Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


موزه تاریخ کامپیوتر | نگاهی به تاریخچه کامپیوتر


موزه تاریخ کامپیوتر

گاهی اوقات در شبکه های اجتماعی می‌خوانیم یا می‌شنویم که کسی می‌گوید: «من از قدیمی‌های دنیای اینترنت هستم. از نسل ویندوز ۷.» معمولاً هم فرد دیگری پیدا می‌شود که پاسخ بدهد: «ویندوز ۷ که همین اواخر بود. من با ویندوز ۳.۱ کار می‌کردم. دورانی که مودم‌ها با صدایی گوش‌خراش بوق می‌زدند.»

می‌توان حدس زد که اگر مدیران موزه تاریخ کامپیوتر یا Computer History Museum (که معمولاً CHM نامیده می‌شود) این نوع گفتگوها را ببینند یا بشنوند، از ته دل خواهند خندید.

برای این‌که فضای راه‌اندازی موزه تاریخ کامپیوتر را بهتر درک کنید، باید به سال‌های ۷۰ میلادی برویم. حدود نیم قرن پیش شرکت Digital Equipment Corporation یا DEC (به شکل دِک خوانده می‌شود) غول دنیای تکنولوژی بود.

کِن اولسِن (Ken Olsen) که احتمالاً نام او را نشنیده‌اید، جایگاهی شبیه استیو جابز یا بیل گیتس داشت (آیا پنجاه سال دیگر نام جابز و گیتس هم تا همین حد ناآشنا خواهد شد؟). DEC مرکز تحولات جدید در حوزه‌ی تکنولوژی محسوب می‌شد و نگاه‌ها به این شرکت دوخته شده بود.

کن اولسن در سال ۱۹۷۶ از یک مشاور خواسته بود که طرحی برای راه‌اندازی موزه کامپیوتر تنظیم و پیشنهاد کند. به نظر می‌رسید که تحولات دنیای تکنولوژی بسیار سریع شده و مناسب است تاریخچه کامپیوتر و تحولات مرتبط با آن جایی ثبت و نگهداری شود تا از بین نرود. اولسن مخاطبان اصلی این موزه را کودکان و دانش‌آموزان در نظر گرفته بود.

ظاهراً این مشاور کار چندانی از پیش نبرد و در سال ۱۹۷۹ (تقریباً هم‌دوره با مقطعی که ایران درگیر تلاطم‌های انقلاب بود) یکی از مدیران DEC به نام گوئن بل (Gwen Bell) با همکارانش طرح‌ریزی نهایی برای موزه کامپیوتر را آغاز کردند. در میانه‌ی دهه‌ی هشتاد (سال ۱۹۸۴)، مرکزی با نام TCM (مخفف The Computer Museum) راه‌اندازی شد (+).

تاریخچه کامپیوتر

باقی ماجرا داستان و خاطره است و با جستجوی ساده‌ای در وب می‌توانید آن را پیدا کنید و بخوانید.

شرکت Campaq در سال ۱۹۹۸ با مبلغی نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار DEC را خرید و این معامله بزرگ‌ترین قرارداد خرید تاریخ تکنولوژی تا آن زمان نام گرفت. از آن به بعد خود DEC‌ هم به موزه تکنولوژی پیوست و داستان ناپدید شدنش تا سال‌ها به یکی از Case Study‌های معروف کتاب‌های مدیریتی تبدیل شد (+).

اما موزه تاریخ کامپیوتر به زندگی خود ادامه داد با چند بار جابه‌جایی و تغییر نام، هم‌اکنون تابلوی CHM (مخفف Computer History Museum) را برای خود انتخاب کرده و در Mountain View کالیفرنیا بازدیدکنندگان را به سفر در گذشته دعوت می‌کند.

اگر به تاریخچه کامپیوتر و روند شکل‌گیری اینترنت علاقه دارید، پیشنهاد ما این است که حتماً به سایت موزه تاریخچه کامپیوتر سر بزنید و یک یا دو ساعت وقت را به جستجو در آن اختصاص دهید.

