Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


سیستم توصیه گر چیست؟ | موتورهای پیشنهاددهنده چگونه کار می‌‌کنند؟


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۵۴۶۰۱
از شما انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس:
  • بتوانید «موتورهای پیشنهادکننده» یا «سیستمهای توصیه گر (سامانه های توصیه گر)» را تعریف کرده و عملکردشان توضیح دهید.
  • بتوانید برای سیستمهای توصیه‌گر مثال بزنید و بگویید این سیستم‌ها در کدام سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها وجود دارند.
  • بتوانید تفاوت دو الگوریتم توصیه اصلی، یعنی پیشنهاد بر پایهٔ محصول (~ فیلتر محتوایی)‌ و پیشنهاد جمعی (~ فیلتر همکاری) را توضیح دهید.
  • اگر هم‌اکنون در صنعت و کسب‌و‌کارتان چنین سیستم‌هایی وجود ندارد، بتوانید تشخیص دهید که در کدام بخش‌ها - به صورت بالقوه - امکان به‌کارگیری سیستم‌های توصیه‌کننده وجود دارد.
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
سیستمهای توصیه گر

حتماً تا کنون پیش آمده که تصمیم گرفته باشید به یک رستوران جدید بروید یا آخر هفته را به دیدن فیلم بگذرانید و چون گزینه‌ای در ذهن نداشته‌اید، از دوستان نزدیک خود خواسته باشید چند گزینه به شما پیشنهاد دهند.

هم‌چنین اگر مشتری قدیمی سوپرمارکت محله‌تان باشید، احتمالاً پیش آمده که فروشنده محصولی را که تا امروز نخریده‌اید به شما پیشنهاد دهد. مثلاً چون همیشه ماست کم‌چرب می‌خرید، بگوید که ماست تازه‌ای آمده که کم‌چرب و خوشمزه است.

و نیز احتمالاً برایتان پیش آمده که از کتابی که پسندیده‌اید برای دوست‌تان حرف بزنید و او کتاب مشابهی را به شما پیشنهاد کرده باشد. مثلاً اگر قلعه حیوانات را خوانده باشید، به احتمال زیاد از شما می‌پرسد: «آیا کتاب ۱۹۸۴ را هم خوانده‌ای؟» و اگر از کتاب ۱۹۸۴ حرف زده باشید ممکن است بگوید: «اگر ژانر دیستوپیا را می‌پسندی، دنیای قشنگ نو را هم بخوان.»

ما به علل مختلفی محتاج توصیهٔ دیگران می‌شویم: گاهی گزینه‌ها را می‌دانیم اما نمی‌توانیم آن‌ها را با هم مقایسه کنیم. و گاه، حتی نمی‌دانیم چه گزینه‌هایی وجود دارند.

مثال‌های بالا، همگی نمونه‌هایی از استفاده از توصیهٔ دیگران هستند. واقعاً‌ نمی‌شود زندگی را بدون رد و بدل کردن این نوع پیشنهادها تصور کرد.

اما اتفاق عجیبی که در دهه‌های اخیر افتاده این است که ما بسیاری از توصیه‌ها را دیگر از دوستان، آشنایان و انسان‌های دیگر نمی‌شنویم. به‌علت افزایش حجم داده‌های در دسترس (چه در مقیاس‌های کوچک‌تر و چه در سطح کلان داده) و امکان پردازش آن‌ها، عملاً الگوریتمها و سیستمهای مبتنی بر علم داده، یادگیری ماشین و هوش مصنوعی هستند که قدرت را در دست گرفته‌اند و گزینه‌های مختلف را به ما پیشنهاد می‌دهند:

  • موتورهای جستجو مانند گوگل به ما می‌گویند که کدام صفحات در وب را بخوانیم.
  • فروشگاه‌های آنلاین مثل آمازون و دیجی‌کالا پس از خریدن موبایل یا لپ‌تاپ، فهرستی از محصولات جانبی را به ما پیشنهاد می‌کنند.
  • شبکه های اجتماعی مانند لینکدین، فیسبوک و اینستاگرام به ما دوستان و رابطه‌های تازه پیشنهاد می‌کنند.
  • شبکه‌های اجتماعی به ما محتواهای تازه پیشنهاد می‌کنند (مثلاً بخش اکسپلور در اینستاگرام)
  • سایت‌های خبری زیر هر یک از اخبارشان، چند خبر مرتبط را پیشنهاد می‌کنند.

