خرس آبی یا تاردیگرید | سرسختترین جاندار جهان
میتوانست از فضا آمده باشد.
ممکن بود آن را در سیارهای دوردست در فاصلهی چند میلیارد کیلومتری خودمان پیدا کنیم.
اما نزدیک است و کوچک. شاید به همین علت است که طی بیش از دو قرن که آن را میشناسیم، ما را آنچنانکه باید شگفتزده نکرده است.
موضوع این زنگ تفریح متمم، تاردیگرید (Tardigrade) است. البته او را با نامهای دیگری مانند خرس آبی (Water Bear) و خوکچه خزه ای (Moss Piglet) هم میشناسند (در نوشتههای فارسی آن را به صورت تاردیگراد هم مینویسند).
خرس آبی میتواند در آب جوشان زنده بماند و در دمایی نزدیک به صفر کلوین، همچنان به بقای خود ادامه دهد (+). همچنین این توانایی را دارد که در معرض مرگبارترین تابشها، مدت نسبتاً زیادی به روال عادی زندگی خود ادامه دهد. به همین علت، خرس آبی از جمله ساکنان قدیمی و دائمی قطب جنوب محسوب میشود.
همچنین بر اساس گزارش آژانس فضایی اروپا، خرس آبی نخستین موجود شناختهشدهای است که میتواند شرایط خلاء در فضا (فشار هوا بسیار پایین و نزدیک به صفر، امواج ماوراء بنفش و تابش کیهانی زیاد) را برای مدت نسبتاً طولانی تحمل کند (+).
این توضیحات میتواند شبیه یک قهرمان افسانهای در کارتونهای کودکان باشد. اما خرس آبی احتمالاً در فاصلهی چندمتری شما، در جایی از پشت بام یا میان گیاهان خیابان یا هر نقطهی دیگری که اراده کند، زندگی خود را میگذراند.
اندازه خرس آبی چقدر است؟
پیش از اینکه به ویژگیهای دیگر خرس آبی بپردازیم، بد نیست دربارهی اندازه خرس آبی صحبت کنیم. چون طبیعتاً از روی عکسها نمیتوانید ابعاد و اندازه را حدس بزنید.
اندازه تاردیگرید از گونهای به گونهی دیگر متفاوت است. اما متوسط طول آن حدود ۰/۵ میلیمتر است. البته تاردیگریدهای بالغ به ۱/۵ میلیمتر هم میرسند. این موجودات کوچک، هشت پا دارند و از تمام آنها برای حرکت استفاده میکنند.
خرسهای آبی بر خلاف بدن کوچکشان، ساختار بدنی سادهای ندارند و بسیاری از اندامهایشان با ساختار بدن انسان مشترک است. مغز، دهان، مسیر عصبی، ماهیچه و لولهی رحمی از جمله اندامهایی است که در بدن تاردیگرید وجود دارد (+):
خرس آبی چه فشاری را میتواند تحمل کند؟
اگر فشار استاتیک مد نظر باشد، حداقل تا این لحظه، هنوز انسان نتوانسته فشاری را پیدا کند که خرسهای آبی را در هم بشکند. بنابراین حتی اگر نیروی بسیار زیاد به خرس آبی وارد شود و این نیرو به آرامی افزایش پیدا کند، خرس آبی آن را تحمل خواهد کرد.
مثلاً بررسیها نشان داده است که خرس آبی میتواند فشاری معادل شش برابر فشار آب در عمیقترین نقطههای اقیانوسهای جهان را تحمل کند. فشاری که بزرگترین کشتیهای ساخته شده توسط انسان را هم متلاشی میکند.
اما در مورد «ضربه» ماجرا متفاوت است. در سال ۲۰۲۱ برای اولین بار دانشمندان توانستند با شلیک گلوله، حد تحمل خرسهای آبی را کشف کنند.
خرس آبی میتواند گلولههایی را که سرعتشان از ۹۰۰ متر بر ثانیه فراتر نمیرود به سادگی تحمل کند. اما اگر سرعت گلوله از این مرز بگذرد، ممکن است در اثر شلیک آسیب ببیند (+).
اگر تصوری از عدد ۹۰۰ متر بر ثانیه ندارید، کافی است بدانید که سرعت گلولهی کلاشینکف در لحظهی خروج از اسلحه، چیزی در حدود ۷۰۰ متر بر ثانیه است (+). البته مقاومت هوا بلافاصله سرعت آن را کاهش میدهد و عملاً گلولهی کلاشینکف تقریباً همیشه با سرعتی کمتر از این به هدف برخورد میکند.
بنابراین با اطمینان میتوان گفت: سرسختترین جانداری که انسان تا به امروز شناخته، خرس آبی است. اگر چه هنوز به شکل درست و دقیق، نتوانستهایم حد سرسختی این موجود را اندازه بگیریم.
خرس آبی و توانایی کریپتوبایوسیس
کریپتوبایوسیس (Cryptobiosys) یا نهانزیوی یکی از مکانیزمهایی است که در معدودی از گونههای موجودات زنده مشاهده میشود. به این معنا که این موجودات اگر شرایط محیطی را برای خود تهدیدآمیز ببینند، متابولیسم خود را به شدت کاهش میدهند و تا حد زیادی به یک موجود مُرده نزدیک میشوند. سپس زمانی که شرایط تغییر کند، دوباره به وضعیت عادی بازمیگردند.
کریپتوبایوسیس میتواند در شرایط مختلفی خود را نشان دهد:
- در شرایطی که محیط خشک و به شدت بیآب است
- در شرایطی که اکسیژن کافی وجود ندارد
- در محیطهایی که مواد سمی وجود دارد
- در شرایطی که دما به شدت کاهش پیدا میکند
خرس آبی تقریباً همهی انواع کریپتوبایوسیس را در بررسیهای آزمایشگاهی نشان داده است. این موجود میتواند نرخ متابولیسم در بدن خود را به ۰.۰۰۱ یا ۰.۰۰۰۱ حالت عادی برساند و تقریباً خود را در وضعیت مرگ قرار دهد.
سپس زمانی که شرایط تغییر کرد و وضعیت عادی شد، به تدریج متابولیسم خود را افزایش داده و زنده شود.
بررسیها نشان داده که خرس آبی در بدن خود نوعی پروتئین ژلهایشکل دارد که در شرایط سخت، شکل کریستالی پیدا کرده و تقریباً شبیه شیشه میشود. به این روش، عملاً همان آب کمی که در بدنش وجود دارد، حبس شده و تبخیر نمیشود و او میتواند ماهها و سالها، در همین موقعیت بماند تا وضعیت تغییر کند و شرایط محیطی بهتر شود (+/+/+).
به همین علت، خرس آبی را سختجانترین موجود جهان لقب دادهاند.
فیلم خرس آبی
با یک جستجوی ساده در وب میتوانید فیلمهای بسیاری از خرسهای آبی پیدا کنید. ولی ما در اینجا یک کلیپ کوتاه گرافیکی از خرس آبی را برای شما انتخاب کردهایم.
این کلیپ سادهی زیبا، به رغم ساختگی بودن، میتواند تصویر شفافتری از یک خرس آبی در ذهن شما ایجاد کند:
قدمت خرس آبی بر روی زمین
تاردیگرید در فسیلهایی که حدود ۵۳۰ میلیون سال قدمت داشتهاند دیده شده و تا کنون ۱۱۵۰ گونهی مختلف از آن شناسایی شده است.
بر اساس تحقیق مشترکی که محققان دانشگاه آکسفورد و دانشگاه هاروارد انجام دادند، با توجه به سرسختی شگفتانگیز خرس آبی، اگر آسیبهای شدیدی به زمین وارد شود و بسیاری از موجودات نابود شوند، احتمالاً خرسهای آبی جزو معدود گونههایی خواهند بود که حیات را روی زمین حفظ کرده و به زندگی بر روی این سیاره ادامه خواهند داد (+).
البته که مقاومت این موجودات عجیب هم، نامحدود نیست. اما لااقل در مقایسه با سایر موجودات زندهای که میشناسیم، مقاومتترند و شانس بقای بیشتری دارند.
ما انسانها در حالی کنجکاوانه به دنیاهای دوردست نگاه میکنیم و در پی داستانها و ماجراهای شگفتانگیز میگردیم که همچنان در اطرافمان، چیزهای زیادی برای دیدن و آموختن و شگفت زده شدن وجود دارند.
اما ظاهراً یکی از خطاهای شناختی ما این است که عجیبترینها وقتی توجه ما را جلب میکنند که دور و دستنیافتنی هم باشند.
چند پرسش، و پاسخ آنها
چه کسی تاردیگرید را کشف کرد؟یک زیستشناس آلمانی به نام پاستور گوئزه (Pastor Goeze) تاردیگرید را در سال ۱۷۷۳ کشف کرد. اما او اسم «خرس آبی» را برای آنها به کار برد. سه سال بعد، یک زیستشناس ایتالیایی به نام لازارو اسپالانزانی (Lazzaro Spallanzani) اسم تاردیگرید را برای آنها انتخاب کرد. تاردیگرید به معنای موجودی است که آرام گام برمیدارد (Slow Stepper).
آیا خرس آبی همان خرس دریایی (Sea Bear) است؟نه. خرس دریایی نام دیگر خرس قطبی است. مثلاً کتاب Sea Bear نوشتهی لیندزی مور تصویر یک خرس قطبی را روی جلد دارد و زندگی یک خرس قطبی تنها را دنبال میکند.
خطرات خرس آبی برای انسان چیست؟
خرس آبی هیچ خطری برای انسان ندارد. حتی با توجه به ابعاد کوچکش و اینکه در میان گیاهان و جاهای مرطوب هم یافته میشود، بعید نیست تا کنون حتی خرس آبی را خورده باشید. از نکات عجیب (یا شاید تلخ) این است که خرس آبی با تمام این ویژگیها و قدرت و سختجانی نمیتواند از فرایند هضم و اسید معده جان سالم به در ببرد (+).
آیا خرسهای آبی در فضا و بیرون کرهی زمین هم وجود دارند؟بله!
شاید این پاسخ برای شما عجیب باشد. اما خرسهای آبی هماکنون در ماه حضور دارند. در سال ۲۰۱۹ ماهنوردِ برشیت (Beresheet) در عملیات نشستن روی کرهی ماه شکست خورد و هنگام برخورد با سطح ماه در هم شکست.
یکی از محمولههایی که این ماهنورد با خود حمل میکرد، چند هزار خرس آبی بود که قرار بود رفتار و وضعیت آنها در کرهی ماه مطالعه شود (+). اگر چه اطلاعات دقیقی از وضعیت برشیت نداریم، اما دانشمندان معتقدند که خرسهای آبی نابود نشدهاند و اکنون روی کرهی ماه حضور دارند. مشخص نیست این خرسهای آبی چقدر دوام خواهند آورد. اما بر اساس تجربههای قبلی میتوان گفت که حداقل ده سال زنده خواهند ماند.
اگر انسان طی سالهای آتی بتواند به ماه برود، فرصت جالب و آموزندهای خواهد بود تا وضعیت این خرسهای آبی را بررسی کند و ببیند آیا آنها با قرار گرفتن در معرض هوا و آب، آیا دوباره زندگی خود را آغاز میکنند؟
دوست عزیز.
شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهی عبور) میتوانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همهی درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درسهای مختص کاربران ویژه متمم را نیز میتوانید در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
از میان درسهایی که در فهرست بالا آمده است، درسهای زیر از جمله پرطرفدارترین موضوعات هستند:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | رابطه عاطفی
خودشناسی | شخصیت شناسی | پرورش کودکان هوشمندتر
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
مجموعه زنگ تفریحهای متمم درباره حیوانات
- استتار حیوانات در طبیعت
- پل هایی برای عبور حیوانات و حفاظت از آنها
- منتخبی از عکسهای حیوانات (تیم فلچ)
- عکس های برنده در مسابقه عکاسی حیات وحش
- تصاویر زیبایی از حیوانات
- گنجشک خانگی
- زرافه ها
- چهره ها | چند عکس ماکرو از حشرات و موجودات کوچک
- چند عکس گرگ
- عکسهایی از طبیعت | کانادا، آلاسکا و قطب جنوب | پاول سادرز
- عکس های جالب حیوانات
- چند عکس نمای نزدیک از پشه ها
- مجموعه عکس حیوانات در برف
- عنکبوت آینه ای
- عکس حشرات – گمشده در میان قطره های آب
- مجموعه عکس پنگوئن ها (پاول نیکلن)
- برخی از عکسهای برگزیده مسابقه عکاسی اودوبان
- عکس حلزون ها
- عکسهای زیبای حیوانات (منتخب آلبوم هفتگی آتلانتیک)
- مجموعه عکس راکون (راکن)
- اختاپوس (هشت پا)
- ماهی آرواره دار کله زرد
- عکس های عنکبوتها: عنکبوتها را هم میتوان دوست داشت
- حیوانی به نام تنبل
- برخی از خشنترین و تهاجمیترین حیوانات دنیا
- تصاویری از دنیای زیر آب
- مهمانان بیست میلیون سالهی زمین (مجموعه عکس سنجابهای پرنده)
- شب تابها – نقطه های روشن شب
- تصاویر پرنده کنه خوار | نماد همزیستی بر مبنای منافع
- آفتاب پرست (مجموعه تصاویر و توضیحاتی در مورد تغییر رنگ آفتاب پرست)
- تصاویری از بافت های شگفت انگیز بدن حیوانات
- تصاویر بزرگ چشمهای کوچک
- تصاویر مهاجرت پرندگان – کوچ پرندگان در جستجوی زمینی برای زندگی
- حیوانات در بیمارستان ها و کلینیک تخصصی
- حیوانات هم از بهار سهم دارند (قسمت دوم مجموعه تصاویر)
- حیوانات هم از بهار سهم دارند (قسمت اول مجموعه تصاویر)
- مجموعه تصاویر از مهاجرت دسته جمعی حیوانات
- چند عکس جغد زیبا (از مجموعه تصاویر پرندگان)
- تصاویر حیوانات در پاییز
- مهربانی های زیبای روی زمین
- گزارش تصویری از باغ پرندگان تهران: شما کدام پارک یا باغ را دوست دارید؟
- مهاجرت پروانه ها و تصاویر مهاجرت آنها
- حیوانات در زیر باران
- باهوش ترین حیوانات جهان
- زیبای خفته: تصاویر حیوانات در هنگام خواب
- حیوانات در رحم مادرشان
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
۴۹ نظر برای خرس آبی یا تاردیگرید | سرسختترین جاندار جهان