شاخصهای پیش بینی کننده و نقش آنها در تحلیل سیستمها
شاخص های پیش بینی کننده یا Predictive Indicators یکی از مفاهیم مهم در تحلیل سیستمها و ساختارها هستند که با وجود سادگی، با بسیاری از انواع دیگر شاخص، اشتباه گرفته میشوند. اجازه بدهید این درس متمم را با یک داستان عشقی – تخیلی آغاز کنیم:
فرض کنیم که دختری از آشنایان دور شما به نام سارا این هفته ازدواج کرده است و از شما پرسیده اند که به نظر شما، چقدر احتمال دارد که این دو نفر در نخستین سال زندگی مشترک، از یکدیگر جدا شوند؟
فرض کنیم شما هم مانند معدودی از هموطنان نازنینمان، به هر حال علاقه دارید در این زمینه هم – مانند سایر زمینهها – اظهار نظر تخصصی داشته باشید. اما به هر حال متممی هستید و فرهنگ متمم این است که «قضاوت کردن» را «منطقی و اجتناب ناپذیر» میداند، ولی «پیش داوری کردن» را کاری نادرست و ناشی از ناپختگی. به همین دلیل، میگویید: بدون کسب هر گونه اطلاعات، هر چه بگویم پیشداوری است. باید به تعدادی از سوالات من پاسخ دهید تا من بتوانم قضاوت بهتری داشته باشم و تخمین بزنم که چند درصد احتمال دارد که این دو نفر در نخستین سال پس از ازدواج از هم جدا شوند.
طرف مقابل میگوید: نمیخواهم به تو اطلاعات زیادی بدهم. اما ده سوال را به تو نشان میدهم و میتوانی تنها پاسخ سه مورد از آنها را بخواهی و بپرسی:
حالا شاید بتوان کمی دقیقتر، برخی از حرفهای قبلی متمم را مرور کرد. مثلاً اینکه ساعات خواب، میتوانند شاخص پیش بینی کننده بیماریهای قلبی باشند یا اینکه ابزار یادداشت برداری شما، می تواند شاخص پیش بینی کننده توانایی یادآوری شما در آینده باشد.
واقعیت این است که هر پارامتری ممکن است به نوعی شاخص پیش بینی کننده باشد.
بسیاری از نمونههای آماری که ما در تحقیقات و بررسیهای خود مورد استفاده قرار میدهیم، میتوانند شبیه این کارخانه باشند. هیچ وقت، نمونهای که برای تحقیق انتخاب میکنیم، شامل تمام مردم کرهی زمین نیست و همین مسئله باعث میشود که همیشه خطای تحلیل وجود داشته باشد. خصوصاً عواملی که ارتباط منطقی مستقیم با مسئله مورد تحلیل ما ندارند.
به همین دلیل، همیشه تحلیل گران، دقت دارند که در بررسیها و مطالعات خود، داشتن همبستگی آماری و نیز رابطهی یک شاخص با شاخص دیگر به عنوان پیش بینی کننده را، با رابطهی علت و معلول، اشتباه نگیرند.
تمرین:
۱- با جستجو در اینترنت و نقل منبع، یک شاخص پیش بینی کننده را مثال بزنید (این قسمت حتماً باید منبع داشته باشد – مانند مثالهای داخل درس بالا).
۲- بدون جستجو و صرفاً با مراجعه به ذهن و نگرش و پیش داوری خودتان، یک شاخص پیش بینی کننده را که عموم مردم به آن باور یا توجه دارند مطرح کنید و بگویید که شما چه شاخصی را میشناسید که به نظر شما میتواند پیش بینی کننده بهتری باشد. در این قسمت فقط نظر شخصی شما مهم است و هر چه بگویید قابل پذیرش خواهد بود.
مثلاً ممکن است یک نفر بگوید: به نظر من تعداد صفحات کتابهایی که هر نفر در ماه میخواند، میتواند در مقایسه با درآمد ماهیانه یک فرد، شاخص بهتری برای شادمانی یا افسردگی او باشد.
۳- آیا موردی را در ذهن دارید که در آن، مردم، پیش بینی کننده بودن یک شاخص را اشتباهاً به عنوان علت، تلقی کنند؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری آشنایی با سیستم کنترل مدیریت به شما پیشنهاد میکند:
- مفهوم کنترل در مدیریت و سازمان چیست؟
- تفاوت دو نگرش نرم و سخت در مدیریت
- سه ویژگی اصلی کنترل مدیریتی
- آشنایی با اجزای سیستم کنترل
- شاخص چیست؟ استعارهای برای درک بهتر شاخص
- شاخصها هم کهنه میشوند و نیاز به بازنگری دارند
- تقسیم بندی شاخصها: شاخصهای کمی در برابر شاخصهای کیفی
- تقسیم بندی شاخصها: شاخصهای پیشرو در مقابل شاخصهای تاخیری
- شاخص لباس زیر مردانه | یک شاخص پیشرو اقتصادی
- یک تمرین برای تعریف شاخص و فکر کردن بیشتر به شاخصها
- تقسیم بندی شاخصها: شاخصهای طولی در برابر شاخصهای مقطعی
- شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) | تفاوت شاخص های عملکردی و عملیاتی
- شاخصهای پیش بینی کننده و نقش آنها در تحلیل سیستمها
- شاخصهای پرآوازه و میان تهی
- فرایند چیست؟ اهمیت تعریف و مدیریت فرایندهای کسب و کار
- بنچ مارکینگ چیست؟ الگوبرداری از دیگران چه کاربردی دارد؟
- بازخوانی و مرور یک نمونه بنچ مارکینگ تاریخی
- تعریف انحراف (Deviation) در کنترل سیستمها
- سیستم کنترل متوازن چیست؟
- معرفی شاخص های کلان اقتصادی: شاخص حرص و ترس (VIX و FGI)
- تولید ناخالص داخلی (GDP) و درآمد سرانه (شاخصهای کلان اقتصادی)
- شاخص ESG | سنجش اخلاق کسب و کار و مدیریت مسئولانه
- شاخص جینی چیست؟ آشنایی با منحنی لورنز و نحوه محاسبه ضریب جینی
- آیا میخواهید مفهوم شاخصها را بهتر بشناسید؟ (راهنمای حل تمرین)
- گزارشهای مدیریتی | شاخص یا بارومتر اعتماد ادلمن (Edelman)
- اهداف توسعه پایدار | چه شاخصهایی برای توسعه تعریف شدهاند؟
- تعریف بودجه ریزی چیست؟ کجا به برنامه ریزی نیاز دارم و کجا به بودجه ریزی؟
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : فواد انصاری
تمرین اول
شاخص امنیت شغلی Job security یکی از شاخص هایی ایت که هم روی سلامت روحی و روانی تاثیر داره و هم روی وضعیت اقتصادی و ثبات کشور . این شاخص میگه اگر من سرکار بودم چند درصد احتمال داره اخراج بشم یا کارم رو از دست بدم . تو ایران به غیر از شغل های دولتی و شغل هایی که خود شما صاحب شرکت یا مغازه و کسب و کار خود هستید در سایر شغلها امنیت شغلی پایینه .
آمار سال 2012 به ترتیب اسم چند تا کشور را آورده است :
در این لیست سوییس با 2.8 درصد احتمال دارای بالاترین امنیت شغل بوده (2.8 درصد احتمال داره که یک سوییسی شغلش رو از دست بده)
تمرین دوم
به نظرم پایین بودن ساعت مطالعه در کشور که دقیقا نمیدونم چقدره باعث اکثر مشکلات ماست از مشکلات اقتصادی بگیرید تا فرهنگی و وقتی این آمار رو با کشوری مثل ژاپن یا آلمان مقایسه میکنیم می فهمیم که چرا با هم اینقدر تفاوت داریم .
تمرین سوم
رابطه مدرک تحصیلی یا سواد با ثروت
مردم انتظار دارند که هرچه مدرک تحصیلی آنها و یا معلومات آنها بالاتر بره ثروت آنها نیز بیشتر میشه ولی به نظرم ربطی نداره شاید اگر 100 نفر ثروتمند برتر دنیا را هم ببینیم تعداد خیلی کمی از آنها مدارکی مثل دکترا دارند و اکثر هوش تجاری یا به قول عامیانه مغز اقتصادی و شجاعت بیشتر داشته اند .