در پی کسب شهرت و تبلیغِ خود، به آن راه پیدا میکنند (نقد منتشر شده در HBR به TEDx).
اما خود TED هم با وجود سختگیریها و کنترل و نظارت بیشتر، از تیررس نقدها به دور نبوده است.
اِوگِنی موروزف (Evgeny Morozov) سخنرانیهای تد را به «نگاه سادهاندیشانه» و ادعای «ارائهی راهکار برای هر مسئله و چالش» متهم میکند. او همچنین جنبهی سرگرمی را در این سخنرانیها بر جنبهی تحلیلی آنها غالب میداند (+/+/+).
نسیم طالب سخنرانیهای تد را به یک «سیرک» تشبیه کرده که دانشمندان و متفکران را به یک سری افراد سرگرمکنندهی سطحپایین تبدیل میکند (+).
منتقدان دیگری هم بر این نکته تأکید کردهاند که دغدغهی سرگرم کردن مخاطب و هیجانزده کردن او باعث میشود که جنبهی علمی و تحلیلی سخنرانیهای تد کمرنگ شود (+/+/+/+).
حرف منتقدان این است که فُرمت و چارچوب و دستورالعملها و اساساً سبک سخنرانی تد، برای ارائهی مطالب علمی چندان مناسب نیست. مثلاً سخنران در یک سخنرانی کوتاه که با هدف هیجانزدهکردن و برانگیختن مخاطب انجام میدهد، نمیتواند یک نگاه علمی متوازن و متعادل ارائه دهد.
وقتی سخنران بخواهد حرفهایش را با «اما و اگرها» و «استثناءها» و «تحلیل روش تحقیق» همراه کند، حوصلهی مخاطب سر میرود. پس ترجیح میدهد همهی زوائد و حاشیهها را بزند و حذف کند و «یک پیام تأثیرگذار» خلق کند. پیامی که با قاطعیت بیان میشود و میخواهد تمام ذهن و توجه مخاطب را تسخیر کند.
با مطالعهی راهنماهایی که برای سخنرانی به سبک تد منتشر میشوند نیز به چنین برداشتی میرسید. بیشتر از اینکه روی محتوا و متدولوژی و پرورش نگرش نقاد تأکید شود، روی جنبههای نمایشی تأکید میشود و این اصرار وجود دارد که با داستانگویی و استفاده از زبان بدن و جملات و واژههای احساسی، رابطهای عمیقاً عاطفی با مخاطب شکل بگیرد.
شاید برایتان جالب باشد که یکی از منتقدان تد، بنیانگذار آن یعنی وُرمن است (+).
او معتقد است که حفظ کردن سخنرانیها و اجرای آنها بر روی سِن باعث شده که شکل برنامههای تد بیشتر به سمت یک «نمایش از پیش طرحریزی شده» سوق پیدا کند.
ورمن بارها این ایده را مطرح کرده که سخنرانیهای فیالبداهه میتوانند آموزندهتر و مفیدتر باشند. او همچنین طرح گفتگوهای فیالبداههی دو-نفره را مطرح کرده است. چون در این حالت، جنبههای مختلف یک موضوع بهتر دیده شده و یکجانبهگرایی کمرنگ خواهد شد. ضمن اینکه چنین برنامهای از اجرای یک نمایش با متن حفظ شده، به یک تحلیل و گفتگو و تعامل آموزنده تبدیل خواهد شد.
این انتقادها در حالی به تد وارد میشود که بسیاری از برندگان جایزهی نوبل و دانشمندان و بزرگان علمی جهان در تد سخنرانی داشتهاند و شاید بتوان گفت اگر قرار بود این سخنرانیها تا این حد از ترویج نگرش علمی فاصله بگیرند، نباید چنین سخنرانهایی سخنرانی در تد را میپذیرفتند.
از سوی دیگر میتوان این را هم گفت که بسیاری از دانشمندان، علاقهمندند با جامعهای گستردهتر و مخاطب عام ارتباط برقرار کنند و با چنین فرضی، طبیعی است که از حضور در این سخنرانیها استقبال کنند (درست مانند شرکت در یک مصاحبهی رادیویی یا تلویزیونی).
اما منتقدان حرف دیگری هم دارند. آنها میگویند که بخشی از مخاطبان، سخنرانیهای تد را به عنوان یک رفرنس رسمی میبینند و این رسانه را به عنوان یک ابزار آموزش و یادگیری تلقی میکنند. بنابراین اعتباری فراتر از یک «نمایش سرگرمکننده با طعم علمی» برای آن قائلند و حرفها و توصیهها و نکات مطرح شده را بیچون و چرا میپذیرند.
به نظر میرسد که پروژهی عظیم و ارزشمندی مانند TED را نمیتوان به سادگی با چند ادعا زیر سوال برد. اما از سوی دیگر، طرح این انتقادها و ادعاها فرصت خوبی است تا «مواجههی خود با TED» را بررسی و تحلیل کنیم و ببینیم رابطهی خود را با تد و سخنرانیها و سخنرانهای تد چگونه تعریف کردهایم.