ما هم به عنوان کاربر، بازدیدکننده و مشتری، از این نوع پیشنهادها استقبال می‌کنیم. چون می‌دانیم که آن‌قدر گزینه‌ها زیاد شده و دست‌مان در انتخاب باز است، که اگر فرد یا سیستمی ما را راهنمایی نکند، در دریایی از گزینه‌ها غرق می‌شویم.

اهمیت پیشنهادها آن‌قدر زیاد شده که بدون اغراق می‌توان گفت:‌ موفقیت و شکست بسیاری از کسب‌و‌کارهای دیجیتال، تابع این است که بتوانند پیشنهادهای مناسبی به کاربران و مشتریان خود ارائه کنند.

این نیاز، یعنی نیاز به دریافت پیشنهاد، پایهٔ شکل‌گیری ابزاری شده که امروزه به اسم‌هایی مانند «موتور توصیه‌گر»، «سامانه توصیه گر» و «سیستم پیشنهاددهنده» شناخته می‌شود (در انگلیسی recommendation engine یا recommender system).

در این درس می‌خواهیم به زبان ساده و همراه چند مثال روزمره با مفهوم، نحوه عملکرد و انواع موتورهای توصیه گر آشنا شویم.

تعریف موتور توصیه‌گر

احتمالاً با همین مثال‌هایی که تا این‌جا گفته شد، مفهوم موتور توصیه‌گر برای شما شفاف شده است. با این حال، بهتر است تعریفی دقیق‌تر و رسمی‌تر از این سیستم‌ها هم ارائه کنیم:

تعریف موتور توصیه‌گر (پیشنهاددهنده)

موتورهای پیشنهاددهنده یا توصیه‌گر سیستم‌هایی نرم‌افزاری هستند که با استفاده از روش‌های ریاضی و آماری، بر اساس شناختی که از محصولات و داده‌هایی که از از رفتار، علایق، سابقهٔ فعالیت و ترجیحات شما و کاربران دیگر در اختیار دارند، گزینه‌‌هایی را که فکر می‌کنند برای شما مطلوب‌ترند، به شما معرفی می‌کنند.

این سیستم‌های پیشنهاددهنده در فروشگاه‌های آنلاین، شبکه‌های اجتماعی، سایت‌های خبری، پلتفرم‌های سرگرمی و پخش فیلم و موزیک، نرم‌افزارهای مسیریاب و صدها سرویس دیگر به‌کار گرفته می‌شوند. بنابراین گزینه‌های پیشنهادی هم ممکن است از جنس محصول،‌ محتوا، انسان، موزیک، فیلم و یا مسیر حرکت باشند.

الگوریتم‌ها و روش‌های ریاضی و آماری مورد استفاده در موتورهای پیشنهاددهنده، امروزه معمولاً زیرمجموعهٔ هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در نظر گرفته می‌شوند.

بنابراین می‌توان گفت سیستم‌های توصیه‌گر می‌خواهند به صاحبان کسب‌و‌کارها کمک کنند تا به‌جای پیشنهاد چشم‌بسته، «بهترین پیشنهاد‌ها» را به مخاطبان و مشتریان خود ارائه دهند. بهترین پیشنهاد هم قطعاً پیشنهادی است که – با الهام از فیلم پدرخوانده – مشتری نتواند آن را رد کند!

به همین علت،‌ گاهی اوقات موتورهای توصیه‌گر را «موتورهای پیش‌بینی» هم می‌نامند:

موتور پیش‌بینی یعنی چه؟

این الگوریتم‌ها (یا موتورها یا سیستم‌ها)، چنان‌که مایکل شریگ در کتاب موتورهای توصیه‌گر خود می‌گوید، مأموریت‌شان این است که به گزینه‌های مختلف نگاه کرده و پیش‌بینی کنند کدام‌یک شانس انتخاب شدن بیشتری دارند. سپس همان‌ها را پیش روی مخاطب یا مشتری قرار دهند.

