کتاب نقش دل در مدیریت: مجتبی کاشانی و مدیران فیلسوف
کتاب نقش دل در مدیریت نوشته مجتبی کاشانی است که به همت سازمان مدیریت صنعتی منتشر شده است.
مجتبی کاشانی، معلمی دلسوز بود که در دهه های گذشته و قبل از شکل گیری شیوه های مدرن آموزش مدیریت، برای توسعه فرهنگ مدیریت در کشور تمام توان خود را به کار گرفت و به دلیل آشنایی با سیستم مدیریت ژاپنی، بخش قابل توجهی از نوشته ها و تحلیلهایش، الهام گرفته از فرهنگ مدیریت ژاپنی است.
مجتبی کاشانی از خیرین مدرسه سازی بود که جدا از ترویج فرهنگ آموزش و مدیریت، برای توسعه زیرساختهای آموزشی هم تلاش میکرد.
در این قسمت از سلسله مطالب پاراگراف فارسی، بخشی از کتاب نقش دل در مدیریت را تحت عنوان مدیران فیلسوف با هم میخوانیم.
این مطلب بعد از بازدید از موسسه PHP در ژاپن نوشته شده است (PHP = کسب آرامش و شادی از مسیر توانگری).
البته در خواندن نوشتههای مجتبی کاشانی نباید ظرف زمانی و مکانی نگارش آنها را فراموش کرد.چرا که در گذر زمان قطعاً ادبیات مدیریت، شکلی پیچیدهتر و ساختاری رسمیتر پیدا کرده است.
اما سبک نگارش مجتبی کاشانی، همچنان میتواند برای جهانی اندیشی و ایرانی فهمی و ایرانی نویسی الهام بخش باشد.
مدیران فیلسوف، مدیرانی هستند که در کار و تجارت و اداره امور سازمانشان دارای آرمانهایی فراتر از سود و اهداف مادی هستند.
برای مدیران فیلسوف، مدیریت و محیط کار، سنگری برای تحقق اهداف و رسالتها و فلسفههای الهی، انسانی و اجتماعی آنهاست.
بدیهی و طبیعی است که موسسات اقتصادی و صنعتی برای مقاصدی مادی تشکیل میگردند و اصولاً باید سودآور باشند.
از طرفی، موسسات اقتصادی را نباید با موسسات خیریه اشتباه گرفت.
اما تاکید سرمایه داری بر سود و اولویت قراردادن سود و نادیده انگاشتن امور معنوی انسانی و اجتماعی موجب میشود تا نتیجه عملکرد سازمانهای اقتصادی چیزی باشد که من به آن، سود سوزآور میگویم.
تفاوت مدیران فیلسوف با دیگران آن است که به علت داشتن رسالتها و اهداف معنوی و اجتماعی، در کنار امور اقتصادی به اموری نظیر توجه به انسانیت، محیط زیست، رفاه جامعه، آموزش و تامین عدالت میپردازند که میتوان آنها را سوز سودآور تلقی کرد و همین امر را کلید راز موفقیت پایدار این مدیران برشمرد[…]
بین انسان خوب و مدیر خوب تفاوت بسیار اساسی وجود دارد.
بارها تجربه کردهایم که انسانهای خوب و الهی و متعهدی را که با آرمانهای انسانی – الهی مصدر کاری قرار دادهایم و آنان، ناموفق دریای سازمان را طوفانی رها کردهاند.
ناآشنایی با شیوههای مدیریت بخصوص در زمینه روابط انسانی در یک سازمان متوسط و بزرگ با روابط پیچیده صنعتی از یک مدیر واقعاً انسانگرا و نوعدوست میتواند یک مدیر بیلیاقت، تبعیضگرا و ناراضیتراش و بیعدالت بسازد.
انسان گرایی و نوعدوستی در مدیریت، لزوماً سهل انگاری، آسانگیری، تشویق بیمحابا، ملاحظات انسانی عمومی بیمورد، گذشت و چشمپوشی همیشگی عارفانه و مدارا و ملایمت نیست.
یکی از ملاکهای کوتاه مدت موفقیت مدیران در سازمانهای صنعتی و اقتصادی، سودآوری است و بخصوص در کشور ما به خاطر عدم نگرش بلندمدت و تاکید بر نتیجه مادی عملیات شرکتها، مدیران بر حسب سودآوری ارزیابی میگردند[…]
آیا حق داریم که این تعبیر را به کار ببریم که سود سازمانهای اقتصادی و صنعتی ما، سود سوزآور بوده است؟
مطالعه سازمانهای موفق و مدیران برنده دنیا و آنچه من امروز برخی از آنها را مدیران فیلسوف میخوانم نشان میدهد که آنان شیوه و روش دیگر، یعنی سوز سودآور را برای کامیابی بلندمدت برگزیدهاند.
سوز سودآور، یعنی سرمایه گذاری بر روی اموری که ثمره آن در بلندمدت به بار خواهد نشست.
لینک کتاب نقش دل در مدیریت در آدینه بوک
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
فهرست کامل کتاب های روانشناسی | نقد و خلاصه کتاب
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : علیرضا امیری
من هم بخشی از کتاب نقش دل در مدیریت رو از روی کتاب براتون اینجا میذارم. این کتاب خیلی وقت بود که توی کتابخونه م بود و الان فرصت خوبی شد تا بهش سر بزنم و با دوستانم بخشی از اون رو به اشتراک بذارم.
مجتبی کاشانی در بخشی از این کتاب خاطره ای رو تعریف میکنه که برای شما نقل میکنم:
[در سال 1368 روزی از نمایشگاه بین المللی تهران بازدید میکردم که در غرفه ی کشور چک و در قسمت شرکت اشکودا متوجه یه فرمول و معادله ی ظاهرا عاشقانه، اما تبلیغاتی شدم که هم در پیشانی غرفه و هم در زیر تمام صفحات کاتالوگ محصولات به چشم میخورد:
IQ+ ♥ =OSKUDA
وقتی تفسیر آنرا پرسیدم معلوم شد آلمانی ها از گروه صنعتی فولکس واگن پس از مشارکت با گروه اشکودا متوجه شده اند که در دوران کمونیسم، کارکنان این شرکت انگیزه ی کار با کیفیت، و خلاقیت را از دست داده اند. از این رو برای احیای مجدد انگیزه، که محصول دل انسان است و اندیشه که ظاهرا محصول مغز اوست این پیام را انتخاب کرده اند. در این معادله همچنین مدیریت جدید گروه بر این باور است که انسان همه ی سرمایه ی سازمان است و این پیام و توصیه، سرلوحه ی کار دوره ی جدید فعالیت های شرکت اشکودا قرار گرفته است:
IQ+ ♥ =OSKUDA كيفيت= عشق + علم سازمان = قلب + مغز
دوستان متممی من؛ جالب اینه که آقای کاشانی این خاطره رو از سال 1368 عنوان میکنن، یعنی سالی که دیوار برلین فرو ریخت (برابر با 1989)، و کشور آلمان حرکتش رو برای بازسازی آلمان شرقی و پیشرفت از همین سال شروع کرد و با این نگرش، در کمتر از بیست سال به قوی ترین کشور اقتصادی اروپا تبدیل شد.