نوبت شکستن ما | داگلاس کوپلند؛ کسی که ویژگی های نسل X را پیش چشممان آورد
نیک رنیسون نویسندهٔ کتاب راهنمای خوبخوانی بلومزبری، وقتی به اسم داگلاس کوپلند (Douglas Coupland) میرسد، او را جالب توصیف میکند (+): «نویسندگان انگشتشماری این بخت را دارند که برچسبی ماندگار روی یک نسل بچسبانند.» درست میگوید و کوپلند یکی از همین انگشتشمارانِ بختیار است.
کوپلند نسل حوالی دهههای شصت و هفتاد میلادی را نسل X نامید؛ برچسبی چنان ماندگار و برچسبگذاریای چنان موثر که پس از آن با نسل Y و نسل Z هم ادامه پیدا کرد. پس میشود گفت حدود نیمقرن است که عینکی که داگلاس کوپلند دستمال کشید و تمیز کرد و بر چشم ما گذاشت، هنوز بر چشممان است و با آن، نسلها را یکی پس از دیگری میبینیم و برچسب میزنیم.
کوپلند (متولد ۱۹۶۱)، هنرمند و نویسندهٔ کانادایی، ابتدا شهرتش را در حوزهٔ طراحی و هنرهای تجسمی کسب کرد. سپس بعداً به سراغ نویسندگی رفت و در آنجا هم دستاوردهای ارزشمند و آثاری ماندگار عرضه کرد.
از او تا کنون چهارده رمان منتشر شده که نخستین آنها، هنوز معروفترینشان است: نسل ایکس – داستانهایی برای یک فرهنگ پرشتاب (+).
با وجودی که پیش از او هم به ویژگیهای این نسل – که نسل پیشرو زمان خودش بود – توجه شده بود، کتاب نسل X بود که این اصطلاح را رواج داد و بسیاری از جامعهشناسان، تحلیلگران، استراتژیستها و نیز متخصصان بازاریابی، برندینگ و مدیریت کسب و کار دربارهاش نوشتند. نامگذاری مینیمال و خلاقانهٔ X، راه را برای نامگذاری نسلهای بعد هم باز کرد و بعدها نسل Y و نسل Z هم مطرح شد.
سبک نویسندگی کوپلند، حتی اگر نگوییم منحصر به فرد، بسیار خاص است و بهسادگی نمیتوان سبکی شبیه نگارش او را در آثار دیگران پیدا کرد. او معمولاً سراغ جوانهایی میرود که زندگیشان با تکنولوژی گره خورده و معمولاً در استفاده از ابزارهای روز، جلوتر از همنسلهای خود هستند. گره خوردن با تکنولوژی را حتی از عنوان داستانهای او هم میفهمید: مایکروسرفز (Microserfs) زندگی چند جوان است که مایکروسافت در مرکز توجهشان قرار گرفته و جیپاد (JPod) داستان زندگی شش جوان نوآور که در پی طراحی یک بازی کامپیوتری هستند.
شخصیتهای داستانهای کوپلند، بهواسطهٔ همین سبک زندگی خاص، از نظر فرهنگ، رفتار، دغدغهها و چالشها با آنچه در سطح عام رایج است تفاوت دارند و معمولاً هم با چالشهایی اخلاقی روبهرو میشوند که زائیدهٔ همین سبک زندگی مدرن است.
کوپلند بیش از آنکه نویسنده باشد، طراح، گرافیست و هنرمندی است که به سراغ نویسندگی آمده. به همین علت، فرم هم نقش ویژهای در آثار او ایفا میکند. مثلاً جیپاد، پر از متن ایمیل، پیامهای کوتاه، ردوبدل کردن پسووردها و تعاملات دیجیتالی است. در حدی که شکل ظاهری متن، از پیوستگی متعارف در نوشتههای داستانی دور شده است. به عنوان نمونه، در جایی از داستان، بحث به عدد پی (همان عدد ۳.۱۴ در هندسه) میرسد و این عدد با ۱۰۰۰۰۰ رقم اعشار در متن میآید! یعنی دهها صفحه از کتاب را که ورق میزنید، هنوز فقط عدد میبینید و بقیهٔ پی را میخوانید. بگذریم از اینکه در داستان گفته میشود یکی از این صدهزار رقم عمداً نادرست نقل شده است.
چون در پاراگراف فارسی قرار نیست به معرفی طولانی نویسندگان بپردازیم، با جمعبندی در قالب سه نکته (۲+۱ نکته)، به این معرفی مختصر اکتفا میکنیم و چند جمله منتخب از آثار کوپلند را با هم میخوانیم:
◼️ ویژگی مشترک اغلب حرفهای کوپلند این است که پیشتاز و پیشگویانه هستند؛ البته نه همهٔ آنها. مثلاً به طعنه دربارهٔ تلویزیون و اینترنت میگوید: «تلویزیون و اینترنت مفیدند. چون باعث میشود احمقها [یک جا در خانه بند شوند و] خیلی در فضای عمومی و اجتماعی وقت نگذرانند.» سالها بعد که اینترنت به موبایل وصل شد و تلویزیون هم در عملاً صفحهٔ نمایش گوشی گنجانده شد، جملهٔ او به دو شکل نقض شد. یکی این که اینترنت و تلویزیون کسی را در خانه بند نمیکرد. دوم اینکه احمقها هم [به تعبیری که او به کار میبرد] فرصت کردند بساط خانهشان را در وسط فضای عمومی پهن کنند. یعنی نهتنها خانهنشین نشدند، بلکه به همراه خانهشان وارد اجتماع شدند.
◼️ کوپلند از آن دسته نویسندگانی است که حتی اگر کارهایشان را نپسندید، نمیتوانید او را نادیده بگیرید. چون واژهها و اصطلاحات متعددی را به زبان روزمرهٔ انگلیسی افزوده یا دستکم رواج داده است. نهفقط نسل ایکس، بلکه اصطلاحات دیگری مانند مکجاب (McJob)، تکنوسیس (Technosis) و فلج شدن به علت تعدد گزینهها (Option Paralysis).
◼️ آثار مکتوب کوپلند صرفاً به داستان محدود نمیشود. آثار غیرداستانی هم جذاب و جالبتوجهاند. یکی از بهترین آنها – به قضاوت متمم – کتابی است که زندگی و نگاه مارشال مک لوهان را روایت کرده و عنوان جالبی هم دارد (+): «مارشال مک لوهان: تو هیچی از کار من نمیفهمی». خوانندهای که این کتاب را ندیده، با خواندن آثار کوپلند مدام با خود میگوید: چقدر مثل مکلوهان فکر میکند. چه نگاه آیندهنگری. چه ذهن نقادی. چنین خوانندهای وقتی کتاب مکلوهانِ کوپلند را میبیند، قطعاً با صدای بلند میگوید: آهان!
و سپس غمگین شدم. چون فهمیدم وقتی آدمها بهشکلی شکسته میشوند، دیگر هرگز ترمیم نخواهند شد. این واقعیتی است که تا جوان هستید، هیچکس به شما نمیگوید. تا بزرگتر شوید و خودتان از مواجهه با آن شگفتزده شوید: هنگامی که میبینید آدمهای زندگیتان، یکی پس از دیگری میشکنند.
از خود میپرسید: چه زمانی نوبت شکستن من فرا خواهد رسید؟ شاید هم شکستهام و هنوز خبر ندارم.
در نهایت، فکر میکنم رابطههایی در این دنیا دوام پیدا میکنند که هر یک از دو نفر بتواند جملهٔ [نیمهکارهٔ] دیگری را تمام کند.
مشهور شدن در سطح جهانی را فراموش کن. همین که بتوانیم درب اتوماتیک جلوی سوپرمارکت را قانع کنیم که ما واقعاً وجود داریم، خیلی هنر کردهایم.
بیشتر ما فقط دو سه لحظهٔ واقعاً جالب در زندگی داریم؛ بقیهاش فقط ملاتی است که بین آنها را پر میکند.
زندگی در نهایت تو را خواهد کشت. اما پیش از آن، مانع میشود که به خواستهات برسی.
هیچ چیز خیلی خیلی خوب و هیچ چیز خیلی خیلی بد برای مدت خیلی خیلی طولانی دوام نخواهد داشت.
زندگی خستهکننده است. انسانها کینهجو هستند. چیزهای خوب به پایان میرسند. کارهای بسیاری را ،بدون این که بفهمیم چرا، انجام میدهیم. و وقتی هم فهمیدیم، چند دهه بعد است که دیگر دانستنش مهم نیست.
رسیدن به سطحی از توانمندی که تنهایی را حس نکنی، بهای سنگینی دارد: باید هیچ چیز را حس نکنی.
جوانی دورهای از زندگی است که انسان برای جمعی از مخاطبان خیالی زندگی میکند.
بعدها یاد گرفتم که چیزی برنامهریزیشدهتر از تصادف در این دنیا وجود ندارد. بعدها یاد گرفتم که تکتک لحظهها تصادفیاند.
در تلویزیون، آدمها اول موهایت را نگاه میکنند، سپس پوستت را، بعدش لباسهایت را. و وقتی نوبت شنیدن حرفهای خودت میشود، وقتت تمام شده.
چطور میشود زنده بود و به داستانهایی که ما دربارهٔ این جایی که دنیا مینامیم بافتهایم فکر نکرد؟ بدون این داستانها، جهان ما چیزی جز سنگ و ابر و گدازهها و تاریکی نیست. بدون داستانها، دنیا روستایی است، چنان با آب گرم شسته شده، که هیچ ردی از گذشته در آن باقی نمانده است.
فکر میکنم [جوری که ما پیش میرویم] طبیعت، پیش از آنکه فرصت تخریبش را پیدا کنیم، تمام میشود.
باور به این که فردا با امروز فرق خواهد داشت، ویژگی منحصربهفرد گونهٔ ماست.
عمر طولانی طبیعی نیست. ما فراموش میکنیم که شهروندان مسن، همانقدر اختراع محسوب میشوند که توسترها و پنیسیلین.
مراقب باشید شرکتها، خصوصیترین خاطراتتان را تسخیر نکنند.
چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگتر از نقاط قوتشان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
با ثبت نام رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهٔ عبور) میتوانید به حدود نیمی از هزاران درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل با پرداخت هزینهٔ عضویت ویژه به همهٔ درسهای متمم از جمله درسهای زیر دسترسی خواهید داشت:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | هدف گذاری
خودشناسی | شخصیت شناسی | فکر کردن با نوشتن
برای خرید محصولات صوتی هم میتوانید به صفحهٔ فروشگاه متمم سر بزنید.
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
۳۱ نظر برای نوبت شکستن ما | داگلاس کوپلند؛ کسی که ویژگی های نسل X را پیش چشممان آورد