بنابراین با وجودی که اسم‌شان «توصیه» است، ماهیت‌شان در یک کلمه خلاصه می‌شود: «پیش‌بینی».

مزایای موتورهای توصیه‌گر

با توضیحاتی که گفته شد، به‌سادگی می‌توانید مزایای استفاده از موتورها یا سیستم‌های توصیه‌گر را حدس بزنید.

این سیستم‌ها رضایت کاربران را افزایش می‌دهند. چون پیشنهادهایی که ارائه می‌‌دهند که برای کاربر جذاب‌تر است. به زبان امروزی می‌توان گفت:  با استفاده از شخصی‌سازی تجربه کاربری را بهتر می‌کنند (تفاوت شخصی‌سازی و سفارشی‌سازی چیست؟).

علاوه بر این، طبیعتاً با ارائه‌ی پیشنهادهای مرتبط، فروش را افزایش می‌دهند (یا در سایت‌های محتوامحور، مخاطب را بیشتر درگیر می‌کنند). همین رضایت بیشتر معمولاً به افزایش وفاداری مشتریان هم تبدیل می‌شود. ضمن این‌که سیستم‌های توصیه‌گر به شناخت بهتر سلیقهٔ مشتریان/کاربران/بازدیدکنندگان کمک می‌‌کنند. از این شناخت بهتر می‌توان برای تعیین و تدوین استراتژی استفاده کرد و در دوراهی‌های حساس برای تصمیم‌گیری‌های مدیریتی بهره برد.

همهٔ این موارد را می‌توان چنین جمع‌بندی کرد که سیستم‌های توصیه‌گر مشتری و کسب‌و‌کار را به هم نزدیک‌تر می‌کنند و رابطهٔ صمیمی‌تری میان این دو شکل می‌دهند.

یک سیستم توصیه گر چگونه کار می‌‌کند؟

بیایید کمی به همان موضوع موضوع انتخاب کتاب، که درس را با آن آغاز کردیم، فکر کنیم. فرض کنید یک سایت کتابفروشی آنلاین دارید و یکی از بازدیدکنندگان سایت در حال بازدید صفحهٔ مربوط به کتاب اثر مرکب است. شما قرار است یک سیستم توصیه‌گر طراحی کنید که زیر همین صفحه کتاب‌های دیگری را به او معرفی کند. کتابهای پیشنهادی‌تان را بر چه اساسی انتخاب می‌کنید؟

در ادامه چند نمونه از رایج‌ترین روش‌ها را – به‌شکلی ساده شده – با هم مرور می‌کنیم. لازم به تأکید است که این روش‌ها کاملاً مستقل نیستند و گاهی با یکدیگر همپوشانی دارند:

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

کدام فرمول؟ کدام روش محاسبه؟‌

توجه کنید که آن‌چه گفتیم، مقدمه‌ای بسیار ساده‌شده دربارهٔ سیستمهای توصیه‌گر است و با این مقدمه صرفاً می‌توان مفهوم سیستمهای توصیه گر را متوجه شد. اما دنیای سیستمهای توصیه گر آن‌قدر پیچیده است که اگر بخواهید در زمینه‌اش فعالیت کنید، یک عمر کامل هم برایش کافی نیست.

 مثلاً به کلمهٔ «شبیه» توجه کنید. وقتی می‌گوییم کتابی شبیه کتاب الف به او پیشنهاد شود، فرمول دقیق اندازه‌گیری و قضاوت دربارهٔ شباهت چیست؟  یا وقتی می‌گوییم وزن دادن به فیلتر محتوایی و ترکیب کردن آن با فیلتر همکاری جمعی دقیقاً منظورمان چه نوع وزن دادنی است؟ آیا قرار است این‌ها فقط با یک ضریب با هم جمع شوند؟‌ یا روش‌های پیچیده‌تری به‌کار گرفته می‌شود؟

برای پاسخ دادن به این سوال، چاره‌ای نیست جز این‌که با دنیای جبر خطی، آمار، احتمال و هندسه – که معمولاً اغلب مردم دوست‌شان ندارند – آشنا باشید (آشتی کنید).