این درس میتواند بهانهی خوبی برای بحث در این مورد باشد:
- نگاه شما به سخنرانیهای TED و همینطور برنامههای TEDx چیست؟
- این پروژه را تا چه حد موفق میدانید؟
- خودتان چگونه از محتوای تد استفاده میکنید؟
- چقدر به آن تکیه میکنید؟
- تا چه حد خود را به دست سخنرانهای تد میسپارید و چقدر میکوشید با ذهن نقاد به این سخنرانیها نزدیک شوید؟
- آیا همهی سخنرانهای تد را به یک چشم میبینید؟ یا با هر کدام، به شکلی متفاوت و با سطح متفاوتی از اعتماد برخورد میکنید؟
با ثبت نام رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهٔ عبور) میتوانید به حدود نیمی از هزاران درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل با پرداخت هزینهٔ عضویت ویژه به همهٔ درسهای متمم از جمله درسهای زیر دسترسی خواهید داشت:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | هدف گذاری
خودشناسی | شخصیت شناسی | فکر کردن با نوشتن
برای خرید محصولات صوتی هم میتوانید به صفحهٔ فروشگاه متمم سر بزنید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت ارائه و سخنرانی به شما پیشنهاد میکند:
- مهارت ارائه مطلب و سخنرانی (نقشه راه درس)
- برای تقویت فن بیان روی کدام مهارتها وقت بگذاریم؟ | آموزش فن بیان
- چند نکته و تمرین برای سخنرانی و مهارت صحبت کردن در جمع
- شناخت بهتر استرس سخنرانی و صحبت در مقابل جمع
- گام اول در غلبه بر استرس هنگام سخنرانی | طبقه بندی علتهای استرس
- فایل صوتی آموزشی | مهارت سخنرانی و فن بیان
- فایل صوتی آموزشی | برنامه ریزی برای سخنرانی در جمع
- مخاطب شناسی در سخنرانی | توجه به شرایط محیطی
- مخاطب شناسی در سخنرانی | موضع مخاطب نسبت به سخنران و سخنرانی چیست؟
- روش مدیریت کلاس و ارائه مطلب | تجربهی کارل راجرز
- نکات و تکنیکهای برقراری ارتباط چشمی در سخنرانی
- تله پرامپتر یا اتوکیو چیست؟ آیا سخنرانان حرفه ای از آن استفاده میکنند؟
- تنظیم متن سخنرانی | چند نمونه چارچوب و ساختار رایج
- یادداشت سخنرانی | آیا استفاده از یادداشت برای سخنرانی درست است؟
- نکاتی درباره سخنرانی معرفی ایده / محصول / کسب و کار
- چگونه از حرفها و ایدههایتان در سخنرانی پشتیبانی میکنید؟
- برای کاهش استرس سخنرانی باید “توهم شفافیت” را بشناسید
- تمرین سخنرانی | چند نکته و روش برای افزایش تسلط بر سخنرانی
- سخنرانی های تد (Ted Talks) | این سخنرانیها چقدر مفید هستند؟
- سایت تد TED | پیشنهاد چند سخنرانی
- رادیو متمم | ترکیب اطلاعات و سرگرمی در سخنرانی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : شهرزاد راسخ
نکات بسیار خوب و مفیدی رو در این درس متمم و کامنتهای دوستان متممی در مورد TED و سخنرانیهای تد خوندم.
- من اگه بخوام تجربه شخصی خودم رو در این زمینه بنویسم اینه که من معمولاً ترجیح میدم به سخنرانیهایی در تد گوش بدم که سخنرانش رو تا حد خوب و مناسبی میشناسم و تقریبا با مدل ذهنی یا نوشتهای از او یا کتابش یا برخی آثارش آشنا هستم.
بیشترین جذابیت و میزان آموزنده بودن سخنرانیهای تد برای من وقتی اتفاق میفته که قبلا کتابی یا مقالهای رو خوندم و حالا با خوشحالی متوجه میشم که اندیشمند یا دانشمند یا نویسندهی اون کتاب یا مقاله، در تد درباره همون کتاب یا مقاله یا افکارش یک سخنرانی انجام داده.
و حالا برام بسیار جذابیت داره که برم و به سخنرانیش گوش بدم.
به عنوان نمونه:
* وقتی کتاب زندگی ۳.۰؛ انسانبودن در عصر هوش مصنوعی رو خوندم، و بعد به این سخنرانی مکس تگمارک گوش کردم.
* وقتی کتاب قبایل رو خوندم و بعد این سخنرانی ست گادین رو گوش دادم.
* وقتی چند کتاب و مقاله از یووال نوح هراری خوندم و بعد این سخنرانی از او رو در تد دیدم و شنیدم.
- از جمله موارد سودمندی که چنین تجربهای برای من در پی داره عبارتند از:
1- نکات و مواردی که در آن کتاب یا مقاله خوانده بودم، برای من یادآوری میشه.
2- گاهی با دیدن و گوش دادن به سخنران و شنیدن صداش و مشاهده زبان بدنش، حس میکنم بهتر متوجه حرفها و افکار و احساساتش - که قبلا فقط از طریق کلمات خونده بودمشون - میشم.
3- نکتههای مهم کتاب یا مقالهاش در ذهنم بولد و برجسته میشه و بهتر در ذهنم باقی میمونه.
4- بعداً که بخوام دوباره همون کتاب یا مقاله رو مرور کنم، احساس میکنم بهتر و راحتتر از قبل میتونم با نویسنده و افکارش ارتباط برقرار کنم و اجازه بدم که من رو به سفر به دنیای خودش ببره.
- در نهایت هم که سود دیگری که برام داره اینه که این تجربه تا حدی میتونه به تقویت زبان انگلیسیام هم کمک بکنه.