Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز


تهاتر چیست

حتماً تا کنون کلمهٔ تهاتر را شنیده‌اید. ده‌ها اصطلاح بر پایهٔ تهاتر ساخته شده و در گفتگوهای روزمره و معاملات تجاری و اقتصادی به کار می‌رود: تهاتر ملک، تهاتر کالا با کشورها، تهاتر کالا به کالا، تهاتر گاز، تهاتر نفت با کالا، اقتصاد تهاتری و …

در این درس می‌‌خواهیم دربارهٔ معنی تهاتر حرف بزنیم. اما اجازه دهید پیش از آن‌که وارد جزئیات شویم، به زبان ساده بگوییم تهاتر چیست.

تهاتر چیست؟ | تعریف تهاتر به زبان ساده

فرض کنید یک مقدار قابل‌توجهی لوازم یدکی خودرو وارد کرده‌اید و قصد دارید با سود حاصل از فروش آن‌ها یک خودرو بخرید. در حالی که در جستجوی مشتری مناسب هستید، با فردی آشنا می‌شوید که مغازهٔ فروش لوازم یدکی دارد و اتفاقاً خودرویی هم که از آن استفاده می‌کند، همان چیزی است که شما در پی آن هستید. هنگام گفتگو با او متوجه می‌شوید که قصد دارد خودروی خود را بفروشد. پس به او پیشنهاد می‌کنید که بخشی از بار لوازم یدکی‌تان را به او داده و در مقابل، خودرو را از او بگیرید. آن‌چه در این‌جا اتفاق افتاده «تهاتر» یا «بارتر / Barter» یا «معامله پایاپای» نامیده می‌شود.

مثالهای دیگری هم از تهاتر وجود دارد که حتماً آن‌ها را شنیده‌اید یا شاید تجربه کرده باشید. تهاتر ملک یکی از رایج‌ترین معاملات تهاتری است. وقتی دو نفر به جای خرید و فروش ملک، املاک خود را با یکدیگر مبادله می‌‌کنند، تهاتر انجام شده است.

تهاتر ملک با مصالح ساختمانی هم یکی دیگر از انواع تهاتر است. فردی که پروژهٔ ساختمانی در دست دارد، ممکن است به علل مختلف از جمله کمبود نقدینگی تصمیم بگیرد به جای پرداخت بهای مصالح، یک یا چند واحد از ساختمان خود را به فروشندهٔ مصالح واگذار کند.

در سطح ملی و بین‌المللی هم نمونه‌های متنوعی از تجارت تهاتری وجود دارد. مثلاً ایران در مقاطعی گاز خود را با نفت عراق تهاتر کرده و چون در این شیوه پولی رد و بدل نشده، این کار عملاً مصداق نقض تحریمهای بین‌المللی محسوب نشده است.

تعریف تهاتر (ساده)

هر نوع معامله که در آن دو کالا، خدمت، محصول یا هر نوع مال دیگر مستقیم با یکدیگر مبادله شوند، معامله پایاپای یا تهاتر نامیده می‌شود.

اقتصاددان‌ها هم تهاتر را به همین شکل می‌شناسند. اما ترجیح می‌دهند در شرح معنی barter از اصطلاح «ابزار مبادله / medium of exchange» استفاده کنند. حتماً می‌دانید که رایج‌ترین ابزار مبادله، پول نقد است:

تعریف تهاتر (در علم اقتصاد)

معامله تهاتری یا معامله پایاپای، معامله‌ای است که در آن از ابزار مبادله استفاده نشود.

تاریخچه تهاتر

هنوز کسی ادعا نکرده که توانسته قدمت تهاتر و معاملات تهاتری را مشخص کند. با وجودی که نمی‌دانیم تهاتر از چه زمانی شروع شده، این را می‌دانیم که قدیمی‌ترین نشانه‌های کشف شده از زندگی انسان کهن (از جمله در تمدن بین‌النهرین) نیز از وجود معاملات تهاتری خبر می‌دهند.

گلین دیویس در این باره در کتاب تاریخچه پول خود به نکتهٔ جالبی اشاره می‌کند (+): تاریخ تهاتر به اندازه تاریخ بشر قدمت دارد. وقتی حشرات و حیوانات با یکدیگر تهاتر می‌کنند، قابل‌درک است که انسان‌ها هم در دورترین نقطه‌های تاریخ از معاملات تهاتری استفاده می‌کرده‌اند. در واقع اگر قرار باشد از تهاتر تعجب کنیم، نه به‌خاطر قدمت آن، بلکه به خاطر ماندگاری آن است. این‌که چگونه روشی تا این حد قدیمی، هنوز هم زنده و فعال باقی مانده و به‌کار گرفته می‌شود.

می‌توانیم حرف دیویس را به شکل دیگری هم بیان کنیم:  تاریخچه تهاتر چنان طولانی است که عمر پدیده‌هایی مثل پول و سیستمهای مالی مدرن را می‌توان در حد یک جرقه، کوتاه دانست.

تهاتر چیست

آیا پول اختراع شد تا جایگزین تهاتر شود؟

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

امروز هر جا بگویید پول آمده که جایگزین معاملات تهاتری شود، انسان‌شناس‌ها بلافاصله به شما یادآوری خواهند کرد که: «نه! این دو هم‌زمان با هم و در کنار یکدیگر وجود داشته‌اند و اقتصاد هیچ جامعه‌ای صرفاً مبتنی بر تهاتر نبوده است.» به‌ نظر می‌رسد اقتصاددان‌ها هم کم‌و‌بیش این حرف را پذیرفته‌اند. از کتابهای سادهٔ عامه‌پسند (مثلاً پول – داستان واقعی یک چیزی الکی) تا کتابهای تخصصی اقتصادی، به این نکته اشاره می‌شود که پول جایگزین تهاتر نشده است (+/+/+).

اما باز هم اقتصاددان‌ها هنگام آموزش مفهوم پول، ترجیح می‌دهند از اقتصاد تهاتری شروع کنند و به اقتصاد پول‌محور برسند. علت هم مشخص است: بهترین شیوه برای درک کارکرد پول این است که با خود فکر کنید: «اگر پول نبود، باید چه می‌کردیم؟ تهاتر.»

آیا هنوز هم معاملات تهاتری انجام می‌شوند؟

با وجودی که تهاتر (بارتر) روشی قدیمی و کهنه به نظر می‌رسد، این روش تهاتر هنوز هم رونق دارد و هیچ‌وقت ارزش و اعتبار آن کم نشده و معامله‌کنندگان به علل متعددی به – از جمله مواردی که در زیر می‌آیند – ممکن است به جای معامله نقدی به سراغ معامله پایاپای یا تهاتری بروند:

◼️  وقتی استفاده از ابزار مبادله دشوار و پرهزینه است. مثلاً وقتی بانک‌ها محدودیت‌هایی برای معاملات و تراکنش‌ها تعریف می‌کنند و یا این‌که دولت‌ها مالیات‌هایی سنگین بر معاملات وضع می‌کنند. به همین علت معمولاً اصطلاح «تهاتر ملک با ملک» یا «تهاتر زمین با آپارتمان» را بیشتر از «تهاتر لباس و پوشاک» می‌شنویم.

◼️  وقتی مشکل تأمین نقدینگی وجود دارد. شاید آشناترین نمونه از این دست، تهاتر در صنعت ساختمان‌سازی باشد. کسانی که در این صنعت فعالیت می‌کنند هر روز اصطلاحاتی مثل تهاتر تیرآهن، تهاتر پکیج، تهاتر پله برقی و آسانسور را می‌شنوند. چون در این صنعت معمولاً پول نقدِ در دسترس بسیار کمتر از پول نقدِ مورد نیاز است و سازندگان بارها مجبور می‌شوند از تهاتر برای تأمین مصالح و تأسیسات ساختمان استفاده کنند.

◼️  فرار مالیاتی هم می‌تواند انگیزهٔ دیگری برای تهاتر باشد.

◼️  وقتی تورم‌ سنگین وجود دارد. در تورم‌های شدید، بسیاری از فروشندگان فکر می‌کنند فروختن اموال می‌تواند خسارت‌بار باشد. چون حتی اگر مدت کوتاهی بین فروش یک دارایی و جایگزین کردن آن با دارایی دیگر فاصله بیفتد، بخشی از ارزش پول از دست می‌رود. حتماً شنیده‌اید که گاهی مردم می‌گویند: «اگر الان خانه‌ام را بفروشم، چند هفته بعد با همین پول همین خانه را به من نمی‌دهند.» در چنین شرایطی تجارت تهاتری رونق پیدا می‌‌کند.

◼️  تحریمهای اقتصادی هم از دیگر عوامل رونق‌دهندهٔ معاملات بارتر هستند. زمانی که دسترسی به سیستمهای مالی بین‌المللی برای کشورها دشوار می‌شود، یکی از نخستین راه‌هایی که تاجران و سیاستمداران انتخاب می‌کنند، معاملات تهاتری است. حتی شرکتهای بزرگ دنیا هم بارها اتاق تهاتر تشکیل داده‌اند و از این ابزار استفاده کرده‌اند:

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

تمرین و مشارکت در بحث

برخی تحلیل‌گران معتقدند با گسترش تکنولوژی های ارتباطی و اپلیکیشن های موبایل، می‌توان انتظار داشت که حجم معاملات خرده تهاتری مجدداً افزایش یابد. حتی عده‌ای معتقدند که هم‌اکنون هم حجم این معاملات افزایش یافته است. اما چون این نوع معاملات، بخش خاکستری اقتصاد را تشکیل می‌دهند، شیوه‌ای برای سنجش دقیق آنها وجود ندارد.

شما جایگاه تهاتر را در دهه‌های آیندهٔ جهان چگونه می‌بینید؟

از نظر لغوی تهاتر یعنی چه؟

تهاتر واژه‌ای عربی است و در شرح معنی تهاتر چنین می‌گویند که تهاتر کردن یعنی باطل کردن ادعای یکدیگر (+). به عنوان یک مثال برای تهاتر فرض کنید شما مدعی هستید که یک میلیون تومان از دوست خود طلبکارید و وقتی پیش قاضی می‌روید، او هم سندی ارائه کند که نشان دهد یک میلیون تومان از شما می‌خواهد. در این حالت بدهی شما دو نفر با یکدیگر تهاتر شده است. هم‌چنین وقتی دو نفر هم‌زمان یکدیگر را به یک کار متهم کنند، می‌گویند تهاتر کرده‌اند. بر همین مبنا فرهنگستان زبان فارسی آن را معادل واژه پایاپای می‌داند (مثلاً: داد و ستد پایاپای).

آیا خود اعراب هم از تهاتر برای بیان مفهوم «بارتر» استفاده می‌کنند؟

خیر. آن‌ها اصطلاح‌های «تبادل» و «استبدال» را برای «Barter» به‌کار می‌برند و تهاتر برای آن‌ها اصطلاحی حقوقی محسوب می‌شود.

آیا تهاتر با معاوضه تفاوت دارد؟

در گفتگوهای روزمره معمولاً این دو اصطلاح به‌جای یکدیگر به‌کار می‌برند. مثلاً می‌بینیم که دو نفر املاک‌شان را با یکدیگر معاوضه می‌کنند و می‌گویند تهاتر کردیم. اما باید دقت کنید که از نظر حقوقی این دو اصطلاح معنای یکسانی ندارند. در همهٔ انواع تهاتر حتماً باید دو طرف معامله یکسان باشند (الف چیزی را به ب می‌دهد. ب چیز دیگری را به الف می‌دهد). اما در معاوضه لزوماً چنین نیست. پس اگر شما ملک خودتان را به آقای الف واگذار کنید و او خانه‌ای را که به نام همسرش است به شما واگذار کند، معاوضه انجام شده و نه تهاتر.

آیا می‌توان گفت تهاتر یعنی مبادله کالا به کالا؟

بسیاری از مبادله‌های کالا به کالا مصداق تهاتر هستند، اما هر تهاتری از جنس مبادله کالا به کالا نیست؛ چنان‌که خدمات هم می‌توانند موضوع تهاتر باشند.
وقتی یک موسسه‌ی آموزشی به جای پرداخت هزینه‌ی تبلیغ در یک روزنامه یا وب‌سایت، تعدادی از کارکنان آن روزنامه یا وب‌سایت را در سمینار خود ثبت‌نام می‌کند، تهاتر انجام شده، اما مبادله کالا به کالا انجام نشده است. به نظر می‌رسد اگر تأکید داشته باشید از مبادله استفاده کنید، مبادله پایاپای دقیق‌تر از مبادله کالا به کالا باشد.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تاریخچه پول و آینده آن به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تاریخچه پول و آینده آن

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۲۴۰ هزار تومان)، فصلی (۶۱۰ هزار تومان)، نیم‌سال (یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۴۵ نظر برای تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : امین جباری اصل

    معرفی سایت هایی با موضوع تهاتر

    با کمک گوگل، با سایت های زیادی آشنا شدم که مشغول به ارائه خدمات تهاتر بودند( لینک آشنایی با ۳۶ سایت تهاتر )خیلی از اونها تقریبا به یک شکل بودند و تمرکزشون بر مبادله کالاهای مصرفی و عمومی و سرمایه گذاری بود. ۲ تا از این سایت ها توجهم رو خیلی جلب کرد:
    سایت اول: homeexchange
    از طریق این سایت می تونید خونه تون رو با یک خونه دیگه برای مدت مشخص معاوضه کنید. مثلا شما به شیراز میرید و دوست دیگه ای به شهر شما میاد. شما می تونید با صرف هزینه جزئی، از خونه همدیگه استفاده کنید. البته متاسفانه این سایت گزینه ای برای ایران نداره
     
    سایت دوم: sharedearth
    این سایت زمین داران و کشاورزان رو به هم ارتباط میده. کشاورزان و باغچه داران در ملک صاحبان زمین کشت می کنند و در ازای اون درصدی از محصولاتشون رو به صاحبان زمین می دهند.
    تجربه شخصی از تهاتر در ایران:
    در حال حاضر تهاتر در میان سازمان ها دولتی و نیمه دولتی بسیار رواج دارد. به عنوان مثال شهرداری ، هزینه صدور مجوز حفاری و یا صدور پروانه ساختمانی برای شرکت توزیع برق رو با هزینه انشعاب برق درخواستی تهاتر میکنه
    همچنین کارفرماها راغبند با پیمانکارانی وارد معامله شوند که ظرفیت تهاتر دارند. به عنوان مثال حاضرند در ازای کاری که انجام می دهند، به جای دریافت پول نقد، اموالی به شکل ملک و مصالح دریافت کنند.
    برخی از پیمانکاران نیز با پی بردن به این موضوع، از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را می کنند. کاهش نقدینگی در سازمان ها، سبب افزایش تمایل به این شکل از معامله شده است.

  1. به نظرم این موضوع در حال افزایش است. همانطوری که اشاره شد، وجود اپلیکیشن‌هایی مثل دیوار و شیپور بستر این کار را افزایش داده است و از طرف دیگر بسیاری از صفحات اجتماعی برای جذب مخاطبان خود اقدام به تبلیغات در صفحات دیگر در ازای تبلیغات پیج مقابل در پیج خود می‌نمایند که نام آن را نیز تبادل گذاشته اند.

  2. این نوع معاملات به علت افزایش گروه های اجتماعی و همفکر به طور قطع افزایش پیدا میکند و به نظر خودم استفاده از پول هم شکل پیشرفته ای از تهاتر هستش .

  3. سعید جعفری یزدی گفت: (عضو ویژه)

    به احتمال بسیار زیادی شاهد افزایش و رشدش خواهیم بود چنانکه در ساده‌ترین حالت ممکن در شبکه های اجتماعی به منظور بیشتر دیده شدن خدمات در حال استفاده است

  4. امیر رضا حاجی محمد جعفری گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

    درود بر متممی های عزیز،
    با نظر برخی از تحلیل گران موافق هستم و فکر می کنم این نوع معاملات در آینده افزایش پیدا می کند. به عنوان مثال چند وقت پیش در اپلیکیشن دیوار اقدام به ثبت یک آگهی کردم، در بخشی از آن یک تیک گذاشته بودند با عنوان “مایلیم معاوضه کنم” که خود بیانگر استقبال بخشی از جامعه از معاملات خرده تهاتری است.
    با امید و آرزوی بهترین ها،

  5. من نظرم رو درباره اینده تهاتر در ایران می نویسم:

    به نظر من با توجه به شرایط اقتصاد فعلی در ایران و نیاز مردم به کالاهای دسته دوم بازار تهاتر کالاهای مصرفی دست دوم و مستعمل خانوار افزایش پیدا میکه و خانواده ها در پلتفرم هایی که جاشون در حال حاضر خالیه کالاهاشون با هم مبادله می کنند

    شرایط دیگه میتونه بین شرکت ها و مردم باشه و هدف شرکت ها از تهاتر جذب مواد قابل بازیافت از مردم در ازای کالاهای نو خواهد بود که باعث میشه برای هر دو طرف معامله سود به همراه داشته باشه

    حالت سوم به خاطر شرایط تحریم کشور و مبادلات بازرگانان و حتی دولت جهت تامین کالاهای مورد نیاز کشور از طریق تهاتر

    • برای تکمیل نوشته دوستمون می خواستم این نکته رو اضافه کنم که، در حال حاضر برای کالاهای دست دوم استارت آپی شکل گرفته به اسم “کمدا” که هر چیزی که خونه بلااستفاده هست در این برنامه قرار داده میشه و می تونین معاوضه کنین و هر روز هم شاهد افزایش کاربرانش هستیم.

  6. سلام

    به نظر من تهاتر در دوره های آینده که کشورهای بیشتری تحت تحریم قرار میگیرند بیشتر خواهد شد و ابزار بسیار مناسبی برای این کشورها در سطح کلان برای بی اثر کردن و دور زدن تحریم خواهد بود

  7. آینده تهاتر فقط محدود به اشتثنائات یا اجبارات و محدودیت هاست.به عنوان مثال تحریم یا عدم نقدینگی یا مشکل رد تامین و جابه جایی نقدینگی با عث تهاتر میشود .هر چند که نمیتوان نقش تهاتر در بعضی از زمینه ها و یا در زمانهای خاص را انکار کرد .اما به صورت موردی میباشد.به این علت که همیشه ارزش (بالا یا پایین بودنه پول یا ابزار مبادلاتی )وجود داشته.و هیچگاه نمیتوان نقش پول را در مبادلات نادیده گرفت.فضای اقتصادی پیچیده امروز جهان نیاز به یک شاخصه یا ابزار مبادله دارد.(منظور یک شاخصه به عنوان معیار سنجش).

  8. omid iravani گفت: (عضو ویژه)

    معمولا زمانی که رکود شدیده و سیاستهای پولی به شکلی در نظر گرفته میشود که پول نقد معمولا در اختیار مردم نیست تهاتر رواج داره . من در ساختمان سازی میتونم مثال بزنم که زمانی که رکود شدید در خرید و فروش بود اغلبا با پیمانکارام تهاتر میکردم . حتی در بازه زمانی هم فیش عوارض ها هم توسط شهرداری با ملک تهاتر میشد.

  9. سلام

    عموما در محیط های کسب و کار امروزی شرکت هایی که تمایل به تبلیغات بدون هزینه دارند به دنبال کانال های تبلیغاتی در فضای تهاتر میگردند

    مثلا بنده با سابقه فعالیت در مجموعه تفریحی ورزشی اوپارک، خدمات این مجموعه را در ازای دریافت فضا ها و خدمات تبلیغاتی با اینگونه شرکت ها به صورت تهاتری پیش میبردیم.

  10. با ورود و افزایش ضریب نفوذ شبکه های اجتماعی ، که ارتباط گرفتن افراد با همدیگه رو تسهیل می کنه ، میشه انتظار داشت که معامله های خرده تهاتری افزایش پیدا کنه. از دیگه شاهد سرویس های اینترنتی هستیم که عملا برای پیدا کردن طرف معامله پایاپایی واسطه میشن و سودی رو برای خودشون هم لحاظ میکنن. با این تفاسیر به نظرم شاهد افزایش حجم معاملات خرده تهاتری هم در سطح ملی و هم در سطح بین المللی خواهیم بود. به علاوه کاهش شدید و بی ثباتی ارزش پول و در نتیجه ترس افراد نسبت به از کاهش داراییشون اونهارو به معامله پایاپای بیش از پیش ترغیب می کنه.

  11. بنظر من تمایل به تهاتر زمانی ایجاد میشه که مانع خاصی برای بدست اوردن پول باشه مثلا بازاریابی

    یک فروشنده به خریدار پیشنهاد میده فلان جنس رو بخر نمیخاد پول بدی من فلان جنس رو ازت برمیدارم .

    اصولا زمانی فروشنده ها چنین پیشنهاداتی میدن که شک دارن خریدار پول کافی برای خرید خدمات یا جنسشون داشته باشن و برای اینکه به مشکل نخورن تهاتر میکنن. در صورتیکه عقلانی ترین حالت معامله معامله با پول هست چون اجبار از بین میره و مجبور نیستیم برای دریافت خدمات یا کالای مورد نیازمون حتما از فلان شرکت یا فلان شخص خرید کنیم تا تهاتر ایجاد بشه . میتونیم با تحقیق کمی خدمت با کالای مورد نظرمون رو شاید با کمیت و کیفیت بهتری و قیمت پایین تری خرید کنیم

  12. آدریان بدل‌توانا گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

    پیش‌نوشت: مطلبی که می‌خواهم بنویسم، به نوعی ترکیب این درس با آنچه از درس تاجران توجه و مدیریت توجه آموخته‌ام، هست.

    در مقدمه، خلاصه‌ای از آن‌چه در آن درس‌ها گفته شد را می‌نویسم و شاید بد نباشد شما هم سری به اصل آن مطالب بزنید.

    مقدمه:

    شرکت‌هایی مثل گوگل، فیسبوک و زیر مجموعه‌های آن مثل واتس‌اپ، اینستاگرام را در نظر بگیرید.

    آیا بین شما و این شرکت‌ها پولی رد و بدل شده است؟

    آیا شما برای استفاده از خدمات آنها اشتراک پرداخت می‌کنید؟

    پس چه معامله‌ای بین آن شرکت‌ها و شما،که جستجوی رایگان در وب را انجام می‌دهند یا امکان ارتباط با دوستان‌تان و میلیون‌ها نفر دیگر را برقرار می‌کنند یا مکالمه‌ی صوتی یا تصویری را بدون نیاز پرداخت شارژ به اپراتور برقرار می‌کنند انجام می‌شود؟

    توجه.

    منبعی که از طلا، نقره، نفت، زمان و هر منبع دیگر باارزش‌تر است.

    مقدار زیادی از آن در اختیار مردم وجود دارد، شرکت‌های بزرگ هم برای بدست آوردن مقدار بیشتری از آن، با یکدیگر رقابت می‌کنند.

    و مردمِ خوشحال، فکر می‌کنند که توانستند بدون هیچ هزینه‌ای به خدمات رایگان دسترسی پیدا کنند.

    در این مثال از پول یا ابزار مبادله‌ای استفاده نشده است، بلکه خرده تهاتر صورت گرفته است.

    توجه خودش کالای کمیاب و با ارزشی است و تقاضای زیادی هم برایش وجود دارد و شاید بگویید که خودش به یک ابزار مبادله‌ای تبدیل شده است.

    اما حداقل تا جایی که من از این مجموعه درس یاد گرفتم، چون قابل شمارش و ذخیره سازی نیست، نمی‌تواند خودش به یک ابزار مبادله‌ای(Medium of exchange) تبدیل شود.
    این شرکت‌ها با دادن خدمات به شما توجه و زمان‌تان را می‌گیرند و آن را به وسیله‌ی تبلیغات به دیگران می‌فروشند.

    نتیجه گیری: تجارت توجه از سال ۱۸۳۳-شاید حتی قبل‌تر- زمانی که فقط طبقه‌ی ثروتمند می‌توانست روزنامه‌ی کاغذی بخواند، وجود داشته است(+).

    اما با آمدن تکنولوژی و تاسیس شرکت‌هایی بزرگ مثل گوگل و فیس‌بوک- که در دهه‌های قبل وجود نداشتند- این تجارت به تهاتر پر رونق تبدیل شده است.

    برای منم اولش دور از ذهن بود که بفهمم این شرکت‌های نوین، با یک شیوه‌ی مبادله‌ی باستانی ثروت‌مند شده‌اند.

    بنظر می‌رسه این احتمال قوی وجود داره که با رشد تکنولوژی در سال‌های آینده، این شیوه‌ی تهاتر توجه، بیشتر مورد استفاده قرار بگیرد.

    پی‌نوشت۱: یک شکل دیگر تهاتر هم به ذهنم می‌رسد:

    مثل جمع آوری دیتا از کاربران یا همان بیگ دیتا، در قبال دادن خدماتی مثل اپلیکیشن ‌های شبکه‌ی اجتماعی یا موارد مشابه دیگر.

    پی‌نوشت۲: البته یوتیوب یک استثناست. که شیوه مبادله آن در همه موارد، تهاتر محسوب نمی‌شود.

    از جمله اینکه در قبال تولید محتوای تصویری توسط شما و بر اساس شاخص‌هایی مثل میزان بازدید، مدت زمان دیده شدن فایل و موارد دیگر، به شما پول پرداخت می‌کند.

  13. بنده به عنوان کسی در شغل ساخت و ساز کار می کنم سر و کارم بیشتر با معاملات تهاتری استمخصوصا به دلیل کمبود نقدینگی و رکوردی که در بازار مسکن شاهد هستیم.

    هر چقدر ملک بزرگتر باشه طبیعتا به لحاظ ریالی ارزشش بیشتره

    و اینکه فروشنده چون مشتری نقد تو بازار نیست مجبور میشه با واحدهای اپارتمانی مسکونی یا ملک های کوچکتر تهاتر کنه تا فروش آن ها که خیلی ساده تر هست و هم میتونه از واحد آپارتمانی یا ویلایی کوچکتر استفاده شخصی کنه و الباقی ملک های ریزش رو اجاره بده.

    اگر بخوام مثال ازتجربه صنعتی بگم برای مثال در یک کارخانه ذوب فولاد که محصول نهاییش شمش است در شرایط رکورد شاهد تهاتر شمش(محصول)با آهن قراضه (ماده اولیه) کارخانه هستیم .درکل تهاتر هم ازنظر من یک فیلد تخصصی در آینده خواهد بود.

    البته شاهد معاملات بخشی نقد و بخشی تهاتر زیاد تو زندگی روزمره هستیم.

    برای مثال کسی که گوشی آیفون داره و میخواد ارتقا بده .

  14. بنظرم , آدمهایی که در یک حوزه تخصصی کار می کنند , یکی از اهداف مهمشون در نهایت رفع نیازمندی هاشونه , اگر در شرایطی که  کالا یا خدمتی رو ارائه دادن, فرد یا مجموعه مقابل بتونه یکی از نیازها رو برطرف کنه و پاسخ بده , چرا که نه , این امر بنظر میتونه سرعت معاملات رو خیلی جاها افزایش بده به خصوص در مواردی که با کمبود نقدینگی یا نقدشوندگی کمتر یک کالا یا خدمت مواجهیم

  15. حميدرضا عباسي گفت: (عضو ویژه)

    با سلام و عرض ادب و احترام

    همانطور که در این مبحث به آن اشاره گردید مبادله پایاپای که به دلیل نبود ابزارهای معاملاتی و برای پاسخ به نیازهای بشر به کالا هایی که تولید آنها برایش مزیت نسبی نداشت و فردی دیگر آنها را تولید کرده بود شکل گرفت

    اما در دنیای امروز می توان مواردی را که این امر صورت می گیرد را بیان کرد از جمله معامله سواپ نفتی که ایران با کشور های حاشیه دریای خزر و عربستان با کشور های حاشیه خلیج فارس انجام می دهند

    و یا تبادل گاز و برق ایران با تاجیکستان را نیز می توان از نوع مبادله پایاپای ذکر کرد

    و یا برنامه نفت دربرابر غذا را که دیرزمانی سازمان ملل ،کشور عراق را به آن ملزم کرده بودند را می توان به عنوان مثال دیگری از مبادله پایاپای ذکر کرد

     

    ممنون و سپاس بیکران

  16. نمونه هایی از تهاتر کالایی در نرم افزار هایی مثل دیوار یا شیپور شکل میگیره،اما اینکه چقدر می تونه رشد کنه نمی دونم

     

  17. مسعود احمدی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    به نظر من گسترش تکنولوژی با دو دیدگاه میتونه به رشد معاملات خرده تهاتری کمک کنه:

    ۱- تقریبا مشابه اتفاقی که با ظهور فروشگاه های آنلاین در صنعت خرده فروشی افتاد و آینده ای که برای این صنعت پیش بینی میکنند، میشه انتظار داشت که سهم معاملات خرده تهاتری در فضای آنلاین بیشتر میشه. با این استدلال که تکنولوژی به افرادی که قصد انجام معامله خرده تهاتری دارند، میتونه کمک کنه تا سریع تر و راحت تر، کالا یا خدمات متنوع تری رو منطبق با سلیقه و نیازشون پیدا کنند.

    ۲- با گسترش تکنولوژی مدل های جدیدی از معاملات خرده تهاتری بوجود میاد که عملا حجم این نوع معاملات رو افزایش میده. به طور مثال تبادل تبلیغاتی که در کانال های تلگرام یا صفحات اینستاگرام انجام میشه و همچنین تبادل لینک بین سایت های پربازدید، نوعی از معامله خرده تهاتر محسوب میشه که در گذشته وجود نداشته و با گسترش تکنولوژی فرصت انجام چنین معاملاتی بوجود آمده.

    با بررسی برخی از سرویس های آنلاین در حوزه تهاتر چند نکته به نظرم رسید که حیفم اومد مطرح نکنم:

    ۱- تعدادی از این سرویس ها فعالیت تهاتری خودشون رو متوقف کردند (مثل Bookins.com برای تبادل کتاب) یا تبدیل به فروشگاه اینترنتی شدند (مثل swap.com که در گذشته برای تبادل لباس استفاده میشده)

    ۲- برخی از این سرویس ها از ابزار مبادله (اعتبار با واحد خودشون) برای انجام معاملات استفاده میکنند که با تعریف اقتصاددانان از فضای تهاتر خارج می شوند. (مانند سرویس Home Exchange که برای معاوضه خانه از واحد GP استفاده میکند یا سرویس This For That که خرید و فروش در آن با واحد C انجام میشود)

    ۳- یک نمونه جالبی که بهش برخوردم (و به نظرم با تعاریف تهاتر همخونی داشت) Trade Made بود که برای تبادل بین کالاها و خدمات طراحی شده.

  18. به نظرم بعید هست آینده به سمت استفاده بیشتر از تهاتر برود.

    علتی که به ذهنم میرسد این هست که در تهاتر هر دو طرف معامله در لحظه معامله به کالا/خدمت دیگری نیازمند هست. در حالیکه ممکن هست یکی از طرفین در آن لحظه نیازمند کالا/خدمت طرف مقابل نباشد. در اینصورت فروشنده نیاز به دریافت اعتبار دارد تا کالا/خدمت. چرا که اعتبار را میتواند در آینده و موقع نیاز به مصرف برساند.

  19. به نظر من این موضوع کمی انتزاعی است. البته من فرض را در این تحلیل بر این می گذارم که بشر ناگهان تغییر ماهیت و ذات پیدا نکرده و طبق الگویی رفتار خواهد کرد که از او انتظار است.

    بشر حتی اگر با جنگ جهانی سوم به شکل رودررویی نظامی به نابودی نرود؛ با جنگ بیوتروریسم دچار نابودی خواهد شد. فرضا که بشر به یکبارگی انسان شود و گرد این قبیل کثافت کاری ها را قلم بگیرد؛ یقینا توسط بانک ها نابود خواهد شد!

    در دو فرض اول تهاتر موضوع و امری بدیهی خواهد بود. من وسیله مازادم را برای تهیه مایحتاجم خواهم داد.

    در فرض سوم اما:

    واقعیت این است که بانک ها، نوادگان منحرف امین های شهرهای قدیم هستند! نظام کثیف و حال بهم زن بانک عملا در دوره ای طلای مردم را در مشت خود جمع کرده و امروز حواله هایی که باشتوانه همان طلاها که از اجدادمان گرفته را می گیرد و به عوض یک عدد کارت دیجیتالی می دهد! یعنی همین اسکناس های بدون پشتوانه تبدیل به عددهایی می شوند که هر وقت ممکن است دچار تغییر شوند!

    آینده از آن افرادی است که سهم بیشتری از طلا دارند ولی این روند و روند اعتراضی مردمی به این نظام بانکی (ظهور ارزهای دیجیتال و اقبال شگفت آور آنها و روش های کسب ارز دیجیتال و …) همگی نشان از انقلابی علیه نظام بانکی دنیا دارد.

    مردم کم کم به این نتیجه خواهند رسید که بهای بدبختی آنها؛ رفاه بانک داران است!

    بانک ها هر روز ساختمان های بیشتری می خرند؛ در بورس و موضوعات مختلف سرمایه گذاری می کنند و به جای همه ای نها به مالک اصلی پول اعتبار می دهند! یک تبانی دسته جمعی برای به خاک سیاه نشاندن انسان.

    بالاخره مردم به این واقعیت می رسند که پول هیچ ارزشی ندارد. چرا که بخش عمده ی پول / اعتبار موجود همگی جعلی است! نمونه اش وضعیت سقوط آزاد ریال است. کم کم اصالت به کالا باز می گردد و مردم مجبور می شوند نظامی برای ارزشگذاری پیدا کنند. بعید نیست به رسوم آباء و اجداد بازگردیم و تهاتر کنیم.

    کما اینکه همینک موارد زیادی از تهاتر را شاهدیم. بارها پیش آمده خریدار یک محموله تجاری ترجیح می دهد به عوض پرداخت اسناد مالی، انتقال مالکیت زمین یا مجتمع تجاری یا مسکونی را داشته باشد. چرا که عملا انتقال آن مقدار از پول هزینه های مالیاتی بیشتری خواهد داشت و … این موضوع داستانی طولانی است.

  20. باسلام

    البته باید سابقه تاریخی تبدیل مبادلات تهاتری به مبادلات بر اساس یک کالای واسطه رو نیز در نظر گرفت چرا که بعد از انقلاب کشاورزی در حدود ده هزار  سال پیش که مبادلات تهاتری شکل گرفت در نهایت بشر برای سهولت کار مجبور به اختراع کالای واسطه شد که در جفرافیاهای مختلف متفاوت بوده ،که شامل جو،صدف ، گندم و···میشده،ودر نهایت به پول امروزی و ارز دیجیتال منتهی شده است،البته  برکسی  پنهان نیست که پول به شکل امروزی  به ذاته کالای ارزشمندی نیست،وصرفا یک ارزش بین الاذهانی میباشد،

    به نظر بازگشت به گذشته از نظر علمی انچنان معنایی نداره،،مگر به اجبار،مثلا  نمونه واضحش همین بحث ایران درتحریم ها ،و مبادلات تهاتری بین ایران و دیگر کشورها