به‌عنوان نمونه برای محاسبه شباهت، معیارهای متنوعی مانند فاصله کسینوسی، فاصله اقلیدسی و ضریب همبستگی به‌کار می‌رود. برای ترکیب نتایج الگوریتم‌های مختلف هم جعبه‌ابزار متنوعی از الگوریتم‌ها و تکنیک‌ها وجود دارد که از جملهٔ آن‌ها می‌توان به تقویت گرادیان (gradient boosting)، جنگل‌های تصادفی (random forrests)، استکینگ (stacking)، بگینگ (bagging) و رأی‌گیری (voting) استفاده کرد.

ما فعلاً کاری به این الگوریتم‌ها و جزئیات‌شان نداریم. اما مهم است به‌خاطر داشته باشید که طراحی و پیاده‌سازی یک سیستم توصیه‌گر، صرفاً‌ یک کار نرم‌افزاری نیست. بلکه خود یک «مسئله‌ی ریاضی (بهینه‌سازی ترکیبی از چند هدف)» است که باید با دقت، جدیت و ظرافت «حل» شود.

تمرین و مشارکت در بحث

حداقل سه سیستم پیشنهاد دهنده را که می‌شناسید نام ببرید. اگرچه نمی‌توانید به‌صورت قطعی نظر دهید، اما سعی کنید حدس بزنید هر یک از کدام‌یک از شیوه‌های گفته شده در درس برای پیشنهادهایشان استفاده می‌‌کنند.

آیا در زندگی شخصی یا محیط شغلی‌تان موردی هست که جای خالی یک سیستم پیشنهاددهندهٔ قوی را حس کنید؟ جایی که یا اصلاً چنین سیستمی هنوز وجود ندارد، یا هست، اما انتظار شما را تأمین نمی‌کند.

بعد از خواندن این درس چه کار کنم؟

کتاب درباره سیستمهای توصیه گر

کتابهای بسیاری درباره سیستمهای توصیه گر وجود دارند. اما بیشتر آن‌ها صرفاً جنبه‌های فنی این سیستمها را بررسی کرده‌اند و ممکن است برای مخاطب معمولی جذاب نباشند. اما کتاب‌هایی هم هستند که به زبان ساده و برای مخاطب عام نوشته شده‌اند.

کتاب سیستمهای توصیه گر مایکل شریگ یکی از این کتابهاست. ما به بهانهٔ معرفی این کتاب، کمی بیشتر دربارهٔ موتورهای پیشنهاددهنده صحبت کرده‌ایم. بنابراین درس مربوط به کتاب شریگ را می‌توانید مکمل درس حاضر در نظر بگیرید:

معرفی و مرور کتاب سیستمهای توصیه گر  

پروژه GFT گوگل

در نگاه اول به نظر می‌رسد دنیایی که در آن سیستم‌های هوشمند توصیه‌گر به کمک ما بیایند، دنیای بهتر و شیرین‌تری است. اما این موتورهای پیشنهاددهنده دردسرهای خاص خودشان را هم دارند.

مثلاً پیشنهادهای آن‌ها می‌تواند رفتار کاربران را تغییر دهد و طبیعتاً تحلیل رفتار کاربران – آن هم در شرایطی که خودمان قبلاً آن را دستکاری کرده‌ایم – می‌تواند به نتایج گمراه‌کننده منتهی شود. برای درک بهتر این پدیده پیشنهاد می‌کنیم درس پروژهٔ GFT گوگل را مطالعه کنید.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری علم داده به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه علم داده

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۰۷ نظر برای سیستم توصیه گر چیست؟ | موتورهای پیشنهاددهنده چگونه کار می‌‌کنند؟

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .