Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز


تهاتر چیست

حتماً تا کنون کلمهٔ تهاتر را شنیده‌اید. ده‌ها اصطلاح بر پایهٔ تهاتر ساخته شده و در گفتگوهای روزمره و معاملات تجاری و اقتصادی به کار می‌رود: تهاتر ملک، تهاتر کالا با کشورها، تهاتر کالا به کالا، تهاتر گاز، تهاتر نفت با کالا، اقتصاد تهاتری و …

در این درس می‌‌خواهیم دربارهٔ معنی تهاتر حرف بزنیم. اما اجازه دهید پیش از آن‌که وارد جزئیات شویم، به زبان ساده بگوییم تهاتر چیست.

تهاتر چیست؟ | تعریف تهاتر به زبان ساده

فرض کنید یک مقدار قابل‌توجهی لوازم یدکی خودرو وارد کرده‌اید و قصد دارید با سود حاصل از فروش آن‌ها یک خودرو بخرید. در حالی که در جستجوی مشتری مناسب هستید، با فردی آشنا می‌شوید که مغازهٔ فروش لوازم یدکی دارد و اتفاقاً خودرویی هم که از آن استفاده می‌کند، همان چیزی است که شما در پی آن هستید. هنگام گفتگو با او متوجه می‌شوید که قصد دارد خودروی خود را بفروشد. پس به او پیشنهاد می‌کنید که بخشی از بار لوازم یدکی‌تان را به او داده و در مقابل، خودرو را از او بگیرید. آن‌چه در این‌جا اتفاق افتاده «تهاتر» یا «بارتر / Barter» یا «معامله پایاپای» نامیده می‌شود.

مثالهای دیگری هم از تهاتر وجود دارد که حتماً آن‌ها را شنیده‌اید یا شاید تجربه کرده باشید. تهاتر ملک یکی از رایج‌ترین معاملات تهاتری است. وقتی دو نفر به جای خرید و فروش ملک، املاک خود را با یکدیگر مبادله می‌‌کنند، تهاتر انجام شده است.

تهاتر ملک با مصالح ساختمانی هم یکی دیگر از انواع تهاتر است. فردی که پروژهٔ ساختمانی در دست دارد، ممکن است به علل مختلف از جمله کمبود نقدینگی تصمیم بگیرد به جای پرداخت بهای مصالح، یک یا چند واحد از ساختمان خود را به فروشندهٔ مصالح واگذار کند.

در سطح ملی و بین‌المللی هم نمونه‌های متنوعی از تجارت تهاتری وجود دارد. مثلاً ایران در مقاطعی گاز خود را با نفت عراق تهاتر کرده و چون در این شیوه پولی رد و بدل نشده، این کار عملاً مصداق نقض تحریمهای بین‌المللی محسوب نشده است.

تعریف تهاتر (ساده)

هر نوع معامله که در آن دو کالا، خدمت، محصول یا هر نوع مال دیگر مستقیم با یکدیگر مبادله شوند، معامله پایاپای یا تهاتر نامیده می‌شود.

اقتصاددان‌ها هم تهاتر را به همین شکل می‌شناسند. اما ترجیح می‌دهند در شرح معنی barter از اصطلاح «ابزار مبادله / medium of exchange» استفاده کنند. حتماً می‌دانید که رایج‌ترین ابزار مبادله، پول نقد است:

تعریف تهاتر (در علم اقتصاد)

معامله تهاتری یا معامله پایاپای، معامله‌ای است که در آن از ابزار مبادله استفاده نشود.

تاریخچه تهاتر

هنوز کسی ادعا نکرده که توانسته قدمت تهاتر و معاملات تهاتری را مشخص کند. با وجودی که نمی‌دانیم تهاتر از چه زمانی شروع شده، این را می‌دانیم که قدیمی‌ترین نشانه‌های کشف شده از زندگی انسان کهن (از جمله در تمدن بین‌النهرین) نیز از وجود معاملات تهاتری خبر می‌دهند.

گلین دیویس در این باره در کتاب تاریخچه پول خود به نکتهٔ جالبی اشاره می‌کند (+): تاریخ تهاتر به اندازه تاریخ بشر قدمت دارد. وقتی حشرات و حیوانات با یکدیگر تهاتر می‌کنند، قابل‌درک است که انسان‌ها هم در دورترین نقطه‌های تاریخ از معاملات تهاتری استفاده می‌کرده‌اند. در واقع اگر قرار باشد از تهاتر تعجب کنیم، نه به‌خاطر قدمت آن، بلکه به خاطر ماندگاری آن است. این‌که چگونه روشی تا این حد قدیمی، هنوز هم زنده و فعال باقی مانده و به‌کار گرفته می‌شود.

می‌توانیم حرف دیویس را به شکل دیگری هم بیان کنیم:  تاریخچه تهاتر چنان طولانی است که عمر پدیده‌هایی مثل پول و سیستمهای مالی مدرن را می‌توان در حد یک جرقه، کوتاه دانست.

تهاتر چیست

آیا پول اختراع شد تا جایگزین تهاتر شود؟

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

امروز هر جا بگویید پول آمده که جایگزین معاملات تهاتری شود، انسان‌شناس‌ها بلافاصله به شما یادآوری خواهند کرد که: «نه! این دو هم‌زمان با هم و در کنار یکدیگر وجود داشته‌اند و اقتصاد هیچ جامعه‌ای صرفاً مبتنی بر تهاتر نبوده است.» به‌ نظر می‌رسد اقتصاددان‌ها هم کم‌و‌بیش این حرف را پذیرفته‌اند. از کتابهای سادهٔ عامه‌پسند (مثلاً پول – داستان واقعی یک چیزی الکی) تا کتابهای تخصصی اقتصادی، به این نکته اشاره می‌شود که پول جایگزین تهاتر نشده است (+/+/+).

اما باز هم اقتصاددان‌ها هنگام آموزش مفهوم پول، ترجیح می‌دهند از اقتصاد تهاتری شروع کنند و به اقتصاد پول‌محور برسند. علت هم مشخص است: بهترین شیوه برای درک کارکرد پول این است که با خود فکر کنید: «اگر پول نبود، باید چه می‌کردیم؟ تهاتر.»

آیا هنوز هم معاملات تهاتری انجام می‌شوند؟

با وجودی که تهاتر (بارتر) روشی قدیمی و کهنه به نظر می‌رسد، این روش تهاتر هنوز هم رونق دارد و هیچ‌وقت ارزش و اعتبار آن کم نشده و معامله‌کنندگان به علل متعددی به – از جمله مواردی که در زیر می‌آیند – ممکن است به جای معامله نقدی به سراغ معامله پایاپای یا تهاتری بروند:

◼️  وقتی استفاده از ابزار مبادله دشوار و پرهزینه است. مثلاً وقتی بانک‌ها محدودیت‌هایی برای معاملات و تراکنش‌ها تعریف می‌کنند و یا این‌که دولت‌ها مالیات‌هایی سنگین بر معاملات وضع می‌کنند. به همین علت معمولاً اصطلاح «تهاتر ملک با ملک» یا «تهاتر زمین با آپارتمان» را بیشتر از «تهاتر لباس و پوشاک» می‌شنویم.

◼️  وقتی مشکل تأمین نقدینگی وجود دارد. شاید آشناترین نمونه از این دست، تهاتر در صنعت ساختمان‌سازی باشد. کسانی که در این صنعت فعالیت می‌کنند هر روز اصطلاحاتی مثل تهاتر تیرآهن، تهاتر پکیج، تهاتر پله برقی و آسانسور را می‌شنوند. چون در این صنعت معمولاً پول نقدِ در دسترس بسیار کمتر از پول نقدِ مورد نیاز است و سازندگان بارها مجبور می‌شوند از تهاتر برای تأمین مصالح و تأسیسات ساختمان استفاده کنند.

◼️  فرار مالیاتی هم می‌تواند انگیزهٔ دیگری برای تهاتر باشد.

◼️  وقتی تورم‌ سنگین وجود دارد. در تورم‌های شدید، بسیاری از فروشندگان فکر می‌کنند فروختن اموال می‌تواند خسارت‌بار باشد. چون حتی اگر مدت کوتاهی بین فروش یک دارایی و جایگزین کردن آن با دارایی دیگر فاصله بیفتد، بخشی از ارزش پول از دست می‌رود. حتماً شنیده‌اید که گاهی مردم می‌گویند: «اگر الان خانه‌ام را بفروشم، چند هفته بعد با همین پول همین خانه را به من نمی‌دهند.» در چنین شرایطی تجارت تهاتری رونق پیدا می‌‌کند.

◼️  تحریمهای اقتصادی هم از دیگر عوامل رونق‌دهندهٔ معاملات بارتر هستند. زمانی که دسترسی به سیستمهای مالی بین‌المللی برای کشورها دشوار می‌شود، یکی از نخستین راه‌هایی که تاجران و سیاستمداران انتخاب می‌کنند، معاملات تهاتری است. حتی شرکتهای بزرگ دنیا هم بارها اتاق تهاتر تشکیل داده‌اند و از این ابزار استفاده کرده‌اند:

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

تمرین و مشارکت در بحث

برخی تحلیل‌گران معتقدند با گسترش تکنولوژی های ارتباطی و اپلیکیشن های موبایل، می‌توان انتظار داشت که حجم معاملات خرده تهاتری مجدداً افزایش یابد. حتی عده‌ای معتقدند که هم‌اکنون هم حجم این معاملات افزایش یافته است. اما چون این نوع معاملات، بخش خاکستری اقتصاد را تشکیل می‌دهند، شیوه‌ای برای سنجش دقیق آنها وجود ندارد.

شما جایگاه تهاتر را در دهه‌های آیندهٔ جهان چگونه می‌بینید؟

از نظر لغوی تهاتر یعنی چه؟

تهاتر واژه‌ای عربی است و در شرح معنی تهاتر چنین می‌گویند که تهاتر کردن یعنی باطل کردن ادعای یکدیگر (+). به عنوان یک مثال برای تهاتر فرض کنید شما مدعی هستید که یک میلیون تومان از دوست خود طلبکارید و وقتی پیش قاضی می‌روید، او هم سندی ارائه کند که نشان دهد یک میلیون تومان از شما می‌خواهد. در این حالت بدهی شما دو نفر با یکدیگر تهاتر شده است. هم‌چنین وقتی دو نفر هم‌زمان یکدیگر را به یک کار متهم کنند، می‌گویند تهاتر کرده‌اند. بر همین مبنا فرهنگستان زبان فارسی آن را معادل واژه پایاپای می‌داند (مثلاً: داد و ستد پایاپای).

آیا خود اعراب هم از تهاتر برای بیان مفهوم «بارتر» استفاده می‌کنند؟

خیر. آن‌ها اصطلاح‌های «تبادل» و «استبدال» را برای «Barter» به‌کار می‌برند و تهاتر برای آن‌ها اصطلاحی حقوقی محسوب می‌شود.

آیا تهاتر با معاوضه تفاوت دارد؟

در گفتگوهای روزمره معمولاً این دو اصطلاح به‌جای یکدیگر به‌کار می‌برند. مثلاً می‌بینیم که دو نفر املاک‌شان را با یکدیگر معاوضه می‌کنند و می‌گویند تهاتر کردیم. اما باید دقت کنید که از نظر حقوقی این دو اصطلاح معنای یکسانی ندارند. در همهٔ انواع تهاتر حتماً باید دو طرف معامله یکسان باشند (الف چیزی را به ب می‌دهد. ب چیز دیگری را به الف می‌دهد). اما در معاوضه لزوماً چنین نیست. پس اگر شما ملک خودتان را به آقای الف واگذار کنید و او خانه‌ای را که به نام همسرش است به شما واگذار کند، معاوضه انجام شده و نه تهاتر.

آیا می‌توان گفت تهاتر یعنی مبادله کالا به کالا؟

بسیاری از مبادله‌های کالا به کالا مصداق تهاتر هستند، اما هر تهاتری از جنس مبادله کالا به کالا نیست؛ چنان‌که خدمات هم می‌توانند موضوع تهاتر باشند.
وقتی یک موسسه‌ی آموزشی به جای پرداخت هزینه‌ی تبلیغ در یک روزنامه یا وب‌سایت، تعدادی از کارکنان آن روزنامه یا وب‌سایت را در سمینار خود ثبت‌نام می‌کند، تهاتر انجام شده، اما مبادله کالا به کالا انجام نشده است. به نظر می‌رسد اگر تأکید داشته باشید از مبادله استفاده کنید، مبادله پایاپای دقیق‌تر از مبادله کالا به کالا باشد.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تاریخچه پول و آینده آن به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تاریخچه پول و آینده آن

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۴۴ نظر برای تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : امین جباری اصل

    معرفی سایت هایی با موضوع تهاتر

    با کمک گوگل، با سایت های زیادی آشنا شدم که مشغول به ارائه خدمات تهاتر بودند( لینک آشنایی با ۳۶ سایت تهاتر )خیلی از اونها تقریبا به یک شکل بودند و تمرکزشون بر مبادله کالاهای مصرفی و عمومی و سرمایه گذاری بود. ۲ تا از این سایت ها توجهم رو خیلی جلب کرد:
    سایت اول: homeexchange
    از طریق این سایت می تونید خونه تون رو با یک خونه دیگه برای مدت مشخص معاوضه کنید. مثلا شما به شیراز میرید و دوست دیگه ای به شهر شما میاد. شما می تونید با صرف هزینه جزئی، از خونه همدیگه استفاده کنید. البته متاسفانه این سایت گزینه ای برای ایران نداره
     
    سایت دوم: sharedearth
    این سایت زمین داران و کشاورزان رو به هم ارتباط میده. کشاورزان و باغچه داران در ملک صاحبان زمین کشت می کنند و در ازای اون درصدی از محصولاتشون رو به صاحبان زمین می دهند.
    تجربه شخصی از تهاتر در ایران:
    در حال حاضر تهاتر در میان سازمان ها دولتی و نیمه دولتی بسیار رواج دارد. به عنوان مثال شهرداری ، هزینه صدور مجوز حفاری و یا صدور پروانه ساختمانی برای شرکت توزیع برق رو با هزینه انشعاب برق درخواستی تهاتر میکنه
    همچنین کارفرماها راغبند با پیمانکارانی وارد معامله شوند که ظرفیت تهاتر دارند. به عنوان مثال حاضرند در ازای کاری که انجام می دهند، به جای دریافت پول نقد، اموالی به شکل ملک و مصالح دریافت کنند.
    برخی از پیمانکاران نیز با پی بردن به این موضوع، از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را می کنند. کاهش نقدینگی در سازمان ها، سبب افزایش تمایل به این شکل از معامله شده است.

  1. به نظرم با گسترش شبکه های اجتماعی  اپلیکیشن ها و سیستم وب ۳ تهاتر خودش را در غالب تهاتر ارزش نشان خواهد داد و این ارزش ها هستند که مبادله خواهند شد و دیگر  پولی در میان نخواهد بود به طور مثال ایجاد توکن های غیر مثلی سر آغاز  این گونه مبادله ها خواهد بود و در ادامه بحث متاروس که  بر همین مبنای ارزش و مبادله ارز دیجیتال با سرزمین های مجازی  اتفاق خواهد افتاد .

  2. سلام با تو جه به تجربه من حتی پول هم که یک ابزار مبادله هست می تونه تهاتر وپایاپای بشه و این اتفاق در شبکه بانکی بوده و هنوز هم هست حوالجات ،چکهای بین بانکی،کارمزد خدمات الکترنیک ،چکهای مشتریان و … که بانکها نسبت به هم ایجاد می کنند بصورت پایاپا  و تهاتر میشه

  3. محمد ابراهیم مقصودی گفت: (عضو ویژه)

    بامرور تاریخچه تهاتر میتوان نتیجه گرفت در سال های آینده مبادله کالا به کالا فقط در کشورهای توسعه نیافته و تحت تحریم صورت خواهد پذیرفت. از نظر من کشورهای که مورد تحریم اقتصادی قرار دارند میتوانند  منابع مثل نفت ،معادن الماس ،سنگ و …   خود را فقط با تهاتر  به فروش برسانند . فراموش نشود که در سال های نچندان دور این منابع از بین خواهد رفت. سرعت پیشرفت تکنولوژی به ما ثابت خواهد کرد چیزی به عنوان تهاتر و یا حتی پول فیزیکی جایگاه خود را به مرور زمان از دست خواهد داد و تکنولوژی بلاکچین یا ارز رمزها میتواند جایگاه محکم تری در آینده ی مبادلات کالاو خدمات را در اختیار بگیرند .از این مطلب اگر به سادگی هم بگذریم با پیشرفت هوش مصنوعی(VR) و اینترنت اشیا(IOT) و تکنولوژی بلاک چین در سال های آینده شاهد رشد دنیایی کاملا متفاوت با همین امروزی که این مطلب را من خدمت شما بزرگواران ارائه کرده ام مواجه میشویم 

  4. محمد منصوری گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    در ایران بسیاری از طلب و بدهی های دولت به اشخاص غیر دولتی با تهاتر انجام میشه. مثلا در ازای کار به اونها سهام یا یه امتیاز خاص میده.

  5. هادی همت یار گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    به نظر میرسد امروزه معاملات تهاتری محدود به مواردی است که امکان تبدیل کالا و خدمات به پول به عنوان ابزار مبادله وجود نداشته باشد به دلایل مختلف مثل تورم بالا، نبود نقدینگی، رکود بازار، تحریم و …

    اگرچه رقم برآوردی از حجم معاملات تهاتری وجود ندارد ولی به نظر میرسد که نسبت به معاملات انجام شده با ابزار مبادله ای(پول) درصد بسیار پایین تری از کل ارزش معاملات را در برگیرند. قطعا رشد تکنولوژی و ابزارهای ارتباطی و افزایش دسترسی مردم به این ابزارها همانند سایر حوزه ها منجر به ساده تر شدن روند و فرآیند تهاتر شده و خواهد شد. بنابراین اگر رشد معاملات تهاتری هم صورت گرفته باشد صرفا ناشی از سهولت دسترسی خریدار و فروشنده به یکدیگر بوده و نه ناشی از تغییر رفتار آنها.

    آنچه تعیین کننده تغییر رفتار از انجام معاملات با ابزار مبادله ای به سمت معاملات تهاتری خواهد شد، میزان نوسانات عوامل تاثیر گذار بر ابزارهای مبادله ای  خواهد بود و نه ناشی از مزیت های معاملات تهاتری.

     

     

  6. مسعود ملک ثابت گفت: (عضو ویژه)

    به نظر من با گسترش فناوری های غیر متمرکز بر پایه بلاک چین و توانایی ایجاد اعتماد و امنیت در یک موضوع بدون حضور نهاد های حاکمیتی ، تهاتر آینده ی روشنی در پیش دارد به صورتی که عقل جمعی می تواند دو کالا و یا خدمت را ارزش گذاری کند ( بدون حضور هیچ نهاد ناظر و حاکمی ) ، و بعد آن دو کالا و یا خدمات در بستر امنی که توسط خود مردم و اعضا ایجاد شده و با اعتبار جمعی ( بدون نیاز به اعتبار های خارجی ) معاوضه شود .

  7. به عقیده من تهاتر در آینده تاثیرات زیادی در اقتصاد دنیا خواهد داشت 

    البته این روند رو به رشد ارز های دیجیتال شاید شرایط موجود رو تغییر بده که احتمال زیادی هم داره 

    ولی با این همه تعاملات تهاتر محور هر روز پر رنگ تر خواهد شد چون هم با مقوله نقدینگی می شود مبارزه کرد 

    هم تعداد نفرات بیشتری در اقتصاد می توانند سهیم باشند .

  8. بنظر من سیستم عضو گیری (کلاب مشتریان) و صدور کارت های عضویت با تخفیف های تصاعدی در فروشگاه ها و مراکز خدماتی رو می توان مثال خوبی برای خرده تهاتر  و توسعه ی آن در دنیای مدرن امروز اشاره کرد.

  9. به نظرم یکی از علل ساده‌تر بودن تهاتر در مقیاس بزرگ و کشورها، وجود قیمت‌های مشخص و جهانی برای کالاهاست. یعنی کالاها یا دلار، یورو و … ارزش‌گذاری می‌شوند و به سادگی مشخص می‌شود چه میزان طلا در مقابل چه میزان نفت باید معاوضه شود.

     

    در مورد خرده تهاتر، بستگی دارد که خانوارها به سمت تولیدکنندگی بروند یا مصرف‌کننده باقی بمانند. در شرایط فعلی و در جوامع شهری ایران، فکر می‌کنم مردم همچنان مایحتاج خود را تولید نخواهند کرد و خرده تهاتر رواج نخواهد یافت. همچنین تهاتر نیازمند بازارچه‌های محلی و کوچک است (زیرا مشکل حمل و نقل و کیفیت‌سنجی با نرم‌افزارهای برخط رفع نمی‌شوند) که این بازارها هم فعلا رواج ندارد.

    به نظرم در صورت نبود تورم چندهزار درصدی، خرده تهاتر رواج پیدا نمی‌کند.

  10. با سلام

     

    حدس میزنم با اضافه شدن اپلیکیشن ها و سایت ها و …، حجم معادلات تهاتری افزایش پیدا کنه، اما اون چیزی که مشخص هستش اینه که در مقیاس های کوچیک هم این کار سخته و هم میتونه خیلی چالشی و مناقضه امیز باشه، بخصوص در جایی که نمیشه از کیفیت اقلام و محصولات به شکل استاندارد و مشخص شاخصه ای ارائت داد.

    من تو درس قبلی ی تمرین در مورد پول کالایی حل کردم که با توضیحات این درس بنظرم اون جوتب بیشتر مناسب این درس هستش و برای همین مطلب رو اینجا مجدد میزارم، البته با کمی تصحیح در عبارات کلیدی و اشاره به معنای تهاتر:

     

     

    تو صنعت فولاد تهاتر به کرات استفاده میشه

     

     

     

    تو این صنعت به این شکل هستش که یک سری شرکت های بزرگ و قدرتمند کار ریخته گری و تولید شمش رو به عهده دارند.

    این شرکت ها با شرکت هایی که باهاشون در ارتباط هستند شمش ریخته گری شده رو با محصولات مورد نیازشون تهاتر میکنند.

     

    شرکت ریخته گری شمش، مواد نسوز رو برای عایق سازی کوره هاشون مصرف میکنند و به شرکت های تولید نسوز شمش ریخته گری شده رو تهاتر میکنند.

    همچنین برای ریخته گری شمش، از سنگ معدن اهن به عنوان مواد اولیه و به همراه مواد دیگه ای به نام فرو الیاژها به همراه قراضه استفاده می شود و به شرکت هایی که این مواد رو برای شرکت های ریخته گری تامین میکنند، شمش ریخته گری شده رو به جای پول دریافت میکنند.

    و در کنار این منابع، شرکت های نورد، شرکت هایی هستند که از شمش ها استفاده میکنند و در عوض بخشی از قراضه خودشون رو با شمش های ریخته گری شده تبادل میکنند.

     

    از بزرگ ترین منافع این روش برای شرکت ها این هستش که تو بحث مالیات، میتونن خیلی شرایط بهتری برای خودشون به وجود بیارن و انتقال وجوه رو کاهش میدن و همچنین مجبور به دریافت چک های بلند مدت از شرکت ریخته گری نمیشن و سود شرکت ریخته گری هم در اینه که بخشی از محصولش رو به نوعی به فروش رسونده.

     

    موفق  و شادکام باشید.

  11. علیرضا گفت:

    سلام 

    سالهاست در مجموعه ای که تولید کننده تجهیزات آسانسور و نصب کننده آن است همکاری دارم، نکته جالب اینکه هر چه زمان می گذرد و توان مالی شرکت بیشتر می شود، برخلاف انچه به نظر می رسد، سهامداران علاقمندی بیشتر به معاوضه خدمات و تجهیزات با ملک به جای پول، پیدا می کنند به طوری که اخیرا در پروژه ای لوکس به جای کل هزینه نصب و راه ندازی و تجهیزات آسانسور دو واحد از مجموعه را تهاتر کردند. دلیل این مطلب دو موضوع است:

    ۱- توان مالی شرکت در تامین منابع حتی با چشم پوشی از بخشی از درآمدها

    ۲- تورم بیمارگونه و اعتیادی نرخ ملک در ایران 

    حالا ببینید که سهامداران از دوجهت منفعت کسب می کنند؛ اول اینکه با خرید بدون پرداخت ملک ارزش افزوده دوچندان حاصل می شود و دوم اینکه با خرید و ساخت و تولید تجهیزات توسط کارخانه متعلق به خود شرکت از فرآیند تولید نیز خلق ارزش افزوده روی مواد اولیه دارند. به عبارتی خرید ملکی که در بدنه بیمار اقتصاد ملکی ما هر روز گران تر می شود و رشد قارچ گونه دارد، سود ناخالص قابل توجهی کسب می کنند. 

    به نظر من تهاتر توسعه و ادامه خواهد داشت اما در بخشی از صنایع و خدمات که مورد تهاتر کالایی مشمول جریان تورم باشد نظیر ملک، فلزات و دارایی های ارزشمند با ارزش ثابت نظیر سنگ های قیمتی. 

    این جریان احتمالا در دنیای ارزهای دیجیتال و کالاهای مصرفی آینده ی پر رونقی نخواهد داشت. و این بازگشت آنطور که احساس کردم از نظر نویسنده این درس شدنی و محتوم است، رخ نخواهد داد.
     

  12. محمد گفت:

    چند سال قبل دولت (سازمانهای دولتی) به دلیل کمبود بودجه و نقدینگی به پیمانکاران و طرفهای حساب خود سهام واگذار می‌کرد. درست است که اغلب پیمانکاران ناراضی بودند اما بهتر از تأخیر و تعویق پرداختها بود.

    به نظرم در هر معامله ای که مانعی برای تبادل پول باشد طرفین معامله به ناچار به تهاتر روی خواهند آورد.

    مثلاً بخشی از دور زدن تحریمها به روش تهاتر انجام میشود. و یا وقتی ارزش پول یک کشور نوسان شدید دارد مردم در معاملات به تهاتر رو می‌آورند.

     

  13. با توجه به توضیح داده شده در درس، این فهمیده می شود که وقتی ارزش پول یک کشور دائما در حال نوسان است و اکثرا هم به سمت پایین، مانند کشورمان، تهاتر باید رشد بکند، مثلا مغازه دار ها چون می بینند که اگر در مقابل این جنس پول دریافت کند ممکن است یک ساعت دیگر این پول ارزشی نداشته باشد و نتواند مانند همان جنس قبلی را  برای مغازه بخرد ولی اگر درمقابل کالا، کالایی را دریافت بکند قیمت آن کالا با کم شدن ارزش پول کم نمی شود و مانند جنس مغازه خودش بالا می رود در نتیجه دوباره می تواند آن کالا را با جنسی که برای مغازه خود نیاز دارد تهاتر کند و ضرر نبیند

  14. اگر در معامله طرفین به این نتیجه برسند که ارزش کالایى که دریافت
    مى کنند بیشتر هست تا این که ارز بگیرند. یعنى فروشنده در فروش کالاى خود این که کالایى از خریدار بگیرد را ارزشمند تر از ارز ببیند؛
    معاملات تهاترى افزایش خواهند کرد به خاطر این که فروشنده و خریدار کالایى که گرفته اند را ارزشمند تر از ارز میدانند و به تعریفى معامله ى تهاتر را برد برد تر از معامله با ارز مى بینند. این معاملات فرصت ها و منافعى را به همراه دارند که با شناخته شدن آن ها این نوع معاملات هم افزایش پیدا کرده و بین مردم و معامله گران جایگاه مخصوص خود را خواهند داشت. در حال حاضر این معاملات در حال تکامل و پذیرفته شدن هستند.

  15. با وجود اینکه جهان به سمت مصرف گرایی بیش از اندازه داره حرکت میکنه من احساس میکنم اگر تهاتر بتونه با فرهنگ سازی جای خودش رو بیشتر باز کنه به محیط زیست زمین کمک شایانی میکنه. از این رو که تو صنعت مد و فشن که از آلوده ترین صنعت هاست و پول زیادی هم در گردش هست گر تهاتر رونق پیدا کنه جلوی استفاده بی رویه از منابع زمین گرفته میشه.

  16. جواد بشیرپور گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۴ درس)

    فکر میکنم در چند سال گذشته عمده تعاملات و تجارت کشور ما با چین به همین صورت بوده که، به ازای خام فروشی ما، کالای درجه چندم و بی کیفیت چینی وارد کشور شده

  17. به نظرم در بازار کالاهای دسته دوم  معاملات خرد تهاتری در سالهای آتی با رشد مواجه باشد ( هم اکنون در بسیاری از پلتفرم های فروش کالا و خدمات گزینه مایل به معاوضه می باشم نیز فعال است) اما در بازار کالا های نو با توجه به وجود آمدن ابزارهای نوین مبادله (رمز ارزها) بنظرم اقبال چندانی به معاملات تهاتری نباشد.

  18. حمید طهماسبی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۹ درس)

    به نظر من اتفاقا در سال های اخیر (و آینده) به دلیل رواج پیدا کردن اینترنت و پدید آمدن شرکت های استارتاپ حوزه IT (با مدل های درآمدی جدید) چون کانکت کردن آدم ها به هم و پیدا کردن نیازمندی های آن ها راحت تر شده، امکان ایجاد تهاتر در مقیاس های خرد بیش از پیش باید باشد. یعنی امروز بیشتر از هر زمانی تهاتر های کوچک انجام می شود.
    همین سهولت در پیدا کردن یکدیگر باعث افزایش تهاتر در مقیاس های کوچک می شود

  19. پیشرفت تکنولوژی و توسعه بستر رسانه ها و شبکه های ارتباطی مدرن، می تواند با حذف واسطه ها، شکل هایی از تهاتر را در مقیاس های محلی بوجود آورد. اما به دلایلی نظیر

    – ترجیح انسانها برای دریافت خدمات و کالاها از منابع تخصصی آن خدمت یا کالا

    – گسترش نیازهای جدید در زندگی انسان ها

    – نیاز به احساس امنیت (در واقع، نیاز به بقا)

    – نیاز به قدرت

    – و …

    انسان امروزی ترجیح می دهد به جای رفع مستقیم نیازهای خود، خیالش از بابت داشتن ثروت و قدرت راحت تر باشد تا در موعد لزوم، به سلیقه شخصی از آن بهره ببرد.

    لذا در دنیای امروز و آینده، گسترش تکنولوژی نمی تواند به طور عمده، تهاتر را افزایش دهد.

    البته شاید روزی، با کاهش جدی منابع، انسان ها دوباره به فکر تهاتر و رفع نیازهای مستقیم خود بیافتند.

  20. نمونه ای از تهاتر را در روستاهای کشور خودمان می توان یافت. وقتی که فردی زمین روستایی اش را در اختیار کشاورزان قرار می دهد تا هم در آنجا زندگی کنند و هم کشت. و در مقابل آنها بخشی از محصولات کشت شده را به فرد می دهند.