چهار ستون اصلی در فرهنگ سازمانی آمازون
میدانیم که فرهنگ سازمانی چیزی نیست که با سخنرانی و توصیه به وجود بیاید. مطمئنترین راه برای آشنایی با فرهنگ یک سازمان هم، صحبت کردن با مدیران ارشد آن نیست. چون بسیار محتمل است که مدیران ارشد، بیش از آن که فرهنگ واقعی سازمانشان را توضیح دهند، تصویری از فرهنگ سازمانی رویاییشان را برایمان ترسیم کنند.
با این حال، شنیدن ویژگیهای فرهنگ سازمانی از زبان مدیران، خصوصاً بنیانگذاران، میتواند الهامبخش باشد. چون حداقل نشان میدهد که نقشهای که در ذهن داشتهاند چه بوده و قطبنمایی که بر اساس آن، مسیر شرکت را تعیین میکردند چگونه کار میکرده است.
در مورد شرکت آمازون، شنیدن دربارهٔ فرهنگ سازمانی از زبان جف بزوس اهمیت بیشتری هم پیدا میکند. او نزدیک به سه دهه (از ۱۹۹۴ تا ۲۰۲۱) مدیرعامل آمازون باقی ماند و به اندازهٔ کافی فرصت داشت تا سازمان را با فرهنگی که میپسندید، همسو کند (یا برای ایجاد همسویی تلاش کند). این مدت طولانی حضور در سمت اجرایی را در تعداد کمی از مدیران سیلیکون ولی شاهد هستیم (از جمله لری الیسون در اوراکل، رید هستینگز در نتفلیکس و جنسن هوانگ در انویدیا).
جف بزوس ستونهای فرهنگ سازمانی آمازون را بارها در نامههایی که خطاب به کارکنان آمازون نوشته اعلام کرده است (کتاب Invent and Wander). اغلب کتابهایی هم که درباره آمازون نوشته شدهاند، به مولفههای فرهنگ سازمانی آمازون اشاره کردهاند (از جمله کتاب Working Backwards).
با این حال، شنیدن دربارهٔ فرهنگ آمازون از زبان خود جف بزوس جذاب است. او در سال ۲۰۱۸ در گفتگوهایی که در حاشیهٔ کنفرانس هوا، فضا و سایبر مریلند داشت، دربارهٔ فرهنگ سازمانی مطلوبش چنین میگوید (+):
بزوس در این اشارهٔ مختصر، فرهنگ سازمانی مطلوب خود را در چهار مولفه خلاصه میکند:
◼️ تمرکز مطلق بر مشتری: تمرکز بر مشتری، یا به تعبیری که بزوس بهکار میبرد «customer obsession» این روزها شعار همهٔ کسبوکارها است. به همین علت، خود این عبارت بهتنهایی معنای شفافی ندارد. هیچکس نیست که بگوید ما بر مشتری تمرکز نمیکنیم و به خواستههای مشتری توجه نداریم. بنابراین باید بهشکلی مشخص شود که این شعار، دقیقاً بر چه چیزی تأکید میکند یا چه چیزی را از صدر فهرست اهمیت کنار میگذارد و تمرکز بر مشتری را به جای آن مینشاند.
جف بزوس در اینجا با یک توضیح مهم، منظورش از این سیاست را شفافتر میکند: تمرکز بر مشتری به جای تمرکز بر رقبا.
فرهنگی که جف بزوس کوشیده در آمازون تثبیت کند این است که به جای این که هر روز ببینیم رقبایمان چه میکنند و بخواهیم از آنها تقلید کنیم، به مشتریان فعلیمان توجه کنیم و بکوشیم آنها راضیتر شوند. با این کار، حفظ جایگاهمان در بازار راحتتر خواهد بود.
مرور سیاست جف بزوس در دوران حباب دات کام (حوالی سال ۲۰۰۰) نشان میدهد که آن زمان هم نگاه مشابهی داشته است. او بارها در مصاحبهها توضیح داده که در آن ایام، بدون توجه به تحرکهای رقبا و حتی آشفتگیهای بازار سرمایه، تمرکزش بر شاخصهای عملیاتی مانند میزان فروش و رضایت مشتری و تکرار خرید بوده است. آن زمان هم تصورش این بوده که وقتی حال کسبوکار و حال مشتری خوب است، این که بازار سرمایه چه میگوید و رقبا چه میکنند، اهمیت بسیار کمتری دارد.
◼️ تفکر با افق بلندمدت: دومین نکتهای که جف بزوس به عنوان ستون فرهنگ سازمانی آمازون به آن اشاره میکند، تفکر بلندمدت است. او توضیح میدهد که ما در مقایسه با شرکتهای مشابه یا همردیف خودمان، روی پروژههای بلندمدتتری سرمایهگذاری میکنیم. همانطور که بارها در درس تفکر سیستمی گفتهایم، تفکر بلندمدت یکی از ویژگیهای اصلی تفکر سیستمی نیز هست.
◼️ شوق شدید به اختراع: سومین محور فرهنگ آمازون، اختراع است که بزوس بلافاصله آن را با این یادآوری هم همراه میکند که وقتی از اختراع (و خلاقیت) حرف میزنیم، باید تحمل شکست را هم داشته باشیم. چون به قول او، این دو دست در دست یکدیگر هستند و نمیشود یکی را داشت و دیگری را نخواست. این را همه میدانیم اختراع واقعی، اغلب از مسیر ناشناختهها و آزمون و خطا عبور میکند. به همین علت، افراد و سازمانهایی که از شکست میترسند، ممکن است نتوانند ارزشمندترین میوههای درخت نوآوری را بچینند.
◼️ نگاه حرفهای به ارتقاء کیفیت عملیات: چهارمین پایهٔ فرهنگ سازمانی آمازون که جف بزوس به آن اشاره میکند، بهبود عملیاتی یا تعالی عملیاتی (Operational Excellence) است. نکتهٔ مهمی در این مورد چهارم هست که توجه به آن آموزنده است. بزوس حتی پیش از سال ۲۰۰۰ هم در نامهها و مصاحبههای خود از اصطلاح Operational Excellence استفاده کرده است. اما وقتی نامههای قدیمی او را میبینیم، این مفهوم را بیشتر به شکل کلاسیک و فرایندی نگاه میکند. به همان معنایی که در کتابهای درسی دانشگاهی به همین اسم هست: افزایش بهرهروی، بهبود راندمان، کاهش اتلاف و …
اما از سال ۲۰۱۵ به بعد چه در نامهها و چه مصاحبهها، بزوس از منظر دیگری به این حوزه نگاه میکند و آن را انسانیتر میبیند. او بحث حرفهایگری را پیش میکشد و اشاره میکند که مصداق حرفهای بودن این است که از کار حرفهای خود احساس غرور کنی؛ حتی وقتی کسی آن را نمیبیند و درگیر جزئیاتش نیست. بسیاری از مدیران سازمانها کار عملیاتی را به معنای کار کماهمیتتر در نظر میگیرند. در حدی که صفت عملیاتی را روبهروی استراتژیک قرار میدهند (مثلاً: این کارهای عملیاتی را خودتان انجام دهید. من روی موضوعات استراتژیک نظر میدهم. جزئیات عملیاتی با خودتان). اما بزوس تأکید میکند که یک پایهٔ اصلی موفقیت سازمان، همین توجه به جزئیات عملیاتی و تلاش دائمی برای بهبود آن است.
در عین حال، چون جزئیات عملیاتی بهسادگی به چشم نمیآید، کسانی میتوانند سازمان را در این وجه به پیش ببرند که همهجا در پی فرصتهای بهبود باشند؛ حتی وقتی کسی آنها را نمیبیند و خروجی کارشان به سرعت و به سادگی به چشم نمیآید. و از این که چنین ویژگیای دارند، بهعنوان یک فرد حرفهای احساس غرور کنند.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری شرکت آمازون به شما پیشنهاد میکند:
- شرکت آمازون
- مصاحبه جف بزوس با فایننشال تایمز | سرگذشت آمازون
- فروشگاهی برای همه چیز: ماجرای پاورپوینت و مدیریت جلسات در آمازون
- بخشی از تاریخچه آمازون – پیشنهاد هاروارد: آمازون را بفروش و خلاص شو
- کتابفروشی آمازون | درسی در تبلیغات یا در تکنولوژی؟
- فروشگاه آمازون – چهار ستارهها
- آمازون و ایجاد رقابت بین شهرها برای دفتر مرکزی جدید
- فروشگاه اینترنتی آمازون از نگاه جف بزوس
- چهار ستون اصلی در فرهنگ سازمانی آمازون
- فهرست کتابهای پیشنهادی جف بزوس
- شکست گوشی آمازون فایر فون چه چیزی را به ما میآموزد؟
- کتاب پیشگام | جملات و سخنان جف بزوس
- حرفهای جف بزوس درباره استارت آپها و کسب و کارهای نوپا
- نکاتی درباره مدیریت کسب و کار
- نکاتی درباره مشتری مداری
- توجه به مشتری – یکی از مهمترین کلیدهای موفقیت کسب و کار
- جملاتی درباره کارآفرینی و نوآوری از جف بزوس
- آمازون اسمایل | مسئولیت اجتماعی شرکتی یا ترفند برندسازی و افزایش فروش؟
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : محمدرضا شعبانعلی
معصومه جان.
این حرفی که میزنم، ممکنه پارادوکسیکال به نظر برسه. اصراری هم به درست بودنش ندارم. اما واقعاً خلاصهٔ تجربهٔ من در همهٔ این سالهاییه که مدام تصمیمهای حفظ، ارتقا و اخراج در اطرافم دیدهام:
«برای این که اخراج نشی و شغلت حفظ بشه، باید کارت به چشم بیاد.
برای اینکه ارتقاء پیدا کنی، باید کارهایی بکنی که به چشم نمیاد.»
فکر میکنم منطق این حرف تا حدی مشخصه. اما اگر بخوام توضیح بدم:
قطعاً مدیرها خیلی وقتها کارهای کارمند و کارشناس رو نمیبینن. یا اگر کارمند و کارشناس خوب پرزنت نکنه، ممکنه اصلاً متوجه نشن اون کار چهجوری و با چه کیفیتی انجام شده.
اما کیفیت خوب، حداکثر باعث میشه که مدیر بگه فلانی عضو خوبی برای تیم ماست.
این «خوب بودن» دستاورد خوبیه. اما خیلی وقتها برای ارتقا کافی نیست.
یه سری کارهایی رو ما انجام میدیم، نه بهخاطر دیده شدن، و نه بهخاطر پاداش گرفتن، بلکه چون معتقدیم که «وقتی این کار به من سپرده شده، این ضعف نباید توش باشه.» یا «وقتی این کار به من سپرده شده، و من میدونم میتونم بهتر انجامش بدم، منتظر درخواست و دستور کسی نمیمونم.»
خیلی از این کارها مستقیم دیده نمیشن. اما نهایتاً خروجی ما رو بهتر میکنن. گاهی اوقات هم بعضی از اینها تصادفی دیده میشن. و اون زمان وقتی مدیر میفهمه که کارهای خوبی هست که بدون درخواستش داره انجام میشه، قطعاً شوقش بیشتر میشه.
یه مثال قدیمی از یه مدیری توی ذهنمه. خودش برام تعریف میکرد. اون زمان که نامهها رو میدادن منشیها تایپ کنن. یه منشی داشت که خیلی خوب کار میکرد و واقعاً ازش راضی بود. یه روز تصادفی میبینه که منشی یه دیکشنری فارسی و یه دیکشنری انگلیسی توی کشو داره. میپرسه: زبان میخونی؟ میگه نه. این رو گذاشتهام اگر توی نامهها چیزی به نظرم اشتباه بیاد، چک میکنم و درستش میکنم (به نظرت اگر این منشی هر بار میرفت دفتر رئيس در میزد و میگفت: «آقای فلانی. ببخشید. فکر میکنم فلان کلمه غلطه. اصلاحش کنم؟» همین اثر رو داشت؟ به نظرم درخواست اصلاحش تأیید میشد، اما تحسین نمیشد).
فکر میکنم اون منشی هنوز هم توی اون مجموعه باشه. اخیراً خبر ندارم. اما پنج شش سال پیش، مدیر یه بخشی شده بود.
میخوام بگم «پرزنت کردن» خوبه. اما باید مواظب باشیم هر کار کوچکی رو هم به مدیرهامون نفروشیم. خیلی وقتها این که یه نفر بگه «من این کار رو درست انجام دادم، چون خودم رو حرفهای میدونم و کار زیر دست من باید در حد توانم بیعیب باشه» تاثیرگذارتر از اینه که «آهای آهای. بیاید براتون پرزنت کنم که من چه آدم توانمندی هستم و چقدر کیفیت کار برام مهمه.»
کار خوب، گم نمیشه. بالاخره دیده میشه. شاید دیرتر. اما اثرگذارتر. و این در تضاد با اهمیت درست پرزنت کردن وظایف اصلی و کارهای کلیدی نیست.