روانشناسی رنگ قرمز و اثرات فرافرهنگی آن (درس ۶)

روانشناسان و رفتارشناسان همواره با نگرانی و وسواس به بحثهای مرتبط با روانشناسی رنگها نزدیک شدهاند.
علت این رفتار را هم میتوان به سادگی حدس زد.
بحث رنگها و روانشناسی رنگها تا حد زیادی یک بحث فرهنگی است.
قبلاً در درس چرا بعضی رنگها را بیشتر دوست داریم توضیح دادیم که تفاوت نگاه ما انسانها به رنگها، فقط به بحث فرهنگ هم محدود نیست و سابقه ذهنی و عوامل دیگر هم بر روی پاسخ فیزیولوژیک ما نسبت به رنگها تاثیر میگذارند.
کافی است به رنگ قرمز توجه کنید (+):
آمستردام در ناحیهی معروفش (Red-light district)، از رنگ قرمز استفاده میکند.
در اروپای غربی و آمریکای شمالی، شیطان و دُم شیطان را همواره به رنگ قرمز ترسیم میکنند و همزمان، در پرچم ایالات متحده آمریکا هم از رنگ قرمز استفاده میشود.
ما هم در عزاداریها، اگر چه ممکن است نپوشیدن لباسهای مشکی رنگ را بپذیریم و تحمل کنیم، اما احتمالاً لباس قرمز را تحمل نخواهیم کرد.
حالا بهتر میتوان حس کرد که کسانی که ناگهان، بدون مقدمه و موخره و اما و اگر و اشاره به هر مطالعه و تحقیقی، مثلاً میگویند: رنگ قرمز رنگ شور و هیجان است، تا چه حد از فضای علم و دانش و مطالعه به دور هستند.
در این درس، با مراجعه به مطالعات بین فرهنگی و نیز حیوانات، میکوشیم با محدودهای از بحث روانشناسی رنگ قرمز که فراتر از فرهنگها قرار میگیرد و نسبتاً فراگیر محسوب میشود آشنا شویم:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری روانشناسی رنگها به شما پیشنهاد میکند:
- روانشناسی رنگها (نقشه راه درس)
- روانشناسی رنگها – چرا بعضی رنگها را بیشتر دوست داریم؟ – درس ۱
- مفهوم کنتراست در رنگها و روش اندازه گیری و سنجش کنتراست
- روانشناسی محیطی و رنگ صورتی بیکر – میلر (درس ۵)
- روانشناسی رنگ قرمز و اثرات فرافرهنگی آن (درس ۶)
- روانشناسی رنگها در تبلیغات و بازاریابی (آنچه میدانیم و آنچه نمیدانیم)
- مقالات روانشناسی رنگها (نسخه PDF انگلیسی برای دانلود)
- حوزه های اثرگذاری رنگ در بازاریابی و تبلیغات
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
ثبتنام | اطلاعات بیشتر فهرست درسهای متمم
نویسندهی دیدگاه : سایه جهانشاد
سلام
پیشنهاد می کنم در مبحث رنگ ها از کتاب "هنر رنگ" اثر "یوهانس ایتن" هم استفاده کنید.
مطالعه این کتاب را به دوستان متممی هم پیشنهاد می کنم.در بخشی از این کتاب به بررسی تابلوهای نقاشی پرداخته که پس از مطالعه ، با اشتیاق و درک عمیق تری به تماشای آثار نقاشی می پردازید.
"بازرگانی دوستان خود را با خانمهایشان به شام دعوت کرده بود. مهمانان به محض ورود بوهای اشتهاآوری از آشپزخانه به مشامشان می خورد و همه در انتظار خوردن بودند. میزبان به محض اینکه این جمع شاد و مسرور دور میز غذا گرد آمدند با چراغ های قرمز سالن را روشن کرد. با این کار گوشتها به نظر عالی و اشتها آور می آمدند، اما اسفناج به رنگ سیاه درآمد و سیب زمینی رنگ قرمز روشن به خود گرفت. پیش از اینکه مهمانان از این شگفتی به درآیند چراغهای قرمز جای خود را به آبی دادند. حالا گوشتها حالتی از گندیدگی پیدا کردند و سیب زمینی ها کپک زده جلوه گر شدند.همه مهمانان ناگاه اشتهایشان کور شد اما وقتی که چراغ زرد روشن شد، نوشابه داخل تنگ تبدیل به روغن کرچک و مهمانان تبدیل به لاشه های متحرکی شدند، بعضی از بانوان ظریف طبع تر با شتاب برخاستند و محل را ترک کردند. گر چه همه می دانستند که اینها همه نتیجه تغییر رنگ نور چراغ هاست ولی هیچ کس نمی توانست به فکر خوردن باشد. میزبان با خنده بار دیگر چراغ معمولی که نور سفید داشت روشن کرد. جمع فورا روحیه شادش را بازیافت. چه کسی می تواند تاثیر عمیق رنگ ها را بر روی ما، چه از آن آگاه باشیم و چه آگاه نباشیم، نادیده بگیرد."
ص190،ایتن،یوهانس.هنر رنگ، ترجمه شروه، چاپ هفتم،1389،ناشر یساولی