موزه تاریخ کامپیوتر (CHM)

در سایت موزه تاریخ کامپیوتر بخش‌های جداگانه‌ای به تاریخچه ماشین حساب، تاریخچه کامپیوترهای آنالوگ، نخستین شرکتهای کامپیوتری جهان، تاریخچه حافظه و سیستمهای نگهداری اطلاعات، برنامه نویسی، هوش مصنوعی و روباتیک اختصاص داده شده است (+).

در این موزه می‌توانید از نخستین ماوس‌هایی که به شکل آزمایشی تولید شده‌اند تا نخستین کامپیوترهایی که برای محاسبات و طراحی موشک‌های هسته‌ای به کار می‌رفته‌اند را ببینید.

یک نمونه ماوس که به شکل پروتوتایپ ساده شده است

یک نمونه اولیه (پروتوتایپ) ماوس

کامپیوترهای MADDIDA برای محاسبات سنگین

یک نمونه کامپیوتر MADDIDA برای محاسبات سنگین ریاضی موشک‌های هسته‌ای در ۱۹۴۹(+)

کامپیوتر کومودور ۱۵۳۰ - از نوار کاست برای ضبط و بازخوانی اطلاعات استفاده می‌شد

کامپیوتر کومودور ۱۵۳۰ – از نوار کاست برای ضبط و بازخوانی اطلاعات استفاده می‌شد

اگر به مطالعه‌ی اسناد تاریخ و فایل‌های قدیمی علاقه دارید، شاید دیدن فایل‌های زیر هم برایتان جالب باشد:

گزارشی که موزه در سال ۱۹۸۸ منتشر کرده

بروشور معرفی یک نمایشگاه که با هدف جذب اسپانسر منتشر شده

نمونه کاتالوگ محصولات شرکت Adobe (سه دهه قبل)

بروشور معرفی برنامه‌ی Networked Planet

از بین چهار سند بالا شاید معرفی Networked Planet برایتان جالب‌تر باشد. در دهه‌ی نود میلادی برنامه‌ای طراحی شده بوده که به بازدیدکنندگان از موزه نشان دهد که امکان شگفت‌انگیزی در دنیا به وجود آمده که یک نفر می‌تواند تراکنشی را در نقطه‌ای از کره‌ی زمین انجام دهد و در نقطه‌ی دیگری این تراکنش قابل بررسی باشد. حس شگفت‌زدگی طراحان برنامه را کاملاً در نحوه‌ی تنظیم محتوای بروشور لمس می‌کنید.

موزه تاریخچه کامپیوتر

ما این مطلب را در قالب زنگ تفریح تنظیم و ارائه کرده‌ایم و طبیعتاً ظرفیت زنگ تفریح و انتظار از آن در حدی نیست که به جزئیات بیشتری بپردازیم. همین‌که انگیزه‌ای در شما ایجاد شود که بازدیدی مجازی از این موزه داشته باشید کافی است.

بنابراین به عنوان آخرین مطلبی که از موزه نقل می‌کنیم، تصاویری از کامپیوترهای سیستم SAGE را برایتان می‌آوریم. SAGE نام سیستم دفاع زمینی نیمه اتوماتیک دولت آمریکا در دهه‌ی ۵۰ و ۶۰ بوده است. دورانی که این نگرانی وجود داشت که شوروی با هواپیماهای نظامی خود به حریم هوایی آمریکا حمله کند.

آن زمان دانشگاه MIT با همکاری IBM و تعدادی پیمانکار دیگر شبکه‌ای از کامپیوترها را طراحی کرد و ساخت که باید رادارهایی را در نقاط مختلف خاک آمریکا به یکدیگر متصل کرده و در قالب یک شبکه‌ی کامپیوتری آن‌ها را کنترل می‌کردند. این سیستم کامپیوتری که آن را به نام FAQ-7 یا Q7 می‌شناسند، یکی از نخستین سیستم‌های کامپیوتر تحت شبکه در جهان محسوب می‌شود: ۲۴ دستگاه کامپیوتر که هر یک حدود ۲۵۰۰۰۰ کیلوگرم وزن داشته‌اند و در ۲۴ نقطه‌ی مختلف خاک آمریکا مستقر بوده‌اند (فایل PDF توضیحات بیشتر).

در آن دوره برنامه‌‌ی کامپیوترها در قالب کارت‌های پانچ‌شده نگهداری می‌شد. تصویر زیر مجموعه‌ی برنامه‌ی کنترل سیستم SAGE است که روی ۶۲۵۰۰ کارت، پانچ شده است. حجم این برنامه تقریباً معادل ۵ مگابایت بوده است (+).

نمونه حافظه در کامپیوترهای قدیمی

این کامپیوتر از توانایی پردازش ۷۵۰۰۰ دستور در ثانیه (IPS یا Instruction Per Second) برخوردار بوده است. برای این‌که درک بهتری از این عدد داشته باشید، به این فکر کنید که آن زمان ظرفیت IPS در حدود ۷۵۰۰۰ برای حفاظت از کل خاک آمریکا کافی بوده و امروز ما گوشی‌های موبایل با ظرفیت چند میلیارد پردازش در ثانیه را در جیب‌مان می‌گذاریم و در نهایت هم چند عکس سلفی تار می‌گیریم یا چند توییت درباره‌ی طعم غذایی که خورده‌ایم یا دوستی که دیگر حالمان را نمی‌پرسد منتشر می‌کنیم.

تصویر پایین بخشی از پنل کامپیوتر SAGE را نشان می‌دهد. به قول فعالان اینستاگرام «نکته‌ی عکس» این است که در سمت چپ و پایین پنل، فندک برقی برای روشن کردن سیگار و همین‌طور جاسیگاری هم برای اپراتور دستگاه در نظر گرفته شده است.

تاریخچه کامپیوتر

پیشنهاد عضویت در متمم

دوست عزیز.

شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمه‌ی عبور) می‌توانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.

همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همه‌ی درس‌های متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درس‌های مختص کاربران ویژه متمم را نیز می‌توانید در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

از میان درس‌هایی که در فهرست بالا آمده است، درس‌های زیر از جمله پرطرفدارترین‌ موضوعات هستند:

دوره MBA  |  مذاکره  |  کوچینگ  |  توسعه فردی

فنون مذاکره  |  تصمیم گیری  |  مشاوره مدیریت

تحلیل رفتار متقابل  |  تسلط کلامی  |  افزایش عزت نفس

چگونه شاد باشیم  |  هوش هیجانی  |  رابطه عاطفی

خودشناسی  |  شخصیت شناسی  |  پرورش کودکان هوشمندتر

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری سواد دیجیتال به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه سواد دیجیتال

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۶ نظر برای موزه تاریخ کامپیوتر | نگاهی به تاریخچه کامپیوتر

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : احسان حسینی

    من یادمه یه روزی که داداشم بهم گفت: "احسان میدونی چی شده؟ یه دوربین‌هایی اومده که باهاش عکس بگیری میتونی بعدش عکس رو پاک کنی؟" (منظورش همون دوربین دیجیتال های خانگی بود که یه رم M2 میخورد)

    من اون روز توی شوک بودم. شوک این که "دنیا داره به کجا میره؟ عکس بگیرم بعدش اگه خوشم نیاد پاکش کنم؟ جل الخالق!"

    الان دوربین گوشیم 48 مگاپیکسل هست و چند ماه یه بار شاید باهاش یه چند تا عکس بگیرم و پاک کنم :)

    .

    من سال 80 کامپیوتردار شدم. یادمه حدود یک سال بعدش پسرخالم کامپیوتر خرید. بعد به خونمون زنگ زد گفت به احسان بگو بیاد که به یه مشکل بزرگ برخوردم.

    منم رفتم اونجا با ژست مهندسی گفتم "چیه مشکلت؟"

    دیدم یه کلیپ از مستربین باز کرده، نمی‌تونه ببنده. رفتم روی علامت ضربدر کلیک کردم، همه کف کردن. گفتن: "بابا خیلی بلدی. دمت گرم. تو بالاخره به یه جایی می‌رسی!"

    به هیچ جایی هم نرسیدم:)

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .