Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز


تهاتر چیست

حتماً تا کنون کلمهٔ تهاتر را شنیده‌اید. ده‌ها اصطلاح بر پایهٔ تهاتر ساخته شده و در گفتگوهای روزمره و معاملات تجاری و اقتصادی به کار می‌رود: تهاتر ملک، تهاتر کالا با کشورها، تهاتر کالا به کالا، تهاتر گاز، تهاتر نفت با کالا، اقتصاد تهاتری و …

در این درس می‌‌خواهیم دربارهٔ معنی تهاتر حرف بزنیم. اما اجازه دهید پیش از آن‌که وارد جزئیات شویم، به زبان ساده بگوییم تهاتر چیست.

تهاتر چیست؟ | تعریف تهاتر به زبان ساده

فرض کنید یک مقدار قابل‌توجهی لوازم یدکی خودرو وارد کرده‌اید و قصد دارید با سود حاصل از فروش آن‌ها یک خودرو بخرید. در حالی که در جستجوی مشتری مناسب هستید، با فردی آشنا می‌شوید که مغازهٔ فروش لوازم یدکی دارد و اتفاقاً خودرویی هم که از آن استفاده می‌کند، همان چیزی است که شما در پی آن هستید. هنگام گفتگو با او متوجه می‌شوید که قصد دارد خودروی خود را بفروشد. پس به او پیشنهاد می‌کنید که بخشی از بار لوازم یدکی‌تان را به او داده و در مقابل، خودرو را از او بگیرید. آن‌چه در این‌جا اتفاق افتاده «تهاتر» یا «بارتر / Barter» یا «معامله پایاپای» نامیده می‌شود.

مثالهای دیگری هم از تهاتر وجود دارد که حتماً آن‌ها را شنیده‌اید یا شاید تجربه کرده باشید. تهاتر ملک یکی از رایج‌ترین معاملات تهاتری است. وقتی دو نفر به جای خرید و فروش ملک، املاک خود را با یکدیگر مبادله می‌‌کنند، تهاتر انجام شده است.

تهاتر ملک با مصالح ساختمانی هم یکی دیگر از انواع تهاتر است. فردی که پروژهٔ ساختمانی در دست دارد، ممکن است به علل مختلف از جمله کمبود نقدینگی تصمیم بگیرد به جای پرداخت بهای مصالح، یک یا چند واحد از ساختمان خود را به فروشندهٔ مصالح واگذار کند.

در سطح ملی و بین‌المللی هم نمونه‌های متنوعی از تجارت تهاتری وجود دارد. مثلاً ایران در مقاطعی گاز خود را با نفت عراق تهاتر کرده و چون در این شیوه پولی رد و بدل نشده، این کار عملاً مصداق نقض تحریمهای بین‌المللی محسوب نشده است.

تعریف تهاتر (ساده)

هر نوع معامله که در آن دو کالا، خدمت، محصول یا هر نوع مال دیگر مستقیم با یکدیگر مبادله شوند، معامله پایاپای یا تهاتر نامیده می‌شود.

اقتصاددان‌ها هم تهاتر را به همین شکل می‌شناسند. اما ترجیح می‌دهند در شرح معنی barter از اصطلاح «ابزار مبادله / medium of exchange» استفاده کنند. حتماً می‌دانید که رایج‌ترین ابزار مبادله، پول نقد است:

تعریف تهاتر (در علم اقتصاد)

معامله تهاتری یا معامله پایاپای، معامله‌ای است که در آن از ابزار مبادله استفاده نشود.

تاریخچه تهاتر

هنوز کسی ادعا نکرده که توانسته قدمت تهاتر و معاملات تهاتری را مشخص کند. با وجودی که نمی‌دانیم تهاتر از چه زمانی شروع شده، این را می‌دانیم که قدیمی‌ترین نشانه‌های کشف شده از زندگی انسان کهن (از جمله در تمدن بین‌النهرین) نیز از وجود معاملات تهاتری خبر می‌دهند.

گلین دیویس در این باره در کتاب تاریخچه پول خود به نکتهٔ جالبی اشاره می‌کند (+): تاریخ تهاتر به اندازه تاریخ بشر قدمت دارد. وقتی حشرات و حیوانات با یکدیگر تهاتر می‌کنند، قابل‌درک است که انسان‌ها هم در دورترین نقطه‌های تاریخ از معاملات تهاتری استفاده می‌کرده‌اند. در واقع اگر قرار باشد از تهاتر تعجب کنیم، نه به‌خاطر قدمت آن، بلکه به خاطر ماندگاری آن است. این‌که چگونه روشی تا این حد قدیمی، هنوز هم زنده و فعال باقی مانده و به‌کار گرفته می‌شود.

می‌توانیم حرف دیویس را به شکل دیگری هم بیان کنیم:  تاریخچه تهاتر چنان طولانی است که عمر پدیده‌هایی مثل پول و سیستمهای مالی مدرن را می‌توان در حد یک جرقه، کوتاه دانست.

تهاتر چیست

آیا پول اختراع شد تا جایگزین تهاتر شود؟

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

امروز هر جا بگویید پول آمده که جایگزین معاملات تهاتری شود، انسان‌شناس‌ها بلافاصله به شما یادآوری خواهند کرد که: «نه! این دو هم‌زمان با هم و در کنار یکدیگر وجود داشته‌اند و اقتصاد هیچ جامعه‌ای صرفاً مبتنی بر تهاتر نبوده است.» به‌ نظر می‌رسد اقتصاددان‌ها هم کم‌و‌بیش این حرف را پذیرفته‌اند. از کتابهای سادهٔ عامه‌پسند (مثلاً پول – داستان واقعی یک چیزی الکی) تا کتابهای تخصصی اقتصادی، به این نکته اشاره می‌شود که پول جایگزین تهاتر نشده است (+/+/+).

اما باز هم اقتصاددان‌ها هنگام آموزش مفهوم پول، ترجیح می‌دهند از اقتصاد تهاتری شروع کنند و به اقتصاد پول‌محور برسند. علت هم مشخص است: بهترین شیوه برای درک کارکرد پول این است که با خود فکر کنید: «اگر پول نبود، باید چه می‌کردیم؟ تهاتر.»

آیا هنوز هم معاملات تهاتری انجام می‌شوند؟

با وجودی که تهاتر (بارتر) روشی قدیمی و کهنه به نظر می‌رسد، این روش تهاتر هنوز هم رونق دارد و هیچ‌وقت ارزش و اعتبار آن کم نشده و معامله‌کنندگان به علل متعددی به – از جمله مواردی که در زیر می‌آیند – ممکن است به جای معامله نقدی به سراغ معامله پایاپای یا تهاتری بروند:

◼️  وقتی استفاده از ابزار مبادله دشوار و پرهزینه است. مثلاً وقتی بانک‌ها محدودیت‌هایی برای معاملات و تراکنش‌ها تعریف می‌کنند و یا این‌که دولت‌ها مالیات‌هایی سنگین بر معاملات وضع می‌کنند. به همین علت معمولاً اصطلاح «تهاتر ملک با ملک» یا «تهاتر زمین با آپارتمان» را بیشتر از «تهاتر لباس و پوشاک» می‌شنویم.

◼️  وقتی مشکل تأمین نقدینگی وجود دارد. شاید آشناترین نمونه از این دست، تهاتر در صنعت ساختمان‌سازی باشد. کسانی که در این صنعت فعالیت می‌کنند هر روز اصطلاحاتی مثل تهاتر تیرآهن، تهاتر پکیج، تهاتر پله برقی و آسانسور را می‌شنوند. چون در این صنعت معمولاً پول نقدِ در دسترس بسیار کمتر از پول نقدِ مورد نیاز است و سازندگان بارها مجبور می‌شوند از تهاتر برای تأمین مصالح و تأسیسات ساختمان استفاده کنند.

◼️  فرار مالیاتی هم می‌تواند انگیزهٔ دیگری برای تهاتر باشد.

◼️  وقتی تورم‌ سنگین وجود دارد. در تورم‌های شدید، بسیاری از فروشندگان فکر می‌کنند فروختن اموال می‌تواند خسارت‌بار باشد. چون حتی اگر مدت کوتاهی بین فروش یک دارایی و جایگزین کردن آن با دارایی دیگر فاصله بیفتد، بخشی از ارزش پول از دست می‌رود. حتماً شنیده‌اید که گاهی مردم می‌گویند: «اگر الان خانه‌ام را بفروشم، چند هفته بعد با همین پول همین خانه را به من نمی‌دهند.» در چنین شرایطی تجارت تهاتری رونق پیدا می‌‌کند.

◼️  تحریمهای اقتصادی هم از دیگر عوامل رونق‌دهندهٔ معاملات بارتر هستند. زمانی که دسترسی به سیستمهای مالی بین‌المللی برای کشورها دشوار می‌شود، یکی از نخستین راه‌هایی که تاجران و سیاستمداران انتخاب می‌کنند، معاملات تهاتری است. حتی شرکتهای بزرگ دنیا هم بارها اتاق تهاتر تشکیل داده‌اند و از این ابزار استفاده کرده‌اند:

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

تمرین و مشارکت در بحث

برخی تحلیل‌گران معتقدند با گسترش تکنولوژی های ارتباطی و اپلیکیشن های موبایل، می‌توان انتظار داشت که حجم معاملات خرده تهاتری مجدداً افزایش یابد. حتی عده‌ای معتقدند که هم‌اکنون هم حجم این معاملات افزایش یافته است. اما چون این نوع معاملات، بخش خاکستری اقتصاد را تشکیل می‌دهند، شیوه‌ای برای سنجش دقیق آنها وجود ندارد.

شما جایگاه تهاتر را در دهه‌های آیندهٔ جهان چگونه می‌بینید؟

از نظر لغوی تهاتر یعنی چه؟

تهاتر واژه‌ای عربی است و در شرح معنی تهاتر چنین می‌گویند که تهاتر کردن یعنی باطل کردن ادعای یکدیگر (+). به عنوان یک مثال برای تهاتر فرض کنید شما مدعی هستید که یک میلیون تومان از دوست خود طلبکارید و وقتی پیش قاضی می‌روید، او هم سندی ارائه کند که نشان دهد یک میلیون تومان از شما می‌خواهد. در این حالت بدهی شما دو نفر با یکدیگر تهاتر شده است. هم‌چنین وقتی دو نفر هم‌زمان یکدیگر را به یک کار متهم کنند، می‌گویند تهاتر کرده‌اند. بر همین مبنا فرهنگستان زبان فارسی آن را معادل واژه پایاپای می‌داند (مثلاً: داد و ستد پایاپای).

آیا خود اعراب هم از تهاتر برای بیان مفهوم «بارتر» استفاده می‌کنند؟

خیر. آن‌ها اصطلاح‌های «تبادل» و «استبدال» را برای «Barter» به‌کار می‌برند و تهاتر برای آن‌ها اصطلاحی حقوقی محسوب می‌شود.

آیا تهاتر با معاوضه تفاوت دارد؟

در گفتگوهای روزمره معمولاً این دو اصطلاح به‌جای یکدیگر به‌کار می‌برند. مثلاً می‌بینیم که دو نفر املاک‌شان را با یکدیگر معاوضه می‌کنند و می‌گویند تهاتر کردیم. اما باید دقت کنید که از نظر حقوقی این دو اصطلاح معنای یکسانی ندارند. در همهٔ انواع تهاتر حتماً باید دو طرف معامله یکسان باشند (الف چیزی را به ب می‌دهد. ب چیز دیگری را به الف می‌دهد). اما در معاوضه لزوماً چنین نیست. پس اگر شما ملک خودتان را به آقای الف واگذار کنید و او خانه‌ای را که به نام همسرش است به شما واگذار کند، معاوضه انجام شده و نه تهاتر.

آیا می‌توان گفت تهاتر یعنی مبادله کالا به کالا؟

بسیاری از مبادله‌های کالا به کالا مصداق تهاتر هستند، اما هر تهاتری از جنس مبادله کالا به کالا نیست؛ چنان‌که خدمات هم می‌توانند موضوع تهاتر باشند.
وقتی یک موسسه‌ی آموزشی به جای پرداخت هزینه‌ی تبلیغ در یک روزنامه یا وب‌سایت، تعدادی از کارکنان آن روزنامه یا وب‌سایت را در سمینار خود ثبت‌نام می‌کند، تهاتر انجام شده، اما مبادله کالا به کالا انجام نشده است. به نظر می‌رسد اگر تأکید داشته باشید از مبادله استفاده کنید، مبادله پایاپای دقیق‌تر از مبادله کالا به کالا باشد.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تاریخچه پول و آینده آن به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تاریخچه پول و آینده آن

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۴۴ نظر برای تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : امین جباری اصل

    معرفی سایت هایی با موضوع تهاتر

    با کمک گوگل، با سایت های زیادی آشنا شدم که مشغول به ارائه خدمات تهاتر بودند( لینک آشنایی با ۳۶ سایت تهاتر )خیلی از اونها تقریبا به یک شکل بودند و تمرکزشون بر مبادله کالاهای مصرفی و عمومی و سرمایه گذاری بود. ۲ تا از این سایت ها توجهم رو خیلی جلب کرد:
    سایت اول: homeexchange
    از طریق این سایت می تونید خونه تون رو با یک خونه دیگه برای مدت مشخص معاوضه کنید. مثلا شما به شیراز میرید و دوست دیگه ای به شهر شما میاد. شما می تونید با صرف هزینه جزئی، از خونه همدیگه استفاده کنید. البته متاسفانه این سایت گزینه ای برای ایران نداره
     
    سایت دوم: sharedearth
    این سایت زمین داران و کشاورزان رو به هم ارتباط میده. کشاورزان و باغچه داران در ملک صاحبان زمین کشت می کنند و در ازای اون درصدی از محصولاتشون رو به صاحبان زمین می دهند.
    تجربه شخصی از تهاتر در ایران:
    در حال حاضر تهاتر در میان سازمان ها دولتی و نیمه دولتی بسیار رواج دارد. به عنوان مثال شهرداری ، هزینه صدور مجوز حفاری و یا صدور پروانه ساختمانی برای شرکت توزیع برق رو با هزینه انشعاب برق درخواستی تهاتر میکنه
    همچنین کارفرماها راغبند با پیمانکارانی وارد معامله شوند که ظرفیت تهاتر دارند. به عنوان مثال حاضرند در ازای کاری که انجام می دهند، به جای دریافت پول نقد، اموالی به شکل ملک و مصالح دریافت کنند.
    برخی از پیمانکاران نیز با پی بردن به این موضوع، از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را می کنند. کاهش نقدینگی در سازمان ها، سبب افزایش تمایل به این شکل از معامله شده است.

  1. مازیار سهیلی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    در رابطه با سوال جایگاه تهاتر را در دهه‌های آیندهٔ جهان، بنظرم تکنولوژی و نوآوری‌های جدید می‌توانند روندهای جدیدی در تهاتر به وجود آورند، مانند استفاده از بلاک‌چین برای تهاتر.

    یک نمونه استفاده از تهاتر در دهه‌های آینده ممکن است ارتباط دارایی‌های دیجیتالی با دارایی‌های سنتی باشد. به عنوان مثال، افراد و شرکت‌ها ممکن است از تهاتر استفاده کنند تا دارایی‌های مبتنی بر بلاک‌چین (منظورم فقط ارزهای دیجیتالی نیست) و سایر دارایی‌های دیجیتال را با دارایی‌هایی مانند کالا یا ملک و یا خدمات تعویض کنند. البته که این کار امروز هم بصورت محدود انجام میشه ولی در آینده رواج بیشتری خواهند یافت. در ضمن فکر میکنم بلاک‌چین می‌تواند به‌عنوان یک زیرساخت برای معاملات تهاتری و ایجاد اعتماد در معاملات تهاتری در آینده مورد استفاده قرار بگیرد.

  2. بستگی به آینده‌ای که میاد داره اگر در آینده تورم و مالیات ها همین طور افزایش پیدا کنه بدون شک تهاتر بیشتر میشه 

  3. احمد بنی‌جمالی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    در فقه و حقوق و قانون مدنی ایران، تهاتر معنای متفاوتی با تعریف تهاتر در علم اقتصاد دارد. البته در متن درس اشاره هایی به معنای لغوی و حقوقی تهاتر شده بود و من اجازه می خواهم نکاتی را به آن اضافه کنم. 
    تقریبا تمام مثال هایی که در این درس مطرح شد را می توان از منظر حقوقی مصداق معاوضه دانست.
    وقتی دو نفر به هم مدیونند، بدهی آنها در مقابل هم از بین می رود. این شاید ساده ترین تعریف تهاتر در علم حقوق باشد. تهاتر قهری (غیرارادی) است. یعنی به محض این که دو بدهی در مقابل هم قرار می گیرند – تا اندازه ای که با هم تعادل داشته باشند – ساقط می شوند. 
    رکن اصلی تهاتر تقابل دو دین است. همچنین این دیون (بدهی ها) باید از یک جنس باشند. مثل این که من به کسی ۱۰۰ کیلو برنج بدهکار باشم و او هم ۵۰ کیلو برنج به من بدهکار باشد. در این حالت پنجاه کیلو برنج من و او مقابل هم قرار می گیرند و به صورت قهری تهاتر و  ساقط می شوند. تهاتر در قانون مدنی در مبحث سقوط تعهدات آمده است.
    اما معاوضه یکی از عقود معین و تابع احکام ویژه ای است. در معاوضه، قصد طرفین و اراده آنها رکن اصلی است. 

  4. عارف مرادی قشقایی گفت: (عضو ویژه)

    مثال کوتاهی از مدلی که گاهی خودم استفاده می‌کنم رو می‌نویسم.

    گاهی توی وب‌گردی‌هام به سایت‌های فروش آنلاین می‌رسم که به لحاظ طراحی گرافیک یا تجربه کاربر، بهینه نیستن و جای پیشرفت دارن. یه گزارش جمع‌وجور می‌نویسم و می‌گم مثلا با برطرف‌کردن این ده مورد سایت بهتر و پرفروش‌تری خواهند داشت. بعد هم پیشنهادم رو می‌دم که می‌تونم این خدمات رو با دریافت یک یا چند کالایی که موجود دارن معامله کنیم.

     

  5. بهراد نیکپور گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۳ درس)

    معاملات خرده تهاتری در دنیای تکنولوژی و اپلیکیشن را می‌توان از زاویه‌ی انتظاراتی که ما در شبکه‌های اجتماعی از همدیگر داریم نگاه کرد:

    • کسی رو Follow میکنیم و انتظار Follow-back داریم
    • پست(های) دوست‌مان را لایک می‌کنیم و برای او کامنت می‌گذاریم و انتظار داریم او هم همینکار را برای ما انجام دهد
    • پست یا استوری میزاریم و دوست‌مان را در آن Mention میکنیم و انتظار داریم او هم آن عکس را در صفحه‌ی خود منتشر کند
    • چون برخی از متن‌های دوست‌مان را Repost یا بازنشر می‌کنیم، انتظار داریم آنها نیز برای ما چنین کاری کنند 

    تمام این انتظارها نمونه‌هایی از تهاتر و معاملات تهاتری هستند که گاهی از ذهن و توجه ما دور می‌ماند.

    پی‌نوشت: در ابتدای مطالعه‌ی درس بودم که سوال «تفاوت تهاتر و معاوضه چیست؟» در ذهنم پدیدار شد. در ضمن واژه‌ی Exchange به مبادله هم ترجمه می‌شه.

    مستقیم‌ترین جواب رو از ChatGPT در سایت Quora گرفتم:

    تفاوت اصلی تهاتر (Barter) و معاوضه (Exchange) در آن است که تهاتر، یک مبادله یا معاوضه‌ی مستقیم کالا یا خدمات بین دو طرف است که در آن پولی (یا هر ابزار مبادله‌ای) جا به جا نمی‌شود. در حالی که معاوضه شامل استفاده از پول به عنوان ابزار مبادله (Medium of Exchange) است.

     

  6. امیر پورمند گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    تجربه «دیوار» نشون میده که تهاتر در سطح خرد زیاد جایگاهی نداره. اکثر افراد ترجیح میدن، ارز رسمی کشور رو دریافت کنند و باهاش چیزی که می‌خوان رو بخرن. به ندرت هم پیش میاد که دو نفر دقیقا چیزی رو داشته باشند که طرف مقابل نیاز داشته باشه.

    اما در مقیاس کلان فکر می‌کنم تهاتر افزایش پیدا کنه چون شرکت‌ها اینطوری راحت‌تر می‌تونند معامله انجام بدند و درگیر واسطه‌ای به نام بانک نمیشن. همچنین فرار مالیاتی راحت‌تر خواهد بود. 

  7. چیزی که در گذر تاریخ ماهیت خود را از دست نداده و باقی مانده حتما باز هم کارکرد خود را خواهد داشت کما اینکه با تغییرات عجیب و غریب وسایل و تکنول‌طی ارتباط جمعی هنوز مفهوم رسانه و ارتباطات جایگاه خود را حفظ کرده است لذا تهاتر هم با تغییر رویکرد باقی مانده و خواهد ماند

  8. سلام
    از جمله معمالات خرد تهاتری که میشناسم برخی از سایت‌هایی هستند که به تبادل کتاب می پردازند که می توان کتاب‌های خوانده شده خود رو با کتاب های فرد دیگری معاوضه کرد و به نظرم خیلی ایده خوبی هست به عنوان مثال: کتاب لازم، مرکز تبادل کتاب از این دسته پلتفرم ها هستند.

    • سید بابک مطهری گفت: (عضو ویژه)

      می دانم که دیدگاه من به طور مستقیم به بحث تهاتر ارتباط ندارد ولی دیدگاه شما یک دنیای جدید برای من که عاشق کتاب هستم باز کرد. واقعا متشکرم. گفتم که اینجا هم مطلب را بیان کنم تا خدا را چه دیدین! شاید به کار سایر دوستان متممی هم آمد.
      تا الان برای باز کردن جا برای کتاب های جدیدی که می خریدم (در کتابخانه در حد انفجارم!) مجبور بودم با چشمانی گریان کتاب هایی که به نظرم دیگر به آنها مراجعه نخواهم کرد و در برابر سایر کتابهای کتابخانه از ارزش معنوی کمتری برای من برخوردار بودند را جدا کنم و با دلی شکسته به مسلخ اهدای کتاب به کتابخانه های نزدیک به منزل ببرم.
      همین امروز داشتم دیدگاه های دوستان را مطالعه می کردم که به دیدگاه شما و معرفی سایت تهاتر و خرید و فروش کتاب های دست دوم برخوردم و از اطلاعات آن شگفت زده شدم. ساعتها داخل آن چرخ زدم و تازه فهمیدم که می شود کتابهای دست دوم را هم آنلاین و با آگاهی از قیمت آن فروخت و اینکه برخی از کتابهای قدیمی و خاک گرفته من چقدر قیمتی هستند و از طرف دیگر تعدادی از کتابهایی که مدتها به دنبالشان بودم را در همان جا پیدا کردم. 
      پیرو درس یادگیری کریستالی محمدرضا شعبانعلی عزیز باز هم به جستجو در اینترنت ادامه دادم و از بین تعداد زیادی سایت مشابه به سایت "ریباکس" برخوردم. این سایت یک قابلیت بسیار جذاب دارد؛ در بخش فروش کتاب، می توان شابک کتاب را به سهولت وارد کرد و به سرعت قیمت خرید کتاب توسط سایت، را مشاهده نمود.

       

  9. شما جایگاه تهاتر را در دهه‌های آینده‌ی جهان، چگونه می‌بینید؟

    با سلام و احترام خدمت دوستان متممی

    در پاسخ به سوال بالا، باتوجه به گسترش ابزارهای نوین از جمله رمزارزها و ابزارهائی که امکان دور زدن مالیات در آن وجود دارد؛ احتمالا معاملات تهاتری در آینده کمرنگ تر شود چرا که ابزارهای واسطه ای وجود خواهد داشت که به صورت آنی امکان تسویه حساب وجود دارد و از سویی دیگر نیاز به ارائه مالیات به دولت نیز در آن وجود نداشته باشد.

  10. علیرضا سعیدی گفت: (عضو ویژه)

    سلام

    تهاتر در زندگی همه ما جریان داشته و دارد. از زمانی که در مدرسه سیب خودمان را با ساندویچ دوستمان معاوضه می کردیم تا حالا که بدمان نمی آید خانه مان را با خانه کمی بهتر (و البته پرداخت مابه التفاوت) تهاتر کنیم.

    اما این که خرده تهاتر در آینده چه وضعیتی دارد؟ به نظر می رسد ادامه مسیر فعلی نتیجه ای جز کمرنگ تر شدن آن نداشته باشد. یک نکته را نباید فراموش کرد و آن هم اینکه با تهاتر شما رد پول را راحت تر پاک خواهید کرد و این مورد می تواند با اهداف شفافیت با در نظام مالیاتی در تعارض باشد. 

    بنظرم برای ارتقاء خرده تهاتر مشکلاتی وجود دارد مانند سختی شناسایی دو طرف حاضر به معامله (یعنی دو طرفی که قصد معامله داشته و به کلا/خدمت هم نیاز دارند)، ارزش گذاری عادلانه و اعتماد طرفین برخی از مهمترین این موارد هستند.

    در ادامه برای رفع این مشکلات پیشنهاداتی ارائه می نمایم:

    برای حل مشکل شناسایی نیاز به پلتفرمهای معرفی داریم اگرچه پلتفرم تخصصی در این زمینه نمی شناسم اما می توان از اپلیکیشنهای مانند دیوار، شیپور و … برای این کار استفاده کرد. طبیعتاً وجود نرم افزا تخصصی با امکانات خاص این کار بسیار ایده جذابی می تواند باشد (اگر کسی علاقه مند پیاده سازی آن بود من دوست دارم برای ایده پردازی کمک کنم).

    برای حل مشکل ارزش گذاری نیاز به یک تیم کارشناسی خبره و عادل داریم که بتواند اعتماد طرفین را جلب کند شاید شبیه کاری که کارنامه در حوزه خودرو انجام می دهد، اما به مراتب سخت تر و پیچیده تر. شاید بشود از کارشناسان خبره، کارشناسان دادگستری و حتی شرکتهای بازرسی هم در این حوزه بهره برد.

    اما سخت ترین و زمان برترین بخش همان جلب اعتماد طرفین است که جز با استفاده از تکنیکهای جلب اعتماد و البته گذر زمان انجام پذیر نیست.

    این ها مطالبی بود که به ذهنم رسید و دوست داشتم با شما "هم متممی" عزیز در میان بگذارم. از این که آنها را اصلاح یا تکمیل کنید خوشحال خواهم شد.

    متشکرم

  11. به دلیل فرهنگ حال حاضر در معاملات د رکشوره ما(ریسک بالای کلاهبرداری و عدم وجود صداقت و اعتماد  )تهاتر با سختی و نامطمئین انجام میگیرد.

  12. یکی از ابزارهایی که در ایران به ترویج خرده تهاتر ها کمک میکنه برنامه دیوار است. آگهی های زیادی از معاوضه کتاب دست دوم و یا وسایل مصرفی استوک در این برنامه میبینیم.

  13. صفا گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    "معامله تهاتری یا معامله پایاپای، معامله ای است که در آن ابزار مبادله مورد استفاده قرار نگیرد." این نکته کلیدی درس بنظرم نیاز به توضیح و شاید اصلاح داشته باشد؛ تا قبل از اختراع پول به عنوان ابزار مبادله، تهاتر بدون ابزار مبادله مقدور بود اما با وجود پول به عنوان وسیله سنجش ارزش، از پول به عنوان سنجش ارزش استفاده می شود و دو کالا یا خدمت پس از کسب برابری (با نظر طرفین) تهاتر می شوند.

    پس اینکه مطلقا بگوییم در معامله پایاپای، ابزار مبادله مورد استفاده قرار نگیرد درست نیست؛ چرا که در همه تهاتر ها سنجش ارزش با پول(هر پول مد نظر طرفین) انجام می شود.

    شما جایگاه تهاتر را در دهه‌های آینده‌ی جهان، چگونه می‌بینید؟

    بنظر می رسد دولت ها و حاکمیت ها مانع اصلی رشد تهاتر در ابعاد خرد و کلان آن باشند چرا که هرگونه رشد تهاتر به معنی کاهش تقاضا برای پول فیات (از هرنوع) است و مانند رمز ارزها اگر منافع دولتها در فرآیند تهاتر لحاظ نشود رشد چندانی برای آن نمی توان تصور نمود.

     

  14. فکر میکنم با توجه به اینکه ارزش پول ایران داره روز به روز کمتر میشه مردم ترجیح بدن مبادله کالا به کالا انجام بدن

  15. محمدرضا اقبال طلب گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۳ درس)

    پیش‌نوشت نخست
    تمایل انسان به بیشینه کردن سود یک میل طبیعی است. شاید یکی از دلایل انتخاب یک کالا به عنوان ابزار مبادله در همین راستا و برای کاهش نواقص حاصل از تهاتر به شکل کالایی باشد. نبود ابزار مبادله در روزگان قدیم، مشکل ساز بود. به عنوان مثال یک باغدار گردو را تصور کنید که نیاز به کفش داشت:
    چه مقدار گردو در ازای یک کفش پایاپای است؟
    اگر کفاش نیازی نیاز به گردو نداشته باشد و نیازمند سیب باشد، صاحب گردو باید ابتدا گردو را با سیب تهاتر کند و سپس سیب را در ازای کفش به کفاش بدهد.
    حالا اگر در یک سال، شرایط آب و هوایی باعث کمبود سیب میشد قطعا گردوی بیشتری لازم بود تا با مقدار مشخصی از سیب تهاتر شود، گردویی که احتمالا خیلی بیشتر از ارزش یک کفش بود.
    در نقطه‌ای بشر به این نتیجه رسید که شاید نیاز‌های اولیه، بدون وجود ابزار مبادله خیلی قابل تهاتر نباشند. گسترش پول‌های کالایی نقطه آغازی بر پایان خرده تهاترها شد.
    پیش‌نوشت دوم
    اگر تمایل انسان به بیشینه کردن سود را به عنوان قانون اقتصادی و عامل فطری بشر قبول کنیم، میتوان نتیجه گرفت که جز در موارد وجود محدودیت، انسان حاضر به تهاتر نیست. معمولا یکی از طرفین تهاتر به علت وجود محدودیت حاضر است از خیر بیشینه کردن سود بگذرد و سطح کمتر سود را به ضرر ترجیح دهد. بر روی کاغذ، شاید یک معامله‌ی تهاتری برد-برد محسوب شود، اما قطعا این معامله در حضور ابزارهای مبادله مانند پول رضایت بیشتری را به طرف گرفتار در محدویت منتقل میکرد.
    امتیازات ویژه
    طبق قانون وزرات جهاد کشاورزی، هرگونه تلاش برای تغییر کاربری باغات و اراضی کشاورزی ممنوع بود و فرد مجرم، به حساب می‌آید. اما شهرداری(دایه مهربان‌تر از جهاد) با اینکه از نظر قانونی، اختیاری در بافت کشاورزی ندارد، دست به اعمال قدرت میزند. یکی از این موارد اعطای مجوز ساخت و ساز در بافت کشاورزی در ازای عقب نشینی است. باغداران و کشاورزان در ازای عقب نشینی، یعنی الحاق بخشی از زمین خود به جاده عمومی، که معمولا با هدف افزایش عرضی جاده برای سهولت در رفت‌و‌آمد انجام میشود، امتیاز ساخت ویلا یا دیوارکشی دریافت میکنند. در این معامله  ارزش مالی آن بخش باغ یا هزینه مجوز محل بحث نیست و به نوعی تهاتر انجام میشود.
    هدف اینکار به گفته شهرداری فرهنگ‌سازی برای عقب‌نشینی است اما در بطن ماجرا مسائل دیگری وجود دارد که توضیح آن خارج از حوصله این موضوع است.
     تهاتر صنعتی
    در پنجمین سال از قرن ۲۱، آنگلا مرکل به عنوان صدراعظم آلمان شروع به کار کرد. یکی از وعده‌های او در بخش صنعت، رو آوردن به انرژی‌های پاک و غیر زیست مخرب در بخش صنعت بود. این تلاش زنگ خطری برای صنایع آلاینده محیط زیست بود. این صنایع تصمیم گرفتند تا زیرساخت‌های تامین انرژِی خود را تغییر دهند. با این کار بسیاری از دستگاه‌های صنعتی در عمل غیر‌قابل استفاده شدند.
    بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیاز به زیرساخت‌های صنعتی دارند. برخی از این کشورها دارای منابع هستند و تامین مواد اولیه برای آن‌ها دشواری چندانی ندارد. بسیاری از این کشورها در صدد خرید یا تهاتر مواد اولیه با ماشین‌آلات و ابزارهای صنعتی هستند تا روند صنعتی شدن خود را سرعت ببخشند. پس کشورهای صاحب تکنولوژی صنعتی دست به فروش تکنولوژی‌های قدیمی خود به این کشورها میزنند. برای مثال آلمان که مجبور به ایجاد تغییرات بنیادی در ماشین‌آلات صنعتی خود بود، راهکار را در واگذاری این ماشین‌آلات دید. این کشورها معمولا نیاز مبرم به منابع اولیه دارند و در ازای این واگذاری طلب مواد اولیه میکنند. تهاتر تکنولوژی، ماشین‌آلات و ابزاری با مواد اولیه گزینه‌ای مناسب برای آن‌ها به حساب می‌آید.
    تحریم
    در فضای آزاد و بدون محدودیت، وجود ابزار مبادله‌ای که مورد تایید همگان است بسیار بهتر از تهاتر است. فروش محصول در ازای پول ( به طور خاص دلار آمریکا) و طلا، دست فروشنده را برای خرید منابع مورد نیاز خود باز میگذارد. اما برخی از کشورها به دلیل وضع تحریم‌های جهانی قادر به تبادل پول از طریق شبکه بانکی نیستند. متن درس نمونه اکوادوری آن را بیان کرده است. این کشورها معمولا نمیتوانند سود لازم را در مبادله کسب کنند و از طرفی تمایلی به ضررهای هنگفت هم ندارند. پس راهکار باقی مانده تهاتر در فروش کالاها، و دور زدن تحریم‌ها و پرداخت هزینه گزاف در خرید کالاهاست. برای مثال تحریم اقتصادی فراوانی بر ایران وضع شده که مانع از فروش نفت در بازار آزاد میشود. به همین دلیل کشور تصمیم گرفته تا نفت را در ازای کالا یا خدمت تهاتر کند. به عنوان نمونه در سال ۱۴۰۰ دولت در ازای ساخت ۱ میلیون مسکن در سال توسط شرکت‌های چینی و ترکی حاضر به تهاتر نفت با آن‌ها شد( لینک خبر ). قطعا توان و دانش مهندسی کشور از پس این ساخت‌‌و‌سازها برمی‌آید و نقدهای فراوانی بر این تصمیم دولت عجیب دولت وجود دارد اما به نظرم این تصمیم برای آن گرفته شد تا دست دوستان متممی در مصداق‌یابی تهاتر در خصوص کشورهای گرفتار در تحریم باز باشد وگرنه دلیل عقلانی دیگری نمیتواند داشته باشد.
    یک مورد قابل تامل: در جنگ‌جهانی دوم، هلند دچار قحطی شد. ایالات متحده آمریکا پیشنهاد داد تا تابلو نقاشی  گشت شبانه، شاهکار رامبرانت نقاش برجسته هلندی، در ازای ۵ کشتی مملو از مواد غذایی و آذوقه معاوضه( تهاتر) شود. جالب اینکه این پیشنهاد توسط هلند رد شد.
    تهاتر تحسین و صندلی
    این شکل از تهاتر بیشتر در روابط اجتماعی و سیاسی معنا پیدا میکند که چند مورد آن را به اختصار توضیح میدم.
    شبکه‌های اجتماعی: این شکل از تهاتر معمولا در شبکه‌های اجتماعی است. به این صورت که در برابر برخی از اقدامات تعبیه شده در فضای مجازی پاسخ برابر داده میشود. مثلا در برابر لایک، لایک میشوید و دربرابر گذاشتن کامنت زیر پست شخص، او هم زیر پست شما کامنت میگذارد. موضوع تا جایی پیش میرود که در صفحه‌ی اصلی یا به اصلا بخش bio عبارت " فالو نکنی آنفالویی" نقش میبندد.
    احزاب سیاسی: این مورد در روابط سیاسی نقش مهمی دارد و به شکل تهاتر صندلی در برابر منافع شخص یا حزب نمایان میشود. گاهی با رای مثبت یک نماینده یک قانون تصویب میشود. این قانون به نوعی پاس گل به یک گروه دیگر محسوب میشود تا منافع خود را بیشینه کنند. این رای مثبت بعدا به شکل‌های مختلف از جمله انتخاب مشاور، استخدام‌های نامه‌ای و دیگر شکل‌ها جبران میشود تا منافع به صورت همه جانبه بین چند گروه تقسیم شود. پس تهاتر صندلی یکی از اشکال تهاتر سیاسی به حساب می‌آید.
    جمع‌بندی
    به نظرم تلاش برای افزایش تهاتر در سطح خرد، میتواند یکی از چالش‌های زندگی آینده باشد. کاهش قدرت بانک‌های مرکزی به عنوان مراکز تولید پول یکی از اهداف افزایش معاملات پایاپای است. اگر این تهاتر را به سه بخش تقسیم کنیم میتوانیم کمی بهتر آن‌ها را بررسی کنیم.

    • کالا در برابر کالا
    • کالا در برابر خدمات
    • خدمات در برابر خدمات

    کالا در برابر کالا: به نظرم گسترس این بخش از تهاتر، به قوت دو بخش دیگر نباشد. وجود ابزار مبادله برای خریدوفروش کالا، قدرت تصمیم‌گیری را افزایش میدهد. به علاوه، در مقیاس بزرگتر تهاتر کالا به کالا بسیار راحت‌تر است. به عنوان مثال شرکت تولید فولاد نیاز به مواد اولیه دارد و حاضر است در ازای آن، محصول نهایی را به تامین کننده بدهد. اما در مقیاس کوچک  مثلا لوازم ابتدایی زندگی، خوراک و دیگر اقلام ابتدایی به نظرم حتی در آینده هم احتمال وقوع تهاتر کم است.
    کالا در برابر خدمات: این مورد از تهاتر در مقایسه با مورد اول، احتمال وقوع بیشتری در مقیاس کوچک دارد. مثلا در زمان برداشت محصولات باغی، نیاز به حمل و نقل آن‌ها تا میادین تره‌بار، نیازی حیاتی است. بسیاری از باغداران به جای کرایه، خود محصول را به راننده پرداخت میکنند. به نظرم تهاتر کالا در برابر خدمات در آینده نیز روند افزایشی خود را حفظ کند.
    خدمات در برابر خدمات: این شکل از تهاتر در آینده شانس زیادی برای تبدیل شدن به شکل اول تهاتر دارد. تهاتر خدمات در برابر خدمات امروز نیز هواداران زیادی دارد. مثلا نقاش ساختمان حاضر میشود واحد آژانس را رنگ کند و در ازای آن یک سرویس تا محل زندگی خود که دور از محل کار خود است دریافت کند.
    به طور کلی تهاتر در دنیای آینده، نقش مهمی را ایفا خواهد کرد. امروز نیز بسیاری از شرکت‌های کشور برای فرار مالیاتی، تهاتر را به پرداخت پول ترجیح میدهند قطعا این اتفاق به نفع اقتصاد فشل کشور نیست. تهاتر زمانی ارزشمند است که باعث ایجاد چرخه اقتصادی شود و بتوان از آن برای رونق اقتصادی بهره برد.
    سپاس

  16. سعید گفت:

    در حال حاضر تهاتر در همه جا دیده میشه شاید حتی در ایران بیشتر از جاهای دیگه 

     

    یک مثال ساده اون استاد و شاگردی هست 

    استاد در ازای اموزش ، شاگرد یک مقدار زمان مشخص رو رایگان برای استاد کار میکند

     

    اما مثال های بیشتری هم برای اون هست مثل تعویض دو گوشی با هم یکی کارکرده و گرانتر و دیگری نو اما ارزان تر (در اصل شما یک گوشی رو میفروشید ولی اندازه دو گوشی و یا بیشتر سود میکنید)

     

    با توجه کم شدن نقدینگی و قوانین مالیاتی (در ایران) به نظر میاد در آینده قرار که از تهاتر بیشتر از قبل استفاده کنیم

    و شاید وقت اون باشه روی محصولات که میشه از این روش در موردشون استفاده کرد تمرکز کنیم و پلن ریزی کنیم

  17. آریو بهراد گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۳ درس)

    پیش‌نوشت‌: در نگاهی گذشته‌نگر، چند دلیل سبب شده تا به امروز مبادله پایاپای انجام بشه و در آن‌ها گاهی تهاتر فقط برای یک‌طرف (و کمتر برای هر دو‌طرف) جذابیت داشته است. چند دلیل رو اینجا می‌نویسم:

     

    تحریم: ایران با نفت‌کش‌ به ونزولا  بنزین تحویل می‌داد و در برابرش نفت می‌گرفت و بعد این نفت رو در بازار با تخفیف می‌فروخت (تهاتر در مقیاس بزرگ و بین دو دولت‌ تحریم شده).

     

    نقد کردن طلب‌ها: بسیاری از مشتریان بدهکار، تمایلی به تسویه حساب ندارند یا نقدینگی ندارن که بتونن پرداخت کنند بنابراین فروشنده یا شریک مجبوره به تهاتر است تا طلبش رو وصول کنه. مصداق‌ این نمونه رو می‌شه در واگذاری بانک رفاه دید. دولت بابت بدهیش به تامین‌اجتماعی (شستا) پس از کش و قوس‌های فراوان در نهایت بانک رفاه رو به تامین‌اجتماعی تحویل داد. و همین حالا (بهار ۱۴۰۱) هم دولت به تامین‌اجتماعی بدهکار است و باید منتظر بمانیم و ببینیم در آینده دولت کدام بخش از دارایی خود را به تامین‌اجتماعی خواهد داد.

     

    مثالی هم خودم دیدم اینه که فروشنده لوازم یدکی خودرو پس از یکسال تاخیر برای بستن حساب دفتریش مجبور شده بره از مشتری بدحسابش (که آژانس هواپیمایی داره) بلیت یکطرفه به کیش بگیره.

     

    نمونه دیگر: از چند سال پیش، ایران به عراق گاز صادر می‌کرد و درصدی از طلب ایران تا بهار ۱۴۰۱ وصول نشد دیروز در خبرگزاری‌ها خواندم که قرار شده قسمتی از این بدهی بشکل تهاتر کالایی (نه کالاهای خود عراق) وصول شود به این شکل که ایران کالای اساسی مورد نیازش رو از جاهای دیگر بخرد و از طریق بانک TBI   عراق پولش پرداخت شود.

     

     

     بروکراسی خشک اداری: زمان‌بر، هزینه‌زا و پر اصطکاک است. یکی از دوستانم دبیر VCCup  شریف بود و می‌گفت: پس از چند ماه اتلاف منابع، برای رهایی از دام بروکراسی، در توافق دوجانبه با شرکت‌ها، استارت‌آپ‌ها و سرمایه‌گذار‌ها بیش از ۹۰ درصد پرداخت‌های مالی رو با تهاتر معادل کردیم.

     

    رکود تورمی: از نشانه‌های آن می‌توان به رشد نرخ بیکاری، تورم، افت تقاضا و کاهش GDP  اشاره کرد. و مجموع این‌ها سبب کاهش در گردش مالی و حجم معامله‌ها می‌شود که توجیه‌پذیری و رغبت به تهاتر رو افزایش داده است.

    عمده‌فروش مواد‌غذایی رو دیدم که پیش از گرونی‌های سال ۹۷، نسیه کار می‌کرد (حتا بدون چک)، پس از گرونی در آغاز فقط نقدی کار می‌کرد اما بعد اینکه فروشش بخاطر رکود تورمی افت کرد به اجبار تعدیل نیرو انجام داد و خودش در فروش تلفنی بطور مستقیم پیشنهاد تهاتر رو می‌داد.

     

    مشکل فروش یا جریان درآمدی Cash Flow: مدیرعامل یه کارخونه درگیر چهار ماه حقوق عقب افتاده  کارکنانش هست در این راستا پس از صحبت با چند مدیر هم‌درد و تعامل با چند تولیدکننده دیگر، به کارکنان پیشنهاد می‌دن که می‌تونید از این فروشگاه‌ها، با کارت بانکی )که حقوق بهش واریز می‌شه)  یا با وام کم بهره، لوازم خانگی ایرانی، فرش و مواد غذایی بخرید و ما از حقوق شما ماهیانه مبلغی برداشت می‌کنیم. در Back-End تهاتر انجام شده اما در Front-End، کار با خرید اعتباری و وام  بسته بندی شده.

     

    تعارض منافع در برخی مدیران دولتی: فرض کنید من مدیر هلدینگ شستا هستم  (که توسط وزیر کار منصوب شدم) و ۱۰۰ درصد از سهام شرکت‌های بالای زنجیره هلدینگ یعنی  A   رو در کنترل دارم و ۱۰ درصد از سهام شرکت‌های پایین زنجیره یعنی  D  رو. اما چون همه مدیران این هلدینگ توسط من برگزیده شده‌اند رای همه اعضای هیت مدیره و مدیرعامل‌ها رو در اختیار دارم به شرکت پایین دستی D (که بیشتر سهامش در بورس واگذار شده) دستور می‌دم که (برای مثال) مواد اولیه‌ش رو از شرکت A  تامین کنه حتا اگه به زیان شرکت D  باشه  و در مقابل، شرکت D کالا یا خدمت X   رو با تخفیف به شرکت A  تحویل بده  حتا اگر مشتری بهتری براش داشته باشه (تهاتر تصنعی).

     

    گریز مالیاتی: در کشورهایی مانند ایالات متحده با نرخ مالیات ۲۱ درصد، کشش بسیاری برای تهاتر وجود دارد.

     

    بنظر می‌رسه انتخاب دادوستد پایاپای همیشه از روی مطلوبیت یا محبوبیت نبوده و درصد قابل توجهی از این معامله‌ها بعنوان تنها راه گریز یا اجبار بوده است. بعبارت دیگر هر دو طرف پیش از شروع کسب و کارشون یا در زمان نگارش قرارداد، خواستار تهاتر نبوده‌اند و بدلیل مشکل در یکی از ‌طرف‌ها (دست کم) در نهایت برای تهاتر (برخلاف متن قرارداد اولیه) به توافق رسیده‌اند. و اگر یکی یا هر دو طرف، مصرف‌کننده نهایی کالای مورد معامله نباشند هزینه مبادله را با عنوان‌هایی نظیر: باربری، انبارداری، حسابداری و فروش افزایش داده‌اند.

     

     

    ———————————–

     

     

    تمرین: شما جایگاه تهاتر را در دهه‌های آینده‌ی جهان، چگونه می‌بینید؟

     

    بنظرم حجم و سهم تهاتر در آینده افزایش خواهد یافت اما راه طولانی و سختی خواهد داشت که بتواند جایگزین سیستم‌های پولی (حتا رمزارزها) یا فلزات گرانبها مانند طلا شود. دلیل رشد معامله‌های تهاتر رو در ۳ دسته زیر طبقه‌بندی کردم:

     

    یک. فکر می‌کنم برخی یا همه مصداق‌هایی که در پیش‌نوشت آوردم، در آینده هم می‌تواند اتفاق بیافتد.

     

    دو. پول بعنوان واسطه معامله (ذخیره ارزش، سنجش ارزش و سنجه‌ای برای پرداخت‌های مدت‌دار مانند وام) خلق و پذیرفته شد تا برخی از مشکل‌های معامله‌های پایاپای رو حل کنه اما در ادامه مسیری طی شد که سبب جابجایی بار در سیستم شد و دوباره جذابیت معامله‌های بر پایه تهاتر رو بمرور افزایش داد.

    همه چی خوب بود تا جاییکه پس از بدرفتاری‌های صراف‌ها (در چاپ رسید بدون پشتوانه طلا) دولت‌ها امتیاز ضرب (سکه)، چاپ و نشر رسید رو در انحصار خودشون گرفتند تا مانع از آسیب به اقتصاد و سرمایه‌های اجتماعی شوند. در گذر زمان، متمرکز شدن قدرت در سازمانی بنام بانک مرکزی  پیامدهایی داشت که برخی از آن‌ها عبارتست‌ از:

     

    •  تورم: در سایه انحصار، بانک‌های مرکزی سواستفاده‌های صراف‌ها را با پوششی بنام قانون (برای جبران کسری بودجه و بی‌انظباطی بانک‌ها) هر ساله تکرار می‌کنند.

    پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: داگلاس نورث و تیلی | مفهوم انحصار در استفاده از خشونت

     

    •  مصادره و تحریم: یه نمونه از اون رو می‌شه در شبیخون نیکسون دید. فدرال رزرو طلاهای بسیاری رو مصادره کرد و معامله طلا رو تحریم کرد.

     

    • بحران‌های مالی: و در ادامه  بحران‌های مالی نظیر بحران  2007 رقم خورد که یکی از دلیل‌‌های اون نبود سیستمی برای محاسبه دقیق ریسک اعتباری بانک‌ها بود که وام مسکن رو براحتی و بسرعت پرداخت می‌کردند و مدیران و کارمندان از اعطای این وام‌ها کارانه‌های خوبی گرفتند و بعد با نکول در بازپرداخت این وام‌ها بسرعت بقیه بخش‌های اقتصادی هم درگیر بحران شدند.

    و یکی از علت‌های تورم امروز در دنیا (بهار ۲۰۲۲) پمپاژ پول توسط بانک‌های مرکزی برای حمایت از بانک‌ها (جلوگیری از ورشکستگی آن‌ها بخاطر کرونا) و کسب‌و‌کارهاست.

     

    سال‌هاست که تلاش می‌شود از تمرکز قدرت در نهادهای مالی (بعنوان حکمران و سیاست‌گذار پولی) کاسته شود که یکی از مصداق‌های چنین تلاش‌هایی، تکنولوژی بلاک‌چین است و آمده قسمتی از مشکل‌های ایجاد شده توسط نظام بانکی رو حل کند.

     

    بنظرم در آینده هزینه‌های معامله‌های تهاتر بر بستری از  Web 3.0، DeFi (مالی غیرمتمرکز) و Smart Contract (قراردادهای هوشمند) می‌تواند کاهش یابد و تکرارپذیر Repeatable  ، مقیاس‌پذیر Scalable و ایمن‌تر اجرا شود و در این فضا حتا بازار خرده تهاتر رشد بیشتری را تجربه خواهد کرد.

     

     

    سه. برآیند ابزارها و تکنولوژی‌ها سبب خواهند شد که دسترس‌پذیری معامله پایاپای بیشتر از گذشته باشه (در معرض دید قرار بگیرند).

    اپلیکیشن‌ها و سایت‌های عمومی و تخصصی این مسیر رو تا حد زیادی روغن‌کاری کرده‌اند و امروزه در بازار کالای دست دوم تمایل بیشتری برای تهاتر وجود دارد چون کشف قیمت به شفافیت کالاهای نو نیست. و ما بیشتر از قبل می‌بینم که فرد حاضر به معاوضه است.

     

     

    سپاسگزارم
     

  18. ٍErfan گفت:

    شاید در آینده بدلیل گسترش تکنولوژی و بستر های ارتباطی کم هزینه یا رایگان(البته  در ظاهر!) و از آن طرف گسترش مشاغل خدمات محور مثل طراحان سایت، گرافیست ها ، مشاورین و… و افزایش تمایل به فریلنسری،  پلتفرم هایی برای معاملات تهاتری خدمات و کالاهای دیجیتالی بوجود بیاید. مثلا  یک جلسه مشاوره با یک کتاب دیجیتالی تهاتر شود و یا  اشتراک لایف تایم متمم  در ازای باز طراحی سایت

    البته برای رواج چنین نوع معاملاتی باید چارچوب ها و قوانین مشخصی هم برای هر چه پایاپای تر شدن معاملات در نظر گرفته شود که مطمئنا به توسعه و ادامه این مسیر کمک خواهد کرد. 

    در کل به نظر من اگر قرار باشد حجم معاملات خرده تهاتری افزایش یابد، برخلاف گذشته، تهاتر خدمات و کالاهای دیجیتال نقش پررنگتری در این افزایش و توسعه خواهد داشت.  

  19. مفهوم جالبی برام بود تهاتر. 

    سازمان های بزرگ به دلیل کمبودنقدینگی رو به تهاتر میارن.

    در مقیاس خرد هم میشع با تهاتر به هدفمون برسیم؛ مثلا آدمایی که به سختی ازشون پول کنده میشه به جاش در خواست خدمات یا کالایی رو بکنیم.

  20. اولا

    خرده تهاتر زمانی انجام میپذیرد و توسعه پیدا میکند که اولا  تولید و شعوب تخصص بیشتر شود  و این خاص بودن کالا و خدمات خرد جذاب باشد برای طرفین  

    دوما

    زمانی که مکتب اقتصاد پولی  که عامل تورم و بی ثباتی اقتصاد جهانی ست  به پول کالایی مثل طلا و نقره برگردد و یا پول کاغذی پشتوانه ثابت داشته باشد  تا مردم معیارهای حداقلی ذهنی ای برای خرده تهاتر باهم داشته باشند و نتیجه معامله  پیش و پس از آن رضایت بخش باشد برای دو طرف. 

     

    سوما

    بستر فضای شبکه های اجتماعی  هم از حیث سازوکارهای اعتماد ساز  هم ایده ها و خلاقیت هایی جذاب بتواند منفعت و سادگی و لذت رو در اذهان طرفین معامله پررنگ کند(به طور مثال برای همین مورد آخر  این سایت هایی که دوستمون امین جباری اصل معرفی کرده بودند  در ذهن من به شدت مزیت داشت و دوست داشتم در کشور خودمون هم میبود قطعا یکی از مشتریان این سبک معامله میبودم) 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content