Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


سئو در دوران هوش مصنوعی و مدلهای بزرگ زبانی (چت جی پی تی و …) | بخش اول


سئو در عصر هوش مصنوعی

اگر در پی تاریخ تولد یا درگذشت یک شخص مشهور باشید، سراغ گوگل می‌روید یا چت جی پی تی؟ اگر خلاصه‌ای چندصدکلمه‌ای از یک کتاب معروف بخواهید به سراغ کدام‌یک می‌روید؟

اگر بخواهید عکس‌العمل مردم به آخرین موضع‌گیری‌های یکی از مسئولین را بدانید از چه ابزاری استفاده می‌کنید؟‌ گوگل؟ بینگ؟ جمینای؟ چت جی پی تی؟ پرپلکسیتی؟

اگر از علاقه‌مندان به هوش مصنوعی باشید و از سرویس‌ها و اپلیکیشن‌های مرتبط با آن استفاده کنید، احتمالاً گاهی این سرویس‌ها نقش موتورهای جستجو را برایتان ایفا کرده‌اند. بنابراین سوال‌هایی که گفتیم، برایتان غیرمنتظره نیست.

قاعدتاً در سال‌های آینده با افزایش نفوذ مدل‌های زبانی بزرگ در میان مردم، افراد بیشتری با چنین سوال‌هایی مواجه خواهند شد. برای مردم عادی، استفاده از یک سرویس به جای سرویس دیگر، اتفاق عجیبی نیست. درست به همان راحتی که از یاهو به سراغ گوگل آمدند یا از شبکه‌های اجتماعی قدیمی‌تر مثل مای‌اسپیس و اورکات به سراغ فیس‌بوک و اینستاگرام و توییتر (ایکس) و لینکدین آمدند.

اما اگر در حوزهٔ دیجیتال مارکتینگ، تولید محتوا و سئو فعال باشید، این روند جدید فراتر از یک تغییر ساده یا پیشرفت متعارف در تکنولوژی است و احتمالاً از خود می‌پرسید: «هوش مصنوعی مولد چه تأثیری بر حرفه و کسب و کار من خواهد داشت؟ آیا قرار است شغل یا درآمدم را از دست بدهم؟‌ آیا لازم است استراتژی‌های خود را تغییر دهم؟»

پیش از این هم سئو با تهدیدهایی روبه‌رو بوده است. مثلاً در مقطعی گفته می‌شد با رواج یافتن دستیارهای صوتی و استفاده از جستجوی صوتی، سئو دیگر جایگاه قبل را نخواهد داشت. هنگامی که جستجوی تصویری رواج یافت، باز هم حرف‌های مشابهی گفته می‌شد. با وجودی که سئو – حداقل تا امروز – از آن تهدیدها جان سالم به در برده، نمی‌توان تحولات جدید را هم چیزی از همان دست تلقی کرد. به همین علت، منطقی است دربارهٔ نقش و جایگاه سئو در دنیایی که به تازگی در حال شکل‌ گرفتن است، جدی‌تر فکر کنیم.

سئو در عصر هوش مصنوعی؟ | تعریف صورت مسئله

یکی از تیترهای تجاری رایج که ممکن است همهٔ ما ناخودآگاه آن را به کار برده باشیم، «سئو در عصر هوش مصنوعی» است. حتی گاهی این تیتر را کمی تندتر می‌کنند و از «انقلاب هوش مصنوعی در سئو» حرف می‌زنند.

این در حالی است که خود سئو و موتورهای جستجوی فعلی هم بر اساس تکنولوژی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی رشد کرده و تکامل یافته است. همین که گوگل صفحات سایت‌ها و رفتار کاربران در آن‌ها را ثبت می‌کند و از میان میلیاردها صفحه، تعدادی را که به سوال کاربر ربط دارد فهرست می‌کند، دستاورد شگفت‌انگیز هوش مصنوعی است. در یک دههٔ اخیر که «مدل‌های زبانی» و «تحلیل معنایی» هم بیشتر رشد کرد، موتورهای جستجو و به‌ویژه گوگل، این ابزارها را برای بهبود کیفیت پاسخ‌هایشان به کار گرفتند.

بنابراین سوال واقعی و دقیق «آینده سئو در عصر هوش مصنوعی» نیست. مشخصاً‌ آن‌چه باعث شده آینده سئو مبهم شود و همه درباره‌اش حرف بزنند، هوش مصنوعی مولد یا Generative AI است.

هوش مصنوعی در شکل کلی و عمومی آن تا کنون تهدیدی برای موتورهای جستجو نبوده است. موتورهای جستجو و به‌ویژه گوگل، با استفاده از هوش مصنوعی توانستند کیفیت جستجوی خود را بهبود داده و منابع بهتری را به مخاطب معرفی کنند. آن‌چه موتورهای جستجو را تهدید می‌کند، یک شاخهٔ خاص هوش مصنوعی یعنی هوش مصنوعی مولد است.

آیا هوش مصنوعی مولد جایگزین سئو می‌شود؟

هوش مصنوعی در دهه‌های اخیر چند موج بزرگ و تأثیرگذار داشته که موج آخر آن، مدلهای بزرگ زبانی یا Large Language Models (مخفف: LLM) بوده است. مدلهای بزرگ زبانی ظرفیت تازه‌ای در زمینهٔ هوش مصنوعی مولد (Generative AI) ایجاد کردند و سرویس‌هایی مثل چت جی پی تی (Chat GPT)، جمینای‌ (Gemini) و پرپلکسیتی (Perplexity) توانستند با ساختاری مشابه انسان با کاربران خود حرف بزنند.

فرض کنید می‌خواهید یک کتاب از پیتر دراکر بخوانید. تا کنون روش متعارف این بوده که سراغ گوگل و یا فروشگاه‌هایی مثل آمازون بروید. اما مدل‌های زبانی هم با سبک محاوره‌ای خود به یک آلترناتیو برای جستجو تبدیل شده‌اند:

تصور گفتگو با چت جی پی تی. از چت جی پی تی پرسیده شده که یک کتاب از دراکر به من معرفی کن و چت جی پی تی کتاب مدیریت اثربخش دراکر را معرفی کرده است

این همان تغییری است که باعث شده فعالان صنعت سئو و نیز استفاده‌کنندگان از تکنیک های سئو از خود بپرسند: آیا هنوز هم می‌شود روی آینده سئو حساب کرد؟‌ آیا هوش مصنوعی مولد جایگزین سئو خواهد شد یا این که بخش متفاوتی از بازار را هدف قرار خواهد داد؟ آیا موتورهای جستجو در کنار هوش مصنوعی مولد تکامل خواهند یافت؟ یا به تدریج جایگاه خود را به این تکنولوژی جدید واگذار خواهند کرد؟

این سوالی است که در ادامه درباره‌اش حرف می‌زنیم.

آینده سئو | تحلیل، تفسیر یا تحمیل؟

هوش مصنوعی در مقایسه با بسیاری از شاخه‌های تکنولوژی، با سرعت بسیار بیشتری تغییر می‌کند. علاوه بر این، برخلاف بسیاری از شاخه‌های تکنولوژی، صرفاً درگیر محدودیت‌های فنی نیست. بلکه با موضوعات متنوعی از فلسفه و اخلاق گرفته تا روانشناسی و جامعه‌شناسی گره خورده است. به همین علت، پیش‌بینی آیندهٔ آن، نه‌تنها در افق‌های دور، بلکه حتی در میان‌مدت و کوتاه‌مدت نیز ساده نیست.

به همین علت، هر جا حرفی دربارهٔ آینده هوش مصنوعی مطرح می‌شود، با ترکیبی از «تحلیل‌ها»، «تفسیرها» و «تحمیل‌ها» مواجهیم:

سه کلمهٔ تحمیل، تفسیر و تحلیل در کنار هم نوشته شده‌اند

تحلیل یعنی حرف‌ها و نظراتی که فرد، آگاهانه و عامدانه می‌کوشد از هیجان و سوگیری فاصله داشته باشند. در مواردی هم که مفروضاتی در ذهن تحلیل‌گر وجود دارد، تا حد امکان آن‌ها را برای مخاطب خود شفاف می‌کند.

تفسیر یعنی حرف‌ها و نظراتی که با برداشت‌ها، حدسیات و مفروضات فرد آمیخته شده‌اند. در عین حال، مخاطب چون به فرد یا نهاد تفسیرگر اعتماد کرده، آن تفسیرها را می‌پذیرد و به آن‌ها اتکا می‌کند.

تحمیل هم، چنان که از نامش پیداست، وقتی اتفاق می‌افتد که فرد، با وجودی که می‌داند واقعیت چیز دیگری است، تلاش می‌کند آن بر اساس منافع و ارزش‌های خود به شکلی بیان کرده و معنا دهد که دستگاه فکری، ارزش‌ها،‌ اصول و منافعش زیر سوال نرود.

تشخیص این که سهم تحلیل، تفسیر و تحمیل در اظهارنظرها چقدر است،‌ ساده نیست. طبیعتاً گوینده هم – چون نمی‌تواند مفروضات، ارزش‌ها و منافع خود را به شکل شفاف تفکیک کند، نمی‌تواند سهم این سه را در حرف‌های خودش تشخیص دهد.

بنابراین هم نکاتی که از زبان متمم در آینده در ادامهٔ این بحث خواهید خواهند، و آن‌چه در فضاهای دیگر دربارهٔ آینده هوش مصنوعی گفته می‌شود، ترکیبی از این سه مورد است و وظیفهٔ تفکیک این سه «ت» (تحلیل، تفسیر و تحمیل) بر عهدهٔ خود شماست.

پیشنهاد عضویت در متمم

شما با عضویت ویژه در متمم، می‌توانید به درس‌ها و آموزش‌های بسیاری از جمله موضوعات زیر دسترسی کامل داشته باشید:

  فهرست درس‌های متمم

موضوعات زیر، برخی از درس‌هایی هستند که در متمم آموزش داده می‌شوند:

  دوره MBA (یادگیری منظم درس‌ها)

  استراتژی | کارآفرینی | مدل کسب و کار | برندسازی

  فنون مذاکره | مهارت ارتباطی | هوش هیجانی |تسلط کلامی

  توسعه فردی | مهارت یادگیری | تصمیم گیری | تفکر سیستمی

  کوچینگ | مشاوره مدیریت | کار تیمی | کاریزما

  عزت نفس | زندگی شاد | خودشناسی | شخصیت شناسی

  مدیریت بازاریابی | دیجیتال مارکتینگ | سئو | ایمیل مارکتینگ

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری SEO چیست به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه SEO چیست

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۵ نظر برای سئو در دوران هوش مصنوعی و مدلهای بزرگ زبانی (چت جی پی تی و …) | بخش اول

  1. محمود جاويد گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    درود وقت به شادی

    هوش مصنوعی یکی از ابزارهای جدی و تاثیرگذار به احتمال زیاد در زندگی بشر خواهد بود. فرصتی برای اینکه انسان خردمند بتواند با کنار هم گذاشتن داده‌ها، یافته‌ها، بینش‌ها، خلاقیت‌ها و دانش روزافزون بشری، جهان آگاه‌تر، رو‌ به‌ جلو و چه بسا نزدیک‌تر و آسان‌تر بسازد.

    سایت‌ها، کتاب‌ها و محتوای آن‌ها-چه عمومی، چه تخصصی/دانشگاهی- منابع اصلی هوش مصنوعی برای تحلیل، نتیجه‌گیری و تحویل محتوای غنی است. برای خود من، وقتی جهت دسترسی به  شرایط ناشتایی پیش از انجام آزمایش به کارگیری گوگل چنبره‌ای از انتخاب‌های متعدد را مقابل چشمانم می‌گذارد، بی‌شک استفاده از چت جی‌بی‌تی‌ مطلوب‌تر است که نه تنها مطلب را به آسانی و جامع در اختیارم می‌گذارد، بلکه با دادن لینک منابع معتبر مورد استفاده‌اش مثل کلینیک مایو، امکان مراجعه و مطالعه گسترده‌تر را نیز فراهم می‌‌آورد.

     

  2. پوریـا پرهیـزکار گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۶ درس)

    به نظرم در دنیایی که مدل‌های زبانی به راحتی اطلاعات سطحی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند، افراد بیشتر به دنبال محتوایی خواهند بود که ارزش‌افزوده و کیفیت بالاتری داشته باشد.

    محتوای عمیق، احساسی و مرتبط با تجربیات انسانی می‌تواند عامل تمایز سایت‌ها باشد. همچنین، برقراری ارتباط نزدیک‌تر با مخاطب و استفاده از ابزارهایی مانند ویدئوها و پادکست‌های خلاقانه می‌تواند تأثیرگذاری بیشتری داشته و کاربران را بیشتر درگیر کند.

  3. محسن خاوری گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    من مدتی ChatGPT رو روی موبایلم نصب داشتم، اما خیلی استفاده نمی‌کردم. با اومدن نسخه جدید که برای دسکتاپ هم عرضه شده بود، تصمیم گرفتم یه کم جدی‌تر به استفاده از این برنامه فکر کنم. الان حدود دو هفته است که می‌تونم بگم تقریباً جایگزین گوگل کروم من شده، حتی جای آیکون برنامه روی دسکتاپ و موبایلم رو با گوگل عوض کردم!

    به نظرم یکی از خوبی‌های جایگزینی این برنامه با گوگل اینه که اگه روال اینجوری ادامه پیدا کنه، سایت‌های اینترنتی برای بقای خودشون هم که شده مجبور می‌شن دنبال تولید محتوای اصیل‌تر و باکیفیت‌تری برن و دیگه ترجمه‌های ناقص با تغییرات جزئی از سایت‌های خارجی برای سئو و جذب مخاطب جواب نمی‌ده.

    اما تنها چیزی که باعث شده گهگاهی برگردم به گوگل کروم، خوندن وبلاگ دوستان و افراد موردعلاقه‌ام بوده. اون لحن خاص نوشتن، فکر کردن و تجربه‌های زیستی‌شون برام خیلی دوست‌داشتنیه و نتونستم تا حالا براش جایگزینی پیدا کنم. این چیزیه که هنوز توی برنامه‌ای مثل ChatGPT ندیدم. نمی‌دونم آینده چی می‌شه، ولی حتی اگه هوش مصنوعی یه روزی بتونه دقیق‌ترین راهکارها رو برای احساسی کردن نوشته‌ها پیدا کنه، باز هم می‌دونم دارم متن یک ماشین رو می‌خونم، نه یک انسان؛ و نمی‌تونم مثل وقتی که نوشته‌های یه فرد واقعی رو می‌خونم، صدای اون آدم رو توی ذهنم تصور کنم.

  4. رضا حسام گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    به عنوان یک کاربر عادی و نه یک متخصص SEO یا دیجیتال مارکتینگ میتونم بر اساس تجربه خودم بگم که سرچ گوگل حداقل برای یکسری نیاز های روزمره  سندیت و مرجعیت خودش رو از دست داده،

    داشتم چند تا درخواست اخیر خودم از chatgpt رو نگاه می کردم و دیدم چقدر ساده و بدون دردسر به جوابم رسیدم و به نوعی اگر درست مفهوم Abstraction رو فهمیده باشم مصداقی از اون رو در گرفتن اطلاعات از chatgpt میتونم بفهمم و لمس کنم

    به عنوان مثال وقتی در مورد یک بیماری یا مسئله پزشکی ازش پرسیدم بدون اینکه تو دام تولید محتوا و تبلیغ برای فلان دکتر و فلان مرکز درمانی قرار بگیرم (که یک کلمه کلیدی رو به شکل اغراق امیز ۴۰ بار در یک پاراگراف تکرار کرده که پله های بالا اومدن به صفحه اول رو طی کنه) به جوابم رسیدم

    یا وقتی از گرایش و سوگیری خبرگزاری یا حتی اکانت توئیتری (ایکس) سوال کردم خیلی راحت و اسون به چیزی که دنبالش بودم رسیدم

    به نظرم تا جایی که من فهمیدم و به عنوان یک کاربر عادی میتونم قضاوت کنم استفاده از ابزار های هوش مصنوعی  برای یکسری سوال و جواب های  دم دستی و ساده در حد چیزی که تو ویکی پدیا هم بشه دنبالشون گشت تا مسائل نسبتا پیچیده تر مثل مشورت در مورد درصد منصفانه برای کارمزد به کارمند فروش شرکت یا تبدیل یک متن محاوره ای به ساختار رسمی و مکاتبه ای و خیلی چیزای دیگه برای من جایگزین سرچ گوگل شده

    البته در مواقعی که دنبال مقایسه محصول یا خدمتی هستیم همچنان کاربرد هوش مصنوعی ابهام داره و سوگیری ها و اولویت ها و معرفی ها حداقل برای من قابل استناد نیست (مثلا وقتی دنبال بهترین اپ برای مدیتیشن هستم )

     

  5. سجاد رحیمی مدیسه گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

    یکی از دوستان طراح سایت رو دیشب باهاش صحبت می‌کردم؛ در خصوص هوش مصنوعی صحبتی کرد که بی ارتباط با بحث این درس نیست؛ ایشون می‌گفت: هوش مصنوعی هوشمند می‌شه و ما هم هوشمندتر! 

    این جمله‌ی ساده هزار منظور و مفهوم داره که دوست ما خلاصه کرد؛ انسان رو دست کم نگیریم. تصور من به شخصه این هست که ما انسان رو خودمان داریم دست کم می‌گیریم و برخی حتی اصلن توجه ندارند هوش مصنوعی رو هم خود انسان درست کرده!حیفم میاد این کامنت رو ننویسم در آخرین شب آبان ۱۴۰۳ که بماند به یادگار.

    درسته که هوش مصنوعی هر روز داره گسترده‌تر می‌شه و افق‌های جدیدی رو برای بشر ترسیم می‌کنه؛ اما نباید اهمیت انسان خردمند رو هیچ وقت نادیده یا حتی دست کم بگیریم.

    من تصور می‌کنم مقداری بیش از آنچه هست، هوش مصنوعی داره بزرگ جلوه داده می‌شه. در حالی که هنوز در سؤال و جواب‌های عادی با این ابزار، پاسخ‌های دقیقی دریافت نمی‌شه و یا ایجاد تصاویر که بسیار فاصله داره با آن چیزی که در ذهن شخص ترسیم اولیه شده.